INTERVIU
POSTELECTORAL - Miron Mitrea ia in calcul o guvernare PSD-PRM
Dupa o perioada in care a fost "pus intre paranteze", prin pierderea functiei de vicepresedinte al PSD, Miron Mitrea a fost numit coordonatorul campaniei electorale pentru Parlament. Cum vede liderul PSD lupta cu Alianta PNL-PD, aflati in interviul acordat Jurnalului National.
SILVIU SERGIU
EVOLUTIE. Liderul PSD Miron Mitrea crede ca procentele PRM vor creste in timpul campaniei electorale
|
Jurnalul National: Domnule Miron Mitrea, cum a fost experienta de vicepresedinte pus intre paranteze?
Miron Mitrea: A fost o perioada in care am avut un pic mai mult timp sa ma gandesc la ceea ce este important. E adevarat insa ca eu nu mi-am schimbat cu nimic modul de lucru. Am mers foarte mult in tara. Deci, in afara de faptul ca am lipsit la unele sedinte de partid, nu a fost diferit.
V-ati simtit marginalizat?
Nu. Asta a fost o chestie interna. Eu nu cred ca un om puternic se poate simti marginalizat.
Dar cine a pus parantezele?
Sigur ca a fost un moment foarte clar in care, dupa alegerile locale, s-a incercat o noua echipa, care sa dea o alta dinamica partidului.
Si a fost o decizie buna?
Da. Ca intotdeauna. Partidul a crescut si eu cred ca partidul a crescut foarte mult datorita actiunii pe care a facut-o Adrian Nastase. Faptul ca a mers foarte mult in teritoriu, a facut campanie, a alergat foarte mult - si asta a dus la cresterea partidului. Ca orice masura, a avut parti bune si parti proaste.
Jeff Bezos și-ar face nuntă de 600 de milioane la Aspen, chiar după Crăciun. Cine este logodnica miliardarului, Lauren Sanchez
Citește pe Antena3.ro
Care au fost acestea?
Pai, s-a vazut. Organizatia din Bucuresti nu a obtinut rezultatele pe care le astepta, pe zona operationala au fost anumite lipsuri in campanie si in modul de lucru, au fost anumite avantaje pe alte zone.
Unii dintre colegii dumneavoastra au ramas in conducere, dumneavoastra nu. Sunteti un lider cu probleme de imagine?
N-aveam, adica aveam probleme, dar nu negative de imagine. Nu, a fost atunci ideea ca cei care sunt ministri si au foarte mult de lucru in Guvern sa iasa din conducerea partidului.
Cine v-a facut oferta sa reveniti in staff-ul de campanie?
Adrian Nastase a fost cel care mi-a facut aceasta oferta si nu numai el. Au fost si alti colegi. Pana la urma, cu totii am convenit ca eu sa intru pe zona operationala.
Cu ce probleme intra PSD in campania electorala?
Nu cred ca PSD are probleme foarte mari, probleme deosebite. Sunt probleme locale, care au existat de-a lungul timpului, si este normal sa se intample asa. In anumite judete, in urma alegerilor locale au venit niste echipe noi la conducerea partidului, care au avut nevoie de a se adapta. Am introdus campania "din om in om", vorbesc in fiecare zi cu colegii mei din tara, cu o treime din organizatii si vad unde sunt, din punct de vedere al campaniei "de la om la om". In fond, daca nu stai de vorba cu oamenii e greu sa faci campanie.
Parlamentarii care nu au mai fost pusi pe liste ajuta partidul in aceasta campanie?
Unii da, unii nu. Aceasta este o chestie de caracter. Unii au amenintat ca daca nu mai sunt pe liste nu mai sunt in partid si am regretat pozitia lor, altii, dimpotriva, chiar daca nu au fost tocmai fericiti, au lucrat mai departe pentru partid.
Aveti probleme de comunicare interna in PSD?
Sigur ca PSD este o organizatie extrem de complexa si are aceste probleme de comunicare. Ele duc la o reactie mai lenta la nivelul teritoriului.
Ati fost printre cei care s-au ocupat de alegerile locale. Ce s-a gresit atunci?
Eu la locale m-am ocupat de candidati, de pregatirea candidatilor, m-am ocupat mai putin de campania propriu-zisa. Greselile le-am vazut cu totii. Sondajele au dat o anumita tendinta a electoratului, care nu s-a confirmat pana la urma. A fost o prea mare incredere in sondaje si au fost, sa recunoastem, niste colegi care s-au vazut dinainte castigatori. Pana la urma nimic in lume nu se poate obtine fara munca. Si daca nu au iesit, nu au alergat, nu au stat de vorba cu oamenii, au pierdut. Candidati care pareau batuti in cuie au fost batuti de adversari.
Cum comentati faptul ca Traian Basescu a reusit sa creeze efervescenta in fiefuri traditionale ale PSD, ca de pilda Suceava?
Suceava este singurul fief PSD in care Traian Basescu a creat efervescenta. Sigur, suntem la inceputul campaniei electorale. El a reusit, prin inlocuirea lui Stolojan, sa aiba un salt. A fost un moment special de campanie.
Dar e posibil ca Basescu sa obtina voturi pe care PSD se bazeaza fara echivoc?
Eu nu sunt un pesimist, dar nici un optimist fara baza. Eu ma astept dupa patru ani de guvernare sa existe o erodare, care este fireasca. S-a creat acum aceasta balanta intre cele doua poluri politice. Sigur nu trebuie sa uitam PRM, care totdeauna in campanie a crescut. Ultimele sondaje de opinie confirma aceasta tendinta de crestere a PRM. Asa s-a intamplat intotdeauna.
PRM este un partener viabil pentru PSD in perspectiva unei eventuale guvernari?
E prea devreme sa discutam. Eu cred insa ca in politica orice solutie este viabila, este posibila. Trebuie sa asteptam insa rezultatele. E devreme sa vorbim acum despre guvernarea viitoare, cum va fi formata, insa despre un partid care trece de 20% numai un politician care nu este realist poate spune ca nu trebuie luat in calcul. Eu personal il iau in calcul.
Sunteti de acord ca, lupta fiind atat de stransa, va conta foarte mult prestatia din campania electorala?
E adevarat. Este o regula care spune ca atunci cand partidele sunt foarte apropiate campania electorala conteaza. Deci vor fi patru, cinci, sase procente care conteaza in campanie. Ceea ce este interesant de vazut in sondaje este ca, dupa o crestere a Aliantei si a lui Traian Basescu in momentul intrarii sale in cursa prezidentiala, apoi a inceput coborarea la locul la care au fost. Sigur ca ne vom bate pentru victoria in alegeri. Vom vorbi cu oamenii, le vom spune ce am facut, pentru ca eu cred foarte mult in realizari, in lucrurile care pot fi numarate, care se pot vedea. Vorbe, suntem cu totii satui de vorbe.
Credeti ca a vorbi despre realizari este o strategie buna in conditiile in care romanul este mare amator de spectacol electoral?
Vedeti, PSD este un partid mare si un partid foarte serios. Noi nu putem sa mergem pe aceasta idee, chiar daca ceea ce spuneti este partial adevarat. Exista o tendinta a unei parti a populatiei catre o campanie efervescenta, cu multe schimbari de ritm, cu imaginatie, cu multe vorbe, cu multe atacuri, cu multe glume sarate sau nesarate. In acelasi timp eu cred ca cea mai mare parte a populatiei asteapta solutii la problemele cotidiene. Nu putem sa ne jucam cu o campanie usuratica, chiar daca o campanie-spectacol este tentanta. Vom face o campanie solida, vom face o campanie serioasa. Le vom spune oamenilor ce avem de gand sa facem, ne vom numara realizarile, dar si nerealizarile, pentru ca asa este corect.
Sunteti de acord ca Traian Basescu este un lider mai carismatic decat Adrian Nastase?
Traian Basescu este un lider politic care se bazeaza doar pe carisma, doar pe spectacol, pentru ca nu are alta solutie. Nu are altceva in spate, se concentreaza pe acest lucru si sigur ca atunci apare aceasta diferenta foarte mare. Eu nu pot sa spun ca Adrian Nastase este un circar cum este Basescu. Este un tip serios, care are in spate experienta politica, are o cariera, a condus Guvernul care a dus Romania in NATO, cu Uniunea Europeana negocierile sunt aproape gata. Nu poti sa te astepti acum ca Adrian Nastase sa faca o campanie de circ.
Dar a fost o tentativa, cea cu iepurasulâ¦
A fost o nervozitate. Pana la urma orice barbat cand este agresat public tot timpul se mai enerveaza, oricat este el de linistit. Se enerveaza si mai spune si ce gandeste. Adrian Nastase are posibilitatea de a-si controla aceste iesiri.
Credeti in varianta Ion Iliescu premier?
Nu l-am auzit niciodata pe Ion Iliescu vorbind despre asa ceva si nu pot sa comentez.
Dar in varianta Mircea Geoana iepure credeti?
Nu. Mircea Geoana este candidatul nostru serios pentru functia de premier.