INTERVIU EXCLUSIV• Primarul general, Sorin Oprescu, nu este impresionat de sutele de telefoane pe care le primeşte zilnic de la prietenii, rudele sau cunoştinţele directorilor importanţi din Primărie. E decis să aplice legea. S-a furat cam mult. După o analiză a Comisiei de Disciplină, arhitectul-şef Adrian Bold a fost demis, iar pe listă urmează regele parcurilor, Virgil Cîrstea.
INTERVIU EXCLUSIVPrimarul general, Sorin Oprescu, nu este impresionat de sutele de telefoane pe care le primeşte zilnic de la prietenii, rudele sau cunoştinţele directorilor importanţi din Primărie. E decis să aplice legea. S-a furat cam mult. După o analiză a Comisiei de Disciplină, arhitectul-şef Adrian Bold a fost demis, iar pe listă urmează regele parcurilor, Virgil Cîrstea.
- Jurnalul Naţional: Aţi fost surprins de ceea ce aţi găsit în Primăria Capitalei?
Sorin Oprescu: Surprins nu am fost, mă aşteptam, cu menţiunea clară că din 100% din ce se spune în campaniile electorale 35% e legendă, iar 65%, adevărat.
- Cei mai importanţi directori sînt oamenii preşedintelui Traian Băsescu. Cum veţi proceda? Ei fiind, aşa cum aţi spus, o specie rară.
Să fie sănătoşi, noi am intrat într-un audit de evaluare a problemelor din primărie şi o să mai urmeze o serie de analize făcute la nivelul unor servicii. Am discutat şi cu cei din Consiliul General şi voi cere un audit pentru toată activitatea Primăriei. Nu cred că cineva pînă acum a vrut cu adevărat să scape de directorii de care m-aţi întrebat. Aşa cum am arătat şi în raportul meu, ei au supravieţuit fiind toleraţi şi slujind anumite interese. Chestiunea aceasta cu "inamovibilitatea" funcţionarului public, chiar dacă arată incompetent şi chiar dacă miroase a corupţie, este doar un clişeu perpetuat de o maşină de propagandă. Eu cred că orice este posibil dacă ai voinţa să realizezi ceva.
- Pînă la audit au fost chemaţi la Comisia de Disciplină cîţiva directori...
Am constatat deficienţe în activitatea birocratică ce se desfăşoară în Primărie şi am reuşit să sar de cutuma nenorocită potrivit căreia birocraţia a învins autoritatea în toate ţările.
Verdictele Comisiei de Disciplină
- Cum aţi perceput demisia lui Gheorghe Udrişte?
Un gest de onoare nu exclude însă responsabilitatea pe care o are faţă de Primărie şi faţă de contractele derulate de el. Atunci cînd eu am cerut directorilor care simt că nu pot lucra cu mine să plece, le-am cerut în mod delicat să facă acest pas. Este jenant pentru orice persoană publică, bun profesionist sau nu, să fie demis sau să-i fie reduse atribuţiile la zero doar pentru că el mai vrea să stea în acea poziţie. Nu văd sensul rămînerii pe poziţii, cu orice preţ, cînd ştii că nu o să poţi face ceea ce nu ai făcut pînă acum. E ca şi cînd cineva îţi ia combustibilul, îţi ia roţile, apoi îţi ia caroseria de la maşină, dar tu te ţii ca prostul la volan.
- Urmează un control la Direcţia de Transporturi?
Cum spuneam, urmează un audit general, financiar.
- Îmi răspundeţi tehnic, v-aţi înţepat vreodată în vreun "Bold"?
Nu, m-am înţepat în acele chirurgicale şi alea sînt întotdeauna curbe, nu drepte.
- Dar vă impiedicaţi de Adrian Bold, arhitectul-şef al Capitalei?
Comisia de Disciplină a analizat ceea ce a fost bine şi ceea ce a fost rău.
- Domnul Bold a spus că îi este scîrbă de locul de muncă, dar că este prea bun ca să-şi părăsească postul.
Aici v-aş răspunde că în anul şase la Psihiatrie am învăţat că toţi avem în noi o doză de paranoia, important este s-o controlăm, sînt pline cimitirele de oameni indispensabili. În urma raportului făcut de Comisia de Disciplină, arhitectul-şef, Adrian Bold, a fost demis. Unul dintre motive fiind grave abateri disciplinare.
- Un alt director de neclintit este şi Virgil Cîrstea, şeful lacurilor şi al parcurilor din Capitală. Aţi mers în control. Ce aţi găsit?
A fost o vizită informală. Va urma un control, iar concluziile le veţi afla la momentul respectiv.
- Le-aţi spus directorilor care se simt cu musca pe căciulă să-şi dea demisia, în caz contrar îi demiteţi. La ce demisii vă aşteptaţi?
Niciodată nu o să fac o demitere pe criterii politice. Acum la Comisia de disciplină este Adrian Bold, iar săptămîna care vine vor urma încă patru funcţionari publici. O să-i vedeţi pe toţi. Sînt cei care au fost vizaţi în raport.
- Virgil Cîrstea se numără printre ei?
Absolut, da.
- Veţi continua campania de demolare a teraselor ilegale?
Da, voi merge pînă la ultima terasă ilegală şi nu voi face rabat în funcţie de telefoanele pe care le-am primit.
Parcările Dalli, administrate de Primărie
- Cîte telefoane aţi primit de la cei care voiau să pună o vorbă bună pentru patronii teraselor ilegale?
449, ca sa fiu foarte exact, şi nu e nici o exagerare. Nu vorbim de demolarea a doar două terase, ci de dărîmarea mai multor astfel de construcţii împrăştiate prin mai toate parcurile din Capitală.
- S-a furat mult din banul public?
După părerea mea a rămas puţin din banul public nefurat.
- Aţi tot spus în raport de Societatea "X" care a luat o lucrare la suprapreţ, despre societatea "Y" care a cumpărat un teren subevaluat, dar n-aţi dat exemple concrete.
Nu mi s-a părut corect pînă nu sînt în măsură să am pe masa mea toate aceste lucruri evidenţiate foarte clar.
- Printre firmele "X" se numără şi premiantele Euroconstruct, SC Delta, SC Euravia, SC Strabag?
Va fi un control şi la sfîrşit vă voi spune mai multe, n-am toate datele în acest moment.
- Aţi reziliat contractul cu Dalli. V-aţi grăbit?
Nu, nu m-am grăbit.
- Parcările Capitalei vor fi administrate de o firmă sau veţi sparge monopolul?
Cel mai corect ar fi ca Primăria Capitalei să le administreze.
- Un alt contract controversat este cel cu Apa Nova.
Am promis bucureştenilor ca voi face tot posibilul să reduc preţurile la utilităţi. Negocierea este o cale, alternativele sînt a doua cale, şi o să vedeţi că avem alternative inovative pentru ieftinirea energiei şi a apei calde. Urmează întîlnirile directe cu cei de la Apa Nova. Am de gînd să procedez cum spune legea. Legea asta a fost călcată atît de mult în picioare şi lăsată deoparte, şi numai bazaconii am auzit de la toată lumea. Cum ar fi "eu sînt un om legal, eu respect legea". Aiurea!
- Veţi mai permite construcţii-turn?
Normal că voi mai permite construcţii-turn. Şi Londra le are, şi Parisul le are, iar Beijingul are numai aşa ceva… însă, am un plan aparte pentru aceste clădiri, pe care nu pot să vi-l divulg încă. Tot ce pot să vă spun este că ele nu se vor mai ridica la întîmplare, lîngă sau peste monumente istorice ori clădiri de patrimoniu.
"Pentru bucureşteni voi face totul"
- Spaţiile verzi, parcurile sînt în pericol, multe fiind retrocedate sau în curs de retrocedare, aveţi vreo soluţie pentru stoparea acestui fenomen?
Deja există legi pentru stoparea acestui fenomen. Ele trebuie doar aplicate. Şi vă asigur că pe teritoriul Bucureştiului acest lucru se va întîmpla. Am promis ca voi acorda maximum de atenţie Bucureştiului verde, pentru că locuitorii acestui oraş trebuie să respire, să aibă unde să-şi ducă copiii la plimbare… După cum vedeţi, am luat deja primele măsuri. Cîte poţi face în 20 şi ceva de zile?! Dar iată, sînt aproape demolate două terase construite ilegal în Parcul Herăstrău. Imediat ce toate costrucţiile vor fi puse la pămînt, iar betoanele desfiinţate, angajaţii Administraţiei Parcuri vor reamenaja spaţiul verde. Şi uite cum recuperăm cîteva mii de metri pătraţi.
- Parcul Bordei a fost salvat printr-o campanie a Jurnalului Naţional în proporţie de 80%. Mai sînt două terenuri private, veţi reuşi să redaţi bucureştenilor întreg parcul?
Pentru bucureşteni voi face tot posibilul.
- Sînteţi independent, nu aveţi majoritate în Consiliu, cum vă veţi trece proiectele?
Proiectele bune pentru Bucureşti vor trece prin Consiliu.
- Aţi negociat cu liderii partidelor politice?
Dacă discuţiile purtate pe viitoarele proiecte înseamnă negocieri, am negociat, am fost ales să fiu de partea cetăţeanului. Eu nu am comenzi.
- Dacă nu aveţi Consiliul de partea dumneavoastră o să fiţi în situaţia în care s-a aflat Băsescu în anul 2000.
Ce vreţi să auziţi de la mine, că am Consiliul de partea mea?! Nu, n-o să auziţi niciodată acest lucru, dar nici nu veţi auzi partea cealaltă, că nu am Consiliul de partea mea.
- Cum vi se potriveşte scaunul de primar?
N-aş putea să vă spun. După 25 de zile am fost aşezat pe acel scaun doar la figurat, pentru că încă n-am stat pe scaunul ăla să văd cît de comod este. Pe cuvîntul meu de onoare, am stat la masă.
- Vă e frică de el?
Nu, dar îi tratez ca pe parteneri pe cei care mi-au intrat în birou. Atunci cînd o să simt nevoia să nu-i tratez ca parteneri, voi sta pe acel scaun.
- Cum veţi rezolva problema traficului?
Cu răbdare vom termina proiectele bune care se află în derulare.
- Autostrada Suspendată rămîne suspendată?
Nu, această autostradă face obiectul unui studiu. Am rugat specialiştii sa-şi spună punctul de vedere. Nu inventez eu apa caldă.
Autostrada, gata pînă la sfîrşitul mandatului
- Peste patru ani, autostrada va fi gata?
Peste patru ani nu e posibil, e sigur! Există un segment de 2,5 Km în nordul Capitalei care ar putea fi început. Acesta ar ajuta la intrarea în Bucureşti, care s-ar desface în patru fire de acces. Acum studiem cum şi de unde să începem.
- Oamenii care vin cu o problemă la primărie trebuie mai întîi să ia calmante pentru a rezista tratamentului la care sînt supuşi de angajaţii administraţiei locale, dar şi de birocraţia sistemului. Sînt lucruri pe care le ştiţi. Aveţi vreo soluţie?
Să ştiţi că şi funcţionarii primăriei sînt victimele birocraţiei, nu doar cetăţenii care ne calcă pragul. Există soluţii de simplificare a traseului documentelor, iar ele mi-au fost sugerate chiar de angajaţii care se lovesc de aceste probleme.
- Veţi primi în audienţă pe bucureştenii care vă solicită o întrevedere?
Am înţeles ca am moştenit de la fostul primar o listă de aşteptare care se întindea pînă în decembrie 2008, chiar ianuarie 2009…. Eu mă voi comporta altfel. Voi primi oameni, ba mai mult, voi încerca să fiu mai inventiv în a comunica direct cu cetăţenii Capitalei, prin metode sinonime cu audienţa (microbuzele sau internetul).
- Aţi demarat controale la lucrările de infrastructură?
Am demarat controale şi verificări la toate lucrările. Vreau să văd cît mai exact posibil ce preiau de la administraţiile anterioare.
- Aţi spus ceva despre neregulile privind reabilitarea Stadionul "Lia Manoliu". Mai aveţi şi alte exemple cum ar fi la Pasajul Basarab?
Despre Pasajul Basarab am vorbit încă din campanie. Sînt convins că veţi avea mult mai multe exemple în timp.
- Primăria Capitalei a pierdut mai toate procesele în care a fost implicată. Un exemplu ar fi cazul Bordei, în care juriştii primăriei nici măcar n-au călcat pe la instanţe. Cum veţi schimba acest obicei?
Acest exemplu arată complicitate sau, în cel mai bun caz, dezinteres. Deja am început să demontez ambele metehne şi vă asigur că voi continua.1.500 de dosare lipsă la Legea 10
- Retrocedările caselor şi terenurilor naţionalizate sînt încă un subiect delicat. Am văzut că aţi criticat Direcţia Juridică pentru faptul că nu a vrut să preia petenţii de la Legea 10. Cum veţi rezolva această problemă? Sînt peste 30.000 de cereri.
Aici sînt foarte multe probleme de rezolvat. La prima mînă sînt 1.500 de dosare care au dispărut. Nu se ştie unde. E o problemă gravă, iar organele de anchetă vor trebui să ia măsuri. Un alt lucru grav este proasta salarizare, iar una dintre consecinţele acesteia tocmai aţi menţionat-o. Direcţia Juridică, la fel ca aproape toate celelalte direcţii, este subpopulată, iar efortul pe care îl face este covîrşitor. Vom încerca să mărim salariile, să creştem motivaţia, să angajăm oameni şi să deblocăm această situaţie.
- Aveţi oameni care să-i înlocuiască pe directorii demişi sau care vor fi daţi afară?
Cîteodată simt că am prea mulţi oameni şi prea multe recomandări în aceste prime zile. Este dificil să iei decizii clare ca lacrima. S-ar putea ca anumite posturi să fie în regim de interimat, pînă voi fi convins că am luat cea mai potrivită alegere pentru postul respectiv.