x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Marko Bela - "Basescu nu cunoaste cum functioneaza democratia"

Marko Bela - "Basescu nu cunoaste cum functioneaza democratia"

09 Dec 2004   •   00:00

INTERVIU
Marko Bela apreciaza ca eventuala alegere a lui Traian Basescu in functia de presedinte al Romaniei nu va insemna neaparat formarea Guvernului de catre Alianta PNL-PD.
SILVIU SERGIU

Click pentru a mari imaginea
COALITIE DE GUVERNARE. Marko Bela considera ca singura formula viabila pentru asigurarea majoritatii parlamentare este PSD - PUR - UDMR

Jurnalul National: Domnule Marko Bela, Traian Basescu spunea ca UDMR s-a grabit atunci cand a decis sa inceapa negocierile cu Uniunea Nationala PSD+PUR inainte de turul al doilea al alegerilor prezidentiale. Impartasiti acest punct de vedere?
Marco Bela: Eu cred ca noi, pana acum, am fost apreciati in viata politica din Romania pentru moderatia noastra, pentru echilibrul pe care am reusit sa-l impunem in majoritatea situatiilor si pentru o anumita chibzuinta in deciziile si actiunile noastre. Si de data aceasta am actionat in acest fel, am analizat toate formulele posibile, am luat in considerare si datele obiective, cifrele, firesc am luat in considerare si experienta noastra si din aceste motive am ajuns la concluzia ca numai in aceasta formula PSD - PUR - UDMR, vom putea construi o majoritate parlamentara si asa, din pacate, una destul de fragila. Alte formule posibile nu exista, daca excludem PRM. Din acest punct de vedere, UDMR este extrem de consecventa, mult mai consecventa decat Alianta PNL-PD. Din pacate, am inteles ca ei nu exclud o colaborare cu PRM. Deci, de ce ne-am fi grabit? Avem in acest moment mandate atribuite, cunoastem cifrele din Parlamentul Romaniei, cine cate mandate are. Cel care ne spune ca nu ar fi trebuit sa ne grabim, ci sa asteptam rezultatele de la turul doi al alegerilor prezidentiale ne sugereaza ca presedintele ales va fi cel care va decide cum va arata majoritatea parlamentara. Or, acest lucru inseamna ca acela care spune asa ceva nu cunoaste cum functioneaza democratia. Partidele parlamentare formeaza majoritatea. Presedintele are menirea sa desemneze un prim-ministru, dar dupa consultarea partidelor si dupa studierea posibilitatii formarii unei majoritati.

Cu alte cuvinte, UDMR va marge alaturi de Uniunea Nationala PSD+PUR indiferent de rezultatul din turul doi al alegerilor prezidentiale?
Noi nu ne-am certat cu Alianta PNL-PD. Si daca noi vom fi in coalitia guvernamentala si, eventual, ei vor fi in opozitie trebuie sa existe un dialog intre putere si opozitie. Deci nu ne-am certat, suntem in relatii normale. Daca in acest moment privesc Parlamentul ca fiind compus din patru entitati - PSD+PUR, PNL-PD, PRM si UDMR, - atunci eu in acest moment nu vad o alta formula pentru a forma majoritatea. Cei care ne spun ca vor o alta majoritate, de fapt ne spun ca vor PRM in guvern.

Sprijin maghiar

UDMR si-a anuntat sprijinul pentru Adrian Nastase. Tot Traian Basescu spunea ca maghiarii nu vor tine cont de aceasta recomandare si il vor vota pe el. Dumneavoastra cum vedeti lucrurile?
Maghiarii, din fericire, au votat UDMR si astfel si-au anuntat intentia de a avea mai departe propriii reprezentanti politici in Parlament. Ei ne-au acordat increderea, si pe baza acestei increderi noi le-am recomandat sa-l voteze pe Adrian Nastase. Bineinteles ca fiecare alegator va vota dupa preferintele sale, dar eu sunt convins ca marea majoritate a maghiarilor vor tine cont de recomandarea noastra.

Ati anuntat deja ca doriti adoptarea unei legi a minoritatilor nationale. Spuneti-mi, va rog, ce ar trebui sa prevada un astfel de act normativ?
Cred ca o astfel de lege ar trebui sa defineasca locul si rolul organizatiilor minoritatilor nationale, cine sunt acestea si care sunt obiectivele pe care le urmaresc. Bineinteles ca am putea sa introducem intr-un astfel de act normativ si prevederi referitoare la utilizarea limbii materne, dar aceste drepturi sunt deja, daca nu in totalitate, cel putin intr-o mare masura, stabilite prin Constitutie si alte legi. Deci, daca am pune in aceasta lege astfel de prevederi ar fi un lucru benefic, dar am repeta. Ceea ce ar trebui sa reglementam ar fi functionarea institutiilor culturale si educationale in limba materna. In legatura cu legea minoritatilor, eu le-am solicitat deja colegilor mei sa elaboreze un astfel de proiect.

Regiuni de dezvoltare

Cum vede UDMR crearea de noi regiuni de dezvoltare economica?
Daca ma intrebati, eu v-as spune ca UDMR are deja o conceptie. Nu am facut o harta a Romaniei cu aceste regiuni de dezvoltare, deci deocamdata nu am reusit sa avem o conceptie in legatura cu toate regiunile de dezvoltare. Totusi, fiecare colectivitate ar trebui sa-si spuna parerea, nu sa facem ceva artificial. Noi avem o conceptie, noi spunem ca regiunile de dezvoltare ar trebui sa fie mai mici, mai coerente si cu niste interese economice foarte bine conturate. Si in cazul Secuimii nu este vorba de criteriile etnice, ci este vorba de interese economice: industria turismului, zona paduroasa, industria forestiera. Eu, sa va spun sincer, am sentimentul ca PSD nu are deocamdata conturata o strategie in acest sens.

Este redesenarea regiunilor de dezvoltare economica un scop fundamental pentru UDMR in perspectiva negocierilor pentru formarea viitorului guvern?
Da, noi vrem ca actualele regiuni sa fie regandite. Cum, in ce fel vor arata ele vom vedea dupa discutiile pe care le vom avea cu partenerii nostri de la guvernare.

Veti accepta functia de vicepremier? Numele dumneavoastra a fost pronuntat de presedintele executiv al UDMR, Takacs Csaba.
Sunt colegi care ar vrea sa preiau eu o astfel de functie, insa eu nu m-am decis inca in aceasta privinta. Am si asa responsabilitati foarte mari ca presedinte al UDMR. Uniunea este o organizatie mare, multicolora, iar menirea mea este de a asigura un echilibru in interiorul ei. Depinde foarte mult si care va fi natura functiei de vicepremier, daca va fi vorba de ministri care, pe langa un anumit portofoliu, vor avea si calitatea de ministri de stat, sau daca se va forma un organism politic la nivelul guvernului.

Ministere

Exista vreun minister pe care UDMR tine mortis sa il aiba?
Noi dorim sa avem o prezenta accentuata si in ceea ce priveste domeniile economice, sociale, nu doar in domeniile specifice. Avem specialisti in economie, agricultura, integrare europeana, domenii de interes general. In discutiile cu PSD, noi am insirat mai multe domenii, dar deocamdata nu am inceput negocierile pe portofolii. In primul rand, noi vrem sa elaboram programul de guvernare.

Domnul Miron Mitrea spunea ca UDMR cere cam mult…
Deocamdata nimeni nu stie daca cerem mult sau putin, pentru ca nu am cerut deocamdata nici un minister. Eu si colegii mei am insirat domeniile de activitate care ne intereseaza, fiindca avem oameni capabili si suntem convinsi ca am avea o contributie importanta. Oricat de greu ar fi de crezut, inca nu ne-am apucat sa facem solicitari in privinta unor anumite ministere.

Viitorul presedinte al PSD va fi Ion Iliescu, invitat sa revina in fruntea partidului dupa ce isi va termina mandatul de parlamentar. Credeti ca veti avea o colaborare buna cu acesta?
Noi am avut in ultimii ani numeroase ocazii in care sa ne intalnim cu presedintele Ion Iliescu si am colaborat foarte bine. Nu vad de ce nu am colabora la fel de bine cand domnul Iliescu va fi presedintele PSD.

Cum comentati rezultatul referendumului din Ungaria privind acordarea dublei cetatenii maghiarilor care traiesc dincolo de granite?
E un esec pentru toata viata politica din Ungaria. Si maghiarii din Romania sunt destul de dezamagiti. Pentru un maghiar, din punct de vedere sentimental, ar fi fost important ca aceasta lege sa fie aprobata prin referendum, dar rezultatul face inca posibil acest lucru pentru ca scrutinul nu a fost valabil. S-au prezentat la urne mai putine persoane decat numarul necesar, iar numarul celor care au votat favorabil legii a fost mai mare decat numarul celor care s-au impotrivit. Cred ca partidele politice din Ungaria, in viitorul apropiat, ar putea avea posibilitatea sa elaboreze o lege a dublei cetatenii.
×
Subiecte în articol: interviu udmr