x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Videanu il vrea pe Blaga premier

Videanu il vrea pe Blaga premier

de Monica Andrei Capatos    |    08 Iun 2007   •   00:00
Videanu il vrea pe Blaga premier

Nu-i place administraţia locală, se simte mai bine in politică. Il vede pe Vasile Blaga in locul lui Tăriceanu, speră că la anul vor fi organizate alegeri anticipate. Vrea să-şi ducă pănă la capăt mandatul de primar general, dar nu-şi mai doreşte altul. Cu alte cuvinte: Adriean Videanu.


Nu-i place administraţia locală, se simte mai bine in politică. Il vede pe Vasile Blaga in locul lui Tăriceanu, speră că la anul vor fi organizate alegeri anticipate. Vrea să-şi ducă pănă la capăt mandatul de primar general, dar nu-şi mai doreşte altul. Cu alte cuvinte: Adriean Videanu.

Â
− Ce vă place mai mult politica sau in administraţia locală?
Aş putea spune că politica are provocări mai multe. In schimb, aş putea spune că nu-mi place la administraţia publică cadrul legal incoerent şi care suprapune prerogativele primarului general cu cele ale primarilor de sector.

Â
− Dacă vă place politica mai mult să incepem cu ea. Cine va fi premier peste o lună şi cu ce guvern?
Dat fiind faptul că in această perioadă au loc tot felul de negocieri, eu cred că cel mai legitim ar fi un prim-ministru al Partidului Democrat. Nu neapărat in ceea ce inseamnă ponderea parlamentară in momentul de faţă, ci rezultatul opţiunii electoratului indreptăţeşte pe preşedintele Romăniei şi pe Partidul Democrat să poate să-şi asume această responsabilitate a prim-ministrului. Actualul Guvern nu mai are nici susţinerea in Parlament, dar nici susţinerea publică pentru a continua. Soluţia ideală ar insemna alegerile anticipate, pentru că suntem intr-o situaţie in care nu se poate constitui o majoritate parlamentară confortabilă care să dea un guvern. Partidul Democrat nu vrea cu Partidul Social Democrat o alianţă in momentul de faţă.

Â
− Deşi au existat negocieri...
Nu au fost oficiale.

Â
− Atunci neoficiale...
Discuţii poate că au fost intre reprezentanţii celor două formaţiuni politice, dar nu oficial.

Â
− Dar aranjamentele se fac in discuţiile neoficiale.
Nu poţi să interzici oamenilor să comunice chiar dacă fac parte din partide diferite.

Â
− Vreţi la guvernare cu orice preţ?
Partidul Democrat doreşte alegeri anticipate. Din păcate, de unul singur nu poate. Cred că temporar, in urma negocierilor cu toate formaţiunile politice, PD ar trebui să-şi asume guvernarea.

Â
− Şi cine va fi premier?
Din punctul meu de vedere, Vasile Blaga.

Â
− Partidul Democrat are oameni suficienţi pentru a forma un guvern?
Cheia intregii construcţii, dacă e să pice Guverunul Tăriceanu, este preşedintele Romăniei. Constituţional, dar şi politic preşedintele Romăniei are toate părghiile să incerce să rezolve această criză.

Â
− Căte zile ii mai daţi lui Călin Popescu Tăriceanu pe scaunul de prim-ministru?
Destul de puţine, pentru că PSD nu mai poate continua in situaţia ambiguă in care este in momentul de faţă.

Â
− Dar joacă tare.
Nu joacă moale, pentru că PSD este in opţiunea electoratului mult sub 20%, ceea ce creează o mare problemă in interiorul partidului. Ori işi asumă opoziţia, ori guvernarea. Ca să-şi asume guvernarea trebuie ca preşedintele Romăniei să accepte nominalizarea unui prim-ministru PSD, ceea ce eu cred că nu se va intămpla.

Â
− Geoană nu va fi premier?
Nu cred că preşedintele va nominaliza un prim-ministru PSD.

Â
− PD va vota, dacă va fi cazul, un guvern PSD?
PD va vota orice moţiune de cenzură in vederea căderii actualului Cabinet, dar PD nu va vota pentru susţinerea unui guvern PSD.
Â

− Este atăt de important pentru preşedintele Traian Băsescu schimbarea lui Tăriceanu, incăt să dea Guvernul pe măna PSD?
Nu cred că preşedintele vrea acest lucru. Este o necesitate pentru Romănia ca actual Cabinet să plece. PNL, in opţiunile electorale, a scăzut foarte mult, este la limita pragului intrării in Parlament, cum poţi să crezi că tu, PNL, cu o reprezentare parlamentară de 14,16%, cu sprijinul UDMR, care mai are şi ea 6%-7%, poţi să guvernezi o ţară.

Â
− Credeţi că un guvern condus la Blaga ar putea schimba multe lucruri intr-un timp atăt de scurt?
Da, pe un mandat limitat, pentru că există o susţinere populară foarte mare. Iar preşedintele impreună cu un premier PD ar insemna o decizie unitară in interiorul puterii executive.

Â
− Dar credeţi că PSD ar vota un guvern PD?
Cred că da, pe un mandat limitat şi o agentă negociată.

Â
− Mai sunt posibile alegerile anticipate?
Da, eu zic că da, chiar dacă ele se vor face anul viitor. Ar fi o soluţie de compromis rezonabilă pentru toate formaţiunile politice reprezentate astăzi in Parlament.

Â
− Pentru a face legătura spre administraţia locală, de două zile in Bucureşti nu mai pot fi organizate alegeri locale, cu alte cuvinte, puteţi să vă daţi demisia şi să lăsaţi un viceprimar PD, şi aşa să ajungeţi eventual in cabinetul Blaga. E un scenariu posibil?
Nu, eu am fost in Cabinetul Tăriceanu şi am renunţat la funcţia de vicepriministru.
Â

  1. − Dar nu e acelaşi lucru.
Ok, am inţeles intrebarea, dar nu mă interesează, vreau să-mi duc mandatul de primar general al Capitalei, pentru că trebuie să definitivez cel mai amplu proces de modernizare a oraşului. Dacă tot mi-am luat de partea mea toate castanele disconforului pe care l-am produs cetăţenilor, măcar să ajung la sfărşitul mandatului meu cu cea mai mare parte a proiectele pe care le-am propus realizate.

Â
− Mulţi spun că in doi ani de mandat n-aţi făcut prea multe din căte aţi primis, ii contraziceţi?
Aş fi putut face mult mai multe dacă aveam un cadrul legal coerent. Din momentul in care ţi-ai stabilit o prioritate politică, pănă in momentul in care ajungi să inchei contractul, iţi trebuie un an şi-un pic pănă licitezi obiectivul.

Â
− Dar au trecut doi ani.
Da, dar foarte multe din proiectele pe care eu le-am anunţat sunt in implementare.

Â
− Dar mi se pare că aţi vorbit prea mult despre cele peste 240 de proiecte aflate multe la stadiul de idee?
Am mizat pe sprijinul mass-media intr-o comunicare cu cetăţenii. Am spus la inceputul mandatului meu: astea sunt proiectele mele, astea sunt resursele de care dispun. Prioritatea zero a fost infrastructura subterană, stradală de mediu, culturală.

Â
− Nu inţeleg un lucru, şi poate mi-l explicaţi, de ce daţi lucrări unor firme care au termene foarte lungi de finalizare a lucrărilor, cum ar fi cea de pe Colentina, de ce nu le impuneţi termene scurte?
Orice lucrare de infrastructură are la bază un studiu de fezabilitate şi un proiect tehnic. Vă daţi seama căt de superficial aş fi dacă aş veni şi aş spune: băi proiectantule, tu n-ai găndit bine acest lucru, eu, ca primar, iţi spun că lucrarea aia de doi ani să o faci intr-un an. Nu pot să fac acest lucru legal. Dar am incercat că toate lucrările să se realizeze inainte de termen.

Â
− De ce nu se lucreaz㠺i noaptea?
Se lucrează, credeţi-mă că am verificat personal.

Â
− O să vă contrazic, nu prea se lucrează noaptea.
Am spun se lucrează, nu tot timpul. Dar nu se poate lucra in zonele locuite.

Â
− De Pasajul Basarab scriu de şapte ani, eu nu-l mai văd ridicat.
O să trăiţi alături de mine cea mai mare investiţie de infrastructură făcută vreodată. Va fi gata spre sfărşitul 2008.

Â
− Nici Pasajul Băneasa nu stă mai bine.
Municipalitatea l-a cedat Ministerului Transporturilor. Am avut discuţii cu domnul Orban, termenul de execuţie era sfăşitul acestui an, dar schimbarea Guvernului a insemnat şi o altă atitudine.
Â

− Nici Arena Multifuncţională din Parcul Tineretului pe care aţi promis-o bucureştenilor nu a avut succes.
Da, este intr-o foarte mare intărziere. Din păcate, nu s-a prezentat nimeni la această licitaţie, probabil vom lua decizia s-o facem din banii municipalităţii sau vom incerca o asociere directă, avănd in vedere faptul că n-a venit nimeni la licitaţie.

Â
− Reconfigurarea Pieţei Revoluţiei, un alt subiect controversat, in ce stadiu e?
Am greşit atunci cănd am lansat dezbateri pe un proiect insuficient fundamentat, şi mă refer la cele două edificabile care au fost luate in calcul. Piaţa Revoluţiei este o zonă moartă. Am renunţat la sugestia arhitecţilor de a construi cele două clădiri, şi-mi duc proiectul pănă la capăt. Va fi acolo pasaj subteran şi parcare. Piaţa Revoluţiei trebuie să devină un simbol şi nu vorbesc de ţeapă.

Â
− Apropo de parcări, majoritatea ale lui Dali (n.r. − afacere gestionată de Dorin Cocoş, soţul Elenei Udrea), veţi face schimbări?
Am desfiinţat patru parcări la sol şi voi desfiinţa in continuare pe măsură ce va apărea alternativa parcajelor subterane.

Â
− Dar cea de la Universitate a rămas la Dali?
Este, o dată cu procesul de modernizare a Esplanadei de la Teatrul Naţional va dispărea şi această parcare.

Â
− N-aţi primit nici un telefon de la domnul Cocoş?
Nu am primit şi nici nu accept.

Â
− Spaţiile verzi, o altă problemă a Capitalei, şi aici aţi făcut multe promisiuni.
Am inceput deja pe Bulevardul Ana Ipătescu, a fost un inceput. Cel mai mare proiect pe care-l am reprezintă plantarea a 200.000 de platani in Bucureşti. Ştiu că Jurnalul Naţional a avut o campanie extrem de utilă pe spaţii verzi şi vă mulţumesc pentru acest lucru.

Â
− Un alt subiect controversat este achiziţionarea celor 500 de autobuze Mercedes fără aer condiţionat, am primit multe reclamaţii in acest sens.
Sunt in parte justificate.

Â
− Aţi mers cu RATB-ul?
Da.

Â
− Nu vă cred.
Pe cuvăntul meu de onoare. Problema este aglomeraţia din autobuze.

Â
− Păi nu voiaţi dvs. ca bucureştenii să meargă cu RATB?
 Categoric, asta este şi politica pe care o avem, să creăm acele culoare unice pentru RATB, aşa cum este pe Regina Elisabeta, unde pot circula şi taxi-urile, maşinile de Salvare şi chiar bicicliştii.
Â

− Dar le-aţi promis bucureştenilor autobuze cu aer condiţionat.
Am promis, eu am intrebat atunci RATB-ul dacă autobuzele au aer şi mi s-a răspuns că da, a fost o eroare de comunicare, pentru că ei s-au referit la cabinele şoferilor care intr-adevăr au. Următoarele 500 de autobuze vor avea aer condiţionat şi inclusiv monitoare de informare a populaţiei.

Â
− Un alt subiect controversat este contractul pe care municipalitatea il are cu Apa Nova, va fi pănă la urmă schimbat, aşa cum aţi promis?
Contractul e păgubos pentru municipalitate. Astfel, Apa Nova va trebui să urgenteze programul de extindere a reţelei, pentru că pănă acum societatea intervenea doar pe străzile asfaltate, nu şi pe cele din pămănt. Negocierile vor dura cam un an, se va infiinţa o comisie, pentru că nu este o problemă simplă negocierea unui contract atăt de important.

Â
− Nu-i cam mult?
Vreau să am garanţia că negocierile vor fi in beneficiul municipalităţii. Nu vreau să păcălesc nici Apa Nova, nici pe bucureşteni.

Â
− Aţi criticat preţul energiei termice, ce schimbări puneţi la cale in acest domeniu?
Mi-aş dori ca subvenţia municipalităţii să scadă, iar preţul să rămănă acelaşi sau să scadă şi preţul plătit de cetăţeni. Soluţia ar fi ca centralele să treacă la municipalitate. Avem două producţii: energia termică şi cea electrică, suspiciunea pe care o avem este că cea mai mare parte din costuri se descarcă pe energia termică, astfel incăt să crească preţul şi nu se descarcă pe energia electrică.
Dacă centralele nu vor trece la primărie, municipalitatea işi va crea alternative proprii prin parteneriate publice private pentru agentul termic şi pentru energia electrică.

Â
− Este mai avantajos?
Sunt soluţii tehnologice mult mai avantajoase.

Â
− Proiectul centralei care produce energie electrică şi termică utilizănd gunoaie face parte din strategia energetică?
Da, este o soluţie modernă, care a apărut in plan internaţional. Bucureştiul produce 3.000 de tone de gunoi, zilnic. De şase luni studiem această problemă, dar orice proiect, care la prima vedere pare un proiect ştiinţifico-fantastic, vă asigur că este real.

Â
− Aţi indatorat bucureştenii, imprumutănd 500 de milioane de euro, ce-aţi făcut cu banii?
Este unul dintre lucrurile cu care mă măndresc foarte mult. Am luat 500 de milioane de euro, pentru că nu poţi să demarezi un proiect, conform legii, dacă n-ai finanţarea asigurată. Am realizat acest imprumut, pe care am făcut plasamente şi cu garanţia acestora am demarat toate proiectele de care aveam nevoie. La o analiză pe doi ani, veniturile din plasamentele pe care le-am făcut sunt de 48 de milioane de euro, iar eu am plătit dobăndă pe doi ani de 40 de milioane de euro. Timp de doi ani am utilizat gratuit 500 de milioane de euro şi pe plus am 8 milioane de euro venituri financiare suplimentare. Banii au fost cheltuiţi in modernizarea RATB, infrastructură.
Â

− Cum circulaţi prin Bucureşti, traficul e infernal?
Plec la timp de acasă.
Â

− Vă permite programul.
Sunt un om care preferă să doarmă mai puţin şi să vină mai devreme la serviciu.


− Dar oamenii au probleme de rezolvat şi la prănz, şi seara, nu putem circula doar dimineaţa.
Mergeţi la Madrid şi Paris să vedeţi cum se circulă la orele de vărf, in Bucureşti se circulă rezonabil.

Â
− Bucureştiul − un oraş turistic, se poate spune aşa ceva?
Are potenţial.

Â
− Dar nu s-a intămplat nimic pănă acum?
Ştiţi de cănd sunt primar general? De doi ani. Să nu-mi puneţi in cărcă toate neimplinirile celorlalţi. Nici Dumnezeu nu-i mulţumeşte pe toţi. Am infiinţat o direcţie de turism, care impreună cu agenţiile de turism şi cu asociaţiile hoteliere să poată constitui o societate de promovare a Bucureştiului.

Â
− Păi are ce să promoveze?
Am modernizat cele 204 monumente ale oraşului, avem centrul istoric.

Â
− Centrul istoric, care este o ruină.
Este o ruină, dar se lucrează, Gabroveni e terminat ca infrastructură subterană, se termină Lipscani, ziua Bucureştiului de la 20 septembrie o serbăm acolo.

Â
− Peste un an, in ce funcţie v-aţi vedea?
Am spus că mă interesează politica, dar nu cred că mai sunt interesat de administraţie.
Â

− Deci nu se pune problema unui al doilea mandat?
Voi lua o decizie in luna mai 2008, pănă atunci vreau să-mi fac treaba.

Â
− V-aţi luat casă lăngă un cimitir, nu vă e frică de strigoi?
Imi construiesc o casă la Ciofliceni, nu mi-e frică de strigoi, nu cred in poveşti.

Â
− Căţi bani daţi pe haine, sunteţi un primar elegant?
Nu mi-am făcut un calcul, am costume de cinci, şase ani, dar recunosc am costume de firmă, pentru că am convingerea că rezistă mult timp.

Â
− Care este ultimul reproş pe care vi l-a făcut soţia?
A naibi de politică!

Â

Â

GREŞELI RECUNOSCUTE. Primarul Videanu va cumpăra alte 500 de autobuze Mercedes, de data asta echipate şi cu aer condiţionat

×
Subiecte în articol: pană interviu cred preşedintele guvern