INTERVIU
Liderul UDMR, Marko Bela, vrea sa continue colaborarea cu PSD si dupa alegerile din noiembrie si are noi propuneri pentru partidul de guvernamant. El ia in calcul includerea autonomiei maghiarilor in viitorul protocol PSD-UDMR.
Autonomia, inclusa in protocolul PSD-UDMR
Liderii PSD si UDMR se intalnesc astazi pentru a face o evaluare a colaborarii dintre cele doua formatiuni, in baza protocolului incheiat pe anul acesta. In preambulul acestei intalniri am stat de vorba cu presedintele UDMR, senatorul Marko Bela. GABRIELA ANTONIU
Marko Bela: Cred ca dupa alegerile locale pot fi optimist. Pentru ca, intr-adevar, luni de zile inainte de alegerile locale a existat o incercare de a rupe UDMR si de a diminua sansele noastre la alegeri. Si totusi am avut un procentaj superior celui din 2000, ceea ce demonstreaza ca nicidecum comunitatea maghiara nu e mai faramitata. In elita politica maghiara din Romania exista controverse si litigii, acest lucru e adevarat, dar trebuie sa subliniez ca si pana acum am avut astfel confruntari. Totusi, eu iau in serios aceasta incercare.
Citește pe Antena3.ro
Deja acest lucru, ca nu au participat la alegeri pentru ca nu reusit sa se inregistreze, demonstreaza ca sunt slabi. Cum pot sa ofere ceva comunitatii maghiare cand nu au reusit sa treaca de primul obstacol: inregistrarea conform legii a formatiunii.
UDMR nu a initiat excluderea acestei formatiuni, dar nu am avut ce face atunci cand s-a pus in discutie legalitatea. Bineinteles ca nu am fost prea intristati din acest motiv, ca sa fim seriosi, dar nici nu am incercat sa-i excludem prin cai nelegale.
UDMR isi face planuri in legatura cu alegerile, nu cu eventualele protocoale de dupa alegeri. E clar ca avem nevoie de o prezenta parlamentara cat mai puternica pentru a avea o influenta cat mai mare asupra procesului legislativ si asupra guvernarii. Orice formatiune politica are o astfel de tinta, de viziune.
"Vom continua colaborarea cu PSD"
Asa este, cu PSD am avut o colaborare aparte, si anume sustinerea in Parlament pe baza unor protocoale anuale. Aceasta metoda a functionat, bilantul nostru este pozitiv, ceea ce nu inseamna ca nu am avut esecuri sau nemultumiri. Bilantul final se va face peste cateva luni, dar totusi pot afirma ca este pozitiv, ceea ce inseamna ca am putea sa continuam o colaborare cu PSD dupa alegeri. Nefiind o formatiune politica doctrinara, consideram ca este posibila o colaborare si cu celalalt pol, cu PNL-PD. Cu ei, inainte de a ajunge la orice colaborare, ar trebui sa clarificam totusi pozitia lor fata de problema nationala. Eu cred ca aceasta clarificare este posibila, deci nu excludem o colaborare cu acest pol. In schimb, excludem orice colaborare cu PRM, orice formula comuna cu PRM. Deci nu vom face o intelegere cu cineva care face o intelegere si cu PRM.
Nu e vorba de asa ceva. N-ar fi rau daca s-ar ajunge si in Romania la situatia in care, in problemele etnice, toate formatiunile politice ar reusi sa colaboreze, mai putin probabil PRM. Eu as fi dorit acest lucru si in acest an si sa nu mai existe o cenzura intre partea guvernamentala si cea a Opozitiei. Nu s-a reusit acest lucru si nici nu stiu daca se va reusi in anii urmatori. Ar fi bine. In principiu, s-ar putea sa existe unele chestiuni in care s-ar putea sa colaboram. Eu m-am referit insa la diferitele ipostaze. O ipostaza fireasca - fiindca bilantul nostru cu PSD este pozitiv - este ca vom continua colaborarea cu PSD, o alta ipostaza - cand vom ajunge la o situatie si va trebui sa stam de vorba cu cei din PNL-PD - este sa vedem daca putem colabora si o a treia ipostaza este ca nu vom colabora nicicum cu PRM.
Haideti sa nu intram in detalii ca nu are rost. Noi vom avea un program pentru urmatorii patru ani. Aici programul conteaza, si anume cu cine, ce fel, prin ce instrumente putem sa realizam cat mai multe deziderate din programul nostru. Deci vom discuta si pe plan legislativ, si in ceea ce priveste o anume influenta asupra guvernarii. Vom face astfel de analize dupa alegeri. Nu stim ce se va intampla, cine va avea majoritatea, cine va castiga, cine va pierde. Deci nu are rost sa facem speculatii inainte de alegeri.
Nu. Acest protocol este incheiat pe 2004. Mai sunt cateva luni pana la sfarsitul anului. Guvernul, Parlamentul vor lucra, deci sunt deziderate din acest protocol care pot fi realizate. De exemplu, in plan legislativ, Legea cooperatiei, care ar fi foarte urgenta. Un alt domeniu de colaborare si foarte important pentru noi ar fi pregatirea bugetului. Banii alocati judetelor, institutiilor importante pentru maghiarii din Romania.
Da, dar am spus intotdeauna si spun in continuare ca atunci cand discutam despre autonomie trebuie sa si aratam care sunt elementele concrete ale acestei autonomii si imediat cum abordezi astfel aceasta problema, ea devine mai putin infricosatoare pentru unii. De exemplu, in ceea ce priveste autonomia culturala. Eu am spus ca in urmatorii patru ani avem toate sansele sa avem un cadru juridic integral pentru autonomia culturala a comunitatilor minoritare. Si exista deja elemente: institutii culturale, educative ale minoritatilor, teatre, emisiuni radio si tv. In urmatorii ani ar trebui sa definim foarte bine care sunt modalitatile prin care specialistii comunitatilor minoritare sa primeasca niste atributii foarte clare si eficiente de a conduce, de a supraveghea aceste institutii, care in mare parte exista. In ceea ce priveste autonomia administrativa sau teritoriala, as preconiza, si aici, cel putin, suntem in concordanta si cu alte formatiuni politice, continuarea descentralizarii administratiei, deci subordonarea in continuare a institutiilor educationale, culturale, a sanatatii, a dezvoltarii economice a administratiei locale si judetene. Si ar mai fi si o alta problema, a regiunilor de dezvoltare economica, care trebuie revazuta.
Asa, pe elemente, da. Asa as vrea eu, pe elemente: ce facem cu institutiile culturale, de ce institutii avem nevoie, ce fel institutii infiintam, ce drepturi trebuie sa mai acordam organizatiilor minoritatilor nationale, comunitatilor minoritare in general.
Nu stiu de ce, de foarte multe ori am avut impresia ca ei incearca sa foloseasca ideea autonomiei pentru a ne crea greutati si nimic altceva. Niciodata nu ne-au aratat cum sa realizam acest lucru. De foarte multe ori am spus ca ei vorbesc despre autonomie, iar noi lucram pentru autonomie.
Relatia cu Budapesta
Suntem in relatii bune cu guvernul ungar. Am fost in relatii destul de bune si cu guvernul anterior. Relatiile au devenit discutabile dupa ce ei au intrat in Opozitie. Ei nu au vrut sa inteleaga ca noi nu putem sa facem opozitie ca ei fata de actualul guvern ungar. Maghiarii din Romania au interesul de a avea relatii cat mai bune cu toate guvernele Ungariei, indiferent de partidele care le formeaza.
Nu ne-au cerut, dar au avut o astfel de atitudine, de a ne impinge si pe noi si, neacceptand acest lucru, au reiesit aceste dispute.
PREOCUPARE
"De foarte multe ori am avut impresia ca adversarii nostri incearca sa foloseasca ideea autonomiei pentru a ne crea greutati si nimic altceva. De foarte multe ori am spus ca ei vorbesc despre autonomie, iar noi lucram pentru autonomie"