x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Şeful Centrului de Prognoză ANM: “Este o iarnă normală, cu temperaturi şi precipitaţii normale”

Şeful Centrului de Prognoză ANM: “Este o iarnă normală, cu temperaturi şi precipitaţii normale”

05 Feb 2012   •   12:23
Şeful Centrului de Prognoză ANM: “Este o iarnă normală, cu temperaturi şi precipitaţii normale”

Jurnalul National: Saptamana trecuta, in Ungaria, a fost emisa o atentionare meteorologica cod rosu. A existat pericolul ca Administratia Nationala de Meteorologie din Romania sa emita o avertizare identica?

Florina Georgescu: Ungurii sunt mai generosi atunci cand vine vorba despre atentionarile meteorologice. La noi nu a existat niciodata intentia de a emite o atentionare meteo cod rosu in aceasta perioada. Romania a avut o singura data cod rosu. S-a intamplat in vara lui 2007, atunci cand temperaturile au urcat pana la pragul maxim. Era normal sa emitem o asemenea avertizare la acea vreme. Atunci cand se instituie un cod, indiferent ca este galben sau portocaliu, trebuie sa tinem cont sI de situatia preexistenta, mai ales iarna, cand avem parte de viscol, polei sau vant. In Delta Dunarii a fost cod galben pana acum, oamenii sunt dependenti de transportul pe apa, vremea o sa fie mai rea in zilele ce urmeaza, motiv pentru care este normal sa punem cod portocaliu. Acesta este doar un exemplu prin care vreau ca toata lumea sa inteleaga de ce este foarte importanta situatia preexistenta. Noi nu putem da cod rosu cand avem 40 de centimetri de zapada. Daca ninge sI mai mult ce fel de atentionare mai dam?

Nu este primul cod portocaliu din aceasta iarna.

Precedenta atentionare meteorolofica cod portocaliu a fost emisa pentru temperaturi scazute. Atunci am avut o perioada foarte lunga cu zile geroase, motiv pentru care era normala avertizarea populatiei.

Putem spune ca este o iarna deosebit de grea?

Nu! Acum traim o iarna normala. A fost sI un lucru bun in aceasta perioada. Populatia si-a amintit de iarna din 1954, atunci cand au fost batute toate recordurile. Romanii, mai ales cei din sudul teritoriului, au trait in ultimii ani ierni mai blande, fara prea multe precipitatii. Din acest motiv s-a creat aceasta isterie acum. De fapt, este o iarna normala, cu temperaturi sI precipitatii normale, asa cum trebuie sa fie intr-o tara cu climat temperat-continental, cu influente din Campia Rusa sI chiar din Siberia. Masa de aer rece existenta acum in Romania este de origine siberiana. Precipitatiile din aceasta perioada au fost cauzate de intalnirea pe teritoriul tarii noastre cu o ciclon mediteranean.

Acum suntem sub incidenta unui nou cod portocaliu. Pentru cat timp este valabila aceasta atentionare?

In perioada 24-27 ianuarie am avut parte de viscol sI am emis cod galben. Apoi, am prelungit atentionarea cu un cod portocaliu deoarece vremea a devenit geroasa. Atentionarea meteo de acum este valabila pana miercuri dimineata, la ora 10:00. Perioada cea mai grea va fi de luni, de la ora 12:00, pana marti, la aceeasi ora. Acum suntem intr-o situatie similara ca cea intalnita la sfarsitul lunii trecute.

Cum va fi vremea la Bucuresti in aceasta perioada?

Se va depunde un strat nou de zapada de aproximativ 30 de centimetri. E posibil ca zapada sa fie troienita de vant. In Bucuresti, vantul nu va fi la fel de puternic ca in Baragan, dar trebuie sa mentinem codul portocaliu deoarece vorbim despre un oras aglomerat, unde se circula cu dificultate.

Ce va urma dupa acest cod portocaliu?

Vremea va fi geroasa pana la sfarsitul acestei saptamani. Mai departe nu putem stii exact cum va fi vremea.

Cum e mai rau? Sa ninga sI sa bata vantul in acelasi timp sau vantul sa viscoleasca zapada depusa deja la nivelul solului?

Ambele fenomene sunt extreme de periculoase. Im ambele cazuri vorbim despre transport de zapada, fapt ce duce la o vizibilitate redusa. In judetele Tulcea, Braila, Buzau, Ialomita sI Calarasi sunt probleme pe drumuri tocmai din cauza transportului de zapada. Cod portocaliu de acum tine cont de situatia preexistenta.

Nu credeti ca la inzapezirea drumurilor contribuie sI pozitionarea acestora, nu doar viscolul sau ninsoarea?

Ba da! Pe drumul dintre Rm. Sarat sI Braila, care se blocheaza in fiecare iarna, vantul sufla perpendicular pe directia de mers a masinilor, astfel ca troienele se formeaza foarte usor. Aceeasi situatie se mai intalneste sI in judetul Tulcea, dar sI la Autostrada Soarelui. Pentru a evita blocajele nu este obligatoriu sa montezi parazapezi. Ungurii au gasit o metoda mai simpla. Pe marginea autostrazilor au sadit arbusti sI au evitat inzapezirile. Acelasi lucru ar trebui facut sI in Romania.

Cat va mai dura aceasta iarna?

Luna februarie va fi una de iarna. Este putin probabil acum ca primavara sa vina prematur. In zona montana vor fi ninsori cu siguranta, motiv pentru care sezonul de schi va fi unul lung.

Toamna lui 2011 a fost foarte secetoasa. Cum va fi 2012?

In luna noiembrie a anului trecut a fost inregistrat recordul negativ de precipitatii. Am avut doar 1,1 litri de apa pe metrul patrat. O asemenea luna secetoasa n-a mai existat niciodata in Romania de cand se fac masuratori. Deficitul de apa din sol este foarte greu de recuperat. Semnalele existente acum ar fi ca lucrurile vor reintra pe fagasul normal.

Vom avea parte de inundatii in primavara acestui an?

Inundatiile din 2005, cele din Banat, s-au produs pe fondul unor ninsori abundente in luna martie, urmate apoi de o incalzire brusca. Acum nu sunt semnale ca iarna va fi prelungita sI nu cred ca va exista o incalzire rapida a vremii. O evaluare exacta se poate face insa numai cu doua saptamani inainte.

×