INTERVIU
Presedintele CNA, Ralu Filip, vrea sa fie primarul Capitalei. El promite sa aduca inapoi chioscurile, sa puna luminite sub Dambovita si sa mute sex-shopurile la periferie.
Vrea sa poata calca in picioare iarba din parcuri, sa puna luminite sub Dambovita si sa mute sex-shop-urile la periferie. Promite sa aduca inapoi chioscurile. Sa declanseze cruciada impotriva hipermarketurilor. Vrea aer mai curat si apa mai buna pentru copiii sai. Presedintele CNA, Ralu Filip, doreste sa fie primarul Capitalei.
OANA STANCU
ANALIZA. Ralu Filip crede ca functia de presedinte al CNA nu-i va aduce prea multe voturi in Bucuresti |
Jurnalul National: De unde gandul de a fi primar general?
Ralu Filip: Pentru ca sunt frustrat! O spun cu sinceritate. Sunt frustrat ca parinte pentru ca nu ma pot impaca cu ideea virozelor pe care copiii mei le iau tot timpul de pe strada, din parc, de nu stiu unde, sunt frustrat ca adult pentru ca traiesc intr-un oras la care tin, dar care moare pe zi ce trece si devine tot mai cenusiu si pentru ca sunt dezamagit de calitatea dezbaterilor electorale din 2000 si 2004 si cred ca este nevoie de idei si proiecte noi.
De ce nu ati fost la fel de frustrat si asta-vara? Absenta lui Basescu din cursa v-a ajutat sa va hotarati?
Eu cand am venit aici in Consiliu, am luat lucrurile foarte in serios si am avut o agenda. Asta-vara agenda era inca neterminata. Pe de alta parte, pana la un punct era o competitie buna, cu oameni seriosi... Am sperat intr-o reforma a administratiei locale. Nu s-a petrecut, iar de pe tusa nu poti rezolva nimic. Si atunci, la 46 de ani, sunt dator macar sa incerc.
Si cum va propuneti sa va rezolvati aceste frustrari? Facand ce pentru Bucuresti?
Primarii Capitalei au mers pe proiecte mari, grandioase. Avem o apetenta pentru grandios si poate de aceea nu reusim sa terminam nimic. Aceste proiecte mari - canalizare, trafic - presupun durate mari. Or, eu nu pot sa promit lucruri care se fac in 10 ani. Nici nu stiu daca mai traiesc 10 ani. Eu vreau sa pun in discutie ceva ce se poate realiza maine. Am, ca si la CNA, o agenda de prioritati. Pe locul intai, copiii. Este limpede ca pentru copii viata in Bucuresti e plina de riscuri. Uitati-va in statisticile medicale si veti vedea ca mor din ce in ce mai multi copii in acest oras. Se imbolnavesc din ce in ce mai multi, pentru ca aerul pe care il respira nu e bun, apa pe care o beau nu e buna, mizeria si lipsa de igiena in scoli si in alte locuri publice ii expun riscurilor de hepatita, viroza etc.
Si ce puteti face pentru aer mai bun, apa mai buna?
Orasul asta trebuie sa aiba reguli clare pe care sa le respecte toata lumea, de la margine catre centru. La periferia Bucurestiului s-au dezvoltat tot felul de afaceri: betoniere, depozite, toate aproape pe pamant. Acolo se face praf, praful vine in oras. Acolo se face mizerie. Mizeria vine in oras. Atunci, printr-o reglementare foarte simpla, poti sa ii obligi pe toti cei care desfasoara aceste activitati sa betoneze traficul si sa il ude vara cand se face praf si sa nu-i afecteze pe ceilalti.
Nu traficul super aglomerat este cauza poluarii?
Se pare ca e praful. Cea mai mare problema a acestui oras de campie e praful. Uitati-va la dumneavoastra in casa: stergeti praful si pana seara e la fel. In privinta apei, toti primarii au promis ca se duc sa discute cu Apa Nova, iar apa devine pe zi ce trece din ce in ce mai scumpa si la fel de proasta. Rezolvarea e mult mai simpla: dai o reglementare in Consiliu ca apa de baut trebuie sa aiba o anumita calitate. Nu are aceasta calitate, ai sanctionat furnizorul de apa. Limpede, nu mai stai sa te duci sa te rogi de el.
Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024 Trebuie rezolvata igiena in scoli incepand de la wc-uri, unde este o mizerie de nedescris si, ca atare, o sursa puternica de hepatita. Mai departe, trebuie sa deschidem parcurile si sa permitem sa se construiasca patinoare, miniterenuri sintetice pentru baschet sau fotbal. Iarba trebuie sa fie a oamenilor, nu aleile de beton, iar in rest placute cu "Nu calcati iarba!". Parcurile noastre sunt muzee. Pentru noi e betonul si iarba e de admirat de la distanta. Nu se poate.
Si nu in ultimul rand, o strategie rapida de reinverzire a orasului, dar nu mai pui orice pom vrei tu... De exemplu, tuia si nucii sunt antibacterieni. Si mai e nevoie de o lege clara care sa oblige proprietarii de caini sa curete mizeria pe care acestia o lasa. Nu sa inchidem parcurile pentru caini, le deschidem pe toate, dar la gropile de nisip, unde copiii se joaca, sa nu dea si peste alte lucruri.
Citește pe Antena3.ro
Si mizeria maidanezilor cine o curata? Sunteti adeptul eutanasierii sau al adaposturilor?
Si cine plateste pentru adaposturi? Si ce am facut mutand cainii dintr-o parte in alta?
Revenind la prioritati...
Batranii, redarea vietii orasului si reforma administratiei locale. Eu cred ca e inadmisibil ca Bucurestiul sa aiba sapte primari si sapte consilii. Cheltuim prea mult. Dar incep cu batranii. Ce cred eu ca se poate face pentru pensionari cu venituri mici este sa le reducem taxele, impozitul pe terenuri si case.
Spuneati ca Bucurestiul e mort. Cum adica?
Da, e mort. Eu as face un concurs cu arhitectii din Bucuresti sa redam viata acestui canal mare de irigatie care strabate orasul, Dambovita. Nu vreau sa il iau la Primarie, nu concurez cu domnul Orban, nu vreau sa facem navigatie, Doamne fereste! Dar daca tot avem acest canal, haideti sa vedem ce beneficii avem de pe urma lui daca il fardam cel putin. Sa-i bagam niste lumini subacvatice, sa facem fantani arteziere direct din el, sa amplasam buticari, sa-i dam viata.
Din nou buticari? Aduceti chioscurile inapoi?
Da. Pentru ca sunt utile. Dar nu in conditiile anterioare. Si aici as face concurs cu arhitectii pentru patru-cinci modele de chioscuri, jumatate le-as da editurilor din Bucuresti, iar cealalta jumatate pentru ziare, tigari, dulciuri, racoritoare... Asta a fost o viziune ceausista sa ai strazi drepte, curate si daca s-ar putea si fara oameni. Chioscurile astea sunt si la Paris, si la Salonic, si la München. Nici macar nu erau pe iarba, ci pe asfalt, ca sa zici ca ai eliberat verdeata. A fost o masura extrema pentru ca era mult mai simpla.
Apoi sa dam viata orasului, inseamna sa scapam si de cenusiul blocurilor. Sa ne gandim daca nu ar fi mai bine ca in loc sa se dea Primariei niste taxe, oamenii sa isi refaca de acesti bani fatadele. Trebuie sa oprim carrefourizarea. Sunt utile aceste magazine, dar nu trebuie sa ne globalizeze viata. Bun, nu vrea nimeni sa le darame, dar ajunge. Ne ducem din casa noastra intr-o hala, impreuna cu zeci de mii de oameni sa mancam, sa ne cumparam ce avem nevoie... Nu mai e intimitate, nu mai avem optiuni in acest oras.
Reforma administrativa... De ce nu e buna formula cu sapte primari?
E o mostenire comunista si eu cred ca e jenanta. Sistemul comunist avea nevoie de multe institutii pentru activistii de partid. Cred ca pentru Bucuresti e suficienta o singura primarie, cu un primar general si sase viceprimari, fiecare sa raspunda de cate un sector, un singur consiliu local puternic si servicii descentralizate in toate sectoarele. Domnul Giuliani la New York conducea singur orasul. Si New York-ul are zece milioane de locuitori, nu doua.
Nu credeti ca bucurestenii v-ar putea considera superficial? Sa spuna: "Domnâle, eu am probleme cu canalizarea, cu strada neasfaltata, cu locul de munca, si domnul acesta vorbeste despre luminite sub Dambovita!".
Ba da. Dar asta se pot face imediat. Canalizarea, asfaltarea sunt proiecte de durata. Sa nu ne multumim doar cu atat. Sa facem si lucruri imediate.
Sunteti un om bogat? O campanie inseamna bani...
Nu, ca independent am sansele cele mai mici. Si ca presedinte al CNA in Bucuresti am sansele cele mai mici... De aceea n-o sa fac spectacole, nu inteleg nici la ce folosesc, n-o sa pierd nici timpul la fotograf pentru afise, o sa vorbesc cu oamenii. Daca le place ceva din ce spun eu, bine, daca nu, iarasi bine.
Veti putea conta pe votul tinerilor dupa clipurile muzicale interzise?
S-ar putea sa ma coste, ca aici sunt cei mai multi fani Parazitii. Insa ceea ce trebuie sa inteleaga oricine, nu numai tinerii, este ca spatiul audiovizual este deocamdata unui public: nu destinat unei persoane sau unei categorii.
Veti lupta cu viata de noapte a orasului dupa cum ati luptat cu Big Brother?
Viata de noapte in Bucuresti nu stiu daca exista... In schimb, s-a triplat numarul de sex-shop-uri. Problema e ca ele au aparut exact in centru. Va duceti pe Calea Victoriei si, lipit de un magazin de copii e un sex-shop. Pe Magheru -
sex-shop, spre Cismigiu - sex-shop.
Si unde ar trebui sa fie? Nu in centru, unde circula oamenii cu bani?
Aici nu e vorba de oameni cu bani, ci cu anumite... placeri. Nu stiu, nu am intrat sa vad cat costa. Dar magazinele astea sunt pentru oameni care au vicii, placeri, inclinatii. Ele trebuie sa fie in spate, nu la vedere.
Va veti lua concediu de la CNA pe perioada campaniei?
Da. O sa fiu in aceleasi conditii cu ceilalti. In plus o sa simt pe pielea mea ce inseamna o astfel de competitie si, cand ma voi intoarce la CNA, vom sti ce sa cerem Parlamentului pentru o competitie corecta.
Aveti mandat la CNA pana in 2008. Va temeti de fapt ca ati putea fi schimbat?
Actuala Putere ar putea face orice. Prelungirea mandatului membrilor CNA la sase ani a fost foarte apreciata la Bruxelles. Daca actuala Putere vrea sa schimbe acest lucru, e libera sa o faca. Nu m-am nascut membru al CNA si cred ca imi voi gasi de lucru in oras.
Dar daca un partid va va oferi sprijinul, veti accepta?
Nu cer nici un sprijin politic. Daca cineva insa va dori sa ma sustina, foarte bine, eu multumesc.