INTERVIU
Cum vor fi recalculate pensiile si ce o sa se intample cu cei care, dupa recalculare, vor avea pensie mai mica, explica Mihai Seitan, presedintele Casei de Pensii.
Presedintele Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, secretarul de stat Mihai Seitan, spune ca aproape 45% din pensiile celor care s-au pensionat inainte de 1980 vor creste la recalculare cu pana la 17%. Dar majorarea tuturor pensiilor va fi posibila doar in cazul cresterii economice.
CRISTIAN PETRU
SCHIMBARE. Presedintele Casei de Pensii spune ca recorelarea pensiilor va inlatura inechitatile din sistem |
Jurnalul National: In martie, va incepe prima etapa de plata a pensiilor recalculate. Unul dintre principiile de recalculare era "la conditii egale de pensionare, pensii egale". Ce inseamna asta?
Mihai Seitan: Dupa procedura data in Legea 19 din 2000, privind sistemul public de pensii si alte drepturi sociale, act normativ aflat acum in vigoare si dupa care au iesit multe persoane la pensie, modalitatea de calcul al pensiei se face luand in consideratie toata durata activa de viata, adica din momentul in care ai inceput sa lucrezi pana ai iesit la pensie. Fiecare luna se analizeaza din punct de vedere al salariului, cu alte cuvinte al contributiei pe care ai platit-o la sistemul de pensii. Se face un calcul foarte simplu: in fiecare luna se determina un numar de puncte care se obtine prin impartirea salariului pe care persoana l-a avut inscris in cartea de munca, in care intra si anumite sporuri si indemnizatii pentru care s-au platit contributii la asigurari sociale, si se imparte la salariul mediu pe economie al lunii respective. Punctajul acesta se aduna in fiecare luna, pe toata aceasta perioada de activitate calculandu-se o medie, prin impartirea la numarul de ani. Ca atare, se pot obtine un punct, doua s.a.m.d. Acestea sunt puncte, si nu bani. Prin Legea bugetului se stabileste valoarea unui punct, care este unitara pe tara. Anul acesta, valoarea punctului a fost stabilita la 2.955.000 de lei. De cand a inceput acest sistem, valoarea punctului a crescut in fiecare an. Tuturor care au iesit la pensie din aprilie 2001 asa li s-a calculat pensia. Aceeasi procedura se aplica acum, cu un efort fara precedent in economia romaneasca, pentru aproape 4.200.000 de pensionari care au iesit la pensie inainte de 1 ianuarie 2001 si care au avut pensia calculata in diverse alte sisteme legale. Aceste modalitati de calcul au creat o serie intreaga de inechitati.
Ce se va intampla cu cei pentru care s-au luat in calcul cei mai buni cinci ani, iar acum, dupa recalculare, va rezulta o pensie mai mica? Le va scadea pensia?
Orice drept castigat legal nu se poate lua inapoi. Vor primi in continuare aceeasi pensie ca si pana acum. Dar pensiile lor nu vor mai creste pana cand valoarea punctului inmultita cu punctele obtinute care ii raman fixate de acum va depasi pensia de pana acum. Deci, se ingheata aceste pensii. Si atunci, marele lucru pozitiv adus de aceasta recalculare este ca toti pensionarii, indiferent de momentul in care au iesit la pensie, sunt "transformati" in acelasi sistem. Unii o sa castige si altii nu o sa piarda. Trebuie sa se inteleaga ca recalcularea nu este majorare. Cresterile vor incepe de la cativa lei si pot ajunge pana la 17% sau chiar mai mult decat atat. Daca ne referim la cei care s-au pensionat pana in 1980, pot spune ca circa 45% din ei vor primi pensii mai mari in limitele de care am discutat. Dar nu pot sa generalizez pentru tot sistemul pana la sfarsit.
Cand va fi a doua etapa de recalculare?
Exista o ordonanta de Guvern ce a aparut de curand, care a stabilit clar ca prima plata se va face in martie pentru cei care s-au pensionat pana in 1980 si ca restul recalcularilor se vor face pana la sfarsitul anului in etape ce vor fi stabilite ca termene prin hotarari de Guvern.
Dar de majorare se va putea vorbi anul acesta?
Majorarile vor fi posibile numai datorita unor cresteri economice si unor eforturi facute pentru a acoperi suta la suta inflatia. Sigur ca pensiile sunt mici si ca ar trebui sa suporte o majorare peste inflatie, adica sa creasca oarecum puterea de cumparare a oamenilor. Dar asta nu se va putea face decat in masura cresterii economice sau in cazul in care sistemul public de pensii va avea suficienti contribuabili.
Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024
Citește pe Antena3.ro
Ministrul Muncii a declarat, saptamana trecuta, ca dupa recalculare, un profesor universitar ar putea sa aiba aceeasi pensie sau chiar mai mica decat a unui muncitor care a avut salariu mare. Vi se pare corect sa nu se mai tina cont de studii?
In cazul sistemului de pensii, vorbim de un sistem de asigurari. El nu respecta pozitii sociale, ci banii depusi.
Solutii alternative
In prezent, statisticile arata ca un angajat sustine 1,5 pensionari. Care credeti ca este solutia pentru rezolvarea acestui deficit?
In momentul acesta avem sub un salariat la un pensionar. Cat se poate cere unui salariat pentru a crea o pensie decenta pentru un pensionar? Solutia este reformarea sistemului de pensii din Romania, care este un sistem atipic. El nu este un sistem numai de pensii, are si prestatii care nu sunt, nu tin de asigurari. De exemplu, indemnizatia pentru cresterea copilului, care a fost considerata un risc social. Ceea ce este fals. Risc social inseamna sa imbatranesti si sa nu ai din ce sa traiesti, sa te imbolnavesti si sa ai nevoie de o suma pentru a putea trai cat nu poti sa muncesti. Risc social inseamna moartea chiar. Trebuie sa facem un efort sa intre mai multi contribuabili in sistem. Din pacate, sistemul acesta a ajuns sa se refere doar la salariati. Dar mai exista aproape doua milioane si ceva de oameni care nu sunt nici someri, nici pensionari, nici copii, nici migranti. Se gasesc undeva in lumea asta a activitatilor pe cont propriu: patroni, cu firme familiale. Ar trebui sa intre si ei, dar nu exista sistemul care sa ii oblige. Trebuie sa ii conving. Dar nici asta nu rezolva problema pe fond. Si atunci trebuie sa mai gasesti niste alternative de finantare, bazate pe alte principii, care sa aduca peste pensia asta si altceva, care sa aduca un nivel decent la batranete. De asta exista pensiile private, in primul rand cele obligatorii, din pilonul II, care se bazeaza pe o contributie relativ mica.
Va reusi sistemul privat de pensii sa acopere aceasta gaura?
Trebuie, in primul rand, sa depasim frica. De sapte-opt ani ne tot chinuim sa facem aceste lucruri sa mearga, dar care s-au lovit de frica de un nou SAFI sau de presiuni ale diverselor grupuri de interese.
Indemnizatie
In programul de guvernare se spune ca si persoanele care nu cotizeaza la bugetul Casei de Pensii vor primi indemnizatie pentru cresterea copilului. Cand va fi reglementata situatia?
Cresterea copilului nu este un risc social. Daca vrei sa sustii cresterea copilului, ceea ce este foarte logic, nu trebuie sa o legi de contributia cuiva. Din acest motiv s-a creat o chestie foarte interesanta in Romania. Fiecare platea contributia la salariul lui, dar toata lumea primea aceeasi suma. Se crea astfel o discriminare, care este anticonstitutionala, dupa parerea mea, avand in vedere ca beneficiau de aceasta indemnizatie doar cei care contribuiau la sistem. Pe de alta parte, cresterea copiilor este politica de stat. Daca un stat isi doreste sa aiba o crestere a natalitatii, pentru ca noi imbatranim ca si altii, schimbam structurile demografice, avem din ce in ce mai putini oameni tineri si tot mai multi oameni batrani. Normal ar fi ca indemnizatia pentru cresterea copilului sa fie o prestatie contributiva si legata de sistemul acesta de asigurari. Statul ar trebui sa zica: "Din resursele mele, din bugetul meu de stat dau o suma fixa oricarei femei care vrea sa stea acasa si vrea sa isi ingrijeasca copilul pana la 2 ani, indiferent daca este sau nu asigurata". Atunci, unul dintre scopurile noastre, care este prins in programul de guvernare, este sa incercam sa scoatem din sistemul de pensii acele prestatii care nu sunt de natura pensiilor, care sunt asigurari pe termen lung. Pana la sfarsitul lunii martie, inceputul lunii aprilie, noi trebuie sa avem proiectele de legi care fac aceasta curatire a bugetului de pensii. Speram ca, pana la vacanta parlamentara, sa fie aprobata legea.
Care va fi valoarea acestei indemnizatii?
Aici o sa fie un program de discutie cu Ministerul de Finante ca sa vedem cat o sa poata sa sustina. Ganditi-va ca o sa se extinda numarul de beneficiari ai acestei indemnizatii. Se va da o suma egala pentru toata lumea. Suma nu cred ca va fi mult mai mica decat este acum.
Cat de corect va fi fata de cei care cotizeaza? Aceasta reglementare nu ii va incuraja sa faca copii pe cei din categoriile defavorizate, care se vor bucura de acesti bani?
Statul nu poate sa trateze discretionar. Este important sa te nasti, apoi exista sisteme de protectie a copilului.