x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Inundatiile fac ravagii

Inundatiile fac ravagii

16 Apr 2004   •   00:00

Inundatiile au afectat pana acum 14 judete ale tarii, unde zeci de case si terenuri au fost inundate, iar apele au acoperit drumuri nationale si judetene, au avariat poduri si podete si au provocat defectiuni in reteaua electrica si in cea de telefonie, informeaza Ministerul Mediului.

Potrivit meteorologilor, debitele vor fi in continuare in crestere in bazinele hidrografice Somes, Barcau, Crasna, pe Crisuri, Mures, Bega, Timis, Barzava, Caras, Nera, Jiu, Olt, Arges, Siret, Prut si in scadere pe celelalte rauri. Situatia cea mai grava se inregistreaza in judetele transilvanene.

ALBA. Inspectoratul de Protectie Civila monitorizeaza evenimentele generate de precipitatiile cazute in ultimele zile. In ceea ce priveste gospodariile populatiei, zece pivnite au fost inundate in comuna Galda de Jos, iar in Stremt apele au inundat trei anexe gospodaresti si o casa. La Santimbru au fost inundate sase gradini, iar in Sasciori si Boz (Dostat), apele au acoperit mai multe curti ale oamenilor. Drumul National 75 a ramas in continuare inundat pe doua portiuni: in zona comunelor Posaga si Ocolis, insa apa era in scadere. Pe DN 74, la kilometrul 90+100 metri, s-a produs o alunecare de teren, un parapet de sustinere a drumului prabusindu-se in apa. Probleme se inregistreaza si pe trei drumuri judetene, 107 K, 105 M si 107 I, care au fost inundate inca de miercuri, iar pe ultimul s-a rupt un zid de sprijin in patru portiuni. Drumul Judetean 742 Gura Rosiei - Rosia Montana s-a rupt ieri-noapte, din cauza unei alunecari de teren care a afectat ambele sensuri de circulatie. Drumul comunal care leaga municipiul Aiud de satul Gambas ramane inundat, populatia deplasandu-se cu ajutorul unui tractor cu remorca. Blocat in cursul zilei de miercuri, drumul comunal Aiud - Garbovita a fost deblocat ieri. Alte trei drumuri comunale de pe zona comunei Bistra au fost rupte pe mai multe portiuni, iar tronsonul Stremt - zona Lac a fost afectat pe o portiune de 500 de metri. Drumul Valea Rachitii din comuna Sasciori a fost avariat pe o lungime de aproximativ un kilometru din cauza unor alunecari de teren. Pe toate aceste drumuri comunale, circulatia se poate desfasura doar cu autovehicule mai mari. Viiturile au distrus si un podet din zona Ponorel - Valea Morii din comuna Vidra. In ceea ce priveste terenurile agricole inundate, este vorba de sute de hectare din mai multe localitati, intre care Aiud, Salciua, Vidra, Vintu de Jos, Ohaba, Âşpring, Bucium s.a., insa nu s-a incheiat operatiunea de inventariere a pagubelor.

DSP Alba avertizeaza populatia privind riscurile expunerii la epidemii hidrice - boala diareica, dizenterie, hepatita acuta virala de tip A, euteroviroze etc. Purtatorul de cuvant al DSP Alba, dr. Cristina Galos, a precizat ca se interzice folosirea apei din fantanile inundate, atat pentru baut, cat si pentru prepararea alimentelor, fiind interzisa inclusiv fierberea apei din fantanile inundate in scopul potabilizarii, din cauza riscului intoxicatiilor.

BIHOR. Ploile au provocat revarsarea raurilor Crisul Negru, Topa, Holod, Valea Rosia si Valea lui Vasile si scurgeri de pe versanti. Au fost afectate municipiul Beius si 11 comune. Astfel, 20 de case sunt izolate, fiind inundate 1.035 de hectare de teren agricol, 305 hectare de padure, 30 de gospodarii, 20 de anexe gospodaresti, noua poduri, un drum judetean si unul comunal, precum si 3 kilometri de drum industrial. In plus, a fost avariata lucrarea de regularizare din orasul Alesd.

CLUJ. Ploile torentiale cazute in ultimele zile au dus la inundarea a peste 60 ha de teren din judetul Cluj. Raul Aries a iesit din matca in zona localitatii Luncani, din comuna Luna, si a inundat 10 ha de pasune. Apele au creat insa probleme mai mari drumarilor - a fost inundata si este impracticabila o portiune de 500 m din DC 126, care face legatura intre localitatile Sancraiu si Braisoru. Probleme au aparut si la statia de pompare a apei de la Huedin, rupand malul din jurul statiei. „Am intervenit la timp pentru a nu se inchide statia si a lasa orasul fara apa. Singura problema ramasa este a turbiditatii. Am dublat doza de clor si ii sfatuim pe oameni sa fiarba apa in prealabil", declara directorul SC Crisul Huedin, Vasile Badiu. Miercuri au fost afectate si trei drumuri judetene, care au fost temporar blocate pe 29 km, in zona Maguri-Racatau.

TIMIS. Raul Bega a iesit din matca, fiind afectate trei comune, 65 de hectare de teren agricol si doua anexe gospodaresti.

SALAJ. Revarsarea raului Barcau a dus la inundarea a 435 de hectare de teren agricol.

COVASNA. Raul Olt si paraurile Cormos, Varghis, Bretcu si Marcusa au inundat 11 localitati si 135 de hectare de teren agricol. In Harghita, ca urmare a revarsarii raului Tarnava Mare, au fost inundate terenuri si fanete din doua comune.

HUNEDOARA. Peste 700 de hectare de teren agricol de pe Valea Muresului au fost afectate de inundatii in noaptea de miercuri spre joi, in special ca urmare a cresterii debitului raului Mures. De aceasta situatie au fost afectate suprafete (cultivate sau nu), din orasul Geoagiu si alte sapte comune. Din totalul suprafetelor in cauza (714 hectare de teren, din care 300 cultivate) rezulta ca zona cea mai afectata a fost cea a comunei Gurasada, unde 200 de hectare teren agricol au fost afectate, 110 din acestea fiind cultivate.

ARGES. S-au revarsat raurile Bughea, Bratia si Carcinov, fiind afectate patru comune (trei gospodarii, un hectar de teren agricol, trei poduri si o constructie hidrotehnica).

DAMBOVITA. Podul peste Arges aflat in comuna Ionesti a fost avariat miercuri seara, astfel ca circulatia pe DN61 a fost deviata pe DN 7 si pe autostrada Bucuresti - Pitesti. Practic, unul dintre pilonii podului s-a deplasat usor, avariind soseaua pe o lungime de 60 de metri. Membrii Comisiei judetene de aparare impotriva dezastrelor Dambovita au stabilit ieri-dimineata ca pagubele produse de avarierea podului din localitatea Ionesti se ridica la 33 de miliarde de lei. Situatia a fost transmisa Ministerului Administratiei si Internelor.

BACAU. Precipitatiile au dus la revarsarea unor paraie si la scurgeri pe versanti. Au fost afectate opt comune, fiind inundate 23 de case, 22 de anexe gospodaresti, sapte poduri si podete si 820 de hectare de teren agricol.

VASLUI. Ploile abundente si scurgerile de pe versanti au determinat inundarea municipiului Barlad si a patru comune, fiind afectate 135 de gospodarii, 340 de hectare de pasune, 5 kilometri de strazi in localitati, 4 kilometri de drum comunal, sase poduri si podete, precum si retele electrice si telefonice.

VRANCEA. Un barbat a murit miercuri dupa ce a incercat sa treaca cu o caruta paraul Milcov. Potrivit martorilor, barbatul incerca sa traverseze raul, dar apele au rupt caruta in doua.

Pagina realizata de Erik Hoosz si Lucaian Dobrater


In Harghita apele se retrag

Apele din zonele inundate au inceput sa se retraga. Urmele potopului au iesit la suprafata si au pus autoritatile la treaba. Vremea s-a incalzit, dar este posibil ca precipitatiile sa cada din nou la sfarsitul saptamanii. In ultimele zile, in judet au fost inundate peste 140 de hectare de teren agricol si faneata din noua localitati. Totodata, in localitatea Bradesti au fost inundate 20 de pivnite si doua subsoluri locuite, precum si doua hectare de teren agricol. Potrivit Prefecturii Harghita, accesul catre cei 150 de locuitori din satul Alunis, izolat de ape, a fost restabilit, dupa ce nivelul raului Tarnava Mare a scazut semnificativ. Pagubele produse de inundatii vor fi evaluate de Comisia judeteana de aparare impotriva dezastrelor.


Valea Oltului, blocata de bolovani

Miercuri, din cauza ploilor, o parte din versantul situat de-a lungul DN7 - Valea Oltului s-a prabusit in apropiere de punctul Cozia. Versantul nu era imprejmuit in acea zona cu plasa protectoare, lucru care pune in pericol viata soferilor care tranziteaza aceasta portiune de drum. Circulatia a fost deviata pe varianta Jiblea. Imediat, la locul accidentului s-a deplasat o echipa condusa de prefectul de Valcea, Aurel Vladoiu. Nu este pentru prima oara cand se intampla astfel de incidente, in urma cu doi ani un politist fiind strivit de un bolovan cazut in conditii asemanatoare. (Octavian Herta)

×