x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Ovidiu Grecea: "Sunt calit in suisuri, coborasuri si demisii"

Ovidiu Grecea: "Sunt calit in suisuri, coborasuri si demisii"

15 Iul 2004   •   00:00
Ovidiu Grecea: "Sunt calit in suisuri, coborasuri si demisii"

INTERVIU

Ovidiu Grecea, prefectul Capitalei, asteapta in aceste zile decizia premierului Adrian Nastase. Ori il pastreaza in functia de prefect, ori il transfera la o alta institutie, ori il pune pe linie moarta. Cert este ca el s-a hotarat sa intre in politica, insa nu stie unde, pentru ca: "Nu stiu cum o sa se mai cheme PSD".
MONICA ANDREI

  • Jurnalul National: Ce s-a intamplat la sedinta de consiliu de acum doua zile?

    Ovidiu Grecea: Din punctul meu de vedere nu sunt lucruri anormale sau teribile. Aseara (n.r. - marti) n-au existat comentarii din partea Prefecturii, ci o solicitare in momentul in care era abordat punctul 4 pe ordinea de zi, proiectul de hotarare referitor la Parcajul subteran de la Gara de Nord. Avand in vedere ca aceasta constructie, dar si celelalte, cum ar fi pasajul de la Basarab, modernizarea tramvaielor si reabilitarea strazilor sunt finantate de BEI, din alocatii de la bugetul de stat, am considerat ca este normal sa intervin. Cand vorbesti despre alocatii de la bugetul de stat si de acordul de imprumut care urmeaza sa fie incheiat de Romania, vrand-nevrand, apare Guvernul care trebuie sa dea garantii pentru aprobarea de imprumut.

  • Ati intervenit insa dupa ce proiectul a fost aprobat de consilieri?

    Nu neaparat. Eu am solicitat amanarea proiectelor pentru o saptamana, in conditiile in care, dupa alegerile care au avut loc la 6 iunie, dupa repunerea pe tapet a proiectelor in sedinta de consiliu, era necesara o amanare pentru a nu exista nici un fel de suspiciuni.

    "Te intrebi daca e prostie sau inconstienta"

  • Dar proiectele au fost discutate timp de doi. De ce mai aveati nevoie de o saptamana, n-ati avut timp sa va documentati pana acum?

    Nu este vorba de proiectele in sine. Sigur ca exista niste proiecte pe care fiecare le viseaza mai mult sau mai putin sau vrea sa le transpuna in practica, insa acestea au in spate niste mecanisme financiare. Cert este ca era utila o noua rediscutare a acestor finantari. Sunt absolut convins ca noii consilieri municipali nu erau prea lamuriti care sunt conditiile acordului de imprumut cu BEI si ce anume presupune acesta. Nu era un capat de tara, nu afecta cu nimic trecerea acestora prin votul consilierilor generali. Ar fi fost mult mai normal sa se poarte o discutie mult mai serioasa la nivel de prim-ministru.

  • In timpul sedintei de consiliu i-ati soptit ceva la ureche lui Basescu, despre ce ati vorbit?

    I-am spus "hai sa amanam proiectele pana saptamana viitoare tocmai pentru a purta o discutie la nivel inalt cu cei de la Guvern".

  • L-ati invitat pe Basescu la o discutie cu Nastase?

    I-am spus ca este benefica o discutie cu prim-ministrul. Asa, la prima vedere, cand vezi ca se voteaza cu atata nonsalanta milioane de euro, stai sa te intrebi daca este prostie sau inconstienta.

  • Cum comentati reactia lui Basescu?

    Este tipica pentru omul politic care este Traian Basescu. Era absolut normala sa o aiba, daca n-ar fi avut-o, nu era Basescu. Basescu se erijeaza intr-un fel de fac totul, isi joaca cartea de om politic.

    "Sunt calit in demisii"

  • Primarul general v-a acuzat ca gestul dvs. de a mai amana proiectele initiate de el vine intr-un moment de disperare, avand in vedere ca in aceste zile se discuta o posibila inlocuire a dvs.?

    Nu prea arat a om disperat, mai ales ca sunt calit in suisuri si coborasuri si in demisii. Schimbarea este la latitudinea premierului, eu nu sunt membru nici al D.A., nici PSD. Asa cum primul-ministru m-a numit, asa si acum ma poate demite.

  • Regretati ca v-ati dus sa vorbiti cu Basescu in timpul ultimei sedinte de consiliu?

    N-am ce sa-mi imput. Am avut stapanirea de sine sa abordez civilizat problema, insa Basescu a tras-o pe partea politica si a privit-o ca pe un politician. Eu am vorbit cu primarul general, nu cu presedintele Partidului Democrat.

  • Dupa sase ore si jumatate de stat in fata consilierilor, se citea pe fata dvs. nelinistea, la ce v-ati gandit pe tot parcursul sedintei?

    Ma gandeam cati dintre cei care sunt in consiliu inteleg ce inseamna responsabilitatile ce le revin pentru a vota proiecte de milioane de euro si cum unii se gandesc la ce recompensa primesc daca voteaza intr-un fel sau altul.

  • Va referiti la ambele tabere, PSD si Alianta PNL-PD?

    Da. Cred ca exista o dulce inconstienta in capul multora.

    "Am o anumita doza de scarba"

  • V-ati gandit sa va dati demisia pentru a pune capat speculatiilor?

    Nu. Am o anumita doza de scarba si, sa parafrazez, scarba prezidentiala, insa la mine este de alta natura. Este insa o parere de rau ca in continuare sunt multi neaveniti care ajung sa fie reprezentanti ai maselor avand doar interese meschine de grup.

  • Marti, 13, ziua in care a avut loc sedinta de consiliu, v-a purtat ghinion?

    Cand am facut sport am avut tricou cu numarul 13. Este un numar care nici nu ma inspaimanta. Este o zi ca oricare, chiar daca a fost si marti cu trei ceasuri rele. Nu cred ca am gresit.

  • Ati discutat cu primarul general dupa alegerile locale?

    Categoric. Eu raman la convingerea unei relatii foarte bune cu Traian Basescu.

    "Toti au venit sa-l pupe in fund sau pe chelie"

  • Il considerati prieten?

    Stau sa ma intreb daca un om politic ca Traian Basescu ar accepta prietenii. Betia de putere si lupta pe care trebuie s-o duca zilnic ca lider de partid nu-i permite sa inteleaga ca exista si oameni dezinteresati. In calitatea pe care a avut-o de lider, toti au gravitat cu limba scoasa ca sa-l mai pupe putin in fund sau pe chelie si ii intelege mai greu pe niste oameni care vin cu inima deschisa.

  • Daca v-ar invita in echipa lui la un moment dat, ati accepta?

    Mi-e greu ca sa spun acum. Culmea, cand eram directorul general al controlului in Ministerul Transporturilor, pe vremea cand Basescu era ministru, mi-am permis intr-o sedinta sa nu fiu de acord cu el. Daca am avut ceva de spus lui Basescu, i-am spus. Poate lucrul acesta ne poate apropia sau indeparta.

  • De cate ori ati fost tradat?

    O, de trei ori am fost tradat in mod vadit. O data cand eram ofiter activ de informatii, unii au tradat continutul dosarului la care lucram, si de doua ori in mediul politic. †Va referiti la perioada 2001? Si inaite de 2000, si dupa.

  • In 2001, cand ati primit cartonasul rosu de la acelasi Adrian Nastase ati plans, acum veti repeta figura?

    Plansul meu la vremea respectiva a fost o rabufnire a sensibilitatii pe care cred ca o are Grecea in pofida aparentelor. Era ceea ce Grecea prevedea, fara sa fie un guru, pentru ca-si permisese in acel raport sa atraga atentia.

  • Acum insa sunteti in aceeasi barca?

    Sunt intr-o barca interesanta.

    "PSD are o dorinta nebuna de autodistrugere"

  • N-aveti un deja vu, ma refer la ceea ce s-a intamplat in martie 2001, cand ati fost demis de la conducerea Corpului de Control al Guvernului, si aceste zile?

    Sunt un tip incomod prin faptul ca-mi permit sa spun lucrurilor pe nume. Si deranjeaza. Am mai trait o astfel de experienta. Am vazut PNTCD prabusindu-se si nu mai zic nimic, sa punem trei puncte. Imi lasa un gust amar ca totusi niste partide ca PNTCD sau PSD au aceasta dorinta nebuna de autodistrugere.

  • De ce nu mai faceti sedinte cu primarii de sector?

    Am asteptat sa fie validati noii primari. Saptamana viitoare voi avea o discutie cu ei.

  • Cum va intelegeti cu echipa de la Prefectura, gurile rele spun ca nu prea sunteti in relatii bune?

    Echipa ai posibilitatea s-o alegi sau s-o mostenesti, eu am mostenit-o. Din punctul meu de vedere nu sunt animozitati de fond.

  • Dar de forma?

    Poate si de continut in conditiile in care cred ca am o experienta, mai ales ca am mai ocupat niste dregatorii in administratie.

  • Vreti sa intrati in politica?

    S-ar putea sa fac acest pas, sa vad cand si in ce fel.

  • In PSD?

    Nu stiu cum o sa se mai cheme PSD sau alte partide politice.

  • Zilele acestea va duceti sa va renegociati functia de prefect?

    Eu n-am fost la nici o negociere nici la venire, nici la plecare. Este numai si numai la latitudinea premierului. Este unicul care decide schimbarea mea.

  • Asteptati o alta propunere din partea premierului, ma refer la a conduce o alta institutie?

    Toata lumea este in asteptare. Trebuie sa recunosc ca ma simt in largul meu atunci cand sunt la o institutie de control. Eu cred ca stiu sa fac control.

  • Cat mai puteti juca samba pe sarma?

    Cat ma ajuta fizicul.
  • ×
    Subiecte în articol: basescu interviu