x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Sorin Oprescu: "Vanghelie are noi dimensiuni culturale"

Sorin Oprescu: "Vanghelie are noi dimensiuni culturale"

31 Mar 2005   •   00:00

Ca sef de campanie, Sorin Oprescu crede ca Marian Vanghelie, candidatul PSD la Primaria Generala a Capitalei, este unul "dracos si nabadaios". Incearca sa ii repare problema pe care o are cu limba romana, desi stie ca nu se pot face minuni peste noapte. Este de parere insa ca a evoluat si ca seamana cu Traian Basescu.

  • de LAVINIA DIMANCEA
  • INTERVIU
  • PRONOSTIC. Sorin Oprescu recunoaste ca e greu ca Marian Vanghelie sa castige din primul tur

    Jurnalul National: Cum a decurs pana acum campania?
    Sorin Oprescu: A fost istovitoare, una de socializare directa cu populatia. Vanghelie este si va ramane primarul celor amarati, al celor multi. Am ramas si eu mirat, ca toata lumea, si l-am intrebat pe Vanghelie: "Ce ti-a venit de te-ai apucat de scoli? De ce nu te-ai apucat de altceva?", si mi-a spus: "Domnule Oprescu, daca as fi avut eu la 8-9 ani mintea pe care o am acum, credeti-ma ca nu mi-ar fi lipsit ce imi lipseste acum, o serie intreaga de elemente din scoala. Ma gandesc la amaratii aia din cartier. Eu cunosc zonele Ferentari si Granitului de cand eram tanar. Lucrurile nu s-au schimbat cu nimic acolo. Acum, la 35 de ani, cand am ajuns in situatia asta, chiar ma intereseaza sa fac ceva pentru ei, pentru ca pot sa fac". L-am intrebat apoi: "De ce ai vopsit blocurile?", si mi-a zis: "Dar de ce, v-a intrebat cineva?". Zic "Da, hai sa iti spun. Zilele trecute m-am dus cu un taximetrist acasa, care era din zona Rahovei. Si l-am intrebat: "Ce parere ai? Este bine ca a vopsit Vanghelie blocurile?". Si zice: "Sefu’, din punctul nostru de vedere e foarte bine ca le-a vopsit. Toti betivii, dupa 12:00 noaptea, ne spun: "Auzi, ba, sa ma duci la blocul cu balcoanele albastre" si vreau sa spun ca n-avem probleme cu adresa. Asa ca il votam toti pe Vanghelie""

    Sunt acestea motive pentru care bucurestenii sa il prefere pe Vanghelie in locul lui Videanu?
    Fiecare dintre oameni are un motiv sa il placa sau nu pe Vanghelie. Electoratul decide. Eu am spus-o intotdeauna: daca vrei sa vorbesti despre Europa si sa bei o cafea, partenerul de discutii este clar Videanu. Daca vrei sa iti rezolvi problema ta, a gunoiului care nu este ridicat, a scarii care e murdara tot timpul, a apei care este asa cum este, a curateniei din cartier si a drumurilor sifilitico-fantastice, atunci te duci la Vanghelie. Si cu Vanghelie poti sa discuti despre Europa, si cu el poti sa bei o cafea, dar nu are maniera lui Videanu. Dar de ce avem nevoie acum? Avem nevoie de un om care sa faca. Nu poti sa intri in Europa spalandu-te la cismea, in curte. Am auzit pe multi spunand "cum o sa dea Vanghelie mana cu primarul Parisului sau al Londrei?"... O sa dea de jos in sus, pentru ca el e mai mic de statura. Si am auzit cliseul asta si in privinta lui Basescu. "Cum o sa dea Basescu mana cu Tony Blair?" Ei, uite ca a dat si o da frumos si elegant si nu s-a suparat nimeni. Si s-a dus si la dl Bush, si a dat mana si cu el, si nu este nici un fel de problema. Il apropii pe Vanghelie foarte mult de Traian Basescu prin modul deschis de a discuta cu oamenii…

    Candidat dracos

    Seamana Vanghelie cu Basescu?
    Da... modul direct de a se adresa, de a vorbi cu oamenii si tenacitatea aceasta cand intra intr-o lupta...

    Basescu a castigat din primul tur. Poate si Vanghelie?
    E greu. Pentru ca tzunami-ul din alegerile din 2004 mai are valuri recurente care deranjeaza. Dar, ajungand in turul doi cu Videanu, lucrurile vor fi luate de la inceput. Pornesc iar de la 0, si atunci va conta omul. Omul gospodar care face. Vanghelie nu face de ras bucuresteanul, iar acolo unde nu stie tace, are bunul-simt de a tacea si de a cere lamuriri, sa i se explice...

    Va asculta Vanghelie sfaturile, sugestiile pe care i le dati? Este un candidat ascultator?
    Este un candidat dracos, nabadaios.... dar le asculta cam in proportie de 75%.

    Cam ce sfaturi i-ati dat?
    Am incercat sa ii fiu un consilier pentru conduita civica, pentru relatia cu oamenii si lumea o sa fie placut impresionata de noile dimensiuni culturale ale lui Vanghelie, pentru ca el, in sufletul lui, stie foarte bine ca, facand scoala asa cum a facut-o, are o gramada de lipsuri, dar asta nu l-a impiedicat sa rezolve anumite probleme in Sectorul 5...

    "Se descurca la franceza"

    Este un minus pentru Vanghelie faptul ca e certat cu limba romana? Ati incercat sa faceti ceva in sensul acesta?
    Este un minus. Am incercat sa repar ce se putea repara. Nu va inchipuiti ca i-am luat profesor de limba romana. Am incercat, pentru ca are mult bun-simt si putere de a asimila. Sigur ca nu poti reusi peste noapte si nici nu am incercat sa folosesc pentru asta lampa fermecata a lui Aladin... L-ati auzit spunand "Nu ma enervati, ca in sase luni invat limba engleza"…

    Stie vreo limba straina?
    O sa va mirati, cred ca la franceza se descurca... a trecut o data pe la mine, pe la spital, si a vazut o scrisoare pe care o primisem de la un profesor de chirurgie. Nu pot sa va spun ca mi-a tradus scrisoarea, dar era superfericit ca el intelege ca tema congresului este asta... Si i-am zis "Mai, Vanghelie, seara asta ai nota 10". Sigur ca are multe de recuperat in privinta aceasta. Dar nu darama muntii cu involutia lui, cu prea putina lui evolutie, nu cad pomii si se razvratesc apele din cauza aceasta... In anii astia a avut o evolutie. Sigur ca se grabeste, ca vrea sa exprime mii de idei intr-un timp foarte scurt. Degeaba ii spui lucrul acesta, ca el are atat de multe in cutia lui, incat incearca sa le spuna pe toate. Nu reuseste mereu si cateodata mai seamana confuzie. Din cauza asta l-am rugat: "Ma, frate, vorbeste ca lumea, incet, rar ca sa inteleaga oamenii ceea ce vrei". Este si un tip vulcanic, un tip coleric, caruia cred ca ii creste tensiunea in momentul in care isi aduce aminte de toate lucrurile care nu au fost facute.

    Rivalii

    Inainte de a intra in campanie, Vanghelie spunea ca la alegerile trecute s-a luptat si cu oamenii din partid. Se lupta si acum cu colegii din PSD?
    Nu, nu se mai lupta. Probabil ca sunt unii rai, care nu puteau sa isi schimbe parerea, dar, chiar daca nu il privesc cu simpatie, nu au actiuni contrare. Sunt convins insa ca, daca Vanghelie va pierde, o sa ii sara din nou la urechi, la nas, la gat, cu tot soiul de chestii inventate, asa cum sunt convins ca, daca va castiga, acestia vor incepe sa gaseasca interpreti ca sa poata sa pupe condurul, pentru ca toti au nevoie de primarul general.

    Sunteti de acord sa vopseasca toate fatadele blocurilor dupa modelul celor din Rahova?
    Da, sunt de acord sa le refaca. Dar culorile acelea pot fi sigur si mult mai placute... Sa stiti ca ceea ce a facut n-a facut-o la comanda 1-2-3, aici bagati albastru si aici rosu... a facut-o cu arhitectul sectorului. Si pe strada se vede destul de placut.

    Este aceasta o prioritate a lui Vanghelie?
    Este. Si mai are prioritati scolile, drumurile, apa si canalul, sistematizarea Bucurestiului in ceea ce priveste planul urbanistic. De asemenea, trebuie sa dea o solutie privind inchiderea inelului de circulatie, pe o constructie subterana si va consulta in acest sens populatia. In calitate de sef de campanie, nu am senzatia ca ma duc cu produsul acesta, Vanghelie, sa pacalesc pe cineva. Cumparati sunca aceasta ca e mai proaspata si o mancati mai bine. Nu. Sunt convins ca el ce promite face.

    Nemultumire

    Ramane valabila decizia dvs. de a candida pentru functia de presedinte executiv al PSD?
    Da.

    Ion Iliescu a spus ca Adrian Nastase ar fi cel mai potrivit pentru aceasta functie....
    Am si glumit cu presedintele si l-am intrebat de vreo doua ori pana acum, dar nu zice absolut nimic, rade... I-am spus: "Dvs. ma sprijiniti foarte mult, in sensul ca ati declarat lucrurile astea". "Mai, Sorin, si conjuctura..." Si l-am rugat frumos... Daca ma mai "ajuta" de doua ori asa, o sa fie tare bine... Sigur ca a ras, dar pe mine nu ma multumeste chestia asta si vreau sa discutam si foarte serios, pentru ca... stiti cum e cu chestia asta. "Vin cu frati-miu, care este mai mare si o sa te bata." "Nu-i nimic, ca o sa vin si eu cu frati-miu, care o sa il bata pe

    Sunteti mai bun decat Nastase pentru acest post?
    Nu stiu daca sunt mai bun. Stiu insa ca am idei care provin din activitatea de aproape 12 ani in partid. I-am pus diagnosticul si, daca i-am pus diagnosticul, atunci stiu sa il fac si bine. Lumea va aprecia daca eu pot sa fac acest lucru sau nu.
    ×
    Subiecte în articol: interviu vanghelie