x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Mircea Druc:”Ucraina vrea să se extindă în Moldova şi Transnistria”

Mircea Druc:”Ucraina vrea să se extindă în Moldova şi Transnistria”

de Toma Roman Jr    |    06 Mar 2012   •   21:00
Mircea Druc:”Ucraina vrea să se extindă în Moldova şi Transnistria”

Imediat dupa Craciunul de anul trecut, in asa numita republica Transnistria au avut loc alegeri. Din cauza sarbatorilor si apoi a evenimentelor de la noi, scrutinul separatistilor a trecut neobservat. Cert este ca Igor Smirnov si Vladimir Antiufeev (seful securitatii nistrene, implicat in crime in Letonia in 1990) au parasit puterea dupa mai bine de 20 de ani. 'Presedinte' a fost ales Evgheni Sevciuk, un fost militian de origine ucraineana. Fostul premier al Moldovei dintre 1990 si 1991, Mircea Druc, a descifrat, in exclusivitate pentru Jurnalul National, schimbarea de garnitura de la Tiraspol. In viziunea domniei sale, e vorba despre o tentativa de extindere a sferei de influenta a Ucrainei, chiar in dauna Rusiei, asupra Transnistriei si chiar a intregii Republici Moldova.

● Jurnalul National: Ati locuit la sfarsitul anilor 80 ai secolului trecut la Cernauti, parte a RSS Ucraineana. Se manifesta atunci nationalismul ucrainean?
● Mircea Druc; Da, si inca cum. Noi, romanii, ca si polonezii, evreii sau rusii eram considerati ca un fel de dusmani ai noului val nationalist ucrainean. Cu toate ca nu eram asa, eram vazuti ca un factor de rusificare, pentru ca la noi, limba de comunicare cu autoritatile era rusa, nu ucraineana. Eu eram cadru universitar si voiau sa ma oblige sa tin cursurile in ucraineana, limba pe care nu o stiam, nu in rusa.

● Si acum mai persista tensiunile ruso-ucrainiene? Ce rol are Transnistria in toata povestea asta?
● Problema nu e asa de simpla. Un factor major de tensiune e Crimeea, unde sunt 75% rusi. Chiar am vorbit cu un fost consilier al lui Boris Eltin, de curand, care mi-a spus ca la Crimeea nu se renunta. Transnistria e vazuta de ambele parti ca o placa turnanta, cu un rol economic important. Ucrainienii, unii dintre ei, au teorii halucinante. Zic ca mare parte din Belarus e a lor, ca si Transnistria, Basarabia, ba chiar o parte din Moldova care tine de Republica Romania. Vor si Caucazul de Nord de la rusi. Spun ca numele orasului Galati vine de la Galitia, deci orasul e al lor.

● Pe fostul presedinte al 'Republicii Nistrene' il cunosteati din anii 80? Ce invartea atunci Igor Smirnov?
● Da, il stiam. Era directorul uzinei mecanice din Tiraspol. Facea jocul complexului militar industrial sovietic, de asta a stat 20 de ani la putere in Transnistria. El a fost un fel de 'tehnocrat', care avea mare influenta locala. In 1990, pe teritoriul Transnistriei era armament in valoare de patru miliarde de dolari. Complexul militar-industrial sovietic, care era mai puternic chiar decat Gorbaciov, s-a decis sa tina in mana acest arsenal, sa nu ajunga la moldoveni sau la ucrainieni. Mafia fin jurul complexului a fost asa de puternica incat a reusit sa invinga si structurile militare ruse. Cand au venit la sefia Armatei a 14-ea generalul Lebed si colonelul Bergman si au intrat in conflict cu Smirnov si Antiufeev, au castigat cei din urma. Lebed a ajuns la Krasnoiarsk, unde a cazut cu elicopterul. Smirnov a fost un om de legatura pentru afacerile complexului militar-industrial, care a vandut ce voiau aia sa vanda. Am citit din presa rusa ca din Transnistria au disparut patru instalatii de tragere speciala, care au efectul unor bombe atomice fara radiatii. Unde au ajuns, numai Dumnezeu stie.

● Ce o sa se aleaga de Smirnov si Antiufeev? Exista vreo sansa sa plateasca pentru mortii din conflictul transnistrean sau pentru abuzurile facute?
● Posibil sa ajunga niste simplii pensionari. Rusii nu stiu cata incredere mai au in el, incercase sa se apropie de ucrainieni. Tactica ucrainienilor e sa refaca, prin Evgheni Sevciuc, statul moldovenesc si apoi sa puna mana pe toata Basarabia. Aici e un mare pericol. Problema e asa. Transnistria avea in 1990 700.000 de locuitori. Azi mai sunt 500.000 oficial, dintre care 200.000 plecati la munca peste granite. Dintre cei 300.000, cat o mahala a Bucurestiului, 162.000 au votat cu Sevciuc, adica mai toti etnicii ucrainieni din Transnistria si altii. Cred ca vor glisa spre Ucraina mai mult decat spre Rusia. Dar mai cred ca Ucraina vrea mai mult, sa-si extinda influenta asupra Basarabiei. In 1990 doreau la fel, nu au vrut sa ne dea nici macar in concesiune o parte din portul Reni, ca sa avem iesire la mare. Voiau sa ne izoleze si sa ne controleze.

×
Subiecte în articol: republica moldova ucraina mircea druc