x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Tabieturi care prejudiciază vederea

Tabieturi care prejudiciază vederea

de Florin Condurateanu    |    28 Ian 2019   •   19:00
Tabieturi care prejudiciază vederea
Sursa foto: Alex MICSIK / AGERPRES FOTO

Mulţi consideră că îşi pot neglija ochii în tinereţe, gândind că în prezent există operaţii care le pot reda vederea ageră la bătrâneţe. Însă nu toate intervenţiile chirurgicale asupra ochilor duc la revenirea acuităţii vizuale de dinainte. De exemplu, operaţia de cataractă readuce vederea, dar cea de glaucom doar stopează deteriorarea. Interviu cu profesor doctor Monica Pop, manager al Spitalului de Urgenţe Oftalmologice din Bucureşti

 

Florin Condurăţeanu: Fumatul este pus pe banca acuzaţilor pentru toate relele aduse organismului. Fumătorii îşi periclitează şi vederea?

Prof. dr. Monica Pop: Fumatul provoacă vasoconstricţie, strângerea vaselor, ca atare creşte tensiunea şi creşte riscul de apariţie a degenerescenţei maculare, cu pierderea câmpului ocular central. Riscul acesta la cei ce fumează este de patru ori mai mare decât la nefumători.

 

F.C.: Dar cafeluţa de lângă ţigară face şi ea rău ochilor?

Prof. dr. M. Pop: Cafeaua provoacă şi ea constricţia vaselor şi, astfel, creşte presiunea intraoculară, adică este pericol de glaucom, cel cu tensiune mărită în ochi aducătoare de distrugere a nervului optic. Bine ar fi să se consume cafea decofeinizată sau să se amestece cafeaua obişnuită cu cea decofeinizată. Colesterolul crescut, cu depunerea de grăsimi pe pereţii vaselor, duce la hipertensiune, dar şi la accidente vasculare în ochi. Unele medicamente viciază şi ele sănătatea ochilor. Anticoncepţionalele sub formă de pastile, chiar cele de ultimă generaţie, au efecte secundare negative pentru vedere. Antidepresivele, somniferele, Viagra, medicamentele împotriva ulcerelor au contraindicaţii pentru unele afecţiuni ale ochilor. Medicamentele care usucă gura, pe bază de atropină şi beladonă, sunt nedorite în cazul bolnavilor de glaucom.

 

F.C.: După operaţiile de cataractă şi de glaucom se redobândeşte vederea pierdută, slăbită?

Prof. dr. M. Pop: În intervenţia de cataractă, cristalinul devenit tulbure se înlocuieşte cu un cristalin artificial. Operaţia durează în jur de 15 minute şi nu necesită internare. Acuitatea vizuală revine la nivelul de dinainte de boală. Medicul oftalmolog decide tipul de cristalin care se achiziţionează. Glaucomul înseamnă creşterea presiunii intraoculare cu distrugerea nervului optic. Pentru început, glaucomul se tratează cu picături de colir, care se pun zilnic la aceeaşi oră. Se ajunge şi la intervenţii, fie cu laser, fie clasic, pentru a asigura eliminarea surplusului de lichid din ochi. În urma intervenţiilor din glaucom nu se mai poate regăsi vederea dinainte, dar se opreşte deteriorarea vederii.

 

F.C.: Care sunt condiţiile în care se realizează operaţia în strabism?

Prof. dr. M. Pop: Alinierea ochilor în strabism prin operaţie se execută după vârsta de 18 ani. După intervenţie, este necesară purtarea de ochelari. Neglijarea acestor lentile creează pericolul ca ochii să revină la strabism.

 

F.C.: Dar cei care vor să anuleze miopia prin operaţie?

Prof. dr. M. Pop: Această intervenţie cu laser este indicată în cazul în care miopia este progresivă, cu valori mari ale dioptriilor cu minus. Dacă tipul de cornee este subţire, nu e cazul să se facă această intervenţie. Subliniem faptul că operaţia cu laser pentru a nu mai purta ochelari de miop este catalogată ca operaţie estetică şi nu intervine asigurarea de sănătate.

 

Presbiopia, necesitatea de a purta ochelari cu plus pentru citit, nu mai este considerată o boală, este evoluţia firească a ochilor după 40 de ani când se modifică curbura ochilor. Miopii intraţi în presbiopie vor constata că văd mai bine la depărtare, li se micşorează dioptriile cu minus. Asta pentru că se însumează algebric minusul dioptriilor de miop cu plusul lentilelor pentru vederea de aproape.

 

×
Subiecte în articol: monica pop