x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ionel Haiduc: "N-am mai apucat să-l alegem membru al Academiei"

Ionel Haiduc: "N-am mai apucat să-l alegem membru al Academiei"

06 Noi 2010   •   00:00
Ionel Haiduc: "N-am mai apucat să-l alegem membru al Academiei"
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

Preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, ne-a mărturisit că vestea morţii lui Adrian Păunescu l-a întristat enorm: "L-am cunoscut şi l-am apreciat pe Adrian Păunescu în primul rând ca poet, dar şi ca om. Era o personalitate deosebită, un om care a iubit oamenii. E o mare pierdere plecarea lui dintre noi. În Academia Română s-a bucurat de respect şi de apreciere, dar din păcate timpul a fost necruţător. N-am mai apucat să-l alegem membru al Academiei Române. Dar sunt convins că mulţi dintre colegii mei ar fi votat în favoarea acestei alegeri. Rămâne ca o misiune de viitor să facem un gest în acest sens."

Cât despre soarta Cenaclului Flacăra şi despre o eventuală renaştere a acestui adevărat fenomen, Ionel Haiduc este convins că în vremurile pe care le trăim nu se va găsi omul care să ducă mai departe flacăra aprinsă de Adrian Păunescu: "Din păcate, nu cred că mai are cineva energia, puterea şi hotărârea pe care le-a avut Adrian Păunescu să facă un Cenaclu. Nu cred că cineva l-ar mai putea egala într-un asemenea demers oricât ar încerca. Păunescu a fost unul dintre cei mai mari, dacă nu cel mai mare poet în viaţă contemporan şi cultura românească va consemna acest lucru după ce se va aşeza praful stârnit de activitatea acestui om. Adevărata lui valoare va ieşi la iveală şi nu-i va putea fi contestată. Cultura românească i-o va recunoaşte."

Ionel Haiduc a amintit, de asemenea, şi despre nedreptatea pe care societatea le-o face adesea oamenilor înzestraţi, deosebiţi, acestora fiindu-le recunoscute meritele abia după ce pleacă: "Societatea omenească în general este uneori răutăcioasă cu cei care ies în evidenţă mai mult decât media. Adrian Păunescu a scris până în ultima clipă, a scris chiar pe patul de spital şi acest lucru nu va fi uitat". 

×
Subiecte în articol: special