x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Zahărul nu trebuie să depăşească 10% din caloriile zilnice

Zahărul nu trebuie să depăşească 10% din caloriile zilnice

de Florin Condurateanu    |    28 Dec 2020   •   21:02
Zahărul nu trebuie să depăşească 10% din caloriile zilnice

Pare că toată lumea se pricepe la regimul alimentar corect, toţi cred că există o reţetă fermecată să mănânci fără să te îngraşi, să nu faci colesterol, să te fereşti de boli. Iată câteva principii aflate de la doctorul Anca Hâncu, un nutriţionist cu această specializare fundamentată pe ştiinţă adevărată.

 

Florin Condurăţeanu: - Doamnă doctor Anca Hâncu, sunteţi de acord cu acea dietă cum că într-o zi să mănânci câteva foi de salată, a doua zi, un ou, în a treia, un măr şi o caisă...

 

Dr. Anca Hâncu: - Sunt adversara acestui regim alimentar, omul trebuie să mănânce de toate, dar cu măsură, cu excese totuşi moderate.

 

F.C.: - Se laudă unii că recomandă diete prin care se slăbeşte rapid, 10 kilograme într-o lună. E bine?

Dr. A. Hâncu: - Nu, trebuie să nu se slăbească mai mult de o jumătate de kilogram, un kilogram pe săptămână. Unii cu anumite suferinţe pot să urmeze acele recomandări ce duc la o pierdere în greutate de, să zicem, 6-7 kilograme pe lună.

 

F.C.: - Umblă proverbul acela că tot ce e bun este ori interzis, ori îngraşă. Şi eu mă dau în vânt după tocături, după mâncăruri cu sos, din acelea de să întingi cu pâine până la fundul farfuriei...

 

Dr. A. Hâncu: - Eu nu sunt împotriva lor, dar depinde cum sunt gătite. În tocături, poţi să limitezi grăsimea, se amestecă carnea de porc cu carne de vită, cu carne de curcan, nu se mai adaugă slăninuţă, alte grăsimi. Când cumperi tocătură de la magazin să vezi să urmeze această recomandare. Iar la sosuri, gospodina să prepare şi cu iaurt, cu mai puţină smântână. Salata de boeuf să nu fie înecată în maioneză, să se folosească iaurtul, hreanul… Sfecla este un aliment foarte preţios.

 

F.C. - Eu sunt mare amator de dulciuri, se zice că e păcat mare...

 

Dr. A. Hâncu: - Eu nu interzic dulciurile, dar zahărul nu trebuie să depăşească 10% din totalul caloriilor dintr-o zi. Se pot mânca şi fructe pe post de prăjituri… Un mango, de exemplu. Carbohidraţii se pot baza pe cei din paste, mai bine.

 

F.C.: - Susţineţi că este important şi cum se repartizează mâncărurile de-a lungul zilei, acum, că suntem şi în perioada sărbătorilor cu masa plină de bunătăţi?

 

Dr. A. Hâncu: - Păi, aperitivele, toba, lebărul, cârnaţii se pot mânca la micul dejun. Nu ca aperitiv la masa de prânz. La o masă să mănânci 4 sarmale şi a doua zi, friptura, ca dejun. Felia de cozonac la 11, ca o gustare. De Crăciun, ne putem ospăta două zile, dar la Revelion masa festivă să dureze doar o singură zi. Printre sarmale să pui multă varză şi, repet, tocătura să conţină şi altă carne mai slabă, nu numai cea de porc. Subliniez că e şi albă carnea de porc, în antricoate, nu numai roşie. 

 

F.C.: - Şi ciorba, când?

 

Dr. A. Hâncu: - La prânz, înainte de friptură sau sarmale.

 

F.C.: - Unii sună alarma că grătarul e periculos...

 

Dr. A. Hâncu: - Se poate face carnea şi la cuptor, fiartă. La grătarul pe jar e periculoasă scurgerea grăsimilor pe jarul încins, se descompun din preparatele din carne  componente cancerigene. Grătarul electric ne fereşte de acest pericol, sau, cum spuneţi dumneavoastră, căldura să bată din lateral

Foarte importantă pentru stilul de viaţă sănătos este mişcarea. O plimbare de un sfert de oră, de o jumătate de oră în pas normal - nu trebuie să se atingă pragul de gâfâit.

 

 

×
Subiecte în articol: Anca Hâncu