x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri S-au decontat toate esecurile PSD in Capitala

S-au decontat toate esecurile PSD in Capitala

16 Iun 2004   •   00:00

INTERVIU

Vasile Gherasim, candidatul PSD pentru al doilea mandat la Primaria Sectorului 1, recunoaste ca partidul de guvernamant a gestionat prost campania electorala. El crede ca votul a fost politizat, iar Bucurestiul a fost "nota de plata" pentru toate esecurile PSD.
MONICA ANDREI

  • Jurnalul National: Mai credeti in sondaje, toate va declarau castigator din primul tur?

    Vasile Gherasim: Cred in sondaje, pentru ca au reflectat la momentul acela realitatea. S-a pedalat foarte mult pe votul politic. In Bucuresti, s-a dat o lovitura masiva si definitiva votului uninominal. Pentru ca altfel nu-mi explic cum candidati ca Inimaroiu, Chiliman sau Poteras, de care n-auzise nimeni, sa primeasca voturi mai multe decat notorietatea. Ii cunosteau 40 de oameni si i-au votat 80. Nu se poate in nici o civilizatie normala.

  • Cand a inceput politizarea votului?

    A existat un nivel de asteptare cu privire la campania PSD care a fost foarte prost gestionata, cu candidati cu tot.

  • Cine trebuie tras la raspundere pentru esecul PSD in alegerile din Capitala?

    Conducerea partidului. Au existat sute de atacuri impotriva oamenilor din PSD sau a unor himere, cum ar fi baroniada, coruptia, lucruri care nu erau nominalizate. Atacurile au fost dure, insa din partea partidului nostru n-a existat nici un fel de reactie, considerand ca lumea stie ca asta este propaganda de partid. Totusi, acestea au avut influenta asupra populatiei. Bucurestiul a fost nota de plata pentru toate chestiile pe care le-a facut pe ici pe colo, fiecare in parte, in contradictie cu linia normala si nivelul de asteptare care venea de la populatie. Din cauza asta sondajele s-au dus la vale. In ultimele zece zile, s-a produs aceasta cadere prin politizarea masiva a votului.

  • S-a votat practic impotriva PSD, fara sa se tina cont de persoana care candida?

    In Bucuresti pierderea a fost sub opt procente. Ca partid, avem succese pe plan international. Am respectat programul de integrare in Uniunea Europeana, insa au fost luate masuri dure, pe care populatia le resimte. Toate aceste negocieri se lasa cu privatizari rapide, schimbare de mentalitate in agricultura, aplicarea unui program strict in energie. Pe plan intern, cresterea PIB-ului care a fost de 6%, s-a materializat in anumite lucruri pe care lumea nu vrea sa le vada. Avem 150.000 de studenti la facultatile particulare care inseamna un miliard de dolari pe an pe care-i platesc cetatenii Romaniei, un semn al cresterii nivelului de trai, avem 38.000 de elevi in scolile postliceale private care inseamna alte sute de mii de dolari platite de parinti, avem o cifra de afaceri uluitoare la magazinele mari, sunt semne ale cresterii nivelului de trai. Dar exista o anumita patura de oameni, cam 20%, care sunt dezamagiti. Ei n-au simtit direct in buzunarul lor aceasta crestere economica.

  • De ce locuitorii Sectorului 1 nu v-au votat din primul tur, ca-n 2000?

    Sondajele ma aratau pe mine favorit, dar s-a votat echipa PNL-PD, nu omul. Din cauza asta am avut voturi mai putine, a fost o sanctiune la adresa PSD. Electoratul PSD n-a iesit la vot, decat in procent de 33% la mine in sector. Cred ca sunt dezamagiti si v-am explicat de ce.

  • Daca va autosuspendati din PSD, castigati alegerile?

    Cu siguranta. Dar indiferent de situatie raman in PSD. Eu sunt om de echipa.

  • Reprosati conducerii PSD ca l-a ales pe Mircea Geoana drept candidat la Primaria Capitalei?

    Noi suntem vinovati ca am aruncat in lupta un om foarte bine pregatit, dar pentru ceea ce face in plan extern. Daca Geoana era pregatit in domeniul administrativ cu trei-patru luni inainte, alta era situatia in teren. Nu poti sa le stii pe toate. Este un diplomat de exceptie. In meseria lui de om de externe este foarte bun. Nastase a vrut sa ridice nivelul pretentiilor bucurestenilor pentru intrarea in Europa. Insa ei au mizat pe alianta PNL-PD si pe pragmatismul unui primar care stie cate gropi si canale are Capitala.

  • De ce meritati sa ajungeti primarul Sectorului 1?

    Am facut multe lucruri in sector. Din 2003 functioneaza primul centru de protectie si preluare a situatiilor de urgenta, la Odaii, nr 3-5, cu 500 de locuri. Acolo omul cand se duce primeste haine noi, este diagnosticat medical, bagat intr-un regim de verificare si de tratament permanent timp de sase luni. Am reusit sa maresc alocatia de hrana pentru cantinele sociale. Cand am venit primar era 21.000 de lei pe zi, nici un geniu feminin nu putea sa faca din aceasta suma trei portii de mancare pe zi. S-a ajuns la 37.000 de lei, iar de o luna este 47.000 de lei. Am avut 6.000 de asistati, acum avem 8.500 si toate cantinele au fost modernizate. Pentru prima data avem sistem integrat de protectie sociala, de la copii pe care-i preluam si-i dirijam spre familii pana la batrani. Avem primul spital din Romania care este construit de catre o primarie pe 3.000 de metri patrati, la Spitalul Grigore Alexandrescu, sectia de arsi. Este cel mai modern spital din tara. De asemenea, pensionarii si oamenii saraci din sector pot beneficia de asistenta gratuita mergand la policlinica, pe Strada Caraiman, unitate sanitara care ne apartine.

  • Unele unitati de invatamant din Sectorul 1 aveau probleme cu sistemul de incalzire. Ati rezolvat aceasta problema?

    Am introdus 40 de centrale termice noi la scoli ca sa nu mai am probleme cu factura RADET si am redus costurile la nivel de 25%. In modernizarea scolilor am investit 750 de miliarde de lei.

  • Multi v-au reprosat ca ati acordat mai multa atentie zonei centrale din sector si mai putin periferiei, cum comentati?

    Nu este adevarat. Va garantez ca in Sectorul 1 nu va mai fi notiunea de periferie. Am reabilitat 300 de strazi in patru ani si am repartizat 3.000 de miliarde de lei pentru aceste lucrari. Anul acesta, strazile din Bucurestii Noi si Chitila vor fi reabilitate in totalitate. De asemenea, am format prima patrula mixta cu Jandarmeria. Am pus la dispozitia Jandarmeriei patru masini dotate cu sirena, alarma, motorina. Patrula se plimba noaptea cu sirenele fara sa faca zgomot prin cartierele marginase.

  • In ce stadiu se mai afla acum Legea Metropolitana, avand in vedere ca dvs. sunteti cel care a elaborat proiectul?

    Este lucrul la care am muncit foarte mult si vreau ca Bucurestiul sa se incadreze in conceptul metropolitan. In urma unui sondaj, 72% din locuitorii Capitalei au aprobat acest proiect. Dupa ce se termina alegerile, fara sa modificam cu nimic structurile alese, vom intra in organizarea zonei metropolitane. Acest proiect nu este un atentat la adresa autoritatilor alese. 65% din locuintele in jurul Capitalei apartin bucurestenilor, majoritatea oamenilor din zonele preorasenesti lucreaza in oras, schimburile comerciale sunt intense.

  • Prefectul va fi inlocuit cu un guvernator?

    Cam asa ceva. Nu va mai fi prefect.

  • Cat se va intampla, imediat dupa alegeri?

    Ministerul Administratiei Publice trebuie sa elaboreze aceasta lege a Zonei Metropolitane, apoi o inainteaza Parlamentului pentru dezbatere. Nu trece mai devreme de un an. Probabil ca urmatoarele alegeri ne vor gasi cu legea pusa in aplicare.

  • Ce parere aveti despre contracandidatul dvs. din partea Aliantei PNL-PD, Andrei Chiliman?

    Nu stie nimic. In materie de administratie, el va fi, daca Doamne fereste reuseste sa castige alegerile, o victima. Sigur, a fi primar nu este o meserie, dar este o activitate pe care eu am facut-o de 20 de ani. Trebuie sa ai o chemare pentru asa ceva. E usor in Parlament, te duci semnezi condica, sunt putini care te urmaresc, aici daca lipsesti o zi se simte.

  • Acum patru ani cand v-am luat primul interviu erati cel mai bogat primar de sector, puteti afirma acest lucru si acum?

    Am ramas un om bogat, probabil nu cel mai bogat dintre primari pentru ca nu m-am comparat niciodata cu ei, dar pot sa spun ca sunt un om instarit. Cred ca in urmatorii 30 de ani, pot sa traiesc din ceea ce am realizat atata vreme cat am fost in economia reala, pentru ca am fost un om de afaceri si am avut o avere consistenta. In urma cu patru ani, aveam noua masini si am ramas cu trei, aveam sapte case si am ramas cu trei. Am vandut si fabrica de mobila cu 100.000 de dolari. Acum mai am 26.000 de euro, 29 de hectare de teren agricol in Buzau si Ialomita si un utilaj de strans graul.
  • ×
    Subiecte în articol: interviu psd