x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Mihaela Rădulescu, interviu cu Dan Brown

Mihaela Rădulescu, interviu cu Dan Brown

de Mihaela Rădulescu    |    11 Feb 2010   •   00:00
Mihaela Rădulescu, interviu cu Dan Brown
Sursa foto: Keith Bedford/Reuters

Dan Brown este, în acest moment, cel mai bine vândut autor din lume. Cărţile sale, printre care şi faimoasa, dar şi controversata "Codul lui Da Vinci", s-au vândut în peste 80 de milioane de exemplare. Cea mai recentă carte a sa, "Simbolul pierdut", a stabilit deja recorduri remarcabile de vânzare şi a apărut şi în România, la editura Rao.


● Mihaela Rădulescu: V-aţi dorit dintotdeauna să deveniţi scriitor ?
● Dan Brown:
Da, dar destul de târziu s-a concretizat. Dorinţa reală a venit aproape pe neaşteptate, când am simţit că aş putea să scriu despre secretele lumii în care trăim. În familie îl aveam pe tata, care a scris mereu cărţi de matematică, după care şi astăzi se învaţă. Chiar tata a constatat, cu haz, când am început să scriu, că el scrie cărţi care-i adorm pe oameni, iar eu scriu cărţi care-i trezesc.


● Mihaela Rădulescu: Aţi fost ani de zile profesor de engleză şi de spaniolă. Activitatea de profesor v-a ajutat, v-a pregătit în vreun fel pentru a deveni scriitor ?
● Dan Brown:
Categoric. Citeam mult în acea perioadă şi era mereu o provocare să împărtăşesc cu studenţii mei impresii despre cărţile pe care le citeam împreună. M-a ajutat să înţeleg mai mult despre stilul de a scrie provocator, incitant pentru cititor. Întotdeauna m-a interesat părerea oamenilor pasionaţi de-o carte sau ce anume îi face pe alţii s-o considere plictisitoare.


● Mihaela Rădulescu: Aţi fost vreodată respins de o editură ? Pentru că, înainte de celebra carte "Codul lui DaVinci", aţi mai scris câteva pe care cititorii din lumea întreagă abia acum le descoperă. Aţi scris chiar şi cărţi comice, ceea ce e total neaşteptat, pentru un autor atât de serios şi elaborat în tematici complexe...
● Dan Brown:
Nu, cred că am fost norocos, n-am fost niciodată respins sau plimbat ca să mai schimb din conţinut. Dar să ştiţi că mai am o mulţime de scrieri cu care n-am îndrăznit să merg la nici un editor, poate pentru că nu le-am simţit valoroase. Sau poate că am ştiut să aleg bine cu ce să mă prezint...
Da, am scris împreună cu soţia mea câteva cărţi comice, dar au fost publicate doar local.


● Mihaela Rădulescu: Aţi simţit vreo presiune în a repeta succesul "Codului lui DaVinci" în scrierea noii dvs cărţi? De ce v-au trebuit 6 ani ca să apăreţi cu o nouă carte?
● Dan Brown:
Da, e imposibil să nu simţi presiunea unui succes atât de mare. Când ai atâţia cititori, nu-ţi doreşti să dezamăgeşti pe niciunul dintre ei, cu atât mai puţin pe editor sau chiar pe tine însuţi. În 6 ani am lucrat intens la partea de documentare. Tematica francmasoneriei e foarte complexă, iar sursele de informare nu sunt mereu la îndemână. Îmi place să lucrez minuţios, până la ultimul detaliu, şi să verific aproape matematic fiecare informaţie. A trebuit să călătoresc foarte mult pentru a mă documenta, apoi să pun cap la cap enorm de multă informaţie. Am un ritm al meu, nu-mi place să mă grăbesc în a scrie ceva în care nu cred.


● Mihaela Rădulescu: Subiectele de ficţiune despre teoria conspiraţiei şi Biserica Catolică din "Codul lui DaVinci" au cauzat un lung şir de polemici şi chiar critici din partea unor catolici şi chiar o cenzură din partea Vaticanului. Cu "Simbolul pierdut" se pare că nu veţi mai provoca scandal, ci doar un interes imens pentru a pătrunde în zona atât de secretă şi discretă a francmasoneriei. Câţiva reprezentanţi influenţi ai masoneriei americane şi nu numai s-au arătat foarte încântaţi de abordarea dvs. Chiar au admis că "Simbolul pierdut" le dă şansa să se deschidă puţin în faţa lumii. Aţi fost ajutat de francmasoni în obţinerea de informaţii ?
● Dan Brown:
Da, deocamdată nu există contestatari. Poate şi pentru că am operat doar cu informaţii venite din surse de încredere, pentru că şi în lumea masonilor există neadevăruri sau lucruri spuse pe jumătate. N-am avut nici o intenţie în a distruge sau a critica lumea lor, ci am fost doar extrem de atras faţă de simbolistică, de practicile lor, de filozofia lor. Am făcut nişte descoperiri fascinante despre lumea masonilor şi le-am inclus în povestirea mea, cu toate detaliile pe care le-am găsit.


● Mihaela Rădulescu: Vă petreceţi enorm de mult timp căutând, documentându-vă, "săpând" adânc în secrete bine ascunse ale istoriei, dar nu vi s-a întâmplat vreodată să aveţi revelaţia că răspunsul era undeva mult mai aproape, aproape la vedere, dar era necesară o abilitate specială a minţii umane de a-l vedea?
● Dan Brown:
Ba da. De la asta a şi pornit povestea din "Simbolul pierdut". Cine va citi cartea, va înţelege exact despre ce vorbesc. Există atâtea mistere în jurul nostru, atâtea simboluri pe lângă care trecem zilnic, fără să le dăm atenţie sau care ni se par imposibil de descifrat. Cred că, dacă o minte umană le-a creat, ne stă în putere să le descifrăm.


● Mihaela Rădulescu: Unul dintre cele mai interesante aspecte în "Simbolul pierdut" este domeniul relativ nou al noeticii şi toate ideile controversate din jurul ei - puterea rugăciunii, a intuiţiei umane, influenţa minţii asupra lumii ş.a.m.d. Credeţi că dezvoltarea acestor capacităţi ale minţii noastre ar putea duce la Apoteoza finţei, despre care vorbiţi în carte?
● Dan Brown:
Da, mintea umană e în continuare unul dintre cele mai greu de descifrat mistere. Mă preocupă mult aceste aspecte, le studiez de câţiva ani şi le-am proiectat în povestirile mele.
Cred că da, vom ajunge la apoteoză, dar nu în timpul nostru şi nici în următoarele două-trei generaţii. Poate nici în 10, dar vom ajunge.
Realitatea este ca ştiinţa ne arată cât de puternică este mintea noastră.
De-a lungul istoriei au fost oameni care şi-au folosit mintea într-un mod mult mai elaborat, mai puternic decât ceilalţi oameni lângă care au trăit, dar asta nu înseamnă ca ei aveau un dar aparte, ci din darurile pe care le avem cu toţii doar unii au reuşit să descifreze codul folosirii lor... Şi cred că devenim din ce în ce mai puternici din punct de vedere filozofic şi psihologic.


● Mihaela Rădulescu: Ce părere aveţi despre posibilitatea ca omul să devină Dumnezeu, în sensul în care şi în Biblie se spune că "Împărăţia Domnului e în tine", sau că "Dumnezeu e în noi..."? Faceţi referiri de acest gen în cartea dvs.
● Dan Brown:
Cred că e mai mult decât o posibilitate, cred că este realitatea.
Însăşi Biblia o spune, ştiinţa o spune şi ea la un anumit nivel , chiar ADN-ul nostru o spune. Ştim că undeva în noi e ceva foarte special, visăm la tot felul de puteri pe care nu le avem şi totuşi începem să căpătăm unele dintre acele puteri, cu aceste puteri transformăm materia, realitatea, modelăm viitorul... Fiecare generaţie are nişte abilităţi în plus, evoluează... Nu ne dăm seama de evoluţia noastră mereu, dar să fiţi convinşi că ea există...


● Mihaela Rădulescu: Aţi devenit un fenomen, sunteţi aproape o vedetă de talia unui star rock, de vreme ce aţi vândut peste 80 de milioane de cărţi şi aţi acumulat o avere de peste 70 de milioane de dolari. Ce va ţine, totuşi, conectat la realitate, cu picioarele pe pământ?
● Dan Brown:
Viaţa mea nu s-a schimbat în multe privinţe - trăiesc în aceeaşi casă, în acelaşi orăşel mic, am aceeaşi maşsină cu care mergeam şi când eram profesor... Am noroc că şi soţia mea e la fel de imună la lux şi la posibilităţile infinite, dar uneori aberante în care am putea cheltui banii. Sigur, am un program aparte de când sunt atât de cunoscut - sesiuni de autografe, de interviuri , turnee de promovare pentru cărţile mele...


● Mihaela Rădulescu: Ce contează mai mult pentru dvs - părerea criticilor sau vânzarile, adică interesul cititorilor, plăcerea lor de a vă citi?
● Dan Brown:
Fără nici o ezitare afirm că mă interesează doar cititorul şi opiniile lui, chiar dacă sunt în favoarea mea sau nu.


● Mihaela Rădulescu: Orice scriitor începător ar vrea, probabil, să audă un sfat de la cel mai bine vândut scriitor de pe planetă. Ce le-aţi spune celor care aspiră la publicare şi la vânzări semnificative?
● Dan Brown:
Să scrie ce le-ar plăcea lor să citească, asta mi se pare cel mai important. Apoi, mai cred că e important să găseşti un subiect comercial, care să intereseze cât mai mulţi cititori, dacă vrei să şi trăieşti din asta.


● Mihaela Rădulescu: Înainte să fiţi "celebrul scriitor" Dan Brown, aţi fost profesor de engleză, de spaniolă, compozitor, producător. La care din aceste îndeletniciri nu v-aţi mai întoarce şi de ce?
● Dan Brown:
Le-am făcut pe toate cu pasiune şi din toate m-am completat. Încă mai compun muzică, dar scrisul e acaparant şi nu cred că îl voi elimina vreodată din viaţa mea.


● Mihaela Rădulescu: Va deveni şi "Simbolul pierdut" un film de Hollywood ?
● Dan Brown:
Da, tocmai am primit astăzi această veste. Columbia Pictures a semnat deja contractul cu scenaristul Steven Knight, care va face adaptarea pentru ecran.


● Mihaela Rădulescu: Care e cel mai fascinant secret al umanităţii pentru dvs ?
● Dan Brown:
O, sunt foarte multe... E unul care m-a obsedat recent. În cercetarea pentru "Simbolul pierdut" am studiat un experiment care a avut loc prima dată în 1902, despre cântărirea sufletului omului (greutatea sufletului). Şi acest experiment e din ce în ce mai acaparant pentru cercetători, a ajuns să se efectueze cu aparatură din ce în ce mai sofisticată, din ce în ce mai avansată, deoarece şi tehnologia a progresat - experimentul constă în cântărirea unei persoane care este pe moarte. De îndată ce un om moare, la un nivel foarte sensibil, devine mai uşor. Acest experiment este descris în cartea mea şi întrebarea este: ce se întâmplă când mori? Ce anume îţi părăseşte trupul? Ceva ce cântăreşte aproximativ 20 de grame... Nu ştiu ce este, dar e ştiinţific dovedit ca acest lucru se întâmplă. Ar putea fi sufletul?...
....
Fragmente din interviul cu celebrul autor american Dan Brown, la Exeter, SUA.
Interviul va fi difuzat integral pe Antena 1, duminică, 14 februarie, la ora 13.30.

×
Subiecte în articol: interviu