x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri „Prioritatea Greciei este să recâştige încrederea Europei”

„Prioritatea Greciei este să recâştige încrederea Europei”

de Irina Stoica    |    09 Sep 2015   •   12:16
„Prioritatea Greciei este să recâştige încrederea Europei”

Interviu cu Eleftherios Kretsos, Secretar general pentru Informaţii şi Comunicare în Guvernul Elen


Jurnalul Naţional: O criză precum cea cu care se confruntă Grecia duce, inevitabil, la probleme de imagine. Cum credeţi că va reuşi Grecia să îşi refacă imaginea în plan extern?
Eleftherios Kretsos: Interesul faţă de Grecia a fost uriaş în ultimii şase ani. Cred că politicienii care au condus ţara în trecut au alimentat o imagine a unui popor leneş şi neproductiv şi cred că aceasta este retorica ce a avut cel mai nefericit impact. În mintea europenilor a apărut această conotaţie negativă şi total neadevărată, cum că, dacă le dai grecilor bani, ei îi vor irosi. Realitatea este cu totul alta. Grecii sunt extrem de muncitori. Au plătit mereu aceleaşi impozite şi taxe ca ceilalţi cetăţeni europeni. Cu toate acestea, administrarea defectuoasă şi corupţia din guvernele precedente au pus piedici în calea unei creşteri economice sustenabile şi a unor reforme menite să aducă eficienţă şi egalitate. Ce trebuie să facem noi este să arătăm realitatea aşa cum este ea, fără a o cosmetiza în vreun fel.

Un studiu recent arată că, în ciuda problemelor actuale, Grecia a rămas destinaţia de vară preferată de români. Ce faceţi pentru a menţine fluxul de turişti?
Ne străduim să menţinem ţara la fel de frumoasă şi să rămânem la fel de ospitalieri ca întotdeauna. Faptul că românii preferă Grecia ne încântă şi avem planuri mari pentru viitor. Turismul este unul dintre cele mai puternice sectoare ale economiei noastre. Cu toate acestea, cei mai mulţi dintre cei care vizitează Grecia nu ajung să exploreze în profunzime tot ceea ce ţara are de oferit. Oamenii cred că Grecia înseamnă doar vară, mare, soare, plajă...dar adevărul este că Grecia este şi o destinaţie pentru un alt tip de turism, destinat celor dornici de aventură şi de adrenalină. Se poate face rafting, se poate schia, se pot vizita mănăstiri. Avem şi aşa-numite “drumuri ale vinului” care merită explorate. Sunt atâtea posibilităţi de distracţie pe întreaga durată a anului! Pentru viitor, strategia noastră este să dezvoltăm parteneriate cu ţările care au rădăcini culturale apropiate şi relaţii istorice consistente cu Grecia. Iar România este un foarte bun exemplu în acest sens.

În ultima perioadă s-au făcut paşi importanţi în vederea normalizării situaţiei în Grecia. Ştim cu toţii ce aşteaptă creditorii şi ocmunitarea internaţională din partea Greciei, dar ce aşteaptă Grecia de la ei?
În prezent, eforturile noastre se concentrează asupra recâştigării încrederii partenerilor noştri europeni, încredere pe care nu ar fi trebuit, de fapt, să o pierdem. Scopul nostru a fost să negociem termenii acordului de împrumut în aşa fel încât să fie sustenabil pentru Grecia. Societatea elenă trebuie să împartă în mod egal povara crizei. Ambiţiile noastre au fost greşit interpretate, şi asta nu întâmplător, ci din raţiuni politice. Fiind un Guvern pregresist de stânga, am pus sub semnul întrebării hegemonia economică a Germaniei şi cercul vicios al politicilor de austeritate, şi nu doar din Grecia, ci din întreaga Europă. Apoi am stabilit priorităţi, inclusiv strategii pentru gestionarea simptomelor unei crize umanitare şi ale corupţiei, sub toate formele ei. Vrem să reformăm Grecia în aşa fel încât să devină un stat european mai modern şi eficient.

S-ar părea că politica Atenei privind mass-media şi comunicarea înregistrează ceva schimbări. A devebit Bucureştiul mai puţin important pentru Atena? Întreb asta pentru că biroul de presă al Ambasadei Greciei în România urmează să se închidă.
Relaţiile cu România sunt excelente şi vrem să le îmbunătăţim şi mai mult. Închiderea temporară a biroului de presă nu ne va afecta planurile. Atena şi Bucureştiul au legături atât de strânse, încât putem compensa prin vizite reciproce mai dese şi prin mai multe proiecte comune. Eu, unul, aş fi foarte încântat să vin în România în viitorul apropiat.

×
Subiecte în articol: Eleftherios Kretsos