x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Nu există medicamente de tratare a apendicitei, se scoate apendicul chirurgical

Nu există medicamente de tratare a apendicitei, se scoate apendicul chirurgical

de Florin Condurateanu    |    19 Apr 2017   •   16:43
Nu există medicamente de tratare a apendicitei, se scoate apendicul chirurgical
Sursa foto: MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO

Apendicita este adesea înşelătoare, simptomele sunt în travesti şi, de fapt, aparţin altor suferinţe: ale aparatului genital, ale colicilor renale, ale ulcerelor, ale dereglărilor biliare. Dar creşterea numărului de leucocite semnalează o criză de apendicită şi rezolvarea este îndepărtarea apendicului chirurgical. Interviu cu profesor doctor Mircea Beuran, şeful Clinicii de chirurgie de la Spitalul de Urgenţă Floreasca

 

Florin Condurăţeanu: - Este apendicul un rudiment, un organ inutil, care mai mult încurcă prin crizele dureroase de apendicită?

Prof. Mircea Beuran: - Aşa s-a crezut o vreme, studiile de mai târziu au arătat că apendicul face parte din sistemul limfatic la fel ca splina. Apendicul are un rol în imunitate, face parte din sistemul imunitar de apărare al tubului digestiv. Apendicul este un organ amplasat în zona din dreapta inferioară a abdomenului, deasupra încheieturii dintre coapsa piciorului şi abdomen. Este un organ lung de 7-11 centimetri şi gros de 3-5 milimetri. El este situat la graniţa dintre intestinul subţire şi colon.

 

F.C. - Era o vreme când se îndepărta apendicul prin intervenţii pe bandă rulantă. Părinţii îşi duceau copii la operaţie de apendic la primele dureri abdominale, ziceau: “Mai bine se scoate apendicul ca să nu ne speriem că orice durere de burtă poate să fie apendicită şi să nu degenereze în apendicite perforate”. Umbla şi o replică a chirurgilor de acum o vreme:”un apendic care dă semne de suferinţă trebuie scos să nu-l prindă asfinţitul soarelui”. Care este adevărul?

Prof. M. Beuran: - Da, a fost atitudinea medicală cu ani în urmă. Într-o perioadă, americanii scoteau apendicul tuturor copiilor, ca micuţii locuind în zone îndepărtate să nu aibă crize şi să ajungă la spitale după 2-3 zile. S-a dovedit o greşeală fiindcă statisticile au arătat că s-au înmulţit cancerele de colon. Când însă se stabileşte că este cu adevărat o criză de apendicită, rezolvarea este doar intervenţia chirurgicală. Nu există medicamente împotriva apendicitei. Specialiştii au constatat că, în o treime din cazuri, apendicul este vinovat şi e bine că a fost îndepărtat, în altă treime apendicul a fost scos fără să fie vinovat, iar în cealaltă treime era vorba de alte cauze, suferinţe genitale, de ovare, de trompe, de cauze având la bază colici renale, de ulcere sau necazuri în sistemul biliar.

 

F.C.: - Care sunt simptomele unei veritabile crize de apendicită?

Prof. M.Beuran - Principalul semn este durerea în partea inferioară a abdomenului stâng. Durerea poate debuta mai sus, în capul pieptului, dar ea coboară peste 1-2 ore. Se însoţesc durerile şi de vărsături, de tulburări ale scaunului, o zi de constipaţie urmată de 3-4 scaune. Se instalează şi febra, la început 37-38 de grade, apoi creşte la 39-40 de grade. Criza de apendicită produce modificări şi în analiza sângelui. Leucocitele nu se mai încadrează între 4000 şi 9000, ci depăşesc 10.000, ajung şi la 14.000, sunt semne de apendicită. Când leucocitele sunt puţine, 2000-4000 este vorba de suferinţe pe lanţurile de ganglioni. Apendicita poate aduce şi complicaţii, umplerea cu microbi ce provoacă infecţii şi inflamaţii. Apendicul se poate umple şi de seminţe, se constată perforări. Este foarte periculoasă apendicita fecaloidă, se sparge apendicul şi fecalele invadează peritoneul, învelişul cavităţii abdominale.

 

F.C.: - Lumea medicală spune chiar că operaţia în apendicită este în sarcina rezidenţilor, este o intervenţie pentru începători. Tot vorbele de chirurgi afirmă că operaţia în apendicită poate dura 5 minute sau 5 ore.

Prof. M. Beuran: - Depinde dacă apendicul se află la locul lui sau s-a mutat în alte zone ale abdomenului, se poate ascunde şi în spatele ficatului. Acum majoritatea intervenţiilor de scoatere a apendicului se execută prin laparoscopie, operaţie miniminvazivă. În laparoscopie, există şi o cameră video încât se vede dacă apendicul este inflamat şi infectat, se observă şi unde este amplasat.

 

Comparând abdomenul cu un cadran de ceas, apendicul este la locul lui dacă se află cam în dreptul orelor 5-7. Dacă el s-a deplasat spre orele 8-10 este un apendic lateral extern, iar dacă s-a mutat în dreptul orelor 2-4 este un apendic lateral intern. Dacă apendicul a urcat în abdomen spre orele 11-13 se numeşte apendic ascendent.

 

×
Subiecte în articol: prof. mircea beuran apendicita