Prof. univ. dr. Petru Dunca, decanul Facultatii de Litere, din cadrul Universitatii de Nord Baia Mare arata intr-un interviu acordat Jurnalului National care sunt dedesubturile in planurile de desfiintare ale acestei universitati.
● Jurnalul National: Ce se intampla, domnule profesor, cu Universitatea de Nord din Baia Mare? Nu se mai poate tine singura pe picioare? Ce este cu anuntata fuziune cu Politehnica din Cluj?
● Petru Dunca: Universitatea de Nord are si forta economica, si forta stiintifica de a se impune ca o institutie de invatamant superior de elita in plan national. Anuntata unificare cu Politehnica din Cluj este un joc de interese, care va duce in final la desfiintarea universitatii noastre, o adevarata emblema a Maramuresului si a spatiului de nord al Romaniei.
● Bine, dar am inteles ca maramuresenii insisi, colegii dumneavoastra din Senat, adica, au votat in favoarea alipirii la Politehnica clujeana.
● Senatul Universitatii de Nord are o pseudotraditie prin care fiecare facultate, indiferent de numarul de studenti sau de profesori, trimite un numar egal de reprezentanti in Senat. Nu este normal ca o facultate care are peste 2.500 de studenti, cum este Facultatea de Litere, sa fie egala ca reprezentare cu Facultatea de Inginerie Mecanica, care are doar 500 de studenti si de doua ori mai putini profesori. Cat priveste asa-zisa alipire, Senatul a votat intr-o situatie de fals. Fuziunea nu a fost inscrisa pe ordinea de zi. S-a discutat despre ea la punctul 3 sub numele de diverse.
● Interesant! Disparitia unei institutii e ascunsa la diverse!
● Multi colegi nu au fost prezenti, deoarece nu au stiut despre ce este vorba. Rectorul, prof. univ. dr. Dan Calin Peter, inginer de meserie, a prezentat in culori roz efectele fuziunii, amenintand totodata colegii ca nu-si vor mai primi salariile daca nu vor vota in favoarea ei. Chestiune complet eronata, intrucat finantarea se face pe intregul an universitar. Presiunile din partea conducerii au fost imense. Nu a existat si nu exista o analiza clara sub raport financiar, care sa releve faptul ca ne-am afla in deficit, situatie ce ar justifica, poate, alipirea la o institutie mult mai puternica.
● Ce interese are rectorul? Mi se pare sinucidere curata sa-ti arunci institutia nu in bratele, ci in pantecul unei institutii care te poate devora.
● Sunt interese personale. Colegii de la inginerie sunt la ora actuala, in ierarhizarea facultatilor, pe ultimul loc. La fel ca si colegii de la alte specializari, care spera ca prin aceasta afiliere sa poata urca in clasament.
● Dumneavoastra de la Litere unde va situati in acest clasament?
● Facultatea de Litere, prin cele doua domenii de baza, filozofie si filologie, se situeaza la nivelul B, ceea ce ne permite sa organizam licenta, masterate si doctorate in sistem bugetat, dar si cu taxa.
● In afara de asta, mi se pare cel putin ciudat ca o universitate politehnica sa aiba sectie de filologie.
● Nu numai atat, avem teologie, arte plastice, asistenta sociala, care merg destul de bine. Toate acestea nepotrivindu-se cu profilurile ingineresti.
● Au aparut tot felul de universitati in orasele care cu cateva decenii in urma nu aveau nci macar liceu, si iata ca Baia Mare isi da de buna voie universitatea pe mana altora.
● E dramatic, deoarece este vorba de o institutie cu traditie. Ea a aparut in 1961. Implinim 50 de ani. Ce sarbatorim acum, inmormantarea universitatii sau deschiderea ei spre viitor? Cativa dintre profesorii care au fondat invatamantul superior din Baia Mare inca mai traiesc. Ma refer la Gheorghe Mihai Pop, un mare lingvist al Romaniei, tot asa Maximilian Boros si Tanase Filip. Oameni care au implinit 90 de ani si care ne-au urat cu aceasta ocazie sa-i ajungem din urma si chiar sa-i depasim ca varsta.
● Poate ca n-ar fi lipsit de interes sa amintiti numele catorva dintre doctorii Honoris Causa ai universitatii dumneavoastra.
● Mugur Isarescu, Andrei Marga, academicianul Alexandru Surdu, academicianul Teodor Dima, scriitorul Augustin Buzura, Sanda Galopentia. Asta din zona umanista. Exista si in domeniile celelalte nume la fel de importante. Credeti ca toti acestia ar fi acceptat sa-si lege numele de o universitate fara prestigiu? In mod sigur nu!
● Atunci de ce aceasta graba?
● Orgolii si, repet, interese.
● Ce interese? Zau ca nu inteleg!
● In primul rand, interesul de a ascunde niste finantari nepotrivite din ultima perioada. Apoi, dorinta unora de a avea functii in noua structura care se va crea.
● Stiu ca aveti niste proiecte in derulare. In eventualitatea fuziunii, ce se va intampla cu ele?
● Avem mai multe proiecte internationale. Suntem in consortiul international Laboratorium cu 20 de universitati din toata Europa, conduse de Universitatea de Inalte Studii Sociale din Paris. Avem proiecte cu Universitatea Lateranese din Vatican, cu Universitatea Lille 3, cu Academia Romana, filiala Iasi, Institutul "Gheorghe Zane". Toate acestea se vor pierde daca va fi vorba de o alta institutie. Sute de studenti, masteranzi si doctoranzi nu vor mai avea acces la burse internationale.
● Ce e de facut? Autoritatile locale nu reactioneaza? Comunitatea accepta acesta disparitie? Mandria locala unde este?
● Consiliul judetean ne-a asigurat de sprijinul sau. Toate fortele politice din judet au reactionat corespunzator. Deocamdata, tot demersul conducerii actuale a universitatii este ilegal, pentru ca nu exista o lege a fuziunii, dupa cum nu exista o lege a desfiintarii Universitatii de Nord. A fost infiintata printr-o lege, tot printr-o lege trebuie desfiintata. Ceea ce speram, in interesul viitorului Maramuresului, sa nu se intample prea curand.