x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Profesor doctor Alexandru Bucur: Oamenii trebuie să-şi observe singuri starea cavităţii bucale, cancerul zonei e agresiv

Profesor doctor Alexandru Bucur: Oamenii trebuie să-şi observe singuri starea cavităţii bucale, cancerul zonei e agresiv

de Florin Condurateanu    |    06 Iul 2016   •   19:31
Profesor doctor Alexandru Bucur: Oamenii trebuie să-şi observe singuri starea cavităţii bucale, cancerul zonei e agresiv

Interviu cu profesor doctor Alexandru Bucur şeful clinicii de chirurgie oro-maxilo-facială

Profesorul Alexandru Bucur este un nume apreciat în Europa, pe lângă conducerea catedrei şi clinicii  de chirurgie oro-maxilo-facială de la spitalul de chirurgie OMF “prof Teodorescu” din Bucureşti este visiting professor la o universitate de profil din Madrid, dar şi autorul a zeci de tratate şi articole în publicaţiile ştiinţifice mondiale. A salvat numeroşi suferinzi de cancer al cavităţii bucale, execută metode moderne de chirurgie endoscopică şi litotriţie extracorporală în cazurile de litiază a glandelor salivare, corectează defecte care urâţesc faţa unor pacienţi prin intervenţii dificile.

Florin Condurăţeanu: - Domnule profesor doctor Alexandru Bucur, cum interveniţi în cazurile de cancer în cavitatea bucală?

Prof Alexandru Bucur: - Principala metodă este prin chirurgia oro-maxilo-facială. Se îndepărtează tumora cu scoatere a ţesuturilor vecine până la ţesut neinvadat, sănătos. După această extirpare se reface zona feţei schimbată de operaţie, se operează şi regiunea ganglionilor aferenţi, iar apoi urmează terapia cu citostatice. Chirurgia oro-maxilo-facială luptă cu cancerele buzelor, ale limbii, ale mucoaselor ce tapetează obrajii, cu cancerele planşeului bucal, cu cancerele glandei parotide, ale ganglionilor sub mandibulari, ale oaselor maxilarelor. Este foarte important ca bolnavii să se prezinte devreme la noi, să nu apeleze în faze avansate ale bolii, cum din păcate se întâmplă la noi în ţară. Cancerele în cavitatea bucală, aceste cancere oro-maxilo-faciale sunt agresive pentru că acest teritoriu este străbătut de numeroase vase de limfă aşa că celulele canceroase se răspândesc rapid şi duc la metastaze.

F. C: - Cum poate sesiza omul această alarmă?

Prof A.B: - Cavitatea bucală este uşor de observat. Fiecare om trebuie foarte des să-şi inspecteze gura. Să observe cele mai mici modificări apărute în cavitatea bucală, pe buze, pe limbă, pe interiorul obrajilor, pe cerul gurii, cum zice poporul. Oamenii simt şi un fir de păr în gură, o salivaţie abundentă, cum să nu simtă o tumoră în cavitatea bucală de 2-5 centimetrii. Trebuie să sesizeze prin pipăire o inflamare a ganglionilor de sub maxilar, să se alerteze când o mică rană, o discontinuitate în ţesutul bucal nu trece, să simtă că o lucrare dentară rea a rănit mucoasa interioară. Şi imediat e cazul să consulte chirurgii de la o secţie oro-maxilo-facială. Neglijenţa îi face pe mulţi să apeleze la noi abia când tumorile le-au deformat faţa, au creat asimetrii ale figurii. Inspecţia executată de fiecare om des asupra interiorului gurii crează şansele succesului în lupta cu acest cancer agresiv şi din ce în ce mai frecvent.

F.C: - Care sunt factorii care sporesc riscul de cancer în cavitatea bucală?

Prof A.B: - Cea mai păcătoasă este combinaţia de fumat şi alcool. Băutorii cronici se expun măririi riscului de cancer de acest tip, cei ce beau zilnic mai mult de un litru de vin, de bere, de alte băuturi nedistilate, cei ce consumă în fiecare zi mai mult de 250 de mililitrii de acool tare cresc pericolul de îmbolnăvire de cancer în cavitatea bucală. Proasta igienă, defectuoasa şi neregulata spălare pe dinţi, mai ales la băutori şi fumători înseamnă un risc crescut. Şi unii viruşi, de exemplu virusul herpes simplex tip 1 cresc pericolul de cancer de acest tip agresiv. Şi unele ciuperci, de pildă candida sunt de vină de mărirea incidenţei cancerului cavităţii bucale.

Puţini ştiu că apar pietre şi la glandele salivare şi această litiază produce neplăceri. Profesorul Alexandru Bucur şi medicii clinicii pe care o conduce intervin cu endoscopul şi cu aparatura de vârf de spargere a acestor calculi cu energii de joasă frecvenţă. Aceste intervenţii mini-invazive se fac în această clinică și sunt rarităţi în Europa Centrală şi de Est. Unii oameni se nasc cu diformităţi în anatomia feţei, maxilarul superior este prea dezvoltat, cel inferior este retras aducând imaginea ciocului de pasăre. Alţi oameni au prea dezvoltată mandibula şi prea mic maxilarul superior. Chirurgii oro-maxilo-faciali corectează aceste defecte care sluţesc figura, reconstruiesc maxilarele, utilizând şi fragmente de oase din gambă, astfel că figura acestor pacienţi devine normală.

×