INTERVIU
Printre "cantecele noastre, toateâ¦", "Lumea minunata" a lui Mihai Constantinescu e ca un clinchet de clopotel.
Unul care suna a copilaria din noi, din fiecare. El insusi este un copil. Dezinvolt, sugubat. Si ii sta bine.
OTILIA VINTILA
FAMILIAR. Doar in trecere prin culisele Festivalului Mamaia |
Jurnalul National: Cariera dumnevoastra muzicala a urmat niste etape bine conturate si sunt sigura ca nu doar eu am remarcat acest lucru. Care este viata muzicala a lui Mihai Constantinescu?
Mihai Constantinescu: Lasand la o parte faptul ca eu am cantat inca de copil, fiind si primul solist al formatiei Mondial, intr-adevar in cariera mea au fost mai multe perioade. La inceput, am avut trei ani extraordinari, in care am cantat cu Olimpia Panciu si Marius Teicu. Am facut in aceasta vreme Revelioane, emisiuni de televiziune superbe. A urmat apoi aparitia unui cantec special, "O lume minunata", si am fost considerat multa vreme cantaretul copiilor. Ma opreau mamicile pe strada si le spuneau copiilor: "Uite, mama, nenea canta pentru copii". La un moment dat, mi-a fost chiar foarte greu sa ma desprind de aceasta imagine. Sigur, e un lucru minunat sa canti pentru copii, dar voiam sa mai fac si altele. Am cantat apoi o perioada cu Anastasia, perioada in care am facut multe lucruri minunate impreuna, dar am scris si multe piese pentru ea si nu numai.
Desigur, au fost multe etape in viata mea muzicala si, daca pot spune ceva despre toate aceste perioade, este ca nu am intrat niciodata in competitie cu nimeni, singura mea dorinta fiind sa ma autodepasesc.
Jeff Bezos și-ar face nuntă de 600 de milioane la Aspen, chiar după Crăciun. Cine este logodnica miliardarului, Lauren Sanchez
Cenzura
Am traversat si o perioada in care se cereau cantece optimiste, trebuia ca toata lumea sa fie cu gura pana la urechi, nu? Si cu toate ca exprimarea era o problema delicata, am reusit sa ma strecor, fara ca versurile mele sa fie rigide. Un moment de pacaleala al celor care ne cenzurau foarte tare textele a fost cantecul "Iubiti-ne ca suntem flori". Pentru ca aceasta piesa nu vorbeste despre flori, acestea erau doar un pretext, o metafora, florile reprezentand, de fapt, oamenii si viata lor.Citește pe Antena3.ro
Reactiile fata de muzica promovata pe albumul "Cantecele noastre, toateâ¦" au fost extraordinare, cu atat mai mult cu cat au venit mult si din partea tinerilorâ¦
â¦Ideea dumneavoastra de a scoate pe piata un CD cu cantece care au fost cerute de publicul larg mi se pare senzationala. Eu chiar am fost sunat de doua doamne care doreau sa stie de unde sa-l cumpere. M-am gandit si eu si chiar cineva imi facuse o propunere, daca nu ma-nsel, chiar Cornel Constantiniu spunea: "Oare
n-ar fi interesant ca noi, interpretii (bine, cu exceptia celor care nu mai sunt), sa facem un spectacol cu piesele de pe album?".
Este cererea de muzica actuala atat de mare incat a monopolizat aproape tot acest spatiu al ofertei? Care este motivul pentru care promotorii muzicii adevarate nu-si mai gasesc locul nicicum? De ce va retrageti asa, rand pe rand, discret?
Piese de dinozauri?
Stii ceva, am vorbit cu foarte multa lume care pune aceeasi intrebare: de ce nu ne vede, de ce nu aparem, de ce nu stiu ce. In primul rand, nu exista nici o televiziune care sa ofere un spectacol muzical. Nu unul in care artistii gatesc, nu un spectacol muzical in care artistii matura pe strada ca sa adune bani. Daca esti cantaret, domâle, haide sa faci in asa fel incat sa arati ce stii si ce poti si, de fapt, sa fii asa cum te stie lumea. N-as vrea sa dau un exemplu, dar, uitati-va, italienii au avut emisiuni succesive prezentate de Morandi, care a avut o gramada de invitati care au cantat. S-au prezentat piese din ani diferiti, foarte frumoase si ce m-a uimit pe mine a fost ca toata lumea, inclusiv tinerii, stiau versurile pe dinafara. Ale unor "piese de dinozauri", cum le spunem noi sau stiu eu ce alte diverse denumiri mai au.Gimnastica la microfon
Muzica in trecut se facea cu foarte mult suflet. Astazi, textele sunt atat de mici! "Te-am iubit, te iubesc, fara tine ce ma fac, strange-ma-n brate, intoarce-te inapoi, 1, 2, 3, ia-ma la noapte daca vreiâ¦" Sa nu uitam ca, transatlantici sau transoceanici, nu mai conteaza, romanii sunt sensibili. Nu pot accepta la nesfarsit stilul asta de muzica facuta numai de dragul industriei. Sa faci gimnastica cu microfonul in mana si cu sufletul gol, asta este problema muzicii actuale. Cum ramane cu cantatul? Ca veni vorba, vi se pare ca exista o bariera reala intre actuala si vechea generatie?
Eu nu consider ca intre tineri si cei care nu mai sunt tineri ar fi un conflict, pentru ca nu exista asa ceva. Viata este asa. Merge din ziua in care ne-am nascut si pana in ziua in care nu vom mai fi. Si atunci nu are nici un fel de sens sa-i acuzam pe cei care si-au pierdut tineretea sau pe cei care nu mai sunt tineri. Toti vor ajunge aici.
Spuneati ca v-a fost foarte greu sa va desprindeti de imaginea de cantaret al copiilor. Dar in inima tuturor a ramas "O lume minunata". Care e povestea unei piese de colectie?
"O lume minunata" a avut o istorie simpla, dar, zic eu, ciudata. Interesanta, de fapt, ca toate lucrurile care se nasc din intamplare. A fost un spectacol in 1979, un spectacol organizat la Polivalenta de Televiziunea Romana, care era singura televiziune la vremea respectiva. Spectacolul era dedicat zilei internationale a copilului si am fost si eu intrebat de Titus Munteanu daca nu am un cantec asa, pentru copii, sau daca incerc sa fac unul. Eu aveam un cantec acasa, il stiam, si-n drum de la Polivalenta pana acasa mi-a venit in minte ideea: "E-o lume minunata, in care veti gasi numai copii!". Gata. M-am oprit, am ajuns acasa, am luat chitara si practic am cantat refrenul de la cap la coada. Dupa care am muncit pentru celelalte doua parti care au intregit piesa. Ma bucur ca a iesit ceva frumos, ca a ramas si ca este un cantec care place in continuare.
Pentru cei care vor sa fredoneze "O lume minunata" am inclus pe noul album, "Nu-mi lua iubirea", si negativul piesei. Regasiti aici inca patru melodii mai vechi, inclusiv celebra "Vitezomanul Gica" (o melodie care, fara sa aiba parte de o promovare ca la carte, s-a raspandit si a devenit foarte populara), dar si 11 piese nou-noute.