x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Investitii de 65 milioane euro in parcuri revendicate

Investitii de 65 milioane euro in parcuri revendicate

de Monica C. Andrei    |    16 Feb 2006   •   00:00
Investitii de 65 milioane euro in parcuri revendicate

Situatia parcurilor din Ca-pitala nu a fost nici pe departe clarificata. Inta-bularea zonelor verzi, a-nuntata cu mare tam-tam de primarul Adriean Vi-deanu, nu-i impiedica pe proprietari sa-si ceara drep-turile. Din 2001, numai Municipalitatea a investit in par-curile revendicate aproximativ 65 de milioane de euro. La aceasta suma se mai adauga si banii cheltuiti de primarii de sector.

Situatia parcurilor din Capitala nu a fost nici pe departe clarificata. Intabularea zonelor verzi, anuntata cu mare tam-tam de primarul Adriean Videanu, nu-i impiedica pe proprietari sa-si ceara drepturile. Din 2001, numai Municipalitatea a investit in parcurile revendicate aproximativ 65 de milioane de euro. La aceasta suma se mai adauga si banii cheltuiti de primarii de sector.

Primarii Capitalei au investit zeci de milioane de euro in reamenajarea si modernizarea parcurilor, chiar daca spatiile verzi nici macar nu erau in proprietatea lor. Acum, conform Legii 247, ei vor fi obligati sa le retrocedeze fostilor proprietari.

Lucrurile erau mult mai simple daca la nivelul aparatului administrativ al orasului exista o cumunicare intre factorii de decizie, respectiv Primaria Capitalei, Prefectura si primariile de sector. O baza de date bine pusa la punct cu situatia juridica a parcurilor, o delimitare a domeniul public de cel privat ar fi evitat scandalul iscat in jurul retrocedarilor spatiilor verzi. In momentul de fata este un haos total, nu se stie cati metri patrati sunt revendicati, cate dosare sunt depuse pe Legea 247, privind redobandirea dreptului de proprietate.

Abia acum doua zile primarul general, Adriean Videanu, a declarat ca a intabulat parcurile pe numele Primariei Capitalei. Edilul se referea doar la cele care se afla in administrarea Municipalitatii (Parcul Herastrau, Cismigiu, "Carol", Tineretului, Circului). "Le-am intabulat, acestea devenind domeniu public. Este o masura temporara, deoarece, cum am spus, legea permite si restituirea domeniului public. Adevarata masura de protectie a spatiilor verzi ale Bucurestiului este insa elaborarea unor PUZ-uri (planuri urbanistice zonale - n.r.) pentru aceste parcuri, prin care interzicem cu desavarsire orice fel de constructie. In aceste zone nu se va putea construi", a mai spus Videanu.

TOTAL FALS. Realitatea este ca parcurile nu au fost toate intabulate, asa cum initial a anuntat primarul general. Din datele pe care le-am primit de la Administratia Parcurilor si Lacurilor, din Primaria Capitalei pana in prezent au fost intabulate, adica trecute in proprietatea Municipalitatii, urmatoarele zone: Herastrau vechi, Cismigiu, Circul de Stat, Tineretului si Bordei. Cat despre parcurile: Herastrau Nou, Crangasi, Izvor, Oraselul Copiilor, situatia lor juridica nu a fost clarificata. Insa chiar daca parcurile erau intabulate, acest lucru neputandu-se face de pe o zi pe alta, fiind un proces care dureaza aproximativ doua saptamani, nu rezolva problema retrocedarii parcurilor. "Este o masura care poate fi oricand contestata in instanta, intabularea nu tine loc de act de proprietate. Eu am intabulat de exemplu toate unitatile de invatamant si nu mi-a folosit la nimic. Am scoli si gradinite revendicate. Cei care vor solicita terenuri in parcurile din Capitala pe Legea 247 si vor avea acte doveditoare vor castiga", ne-a spus Neculai Ontanu, edilul Sectorului 2.

Click pt a mari imaginea

CRITICI. Pe tema retrocedarilor spatiilor verzi n-a avut loc nici macar o discutie, fata-n fata, intre primarul general, cei de sector si prefect. "Le-am solicitat primarilor de sector sa termine de aplicat Legea 213, cea care delimiteaza domeniul public de cel privat, sa-mi spuna care parcuri au ramas in domeniul public si care in privat, si de ce. E clar, primarii de sector nu si-au facut temele la timp. Le-am spus sa gaseasca solutii astfel incat nici un parc sa nu fie retrocedat", a spus prefectul Mioara Mantale.

Pe de alta parte, Videanu a promis ca in cursul acestei saptamani se va intalni cu ministrul Vasile Blaga, primarii de sector si prefectul Capitalei pentru a face demersurile pentru modificarea unor articole din Legea 247.

"Sunt cateva articole din Legea 247 care lasa loc de interpretare si care permit restituirea si a domeniul public. Acestea trebuie modificate de urgenta", a afirmat Videanu.

Pana nu se modifica legislatia in vigoare si autoritatile locale nu se mobilizeaza, bucurestenii risca sa ramana fara parcuri.

2,2 KMP, REVENDICATI
La Sectorul 2, prin sentinte judecatoresti sau prin dispozitii de primar general, au fost deja restituite unele zone verzi. Interesant este ca din 32 de kilometri patrati, atat cat incifreaza suprafata sectorului, 2,2 km au fost deja revendicati.
In Parcul "Verdi" au fost restituiti 45.952 de metri patrati, iar in Plumbuita - 37.000 de metri patrati.
Pe lista spatiilor verzi care urmeaza a avea proprietari a fost trecut si Parcul Circului. Persoanele care cer terenul vor sa primeasca mai mult decat suprafata totala a parcului. Astfel, ele revendica 189.000 de metri patrati, iar terenul pe care se intinde Parcul Circului este de 174.788, incluzand si luciul apei, si constructiile din zona.
"Nu sunt de acord cu prevederile Legii 247. Am comunicat si Prefecturii sa gaseasca alte solutii", a spus Neculai Ontanu, edilul Sectorului 2. La Primaria Sectorului 2 s-au inregistrat cereri depuse in baza Legii 247, avand ca scop si restituirea Tei Toboc, Lacului Colentina, a fermei cu acelasi nume, a Insulei Fundeni, a Spitalului Fundeni.

INVESTITII
In ultimii ani, doar Primaria Capitalei a investit circa 65 de milioane de euro in reabilitarea parcurilor cerute acum de fostii proprietari.
2001
20.269.500.000 lei vechi
2002
41.370.000.000 de lei
2003
100.310.000.000 de lei
2004
457.139.800.000 de lei
2005
825.350.000.000 de lei
2006
920.000.000.000 de lei

SUPRAFETE
Daca in 1989, in Capitala, erau 34,7 milioane mp de spatii verzi, in 1995, suprafata scazuse la 22,8 milioane mp, in 2001, la 17,8 milioane mp, iar in prezent, sub 16 milioane mp.
  • Parcul Herastrau
    Suprafata de 52,5 hectare. A fost infiintat in 1938 si inaugurat de Regele Carol al II-lea, anumite portiuni au fost deja revendicate.
  • Parcul Floreasca
    Aproximativ 22 de hectare. Au fost revendicate portiuni cuprinse in zona dispre Radu Beller. De asemenea, si Patinoarul Floreasca va fi vandut si risca sa fie transformat intr-un hotel de lux.
  • Parcul Tineretului
    82,7 hectare. Au fost depuse la Primaria Sectorului 4 cateva cereri de restituire a unor terenuri situate in zona verde.
  • Parcul Crangasi
    12 ha, portiuni revendicate.
  • Parcul Izvor
    17 hectare, revendicat.
  • Parcul IOR
    48 de hectare, dintre care 12,1 hectare au fost restituite.
  • Oraselul Copiilor
    27 de hectare. Au fost depuse solicitari pe Legea 247 la Primaria Sectorului 4.
  • Parcul Circului
    Suprafata totala este de 17,5 hectare, iar cea revenidicata de catre mostenitorii Tomola fiind mai mare de 18,9 hectare
  • Parcul Plumbuita
    36,78 hectare. A fost retrocedata manastirii cu acelasi nume suprafata de 3,7 hectare.
  • Parcul Verdi:
    5,5 hectare. A fost restituita o suprafata de 4,6 hectare.
  • Parcul Bordei
    3,4 hectare, toata zona a fost retrocedata.
  • NEGOITA, AMENINTAT CU DNA
    La Primaria Sectorului 3 s-au depus 700 de cereri de retrocedare. S-au solicitat zone din IOR, Alexandru Ioan Cuza, Pantelimon si Baza Sportiva Voinicelu, in suprafata de aproximativ 18 hectare. Aici lucrurile au fost puse si in practica, primarul general, Adriean Videanu, semnand chiar punerea in posesie a 12,1 hectare din Parcul IOR.
    "N-o sa poate intra prea curand in posesia terenului, pentru ca noi am intabulat tot parcul. Acum suntem proprietari. Daca ne va deranja cineva, vom ataca in instanta decizia", a spus Liviu Negoita, edilul Sectorului 3. Se pare ca persoana care a intrat in posesia a 12,1 hectare din Parcul IOR a vandut. Zilele trecute, Negoita a primit o scrisoare nu tocmai prietenoasa de la actuala proprietara, Maria Cocoru.
    "Va instiintez pe aceasta cale ca detin documente eliberate de institutii abilitate ale statului, pe baza carora oricand pot formula si sustine plangeri penale la Directia Nationala Anticoruptie impotriva dvs. si a arhitectului-sef Stefan Dumitrascu. Va somez sa respectati dreptul meu de proprietate. In cazul in care nu veti respecta prezenta notificare, voi actiona in instanta Primaria Sectorului 3, primarul si arhitectul-sef, solicitandu-va daune de 50 milioane de euro", se arata in scrisoarea primita de edil. Daca legislatia nu se va schimba, lupta dintre autoritati si proprietarii care-si revendica drepturile va continua prin tribunale.
    In parcurile revendicate, Primaria Sectorului 3 a facut investitii numai in 2005 in valoare de 4,7 miliarde de lei, constand in desfiintarea constructiilor cu caracter provizoriu, crearea de alei de acces betonate, garduri personalizate, montari de banci, intretinere si iluminat public.

    BORDEI, LA MANA INSTANTEI
    INDIFERENTA. Bordei, distrus cu acordul tacit al autoritatilor locale
    Adriean Videanu a declarat ieri surprinzator ca Bordeiul nu a fost niciodata parc. "Vreau sa clarific un aspect: Bordeiul nu a fost parc. Daca era parc sau domeniu public, nu putea face obiectul schimbului de terenuri. Mai mult, mai exista o decizie judecatoreasca definitiva si irevocabila care spune ca acolo nu a fost parc. Este intr-adevar V4 (zona verde - n.r.), dar nu este parc", a spus Videanu. Ii reamintim primarului general ca Gradina Bordei a fost atestata inca din 1895, iar Parcul Bordei a fost inaugurat in 1936, o data cu Parcul Herastrau, de Regele Carol al II-lea. Primarul general a recunoscut ieri ca nu s-a gasit inca o solutie care sa nu afecteze prea mult bugetul Primariei.
    Litigiul dintre Municipalitate si omul de afaceri Costel Constanda se judeca acum la Tribunalul Bucuresti, urmatorul termen fiind la 24 februarie. Constanda cere, pe langa aprobarea PUZ-ului de catre municipalitate, si despagubiri in valoare de 63 milioane de euro, reprezentand veniturile pe care acesta le-ar fi obtinut in urma valorificarii spatiilor de birouri pe care le-ar fi construit in zona. "E o problema serioasa. O data cu casarea deciziei Curtii de Apel a acelei hotarari binecunoscute (prin care omul de afaceri a obtinut dreptul de a construi imobile cu patru etaje in Parcul Bordei), foarte important este (...) ca instanta se poate pronunta pe oportunitate. Ceea ce asigura premisele ca municipalitatea sa piarda acest proces", a afirmat Videanu.
    Constanda - care in urma cu doi ani devenea proprietarul a 3,3 hectare de teren din zona cunoscuta sub numele de Parcul Bordei printr-un schimb de terenuri cu Municipalitatea - a obtinut in instanta o sentinta civila prin care Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) este obligat sa aprobe documentatia de urbanism (Plan Urbanistic Zonal - PUZ) referitoare la terenurile din Strada Turgheniev nr. 11-15 si Bulevardul Aviatorilor 110-112, Sector 1, "in conformitate cu documentatia depusa".
    Concret, Constanda a obtinut dreptul de a construi in Parcul Bordei cladiri cu destinatia de hoteluri si birouri, potrivit proiectului de urbanism depus de acesta la Primarie, care insa a fost respins de Municipalitate. Decizia instantei a fost contestata de Municipalitate, procesul rejudecandu-se.

    PARCUL COPIILOR, SOLICITAT
    In baza legilor fondului funciar au fost depuse la Sectorul 4 cereri de restituire a fostelor proprietati pe terenurile identificate in Parcul Tineretului, Parcul Copiilor si Oraselul Copiilor, cat si in zona ansamblurilor de locuinte, unde au fost prevazute prin sistematizare locuri de joaca pentru copii. Parcul Izvor, din Sectorul 5, si Parcul Crangasi, din Sectorul 6, au fost si ele trecute pe lista spatiilor verzi care risca sa fie retrocedate. De semnalat este faptul ca Oraselul Copiilor, parcurile Crangasi si Izvor, care sunt in administrarea Primariei Capitalei, nu au fost intabulate, asa cum primarul Adriean Videanu anunta in urma cu doua zile.

    PATINOARUL LUI HAYSSAM
    VANZARE. Patinoarul din Parcul Floreasca, la mana lui Hayssam
    Cele mai vanate sunt parcurile din Sectorul 1, fiind pozitionate in centrul orasului. Primarul Andrei Chiliman militeaza pentru retrocedarea spatiilor verzi, urmand ca apoi Primaria Capitalei sa le recupereze prin exproprieri de utilitati publice. El admite ca multe dintre revendicari sunt nejustificate, dand exemplul Parcului Herastrau, al caruit teren a fost expropriat inainte de cel de-al doilea razboi mondial.
    "Au fost facute exproprieri prin anii 1942-1943, dosarele sunt la Primaria Capitalei. Parintii sau bunicii celor care cer teren in Parcul Herastrau au fost despagubiti de stat", a adaugat Chiliman. De asemenea, a fost solicitat si Parcul Bazilescu, numai pentru reabilitarea si modernizarea lui cheltuindu-se aproximativ un milion de euro. Chiliman crede ca solicitarea va fi respinsa, mai ales ca este singurul parc din zona Bucurestii Noi.
    Nici Parcul Floreasca n-a scapat, doua cereri de restituire fiind deja depuse. "Cand eram copil, zona era cunoscuta drept groapa de gunoi Floreasca. Erau case cu tigani, dar si familii care nu faceau parte din etnie. Prin 1958-1959 au fost dislocati toti locuitorii din zona. Mai era si o fabrica de gheata, langa ea fiind amplasat si pantinoarul, care apartineau Institutului de Agrement si Turism", a mai spus Chiliman. Ulterior, institutul a fost privatizat si luat de celebrul om de afaceri sirian Omar Hayssam, aflat acum dupa gratii. "Hayssam vrea sa-si lichideze afacerile si sa vanda patinoarul. Am primit deja o cerere pentru un certificat de urbanism in vederea ridicarii unui hotel. Am vorbit cu Videanu sa cumparam noi patinoarul pentru a face un complex sportiv acoperit multifunctional, mai ales ca este nevoie de asa ceva in Bucuresti", a mai spus Chiliman.
    ×