x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Reţeta Alexandrei Copos pentru succes: aduce Harvardul la Poiana Braşov.

Reţeta Alexandrei Copos pentru succes: aduce Harvardul la Poiana Braşov.

de Gabriela Antoniu    |    14 Iun 2011   •   17:22

Alexandra Copos, unul din organizatorii Scolii de vara "Aspire Academy' care se va desfasura la Poiana Brasov in aceasta vara, in perioada 26 iulie-3 august, a dezvaluit pentru Jurnalul National care a fost motorul acestei initiative, ce-si propune ea, cine sunt profesorii si ce vor avea de castigat cursantii.

●Jurnalul National: De la ce sau de la cine a pornit ideea sa organizati la Poiana Brasov in perioada 26 iulie - 3 august 2011 Scoala de vara "Aspire Academy" pentru studenti din Romania si Europa de Est?

●Alexandra Copos: Fiecare din membrii echipei avea dorinta de a lua atitudine si de a oferi tinerilor ambitiosi din Romania sansa de a se dezvolta atat profesional cat si personal intr-un cadru bine structurat. Deoarece majoritatea dintre noi suntem plecati la studii in State ne-ar fi fost relativ greu sa ne urnim si sa organizam un proiect de aceasta amploare fara o echipa solida in Romania. "Lipiciul,' ca sa ii spun asa, a fost colega noastra, Irina Anghel, care intoarsa de la un program la Harvard Kennedy School, ne-a motivat sa pornim "Aspire' acest an. Astfel s-a format echipa Aspire Academy cu Alex Radu, Irina Anghel, Ana Sarbu, Alexandra Copos, Anca Cercel-Duca, Dinu Gheorghe, Eugen Taso si Cosmin Ghita.

●Cui se adreseaza aceasta scoala? Exista conditii pe care cei care se inscriu trebuie sa le indeplineasca?

Aceasta scoala se adreseaza tuturor tinerilor ambitiosi, dornici sa invete lucruri noi, sa se autodepaseasca si sa se lase inspirati de adevarate modele in societate. Cautam tineri studenti care au idei si doresc sa le puna in aplicare, sa le imparaseasca cu cei din jur si sa-I mobilizeze si pe colegii lor sa ia initiativa. Conditiile sunt ca participantii sa fie inscrisi la facultate si sa aiba cunostiinte de limba engleza. Detalii despre aplicatii se gasesc pe pagina noastra de web www.aspireacademy.ro la sectiunea "Admissions'.

●De ce o scoala de vara si de ce tema aleasa - leadership si antreprenoriat?

Din pacate, anii dinainte de 1989 au lasat urme adanci, care inca reprezinta frane serioase in dezlantuirea deplina a abilitatilor de leadership si a spiritului antreprenorial pe care noi romanii le avem. "Aspire' este astfel un proiect care isi propune obiective ambitioase: sa stranga laolalta tineri exceptionali al caror potential de leadership si antreprenoriat sa fie dezvoltat exponential prin interactiunea cu profesorii de la Harvard, cu studenti de la Georgetown si nu in ultimul rand prin crearea comunitatii lor de viitori leaderi care sa se poata sprijini unul pe altul.

●Cine sunt profesorii invitati si de la ce universitati vin?

"Aspire Academy' se diferentiaza prin faptul ca toti profesorii care vor preda pe parcursul scolii vin de la Universitatea Harvard. Anul acesta avem acoperite toate scolile primcipale ale Harvardului prin Arthur Daemrich de la Harvard Business School, Phil Malone de la Harvard Law School si Luciana Hermann de la Harvard Kennedy School. Ei vor preda un mix intre cursuri si studii de caz, ceea ce va crea un mediu similar cu cel din Cambridge, Massachusetts. In acelasi timp suntem mandri de faptul ca vom avea niste antreprenori de renume din business-ul romanesc ca si speakeri invitati, precum Raed Arafat care va vorbi despre oportunitatile tinerilor in sectorul de sanatate, Dan Pascariu care se va axa pe finante, sau Mihnea Constantinescu care va vorbi despre farmecul administratiei publice si importanta acesteia in viata fiecaruia dintre noi. Ideea "Aspire Academy' de a invita in fiecare an speakeri din domenii extrem de diverse este una importanta prin faptul ca participantii la Aspire vor lua contact si cu domenii mai putin promovate pe piata joburilor pentru studenti din anii terminali de facultate.

●Care vor fi beneficiile concrete ale celor care vor urma aceasta scoala de vara? Burse, diplome, schimb de experienta?

Aspire poate constitui primul pas al unei calatorii pasionante in viata. Imaginati-va un urias creuzet in care se adauga 40 de tineri promitatori, 10 formatori de top de la Harvard si Georgetown University, plus sase povesti de succes local. Reactia pe care "Aspire' spera sa o genereze in aceste conditii este o reactie de descatusare a potentialelor de leadership si antreprenoriat, urmare a schimbului de experiente dintre participanti. Vor urma acesti tineri o scoala in afara tarii? Asta nu o putem garanta, dar nu este exclus. Vor ramane prieteni pe viata? Asta este ce putem spera. Schimbul de idei si de experienta sunt absolut garantate.

●Termenul de inscriere expira la 15 iunie. Cati tineri s-au inscris si de din ce tari provin? Este numarul doritorilor in concordanta cu asteptarile voastre?

La ora actuala am primit 180 de aplicatii atat din Romania cat si din tarile vecine din Europa de Est precum si cateva din Asia Centrala. Inca 120 de tineri si-au exprimat interesul de a aplica la Aspire prin formularul de contact. Aceasta in conditiile in care numarul de participanti va fi de 40. Suntem coplesiti de entuziasmul exprimat fata de "Aspire Academy' atat prin mesaje si intrebari, cat si prin numarul de aplicatii primite. In fiecare zi cand ma uit la baza noastra de date, unde tinem aplicatiile si copiile formularelor de contact, sunt uimita de faptul ca mesajul nostru a dobandit popularitate in tari ca Cehia, Polonia, Georgia, Ucraina, Moldova, Rusia, Lituania, Latvia, Turcia, Serbia, Albania, Grecia, Ungaria, Austria si chiar Kazakhstan! Chiar cu o zi inainte am primit un email de la rectorul unei institutii de invatamant superior din Sankt-Petersburg intreband daca intentionam sa mai realizam si alte editii. Insa trebuie precizat ca majoritatea aplicatiilor sunt din Romania.

●Aveti in plan sI alte proiecte in care sa fie implicati tinerii? Veti continua acest proiect si pe ce teme?

"Aspire' este doar o prima initiativa a grupului nostru - am vazut aceasta mare oportunitate de a oferi cateva din sansele de educatie la nivel inalt pe care noi le-am avut si altor studenti din Romania si Europa de Est. Insa conceptul de "Aspire Academy' este mult mai larg. Ne propunem ca aceasta scoala de vara sa fie doar piatra de fundatie pentru o structura ce va contine mult mai multe proiecte similare in anii care urmeaza.

×