x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Orientul mijlociu - Razboiul unui stat cu o doctrina

Orientul mijlociu - Razboiul unui stat cu o doctrina

de Miron Manega    |    05 Aug 2006   •   00:00
Orientul mijlociu - Razboiul unui stat cu o doctrina

Printre crestinii din Liban circula o butada de un cinism care-ti da fiori si indeamna la reflectie: "Hezbollah este agentia de turism care trimite oamenii in Paradis,iar Israelul este societatea de transport care asigura deplasarea turistilor".

Libanul este tara cea mai putin islamica din lumea araba si cea mai occidentala. Si, totusi, tocmai aici se deruleaza unul dintre cele mai ciudate razboaie din istorie: razboiul dintre un stat si o doctrina religioasa. I-am solicitat pe aceasta tema fierbinte un interviu Excelentei sale dl. Charbel Maroun, consul onorific al Libanului in Romania.

Crestinismul - cea mai veche religie


Jurnalul National: Ce fel de tara e Libanul? Mai exact: crestina sau musulmana?
Charbel Maroun: Libanul este o tara multiconfesionala, cu 18 etnii. Ca atare, nici democratia - caci exista democratie - nu este numerica, ci multiconfesionala. In Parlament sunt 50% crestini si 50% musulmani. Presedintele este crestin maronit, seful Parlamentului este musulman siit, iar primul-ministru este musulman sunit. Vicepresedintele Parlamentului si vicepremierul sunt crestini ortodocsi.

Populatia cum este impartita, procentual, pe religii?
40% din populatie este crestina, 50%, musulmana si 10%, druza.

Druzii sunt musulmani?
Nu sunt nici crestini, nici musulmani. Au o religie aparte, ezoterica, despre care se stie foarte putin. Nici membrii ei nu-i cunosc secretele pana la 40 de ani, cand se considera ca sunt pregatiti sa le stie. Iar din cei 50% musulmani, 35% sunt siiti, si numai 15% suniti.

Deci majoritari sunt siitii... Populatia crestina cum e impartita?
30% din populatie este crestin-maronita, iar 10%, ortodoxa si catolica.

Este Libanul o tara araba?
Acum, da, conform constitutiei. Mai exact, face parte din lumea araba. Dar, la origine, libanezii sunt fenicieni.

Cand a aparut crestinismul in Liban?
Chiar de la inceput, in secolul I. Domnul Iisus a facut prima minune in Cana (Galileii - n.r.), din sudul Libanului.

Iar islamismul?
Dupa 1.000 de ani.

Si, totusi, sunt mai multi musulmani.
Acum 120 de ani nu era asa. 75% din populatie era crestina si 25%, musulmana.

"Libanezii n-au simtit niciodata ca sunt diferiti unul de altul"


Care-i explicatia acestei inversari a proportiilor?
Persecutia otomana asupra crestinilor si razboaiele interne. Din aceasta cauza, foarte multi libanezi crestini au emigrat in America de Sud, Canada, Statele Unite si Europa. Acum, in diaspora, sunt 14 milioane de libanezi, iar in Liban doar 3,5 milioane.

Cand a inceput aceasta emigratie?
In 1860, cand druzii, instigati de otomani, au macelarit populatia crestina...

Este asa mare dusmanie intre comunitatile religioase?
Nu. Libanezii n-au simtit niciodata ca sunt diferiti unul de altul, crestini sau musulmani, sau druzi. Dar intotdeauna a fost cineva strain care a intervenit acolo, pentru interese politice sau de putere. Iar cel mai bun combustibil pentru un razboi civil e religia.

Care e situatia acum in Liban? Sunt solidari libanezii sau sunt din nou impartiti?
Acum, toti libanezii sunt uniti. E adevarat, Hezbollah a inceput razboiul, nu Libanul, dar Hezbollah e alcatuit din libanezi. Si nu putem sa dam libanezii afara din Liban.

"Pentru libanezi Hezbollah este o miscare de rezistenta"


Care e explicatia politica si istorica a acestui razboi?
Stiti ca Israelul a ocupat Palestina. De atunci au inceput toate problemele, din cauza asta a aparut terorismul si orientarea oamenilor spre miscarea fundamentalista. Toate lucrurile de pe lumea asta au o cauza, iar cauza tuturor relelor din Orientul Mijlociu este problema palestiniana. Ramasi fara tara, palestinienii s-au imprastiat in toata lumea araba si cel mai mult in Liban. Din cauza asta a izbucnit si razboiul civil care ne-a distrus tara, din 1975 pana in 1990. Daca nu exista problema palestiniana, nu exista razboi. Israelienii nu vor recunoaste insa niciodata acest lucru, iar comunitatea internationala n-a tratat cu seriozitate problema. N-au gasit o solutie globala si durabila. Au lasat intotdeauna un "fitil", care oricand sa poata fi aprins. Un asemenea "fitil" este moscheea Al Acsa din Ierusalim, foarte importanta pentru musulmani, un loc sfant, de pelerinaj, dar unde israelienii pretind ca ar fi fost templul lui Solomon ("Zidul Plangerii" - n.r.). Si cand e vorba de religie, nimeni nu cedeaza, pentru ca fiecare lupta pentru credinta lui, pentru ce are mai sfant.

Hezbollah este o grupare terorista?
Pentru libanezi nu este. Pentru libanezi este o miscare de rezistenta care a luptat impotriva Israelului in Liban si a fortat Israelul sa se retraga din Liban, in anul 2000.

"Este razboiul altora pe teren libanez"


Cum e posibil ca rapirea a doi militari israelieni sa provoace un conflict de asemenea proportii?
Au fost rapiti de pe teritoriul Israelului. Dar trebuie cercetat cu atentie de ce Hezbollah a patruns pe teritoriul Israelului. Asta trebuie explicat mai tarziu.

Faptul ca razboiul civil din 1975, ca si noul conflict cu Israelul au izbucnit intr-un moment de mare inflorire a Libanului are vreo legatura cu interesele economice in zona ale Israelului?
Noi nu spunem ca a fost razboi civil sau ca este razboiul nostru. Noi spunem ca este razboiul altora pe teren libanez. Adica al Israelului, al Siriei, al Iranului si al altor interese americane sau europene. Iar etniile si confesiunile libaneze sunt folosite drept combustibil.

Ce "pronostic" dati acestui razboi?
Nu stiu ce se va inampla. Stiu insa ca nu e vorba de un razboi confesional, ci de un razboi de distrugere a Libanului. Israelul este cea mai mare putere militara din zona si nu cred ca se va mai opri. Numai interventia americana poate pune capat macelului.

"Romania s-a comportat impecabil"


Cum se face ca Hezbollah, care se considera o organizatie legitima, care apara o cauza dreapta, se afla intotdeauna in zonele populate, transformandu-le in tinte pentru tirurile si bombardamentele israeliene?
Am raspuns deja. Hezbollah e facut de libanezi. In fiecare casa din sudul Libanului se afla cel putin un membru sau un simpatizant. Hezbollah a gresit, poate, de data asta, strategic si tactic. Dar cum poti separa oamenii, cei care sunt pentru sau contra Hezbollah? Cand cade o bomba nu se mai face diferenta dintre un musulman si un crestin sau un evreu. Moare toata lumea.

Daca toata populatia Libanului, care nu va pleca nicaieri in timpul razboiului, ar fi decimata, cine poarta vina?
Toata lumea, incepand cu Israelul, continuand cu Hezbollah si comunitatea internationala, care nu s-a implicat direct, ci a "conspirat" sa fie macel acolo. Si toti vor suporta consecintele.

Ce ar fi putut sa faca, efectiv, Organizatia Natiunilor Unite?
Puteau sa faca multe. Puteau sa intervina rapid, nu sa lase oamenii sa moara acolo.

Cum s-a comportat Romania, vizavi de acest conflict?
Impecabil. Chiar vreau sa multumesc Presedintiei si autoritatilor romanesti, pentru sprijinul si rapiditatea cu care au intervenit sa fie adusi in Romania cetatenii romani care se aflau acolo si libanezii care au vrut sa paraseasca Libanul. Unii au venit fara viza si au primit viza la aeroport... A fost un gest omenesc din partea presedintelui Basescu, care a dus la salvarea multor vieti omenesti.
×