x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Valeriu Lazarov, ultimul interviu

Valeriu Lazarov, ultimul interviu

18 Aug 2009   •   00:00
Valeriu Lazarov este o povara. Povara recunostintei
Din dragoste" pentru Romania, a ales sa ne faca „Surprize-surprize" si sa ne dezvaluie destinul sau de „Stele de 5 stele". Profesionistul care a trecut prin „Academia vedetelor" majoritatea persoanelor publice din Romania, multe dintre ele oameni „Geniali" ai tarii noastre, hotaraste sa vorbeasca despre el insusi, fara ocolisuri, fara disimulari, fara artificii. Valeriu Lazarov a intrat in casele romanilor prin productiile de succes pe care le-a realizat. Acum intra si in sufletele lor, prin dezvaluiri emotionante pentru Q Magazine.

Despre greutatile inceputului...
QMagazine: Numele pe care il purtati are o rezonanta 
deosebita. Care este povestea din spatele acestuia?
Valeriu Lazarov: Nu stiu nicio poveste din spatele numelui. Stiu doar ca bunicul din partea tatalui era rus si ca dupa Revolutia din 1917 a fugit din Rusia si s-a insurat in Romania.


Q: Ce amintiri din anii copilariei v-au marcat pentru tot restul vietii?
V.L.: La 6 ani si jumatate mi-a murit tatal... Dupa o operatie de cancer la creier. Atunci ne-am mutat la bunicul din partea mamei, care avea o mica fabrica de cherestea. Odata cu acest moment, la 7 ani, am inceput sa am o origine sociala nesanatoasa.


Q: Care ar fi neimplinirea copilariei dvs.?

V.L.: Mi-as fi dorit sa nu fiu singur la parinti, mai bine zis, la un singur parinte.


Q: Ce va amintiti despre parintii dvs.?
V.L.: Mama nu a ramas in relatii bune cu familia tatalui...


Q: Care a fost primul job si cat a fost primul salariu?
V.L.: Primul job a fost la TVR, imediat dupa terminarea 
IATC-ului, in toamna anului 1957. Aveam salariul minim de atunci.

 
Q: Ati avut modele in viata?
V.L.: Modele?!... Pe meserie a fost Jean Christophe Averty, iar ca personalitate si sarm personal, a fost Tudor Vornicu. Dar, in cazul meu, elevul nu si-a depasit niciodata maestrul.


Q: Cand a pornit pasiunea pentru televiziune?
V.L.: Cand am terminat IATC-ul. Nu stiam ce inseamna televiziunea. Am ales-o pentru ca la Buftea se faceau doar doua filme pe an si coada de regizori care asteptau o ocazie era prea numeroasa.


Q: Daca ne intoarcem in timp, la inceputul carierei dvs., cu ce ganduri porneati la drum atunci?
V.L.: Mi-am propus sa fiu serios, muncitor, modest, sa am ochii deschisi si urechile ciulite, sa fur meserie si sa asimilez cat mai multe.


Q: Ati avut vreodata certitudinea ca faima si siguranta materiala pot fi oferite de televiziune?
V.L.:Niciodata!

 
Q: Locuiti in Spania, la Madrid. Cand ati ales sa parasiti Romania si ce v-a determinat sa luati aceasta hotarare definitiva?
V.L.: Am parasit Romania in 1969. Voiam sa am mai mult spatiu pentru ideile mele si sa am interlocutori mai descuiati, pe care sa -i pot molipsi cu entuziasmul si cu visele mele profesionale.

 
Q: Prin ce a devenit Valeriu Lazarov un brand, dincolo de granitele Romaniei?
V.L.: In primul rand, cu o productie pentru TVR, in Romania - „Omul si camera", care a avut patru premii internationale: Premiul pentru regie, la Praga, Marele Premiu la Festivalul International de TV de la Cairo, Mentiunea speciala a juriului si Premiul Criticii Internationale la Monte Carlo, in 1966. In 1968, cu o productie pentru televiziunea publica spaniola, am castigat Nimfa de Aur pentru regie, tot la Monte Carlo. Premiile acestea mi-au deschis multe usi...
Andreea Marin sau Mihaela Radulescu?
Q: Majoritatea proiectelor marca Valeriu Lazarov au „prins" la publicul din Romania. „Surprize-surprize", „Din Dragoste", „Ploaia stelutelor", „Geniali", „Sot si sotie", „Academia Vedetelor", „Ciao Darwin", „Meciul serii", sunt doar cateva dintre acestea. Care este secretul pentru succesul in televiziune?
V.L.: Daca cineva cunoaste, ca pe o reteta culinara precisa, care este acest secret, sa mi-l spuna si mie! Contra cost!


Q: Care a fost emisiunea cea mai apropiata sufletului dvs.?
V.L.: In Romania mi-au fost dragi „Surprize-surprize", „Din Dragoste", „Ciao Darwin", „Geniali". Iar in Spania, serialul „Hostal Royal Manzanares", care a „spart" audienta, cu un record inca neegalat.


Q: Cat de important este prezentatorul pentru succesul unui format TV?
V.L.: Foarte important, pentru ca un prezentator prost ales poate sa distruga un format bun. Insa e la fel de adevarat ca un bun prezentator nu salveaza un format prost.

 
Q: V-ati gandit vreodata sa prezentati o emisiune?
V.L.: Doamne fereste!!!


Q: Andreea Marin sau Mihaela Radulescu?
V.L.: Amandoua au un public castigat. Intr-o tara in care traim o criza de vedete adevarate, de ce sa excludem pe cineva?


Q: Dan Negru sau Mircea Radu?
V.L.: Am lucrat cu amandoi. Vor imbatrani in fata camerelor de luat vederi. Sanatate sa aiba!


Q: Televiziunea Nationala sau televiziuni particulare?
V.L.: O televiziune nationala pe maini bune, ambitioasa si constienta de importanta ei in societate. Insa, la televiziunile private din Italia, Spania si Romania, cu care am colaborat, orgoliul profesional este un obiectiv permanent...


Q: Construiti grila de programe pe o zi a televiziunii la care este proprietar Valeriu Lazarov! Apoi, a televiziunii la care este telespectator Valeriu Lazarov!
V.L.: Va rog sa ma scuzati, dar nu fac exercitii utopice...


Q: Multe dintre productiile pe care le-ati adus in Romania sunt preluate dupa modele de succes din strainatate. Totusi, care sunt elementele originale pe care le-au adus variantele romanesti?
V.L.: Formatele de succes din strainatate au succes in Romania numai daca cine le adapteaza cunoaste tara, obiceiurile, traditiile, gusturile telespectatorilor romani. Cumpararea unui format este o chestiune de disponibilitate financiara. Adaptarea lui este marele secret. Si-l voi pastra!


Q: Mai este ceva de inventat pe piata media din Romania?

V.L.: Echilibrul intre decenta si audienta.


Q: Ce ati scoate de pe „sticla" romanilor, daca vi s-ar da aceasta posibilitate?
V.L.: Nimic! Ar fi un gest dictatorial... Oamenii sunt liberi sa aleaga si sa consume in acord cu gusturile si nevoile lor de informare si divertisment.


Q: Unii spun ca „televizorul spala creierul"... Ati fost vreodata acuzat de acest lucru?
V.L.: Nu stiu exact daca televizorul il spala sau il murdareste. Din fericire, n-am fost acuzat nici de spalarea creierelor, nici a banilor.

 
Q: Ati adus in Romania si ideea emisiunii „Dansez pentru tine". Cum se face ca telespectatorii cunosc doar aportul dlui. Sarbu in acest proiect?
V.L.: Eu nu vand formate, ci produc emisiuni. In Romania nimeni nu cumpara emisiuni scumpe. Toate televiziunile vor chilipiruri! Dl. Sarbu a inteles mai bine decat alti responsabili de grile forta formatului!...


Q: Ce va displace in colaborarile cu romanii?
V.L.: Aceleasi lucruri care le displac romanilor in colaborarile cu mine...


Q: Ce va mai leaga, pe plan personal, de Romania?
V.L.: Prietenii, amintirile si cativa colaboratori exceptionali.
Brandul cu nepotei
Q: Cum este familia dvs. in prezent, definita in doua cuvinte?
V.L.: Numeroasa si frumoasa!


Q: Sunteti casatorit cu Augusta Lazarov. Sotia dvs. a devenit cunoscuta in Romania cu emisiunea „Babilonia", o productie marca Valeriu Lazarov. A fost acest proiect cel care v-a adus impreuna?
V.L.: Da, acolo am cunoscut-o, am apreciat-o ca persoana si pe plan profesional si am incercat s-o conving de sentimentele mele.

 
Q: De ce nu mai apare pe „sticla" romanilor?
V.L.: Suntem in cautarea unui format care sa-i vina 
ca o manusa...


Q: Inainte de nunta afirmati: „Augusta este cea mai importanta femeie din viata mea". Dar... ati simtit vreodata ca vreo femeie s-a folosit de imaginea dvs. pentru a reusi pe plan profesional?
V.L.: Nu am nicio indoiala ca Augusta este aleasa. Am avut intotdeauna grija ca planul profesional sa nu se amestece cu cel sentimental. Femeile importante din viata mea raman in zona privata... Unele mi-au dat niste copii frumosi, destepti si talentati cu care ma mandresc.

 
Q: Aveti cinci copii. Romanii stiu atat de putine lucruri 
despre ei... Va rugam sa ii prezentati, in cateva cuvinte...

V.L.: Valentina are 18 ani si este eleva, Andrea - 20 de ani, student la Arte plastice in Firenze, Italia, Roberto, 28 ani, businessman - locuieste la Bucuresti de un an de zile, Sergio, regizor de televiziune la Madrid si Valerio jr., pilot la compania Iberia. El m-a facut bunic. Am doi nepotei, de 7 si 4 ani!


Q: Profesionistul Valeriu Lazarov are o carte de vizita impecabila. Cum este el ca tata, ca bunic?
V.L.: Intelegator, exigent, prietenos, generos...

 
Q: Aveti o familie frumoasa si o cariera deosebita. Cu toate acestea, care este cel mai umilitor esec suferit de Valeriu Lazarov?
V.L.: Esecurile sunt momente, lectii de viata... Daca stii sa tragi concluzii pozitive, nu vad nimic umilitor la un esec. Poate cele in pat. Sunt intr-adevar umilitoare, dar nu-mi amintesc. Condica de reclamatii e goala!
articol preluat din qmagazine.ro

×
Subiecte în articol: interviu