x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Mihai Voicu: România trebuie să îşi concretizeze avantajele în relaţia cu China

Mihai Voicu: România trebuie să îşi concretizeze avantajele în relaţia cu China

de Dan Tomozei    |    07 Sep 2012   •   09:00
Mihai Voicu: România trebuie să îşi concretizeze avantajele în relaţia cu China

Avantajele pe care Romania le detine la nivelul Uniunii Europene si ca tara aflata in grupul statelor Central si Est europene trebuie sa fie concretizate, a declarat, vineri, la Beijing, ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, Mihai Voicu. La finalul programului oficial derulat in China, cu ocazia Forumului de cooperare China - tarile Europei Centrale si de Est, ministrul a acordat un scurt interviu pentru Jurnalul National in care a punctat principalele argumente pentru care Romania trebuie sa profite de parteneriatul cu China.


Printr-un mesaj transmis din partea premierului Victor Ponta, ministrul Voicu a anuntat disponibilitatea Romaniei de a organiza, la concurenta cu Bulgaria, Serbia si Ungaria, in anul 2013, Forumul de cooperare China - tarile Europei Centrale si de Est, la Bucuresti. Avand in vedere evolutia ultimilor ani, singurul concurent serios al Romaniei este Ungaria, tara care a reusit sa devina, dupa Expo Shanghai 2010, o poarta de intrare a investitiilor chineze in zona Est-europeana.

In cadrul Conferintei inaugurale a Secretariatului pentru Cooperarea dintre China si tarile Europei Centrale si de Est, care s-a desfasurat la Beijing, Romania a fost printre tarile care au semnat, joi, primele acorduri economice cu China in cadrul mecanismului de cooperare in valoare de 10 miliarde USD. Cele doua acorduri, in valoare totala de 70 milioane USD, au fost semnate de Transelectrica in parteneriat cu Compania Huawei si China Developement Bank (60 milioane USD), si de 2K Telecom in parteneriat cu Compania Huawei si Exim Bank China (10 milioane USD).

Domnule ministru Mihai Voicu, ce face Bucurestiul, la nivel de politica guvernamentala, la nivel de politica de stat, sa recupereze relatiile si parteneriatele clare, demers pe care China il face constant legat de Romania, de partea cealalta, insa, Romania nereusind sa raspunda provocarilor de ordin economic pe care China le lanseaza?

Acest acord privind relatiile economice dintre China si tarile Europei Centrale si de Est este o excelenta oportunitate pentru ca Romania sa se afirme in lume ca principal actor regional in relatiile economice cu China. Intr-adevar, in ultimii ani, Ungaria spre exemplu are cifre mult mai consistente decat noi in relatiile economice, insa dimensiunea pietei si oportunitatile in domenii importante, in domenii care pot reprezenta afaceri mari, afaceri de dimensiuni foarte mari, reprezinta avantaje pe care Romania le are, insa trebuie sa le concretizeze. Afirm, fara nicio ezitare, vointa Guvernului ca in interiorul acestui acord sa facem pasi rapizi pentru consolidarea si pentru punerea in practica a unor proiecte extrem de importante.

Poate Guvernul de la Bucuresti sa treaca de bariera, teoretica, suntem membru al Uniunii Europene si atunci orientarea spre Este este mai dificila? Va reusi Romania sa priveasca din punctul de vedere pragmatic al nevoilor economice interne si al investitiilor care trebuie sa fie facute in foarte multe domenii, sa treaca de acest "moment' Est - Vest?

Eu nu cred ca este o contradictie intre cele doua lucruri. Tarile din Uniunea Europeana sunt si din punct de vedere practic, pragmatic, vor ramane cel mai important partener economic al Romaniei. Nu exista o contradictie, iar investitiile si relatiile cu China si cu alte tari sunt si se desfasoara in cadrul legislativ si de reglementare al apartenentei noastre la UE. Inclusiv schemele de ajutor de stat, de exemplu, pot fi adresate si unor proiecte si companii inclusiv celor chineze, in cadrul apartenentei noastre la UE. De aceea, eu cred ca nu exista o contradictie intre cele doua lucruri. Ambele pot fi dezvoltate fara niciun fel de problema.

La intalnirea avuta cu premierul chinez, Wen Jiabao, ati transmis un mesaj special din partea premierului roman.

Da, este adevarat. La aceasta intalnire am fost desemnat sa vorbesc in numele coordonatorilor nationali si, in afara de mesajul general, am reafirmat intentia Romaniei, intentie transmisa anterior printr-o scrisoare oficiala a domnului prim-ministru Victor Ponta, intentia Romaniei de a organiza, anul viitor, intalnirea la nivel inalt a acestui forum de cooperare. Am retransmis aceasta intentie, iar partea chineza ne-a informat ca, la inceputul anului viitor, va fi luata o decizie privind organizarea acestui summit. Noi suntem optimisti si speram ca Romania sa fie aleasa ca tara organizatoare.

Domnule ministru Mihai Voicu, va multumesc.

×
Subiecte în articol: romania China relatie avantaj mihai voicu