x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Profesor doctor Nicolae Iordache: Balon, inel sau bisturiu pentru stomac în chirurgia slăbitului

Profesor doctor Nicolae Iordache: Balon, inel sau bisturiu pentru stomac în chirurgia slăbitului

14 Mar 2016   •   15:15
Profesor doctor Nicolae Iordache: Balon, inel sau bisturiu pentru stomac în chirurgia slăbitului

Profesorul doctor Nicolae Iordache de la Spitalul Sfântul Ioan a înfiinţat în România societatea de chirurgie bariatrică, acea chirurgie funcţională, nu estetică, în stare să-i slăbească pe marii obezi, la care curele de slăbire nu au dat rezultate.

Florin Condurăţeanu: Domnule profesor Nicolae Iordache, dumneavoastră, chirurg de chirurgie generală, atrageţi atenţia că nu înseamnă chirurgie estetică aceste metode de a acţiona asupra funcţionării tubului digestiv. Scăparea de kilograme în intervenţiile estetice înseamnă a topi celulele pline de grăsime şi a le aspira prin liposucţie sau a răzui stratul de grăsime. În chirurgia bariatrică, se schimbă funcţionarea stomacului. Prin ce metode?

Prof. Nicolae Iordache: Înainte de a explica operaţiile, subliniez că aceste intervenţii funcţionale se aplică la obezitatea monstruoasă, nu la graşii oarecare, sunt supuşi operaţiilor funcţionale asupra stomacului cei care nu reuşesc sub nicio formă să scape de numeroasele kilograme în plus prin curele obişnuite. Metoda balonului este practicată cu endoscopul care introduce în stomac un balon ce se umple fie cu aer, fie cu un lichid, şi care micşorează capacitatea stomacului. Astfel, la mai puţină mâncare se simte saţietatea. Se ţine în stomac şase luni acest balon, care apoi se scoate. Slăbirea este de 20-25 de kilograme. Altă intervenţie se face prin chirurgie miniinvazivă, laparoscopică. Se montează pe exteriorul stomacului un inel reglabil, care formează în stomac două camere, ca la clepsidră, acel ceas cu nisip. În camera de sus, mai mică, intră alimentele şi, când nu sunt multe, se declanşează senzorii de săturare. Se scapă de jumătate din kilogramele în plus ale obezilor. Nici aici nu se lucrează cu bisturiul şi apoi pacientul rămâne cu obiceiul de a se sătura la puţină mâncare, obicei care se continuă după extragerea inelului.

F.C.: Cum schimbă chirurgia bariatrică funcţionarea stomacului pentru slăbire?

N.I.: În cele mai mari obezităţi, chirurgul taie o parte din stomac sau coase o porţiune din el, scoţând un fragment de stomac din acţiune. O altă intervenţie importantă este să muţi mai jos intersecţia din intestinul subţire unde se uneşte mâncarea cu sucurile pancreasului şi cu cele din vezica biliară. Astfel, o lungime mai puţină de intestin subţire este implicată în digestie. Se slăbeşte sensibil, dar după intervenţii este necesar un regim alimentar cumpătat pentru a nu irosi efectele chirurgiei bariatrice.

Graşii trebuie catalogaţi după indicele de masă corporală sau după centimetrii din talie. Indicele se calculează făcând raportul între greutatea în kilograme de la numărător şi înălţimea în centimetri de la numitor. Cei cu acest raport până în 25 sunt normali, între 25 şi 30 se situează supraponderalii, iar după 30 începe obezitatea. Când ea trece de 40 este obezitate monstruoasă. Bărbaţii nu trebuie să depăşească circumferinţa din talie de 100 de centimetri, iar femeile nu sunt obeze dacă se situează sub 87 de centimetri. Cea mai rudimentară dietă este bazată pe înfometare fiindcă omul se ţine de pereţi de ameţeală şi neputinţă, iar apoi se repede ca un lup asupra mâncării, îngrăşându-se mai tare sub efectul Yo-yo. Nici cura aceea cu un măr într-una din zile, a doua zi doar un ou, a treia zi câteva foi de salată şi aşa mai departe nu e indicată, fiindcă văduveşti organismul de nutrienţii diverşi. Omul trebuie zilnic să mănânce câte puţin şi din grăsimi, şi din lipide, şi din carbohidraţi, şi din vitamine, şi din oligoelemente.

 

×
Subiecte în articol: Nicolae Iordache