x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Şeful Poliţiei Române, şoferul preşedintelui pentru o zi

Şeful Poliţiei Române, şoferul preşedintelui pentru o zi

de Mara Raducanu    |    Petru Zoltan    |    03 Sep 2011   •   21:00
Şeful Poliţiei Române, şoferul preşedintelui pentru o zi

S-a terminat cu democratia pulanului si a caschetei! Nu toti fostii militieni mai au in ranite bastoanele de sefi de IPJ-uri. Daca mai fac niste carte, s-ar putea sa aiba parte. Daca nu, au toate perspectivele negre pe care piata romaneasca a muncii le ofera, in criza economica, proaspat disponibilizatilor, adica sansa mielului de Paste. In timp ce se patimeste sa dea afara niste mii de oameni care cica i-ar priosi, Politia Romana isi face scoala de management strategic. Adica o rezerva de cadre din care sa-si aleaga, la nevoie, musai prin concurs, directorimea de la Centru si sefii de IPJ-uri. Intr-un interviu exclusiv acordat Jurnalului National, Liviu Popa, seful IGP, joaca de minune rolul cetateanului indignat de protestul cu aruncat de caschete al subordonatilor sai pe Dealul Cotrocenilor, admite ca a aruncat anatema betiei asupra politistilor (dar nuanteaza prudent), dezminte lipsa carburantilor in faimosul caz al macelului de la Deta care i-a stricat concediul de odihna si povesteste cum o misiune operativa l-a determinat sa fie soferul personal al lui Traian Basescu.

Liviu Popa, despre disponibilizari, si rusinea de a arunca "cascheta" in fata Cotroceniului.

Liviu Popa, seful Politiei Romane, se afla intre ciocan si nicovala din cauza Legii Bugetului care il obliga sa disponibilizeze oficial 1.570 de politisti. Insa, el estimeaza ca vor fi dati afara doar o treime dintre acestia. Cat despre politistii care au avut curajul sa isi ceara drepturile pe dealul de la Cotroceni, Popa sustine ca protestatarii ar trebui sa intre in pamant de rusine pentru ca institutia si-a atras oprobriu public al cetatenilor. In plus, intelegem ca una dintre pasiunile sefului Politiei este sofatul, fiindu-i pret de o zi sofer insusi presedintelui Basescu.

Jurnalul National: Ce se mai intampla cu disponibilizarile din politie?

Liviu Popa: Parcurgem o etapa a disponibilizarilor ca urmare a reorganizarii structurilor din Politia Romana, plecand de la respectarea Legii Bugetului pe 2011. Initial, s-a incercat o prima etapa cu o lege care urma sa stabileasca criteriile prin care politistii urmeaza sa fie disponibilizati. Dar legea a picat in Parlament. Atunci, s-a luat decizia la nivelul Ministerului de Interne de a se reduce numarul de lucratori pe calea reorganizarii. Este o metoda prevazuta in Legea functionarului public.

Jurnalul National: Sunteti de acord cu aceasta reforma?

Liviu Popa: Din pacate, pana in prezent reforma nu a fost una foarte bine gandita. Cert este ca exista premisele pentru realizarea unei reforme in minister. Insa marele dezavantaj este acela ca exista presiunea timpului.

Jurnalul National: La un moment dat, ati spus ca sunt multi politisti betivi in Politia Romana...

Liviu Popa: Am spus ca sunt suficienti, nu ca sunt multi. Pentru ca in Politia Romana suficient inseamna si unul. Am explicat atunci ca, daca, intr-un pahar cu 1.000 de picaturi cu apa curata, care sunt politistii dintr-un inspectorat, pui 5 picaturi de tus care sunt politistii negri dau o imagine gri a politiei.

Jurnalul National: Ce aduce nou statutul politistului?

Liviu Popa: Incercam prin noul statut sa aducem noi principii, cum ar fi cel al recrutarii doar din scoala de politie. Un alt principiu ar fi acela al predictibilitatii carierei politistului. Este normal daca ai facut o scoala si te-ai pregatit pentru rutiera, criminalistica sau crima organizata, aceasta sa fie calea pe care o urmezi in viata ta profesionala. Incercam introducerea in statut a mandatului pentru sefii de politie. Asta ca o masura a ridicarii gradului de stabilitate in politie. De exemplu, daca vorbim despre inspectorul general din Politia Romana dupa Revolutie, media mandatului este de un an si doua luni.

Jurnalul National: Bine, dar ce va trebui sa faci ca politist sa accezi in functia de inspector?

Liviu Popa: In primul rand va trebui sa parcurgi mai multe etape. Fiecare etapa presupune un modul de pregatire profesionala adaptat functiei. In momentul in care vrei sa ajungi sef de birou, de serviciu, de municipiu sau de inspectorat, toate astea vor fi bine graduate si bine definite ca pregatire. Pentru fiecare nivel va trebui sa dai examene, va trebui sa urmezi cursuri de pregatire si in momentul in care ai atins un anumit nivel poti sa participi la concurs. Bine, criteriile astea le vei indeplini in timp si in momentul ala vei intra intr-o rezerva de resurse umane.

Jurnalul National: Ce este cursul de management strategic?

Liviu Popa: Cursul de management strategic este cea mai inalta forma de scolarizare pentru sefii din MAI. Acest curs ii va pregati pe viitorii adjuncti, sefi de inspectorate, directori din IGP. Pentru ca acest curs, dincolo de o pregatire superioara pe management, va avea o pregatire speciala pentru ordonatorul de credit.

Jurnalul National: Dar cum vor fi selectati oamenii pentru acest curs?

Liviu Popa: In primul rand, trebuie sa parcurga cateva etape. Trebuie sa indeplineasca anumite functii pe o anumita perioada si va fi un examen la intrare in cadrul scolii. Acest curs se va tine la ISOP. Va fi un examen, urmand ca in final sa existe un proiect managerial, examenul de final, pe care sa-l depuna fiecare participant la curs.

Jurnalul National: Si ei practic urmeaza sa preia conducerea inspectoratelor?

Liviu Popa: Nu, chiar asta va spuneam. Ei prin asta intra intr-o rezerva de resurse umane. Oamenii astia, oricand cu aceasta pregatire poti sa-i numesti pe functii in cadrul Politiei Romane sau in cadrul MAI. Cursul este practic o conditie de a accede intr-o anumita functie de conducere.

Jurnalul National: Dar, totusi, cum se procedeaza?Daca, spre exemplu, ramane un post de inspector vacant. Se va alege inlocuitor doar dintre cei 40?

Liviu Popa: Nu, nu se va alege. Cei 40 pot participa la concurs. Exact, cine vrea din cei 40. Nu, nu vor mai intra altii.

Jurnalul National: Ati fost cumva cu presedintele Basescu la Varsovia?

Liviu Popa: Nu... Da, am fost la Oradea, erau masuri. Era vorba de la aeroport la hotel. Am fost cu coloana care il insotea. Nu, eram in coloana, conduceam masina in care a fost presedintele…

Jurnalul National: Cum adica conduceati masina?

Liviu Popa: Era masina de serviciu a politiei si s-au luat anumite masuri. Impreuna cu un ofiter de la SPP eram in masina. Fara nici un secret asta, am fost de la aeroport pana la hotel, pentru ca trebuia sa se plece cu avionul, nu s-a putut pleca cu avionul si pentru unele masuri de securitate care sunt proceduri stricte s-a luat hotararea sa se foloseasca doar masinile politiei. Iar eu imi conduc masina singur, nu am nici o problema.

Jurnalul National: Deci, practic ati fost soferul domnului presedinte pe traseul respectiv?

Liviu Popa: Da, da…

Politistii protestatari
Despre cei 8.000 de oameni ai legii care au protestat in fata Cotroceniului, seful Politiei Romane nu are deloc cuvinte de lauda. "Eu cred ca acei politisti ar trebui sa intre in pamant de rusine pentru ca nu au facut deloc cinste Politiei Romane. Si nu este atitudinea Politiei Romane. Este o atitudine a unor politisti care au cazut intr-o anumita capcana. Daca ei au probleme eu cred ca au probleme cu colegii lor din politie care au dezaprobat aceasta forma de manifestare. Si care de fapt ne-a adus si o atitudine mai degraba de oprobriu public a cetatenilor cu acea ocazie. Nu ai voie in nici un fel daca esti politist adevarat sa ai astfel de manifestari".

Cazul Deta
Liviu Popa a precizat ca in cazul Deta nu au existat probleme legate de lipsa benzinei din masina politiei care a trebuit sa alerge dupa infractori. Acesta sustine ca oamenii legii si-au facut treaba cu responsabilitate. "Sunt cateva lucruri care la fel au fost scoase in evidenta. Vreau sa va spun ca nu s-a pus problema la IPJ Timis de lipsa de benzina. A fost o minciuna. Am vorbit personal cu politistul care era cu masina, avea rezervorul plin. Va spun cu toata responsabilitatea, interventia politistilor la Deta in acea noapte a fost una cu respectarea procedurii".

Folosirea armelor din dotare
"Acest aspect tine mai mult de atitudinea personala a fiecaruia pentru ca vrand-nevrand se raporteaza la antecedente. Din nefericire, au existat situatii in care politistul a trebuit sa ia o decizie in mai putin de o secunda, iar ulterior oamenii cu experienta au apreciat daca decizia politistului a fost buna sau nu. Insa, ii incurajez in continuare pe fondul cresterii nivelului de violenta in anumite zone. Cred ca folosirea armamentului nu denota altceva decat curaj si fermitate din partea politistilor, desigur impreuna cu responsabilitatea de a folosi armamentul", sustine Liviu Popa.

Siguranta cetateanului
Liviu Popa considera ca cele mai importante resurse pe care le detine Politia Romana sunt cele umane si ca, tara noastra se poate lauda cu un loc bun in ceea ce priveste siguranta cetateanului: "Nu putem vorbi de un deficit de personal. In Politie avem statele de functii in care numarul functiilor teoretice a crescut foarte mult de-a lungul anilor, fara a exista un fundament pentru aceasta crestere. Consider ca cele mai bune resurse pe care le avem sunt resursele umane. Cu resursele pe care le avem am reusit sa aducem Romania pe un loc cat se poate de apreciabil de bun in ceea ce inseamna siguranta cetateanului. Si cand spun asta ma refer la ultimul eurobarometru dat de Bruxelles in care Romania este considerata una dintre cele mai sigure tari ale Europei".

"Din toate sondajele, imaginea politistului nu este pe masura sacrificiilor pe care le face acesta. Cand spui politie te raportezi la politistul care tocmai te-a amendat. In activitatea sa, politia are si o metoda coercitiva, care nu intotdeauna este acceptata in societate. Toata lumea spune: «nenorocitii de politisti m-au amendat». Nimeni nu spune «am trecut pe culoarea rosie si am fost amendat»", a incheiat Popa.

×