x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Spitalul Fundeni - Miracolul medicinei chineze

Spitalul Fundeni - Miracolul medicinei chineze

de Magda Marincovici    |    02 Noi 2007   •   00:00
Spitalul Fundeni  - Miracolul medicinei chineze
Sursa foto: BOGDAN IURASCU/

Intre 19 şi 26 octombrie, profesorul doctor Irinel Popescu a participat la al 16-lea Congres asiatic de chirurgie şi la Congresul anual al Societăţii Chineze de Chirurgie. Cu această ocazie, prof. dr Irinel Popescu a primit Diploma de membru de onoare al Societăţii Chineze de Chirurgie.

Intre 19 şi 26 octombrie, profesorul doctor Irinel Popescu a participat la al 16-lea Congres asiatic de chirurgie şi la Congresul anual al Societăţii Chineze de Chirurgie. Cu această ocazie, prof. dr Irinel Popescu a primit Diploma de membru de onoare al Societăţii Chineze de Chirurgie.


  • Jurnalul Naţional: Care sunt motivele principale pentru care aţi fost invitat la aceste evenimente?

Prof. dr. Irinel Popescu: Invitaţia care mi-a fost adresată are la bază dorinţa Chinei de a stabili relaţii cu căt mai multe ţări, dar şi ecoul internaţional pe care l-a avut congresul Asociaţiei Internaţionale a Chirurgilor, Gastroenterologilor şi Oncologilor (IASGO) derulat in luna septembrie, la Bucureşti, care, de altfel, a fost considerat un model inclusiv de colegii chinezi. Congresul IASGO din acest an de la Bucureşti a avut un impact peste aşteptări, motivănd şi invitaţia noastră la aceste evenimente.

In 2009, Congresului IASGO va avea loc la Beijing. Evenimentul Surgerycly Olimpic - Olimpiada Chirurgicală - a primit acest nume deoarece in 2008 China găzduieşte Jocurile Olimpice.

Eveniment

  • Unde s-au derulat cele două evenimente de maxim interes pentru chirurgii din intreaga lume?

Al 16-lea Congres asiatic de chirurgie şi Congresul anual al Societăţii Chineze de Chirurgie au avut loc intr-un oraş aproape nou: Grand Epoch City. Acest oraş reinvie gloria Chinei imperiale din perioada Dinastiei Ming, din secolele al XIV-lea şi al XVII-lea, cănd China a cunoscut o mare inflorire.

  • Ce semnificaţie are pentru dumneavoastră diploma cu care aţi fost onorat la aceste evenimente cu o participare impresionantă?

Diploma de membru de onoare al Societăţii Chineze de Chirurgie inmănată cu această ocazie ii onorează pe toţi chirurgii romăni, inclusiv Societatea Romănă de Chirurgie. De asemenea, sper să contribuie la intărirea relaţiilor bilaterale cu o ţară care se dezvoltă din ce in ce mai rapid in toate sectoarele medicinei, incepănd cu medicina clasică pănă la formele ei moderne. De exemplu, in China, transplantul de ficat a cunoscut o dezvoltare deosebită. La acest congres au fost abordate toate temele de interes ale chirurgiei digestive, pe secţiuni: chirurgie cardio-vasculară, chirurgie toracică etc. Nivelul participării la congres a fost impresionant: aproximativ 4.000 de chirurgi străini şi chinezi. Chirurgii chinezi au conferit valoare congresului prin cazuistica prezentată, dar şi prin numărul foarte mare de pacienţi, firesc dacă ţinem seama că populaţia Chinei este de aproximativ 1,3 miliarde de persoane. Â

  • Care a fost contribuţia specialiştilor noştri in cadrul acestui eveniment?

Am avut onoarea să prezint o conferinţă consacrată chirurgiei cancerului de pancreas. De asemenea, au mai fost prezentate două lucrări la secţiunea postere, ale subsemnatului, conferenţiarului Mihnea Ionescu şi medicului Patricia Boeţi.

  • Care sunt principalele idei ale lucrării prezentate?

Lucrarea prezentată incearcă să demonstreze că, in cazurile de cancer de pancreas, rezultatele pot fi imbunătăţite cu ajutorul unei tehnici oarecum diferite de cea tradiţională. Noua tehnică işi propune să ajungă la o mai mare radicalitate a rezecţiei tumorii. Noi aplicăm noua tehnică din decembrie 2005. Deşi avem mai puţin de doi ani, totuşi datele de pănă acum ne dau impresia că speranţa de viaţă este mai bună. Practic, nu am inregistrat nici un deces in cazul celor 22 de pacienţi operaţi prin noua metodă. Dar, evident, perioada de urmărire este incă prea scurtă.

Noi suntem in faza analizării rezultatelor.

  • Ce noutăţi a oferit acest congres?

Am constatat că dezvoltarea medicinei chineze, deşi bazată pe ultimele cuceriri ale ştiinţei medicale moderne - biologie moleculară genomică, protomică etc. - , nu exclude medicina tradiţională. Acest tip de medicină şi-a păstrat un loc bine delimitat, ajungănd pănă acolo incăt in China sunt spitale unde se practică ambele tipuri de medicină: tradiţională şi alopată, ele completăndu-se reciproc. Pentru mine convieţuirea dintre cele două tipuri de medicină este, pe de o parte, paşnică, iar pe de altă parte, benefică. Dar cred că marele defect al medicinei tradiţionale chineze este că uneori a ajuns pe măinile unor şarlatani, care au aplicat-o neştiinţific sau au incercat să-şi atribuie şi merite pe care nu le au. Adevăraţii profesionişti ai medicinei tradiţionale chineze au o bogată experienţă şi cunosc foarte bine limitele pe care le are acest tip de medicină. In acelaşi timp, acolo unde medicina tradiţională are indicaţie este clar că obţine rezultate similare medicinei alopate, dar cu costuri mai mici. Din cauza creşterii in spirală a costurilor din sănătate, in Occident, majoritatea statelor, inclusiv SUA, şi-au pus problema de a găsi soluţii pentru stoparea costurilor. Şi una dintre soluţii este medicina chineză.

  • Experienţa spitalelor mixte din China ar putea fi preluată şi de sistemul nostru sanitar?

Nu numai la noi, dar şi in Occident se pune problema introducerii acestei experienţe. Am vizitat Institutul Naţional de Medicină Tradiţională Chineză şi specialiştii chinezi sunt dispuşi să colaboreze cu noi, cu o singură condiţie: să fie practicată o medicină profesionistă. La Universitatea de Medicină "Carol Davila" avem o catedră pentru homeopatie. Astfel, s-ar putea forma cadre in medicina tradiţională. Putem "importa" chinezi care să-i pregătească pe romăni in medicina tradiţională. Dar, repet, cu o singură condiţie: acest domeniu să fie abordat ştiinţific.

Limite

  • Domnule profesor, noi ne-am obişnuit să apelăm la medicina tradiţională in cazul unei migrene, a unor tulburări minore. Dar ea poate fi o soluţie in cazul unor boli severe?

Tocmai. Aici sunt limitele ei. Medicina tradiţională chineză, ca şi alternativele ei - acupunctura, homeopatia, presopunctura - se adresează unor boli funcţionale, frecvente. De exemplu, o durere persistentă in partea stăngă, căreia nimeni nu-i găseşte o explicaţie.

Intr-o asemenea situaţie, pericolul cel mai mare il reprezintă administrarea a tot felul de medicamente sau, mai rău, intervenţia chirurgicală. Or, aici, medicina tradiţională ar putea fi o soluţie. Eu emit o opinie din afară, pentru că nu sunt un expert in medicina tradiţională. Dar trebuie reţinut că medicina tradiţională nu poate vindeca boli severe, cum ar fi cancerul. Medicina tradiţională poate fi salvatoare pentru o migrenă, dar nu pentru un cancer de ficat. Medicina se adresează mai ales unor oameni bolnavi, unii dintre ei cu speranţe foarte mici, iar şarlatanii exploatează această situaţie in folosul lor financiar in special.

Model

In paralel cu cele două evenimente medicale, intre 19 şi 26 octombrie s-a derulat şi Congresul Partidului Comunist Chinez. Cu această ocazie, preşedintele Chinei sublinia că dezvoltarea in viitor a Chinei se va baza pe ştiinţă şi tehnologie. "Acest lucru mi s-a părut deosebit de important, cu atăt mai mult cu căt a coincis cu lansarea de către China a primului satelit circumlunar. Este prima etapă dintr-un program format din trei etape. Urmează: trimiterea unui robot care va aduce probe de sol selenar şi apoi a unui om pe Lună. Acest program face din China una dintre marile puteri in explorarea Spaţiului, dar şi un model de dezvoltare bazată pe ştiinţă şi tehnologie", spune prof. dr. Irinel Popescu.

Tradiţie

Diploma de membru de onoare al Societăţii Chineze de Chirurgie se adaugă altor diplome cu care profesorul doctor Irinel Popescu a fost recompensat pentru cariera sa. Societatea Chineză de Chirurgie reuneşte zeci de mii de specialişti, are o veche tradiţie, astfel incăt a fi primit membru al unei asemenea societăţi este onorant. Chirurgia chineză este un model la ora actuală. Toate sectoarele ei au fost dezvoltate, inclusiv transplantul de ficat.


×