x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Inundatiile au acoperit Romania

Inundatiile au acoperit Romania

15 Iul 2005   •   00:00

Romania se confrunta cu urgia apelor. Aproape toate judetele inregistreaza cazuri dramatice in urma inundatiilor. Dupa catastrofalele revarsari de ape din 1970, vara anului 2005 va ramane drept un reper de suferinte si distrugeri.

CE A FOST
O mare s-a revarsat peste Romania. Asezari intregi, cai ferate, drumuri, amenajari de infrastructura se afla sub nivelul apei. Siretul a ajuns cu debitul la nivelul Dunarii si a transformat sudul Moldovei intr-un urias lac. Pagubele sunt de o amploare care arunca in aer bugetul Romaniei. Consecintele se anunta dramatice.

CE URMEAZA
Prognoza meteo anunta cateva zile mai bune, dupa care ploile vor spala iar teritoriul. Meteorologii prevad ca miercurea viitoare ploile se extind. Solul este saturat de apa si, ca atare, cantitatile absorbite in pamant vor fi reduse. Toata vara, ciclul ploi - zile uscate se va repeta.

MANEVRE POLITICE
In timp ce oficialii europeni se declara preocupati de situatia politica din Romania, liberalii se gandesc la viitoarele liste parlamentare pentru anticipate si il mustruluiesc pe Valeriu Stoica, fiindca a cerut inlocuirea lui Tariceanu cu Stolojan. Totusi, in al 12-lea ceas, politicienii s-au trezit la realitate.

POPORUL SUB APE


CURSA SUPLIMENTARA. Compania TAROM efectueaza astazi o cursa suplimentara pe traseul Bucuresti-Bacau-Bucuresti, pentru a suplini lipsa unor transporturi terestre, determinata de inundatiile din Moldova. Cursa va pleca la ora 12:40 din Bucuresti, cu aterizare la Bacau la ora 13:30. Plecarea din Bacau va avea loc la ora 14:00, iar sosirea in Bucuresti este programata la ora 14:50. Harghita. Peste 5.600 de hectare de teren agricol si fanete, 1.300 de gospodarii, zeci de case si sute de fantani au fost inundate in urma ploilor abundente in judetul Harghita. Cinci sate au fost izolate si mai multe locuinte, poduri, podete si ziduri de sprijin au fost distruse.

SOLIDARITATE. Parlamentarii de la Chisinau au lansat, ieri, un apel la adresa tuturor institutiilor de stat, a societatii civile si a oamenilor de afaceri din Republica Moldova sa faca donatii in favoarea sinistratilor din Romania, transmite Basa-Press. (Radu Crivat)

SANATATE. Ministerul Sanatatii avertizeaza ca respectarea regulilor de igiena in zonele inundate este obligatorie. Astfel, daca nu exista acces la apa potabila, se poate folosi apa decontaminata prin fierbere 30 de minute sau prin clorinare. Alimentele trebuie gatite, si nu mancate crude. Trebuie evitat contactul dintre hrana nepreparata si cea preparata. Iar daca se adauga apa in mancare, atunci mancarea mai trebuie fiarta o data. Laptele micutilor va fi preparat numai cu apa potabila. (Magda Marincovici)

ALBA. Aproximativ 150 de persoane sunt izolate de aproape doua zile in localitatea Lunca Larga. Prefectul de Alba, Cosmin Covaciu, a declarat ca singura modalitate de a ajunge in sat este pe jos, peste un deal, traseu care dureaza cel putin patru ore. Autoritatile incearca sa trimita un transport cu un camion al Armatei, insotit de salvamontisti si vanatori de munte. (Lucian Dobrater)

CLUJ. Valoarea preliminara a pagubelor produse de inundatiile din ultimele zile in judetul Cluj se ridica la 24 milioane de lei noi (240 miliarde de lei vechi). Cea mai afectata localitate este comuna Baisoara, unde s-au inregistrat pierderi de 5,5 milioane de lei noi (55 miliarde de lei vechi).

VRANCEA. Viitura de pe Putna a avariat ieri o conducta de transport de titei catre RAFO Onesti. Conducta, care subtraversa raul, a cedat dupa ce debitul mare al apei a decopertat malul. Pentru a se opri scurgerile, CONPET a inchis vanele in aval si in amonte. (Simona Diaconu)

AMPLOAREA CATASTROFEI
  • 31 de judete inundate
  • 480 de localitati calamitate

    POPULATIE:
  • 5 persoane decedate
  • 5 persoane disparute
  • 1 tabara de copii izolata
  • 8.500 de persoane evacuate
  • 30 de familii izolate
  • 10 sate izolate
  • 12.000 de case inundate
  • 250 de case distruse total
  • 63 de subsoluri
  • 9.534 de anexe gospodaresti
  • 53.000 ha terenuri agricole
  • 578 de animale si pasari moarte
  • 2.820 de fantani
  • 4 puturi de foraj
  • 48 de obiective social-economice

    INFRASTRUCTURA:
  • 29 de constructii hidrotehnice, retea de alimentare cu apa, retele electrice
  • retele telefonice
  • 737 de poduri si podete
  • 698,39 km DN+DJ+DC
  • 102,1 km DF
  • 119,8 km strazi
  • 1 statie tratare apa
  • 1 retea de alimentare cu apa
  • 2 stalpi de inalta tensiune retele electrice, retele telefonice, conducte gaz metan
  • Satul Vadu Rosca, ras de ape


    VRANCEA. Sute de oameni s-au trezit in cateva ore in mijlocul unui calvar
    Casele localnicilor din satul vrancean Vadu Rosca au fost acoperite de apele Siretului iesit din matca, in unele locuri avand 4 metri. Viitura de pe Siret a acoperit, in mare parte, inca de miercuri dupa-amiaza, satul Vadu Rosca, comuna Vulturu, unde traiesc in jur de 600 de oameni.

    DEZASTRU. Patru persoane din localitatile vrancene Ruginesti, Vizantea Livezi si Soveja au murit in urma inundatiilor din ultimele zile, existand informatii neconfirmate inca de autoritatile judetene privind alte trei victime in satul Vadu Rosca. Subprefectul judetului Vrancea, Manole Merchea, a spus ieri ca se stie cu siguranta ca au decedat doi barbati in comuna Soveja, fiind luati de ape cu tot cu masina in care se aflau, precum si cate o persoana din comunele Ruginesti si Vizantea Livezi. El a precizat ca in satul Vadu Rosca nu se stie cu certitudine daca intr-adevar a murit vreo persoana, dar a adaugat ca mai multi localnici au fost dati disparuti. "Oamenii s-au ratacit unii de altii si spun celor care ii salveaza ca sunt persoane care s-au inecat. Pentru a declara cu certitudine ca au decedat, trebuie mai intai gasite cadavrele", a mai spus subprefectul Manole Merchea.

    Pe de alta parte, primarul din Vadu Rosca, Alexandru Mihalcia, a confirmat ca stie de existenta a cel putin trei cadavre - o familie si inca o persoana.

    TREI ZILE CU SOARE, TREI CU PLOAIE
    Perioada care ne asteapta ne va aduce cand zile cu ploi din belsug, cand soare si caldura. Astfel, astazi este prima zi din sirul de trei in care vremea va fi frumoasa si mai calda, cu ploi izolate, mai mult in zonele de munte. Dupa acest "rasfat" vor urma din nou zile ploioase. "Luni vom avea parte de o vreme instabila, in special in vestul, centrul si estul tarii. Vor fi averse de ploaie, descarcari electrice si intensificari ale vantului. In noaptea de luni spre marti, precipitatiile se vor muta in nord-estul tarii. In zilele cuprinse in intervalul marti - vineri va fi o vreme buna la inceput si apoi vor urma din nou ploi", a declarat Victor Stefanescu, meteorolog de serviciu in cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie. (Dana Purgaru)
    ×
    Subiecte în articol: eveniment vadu rosca