x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor: Nu trebuie să negăm posibilitatea ca alegerile anticipate să fie o alternativă

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor: Nu trebuie să negăm posibilitatea ca alegerile anticipate să fie o alternativă

de Magda Marincovici    |    30 Ian 2012   •   16:15
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor: Nu trebuie să negăm posibilitatea ca alegerile anticipate să fie o alternativă
● Jurnalul National: UDMR nu mai vorbeste pe o singura voce in privinta alegerilor. De fapt, pentru ce formula pledeaza UDMR?
● Kelemen Hunor: Trebuie sa va spun ca astept motivarea Curtii Constitutionale pentru a se lua o decizie responsabila. Pentru ca in acest moment nu se stie daca legea in ansamblul ei sau doar cateva articole ori puncte din acest act normativ vor fi declarate neconstitutionale. In aceasta situatie din urma, conform procedurilor, se revine in Parlament, pentru corectarea acestor articole.

● De fapt, ce varianta ar avantaja formatiunea pe care o conduceti?
● Nu luam decizii in functie de ceea ce ne avantajeaza sau nu. Eu pot sa va spun doar ca sunt oricand gata sa ne prezentam in fata alegatorilor nostri, dar decizia o vom lua noi singuri nu inainte insa de a cunoaste exact motivarea Curtii Constitutionale. Oricum, noi vom merge, probabil, daca nu exista alta posibilitate, la alegeri locale in luna iunie. Daca este cazul, mergem in noiembrie la alegeri parlamentare. Dar pana atunci important este cum motiveaza Curtea Constitutionala aceasta decizie si exact ce este neconstitutional in aceasta lege.

● De mai bine de un an Opozitia asteapta de la UDMR sa faca un pas in asa fel incat restul partidelor din Coalitie sa ramana in ofsaid. Va face UDMR acest pas in al doisprezecelea ceas?
● Nu am lasat in ofsaid nici pe Adrian Nastase cand conducea un guvern minoritar, sustinut de noi in Parlament. Nu am lasat in ofsaid nici PNL-ul condus de premierul Tariceanu si cand PNL, inclusiv PSD o scurta perioada, cerea alegeri anticipate. Niciodata nu i-am lasat in ofsaid pe partenerii nostri. Daca avem ceva de discutat, discutam cu partenerii nostri, si daca luam o decizie, le-o facem cunoscuta. Acesta este obiceiul nostru. Asa am lucrat noi de fiecare data.

● Este de admirat fidelitatea manifestata de UDMR fata de partenerii de coalitie, dar, totusi, la protestele din din ultimele doua saptamani, inclusiv din Ardeal, s-au lansat lozinci impotriva UDMR, care inseamna pierderea unor voturi valoroase...
● Suntem convinsi ca in astfel de perioade cine guverneaza pierde. Orice partid aflat la guvernare in perioade de criza ecomomic va pierde. Si UDMR-ul va pierde daca, dupa alegeri, va forma un guvern pentru ca este absolut normal sa nu poti satisface toate dorintele cand nu ai bani pentru investitii, cand exista o criza globala pe plan economic. Suntem constienti. Am vazut si in sondaje cam cat am pierdut. Dar daca de fiecare data luam decizii stand doar cu ochii pe acest argument atunci inseamna ca esti un populist innascut foarte valoros ca demagog, dar nu esti un om politic responsabil. Eu pot sa va spun ca facem toate analizele si vom lua cea mai buna decizie. Daca cineva isi asuma o responsabilitate, acel cineva trebuie sa stie ca urmeaza o munca grea, responsabila, cu doua taisuri.

● Ati pomenit de sondaje si de pierderi de procente. Ce spuneti despre faptul ca, iata, sondajele plaseaza inaintea UDMR un partid tanar, cel al lui Dan Diaconescu?
● Dumneavoastra glumiti. Noi nu concuram cu Dan Diaconescu. Daca credeti ca un partid ca al lui Dan Diaconescu ia din voturile UDMR va inselati amarnic.

● Eu ma uit la sondaje si la procente. Nu le putem ignora, domnule ministru?
● Nu le ignoram. Dar Dan Diaconescu nu creste in sondaje pe spatele nostru, ci ia de la celelalte partide. Mie nu imi este teama de partidul lui Dan Diaconescu. Mie mi-e teama doar de Dumnezeu.

● In privinta alegerilor anticipate sunt in UDMR voci pro si contra si ma gandesc la pozitiile exprimate de ministrul Laszlo Borbely, de Marko Bela...?
● Am spus ca ei au vorbit in nume personal. In UDMR sunt pareri si pareri. De fiecare data au fost si vor fi. Aceasta este organizatia noastra. Exista oameni care ne spun ca trebuie sa ne gandim la diferite variante, inclusiv la alegeri anticipate. Exista asemenea voci. Chiar eu am spus ca nu trebuie sa negam aceasta posibilitate ca alegeri anticipate sa fie o alternativa la o adica... Dar de aici si pana la o decizie institutionala mai e cale lunga.

● Dar timpul nu prea trece in favoarea UDMR...
● Repet, doar dupa ce vom cunoaste motivarea Curtii Constitutionale vom lua o decizie responsabila. Cel putin de doua ori sigur vor fi alegeri: pentru locale si pentru parlamentare. Eu nu prea ii inteleg pe cei care se grabesc, fiindca mai este si o alta responsabilitate dincolo de dorinta de a accede la putere, care este o dorinta fireasca din partea oricarei formatiuni politice. Dar nu suntem la inceputul mandatului, ci la sfarsitul acestuia.

● UDMR va sustine PDL in privinta legii votului prin corespondenta?
● Nu. UDMR nu sustine un astfel de proiect. Din cauza pozitiei noastre acest proiect nu a ajuns nici macar intr-o dezbatere la sedintele de guvern, nu a ajuns nici macar in Parlament. Pozitia noastra este cunoscuta si ea nu se modifica.

● La nivel de formatiuni politice, au loc negocieri, in asa fel incat in schimbul mentinerii Coalitiei, UDMR sa obtina unele revendicari?
● Nu numai UDMR, ci si PDL are o serie de revendicari pe care noi nu le-am acoperit. Asa este in coalitie ca intr-o casnicie... In 2012 nu vor mai fi revendicari, pentru ca pe ultima suta de metri nu mai poti veni cu revendicari. In acest an, tot ce am facut trebuie consolidat. Trebuie gestionat in asa fel incat sa mai cream niste locuri de munca, sa mentinem echilibrul bugetar, investitiile sa avanseze. Nu mai este loc de reforme nici in ceea ce priveste administratia, reorganizarea administrativa a tarii, legea sanatatii, nici pe Constitutie, nici pe votul prin corespondenta. Pe ultima suta de metri nu te apuci de astfel de lucruri. 2012 nu este anul revendicarilor politice, in coalitie.

● Ati amintit printre altele de legea sanatatii, va pastrati observatiile exprimate deja referitoare la proiectul care ce-i drept a fost restras?
● Pozitia mea, exprimata inca din luna noiembrie, nu s-a schimbat deloc. Lumea nu este multumita de serviciile medicale, dar, totusi, nu poti sa incepi cu introducerea asigurarilor private de sanatate, fara a spune cum vor fi controlate si cum vei face in asa fel incat din banul public sa nu se faca profit privat. Nu asta asteapta oamenii. Ei asteapta servicii medicale performante, sa modernizam spitalele, dar nu dand in zona privata si dupa un timp sa ne trezim ca trebuie sa o luam inapoi cu toate pierderile asa cum s-a intamplat in Ungaria. Eu cred ca 2012 este anul dezbaterilor in toate domeniile, inclusiv in cel sanitar. 2012 nu va fi anul reformelor, al schimbarilor radicale, ci al unor mici ajustari. In legea sanatatii, vor fi unele ajustari in zona medicamentelor, a pachetului de servicii de baza. Cert este ca acest proiect trebuie sa vina de la Ministerul Sanatatii.

×
Subiecte în articol: kelemen hunor udmr alegeri anticipate