Despre cresterea alarmanta a incidentei depresiei in tara noastra, ce duce si la numarul mare de sinucideri la care asistam in ultima vreme, am discutat cu general profesor universitar doctor Mihai Gheorghe, seful Clinicii de psihiatrie a Spitalului Militar Central din Bucuresti.
STELUTA INDREI
Prof. univ. dr. Mihai Gheorghe: In Romania, in general, oamenii evita sa vina la psihiatru, dar acest lucru este valabil nu numai in tara noastra. In toata lumea, psihiatria, prin diagnostice si ceea ce implica acestea, stigmatizeaza. Psihiatria nu este ca medicina somatica. De exemplu, un pacient care sufera de infarct miocardic sau cancer nu este rejectat de colectivitate, ci, dimpotriva, este ajutat sa se reintegreze, familia este mai atenta cu el. Daca un pacient are un diagnostic de psihiatrie, de exemplu depresie, atunci exista niste rezerve fata de el. In cultura populara a merge la medicul psihiatru este egal nebunie. Daca in mass-media sunt mediatizate excesiv anumite particularitati ale activitatii psihiatrice, atunci se creeaza impresia ca nebunia este generala. Daca in fiecare zi scoatem in evidenta anumite comportamente, in mintea celor care recepteaza informatiile este echivalent cu faptul ca la noi sunt foarte multi oameni bolnavi psihic. Trebuie sa intelegem si noi o data pentru totdeauna ca fiecare om are dreptul la intimitate, iar problemele lui medicale fac parte din viata lui intima.
Avertisment
Citește pe Antena3.ro
Lumea s-a schimbat, conditiile de viata s-au schimbat, contextul social este de cu totul alta factura. In general, toata lumea afirma ca omul anului 2004 are un nivel de trai si de aspiratie in viata mult mai inalt decat predecesorul lui din anii â50, sa zicem. Depresia nu este legata de bogatie sau de saracie. Romania este o tara saraca, dar depresia are o incidenta mare si in Franta, SUA, Canada, tari care din punct de vedere social-economic stau mult mai bine decat Romania.
La factorii socio-economici cu care se confrunta omul, indiferent de meridianul pe care isi duce existenta, se adauga stresul vietii noastre cotidiane. Stresul de zi cu zi, stresul profesional, stresul informational, stresul concurential. Stresul este cel care ne va marca atat la nivel psihologic si psihiatric, cat si la nivel somatic. Incidenta bolilor cardiovasculare si a cancerelor tot de stres este cauzata. Oamenii au devenit mult mai vulnerabili, pentru ca genetic si biologic nu au fost programati astfel incat sa faca fata solicitarilor cu care sunt confruntati astazi. Noi, psihiatrii, tot spunem de cativa ani ca incidenta cazurilor cu depresie va inregistra un boom si tragem un semnal de atentie. Sigur, acest lucru poate avea o semnificatie sau nu pentru factorii decidenti. Dar psihiatrii si psihologii stiu foarte bine ca una dintre consecintele depresiei este suicidul si daca noi avem mai multe cazuri cu depresie inseamna ca si numarul cazurilor aflate in risc de suicid creste proportional. Din pacate, avertismentele pe care noi le-am facut nu s-au bucurat intotdeauna de intelegere. Cert este ca si in Romania depresia reprezinta o problema majora a sanatatii populatiei. Numarul pacientilor cu depresie este cuprins intre 2.000.000 si 2.500.000. Cel putin acestia sunt in evidenta psihiatrica si fac o forma sau alta de tratament. Din nefericire pentru Romania, contingentul cel mai important de oameni care sufera de depresie este format de populatia activa, oamenii care trebuie sa constituie motorul evolutiei pozitive in societatea romaneasca.
Riscuri
Grupul populational cel mai afectat este cuprins, ca varsta, intre 35 si 55 de ani. La varsta de 45 de ani, incidenta depresiei este cea mai ridicata. Femeile sunt mai afectate de depresii decat barbatii. Oamenii de orice profesie sunt afectati de depresie, dar intelectualii au o vulnerabilitate mai mare. Evenimentele de viata negative - decesul partenerului, imbolnavirea partenerului, pierderea unui parinte, a unui copil - influenteaza declansarea depresiei. Dar am constatat ca si problemele de serviciu ocupa un loc la fel de important in depresie. La femei s-a constatat corelarea depresiei cu afectiuni somatice grave. Cancerul l-am intalnit mai frecvent la femeile care au facut episoade depresive, in timp ce la barbati frecventa mai inalta este a afectiunilor cardiovasculare. De aceea, depresia poate fi privita ca o afectiune concentrica, careia i se pot asocia ca satelit afectiuni somatice grave. Toate aceste date statististice le-am obtinut prin activitatea Centrului de Diagnostic si Tratament al Depresiei pe care noi l-am infiintat la Spitalul Militar Central.
Centrul se adreseaza tuturor categoriilor sociale si profesionale, care pot veni pentru consiliere psihologica, un sfat psihiatric, o consultatie psihiatrica si pentru tratament. Pacientii au acces pe baza unui bilet de la medicul de familie si trebuie sa faca dovada ca platesc asigurarile de sanatate. Consultatiile sunt gratuite.
Diagnosticarea precoce si instituirea tratamentului adecvat (antidepresive moderne si psihoterapie) fac ca in momentul de fata cele mai mari performante in psihiatrie sa se obtina in tratamentul depresiei. Daca depresia este corect diagnosticata si tratata este curabila. Prin acest fapt se vede forta si valoarea noastra ca specialisti. Tratamentul depresiei este personalizat. Dispunem de circa 10 tipuri de medicamente extrem de performante in tratamentul depresiei. Fiecare dintre acestea se potriveste unui anumit pacient care are depresie. Noi nu tratam depresia, ci pacientul cu depresie. In tratamentul depresiei obtinem cele mai bune rezultate si daca am fi mai bine intelesi lucrurile ar merge mult mai bine.
Ar trebui ca toata populatia care sufera de depresie sa aiba sanse egale la cel mai bun tratament. Administrarea tratamentului cu antidepresive ramane o mare problema, desi Ministerul Sanatatii coordoneaza un program care se adreseaza depresiei. Astfel putem utiliza cele mai moderne medicamente antidepresive. La cei care au probleme materiale se ajunge cu compensarea pana la 90% si sper ca acest lucru sa aiba ca substrat intelegerea reala a problemelor medicale cu care se confrunta populatia Romaniei.