In sedinta de astazi de guvern, pe ordinea de zi se afla si noul proiect de lege promovat de Autoritatea Nationala de Control (ANC) care asociaza evaziunea fiscala cu crima.
CATALIN BUDESCU
Odata promulgat actul normativ, evaziunea fiscala de minimum 1 milion euro va fi pedepsita cu 20 de ani de inchisoare. Ministrul Ionel Blanculescu a precizat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca in proiectul de lege se va face referire si la inspectorii fiscali care favorizeaza intr-un fel sau altul evaziunea fiscala. Daca vor fi vinovati, acestia vor fi pasibili de inchisoare la fel ca si cel care savarseste infractiunea propriu-zisa de evaziune. Iar ca un exemplu, ministrul controlului a aratat cu degetul spre returnarile ilegale de TVA care cel putin in ultimul timp par un adevarat sport national. "Sunt cazuri de evaziune fiscala si returnari ilegale de TVA care au fost facute cu ajutorul unor inspectori fiscali si care dovedesc cazuri de coruptie asa cum s-a intamplat si cu seful Finantelor Publice Gorj".
BILANT. In perioada ianuarie-septembrie a acestui an, ANC a primit peste 5.000 de solicitari si sesizari, cu o frecventa de 17 sesizari/zi, inaintand 100 de cazuri catre PNA si Parchetul General. In aceste prime noua luni, ANC prin institutiile din subordine (Garda Financiara, Autoritatea Nationala a Vamilor, Garda Nationala de Mediu si Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor) a controlat aproape jumatate de milion de firme, aplicand 131.757 amenzi. Faptele descoperite in urma controalelor au atras aproape 2.000 de sesizari penale si amenzi in valoare totala de peste 1,1 miliarde lei. Totodata, Autoritatea a confiscat bunuri si bani de circa 1,3 miliarde de lei, veniturile suplimentare atrase la bugetul statului depasind 2,6 miliarde de lei.
Citește pe Antena3.ro