x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Iorgulescu se încurcă în minciuni

Iorgulescu se încurcă în minciuni

de Cristina Diac    |    10 Apr 2008   •   00:00
Iorgulescu se încurcă în minciuni

AUDIERE CU BUCLUC  ● Telenovela arhivei de la Cultură
Ministrul Culturii se lăuda că a ordonat realizarea unei anchete interne privind dispariţia a 500 de metri liniari de arhivă, dispariţie semnalată de Jurnalul Naţional. În scurt timp s-a dovedit însă că ministrul a minţit.


AUDIERE CU BUCLUC  ● Telenovela arhivei de la Cultură
Ministrul Culturii se lăuda că a ordonat realizarea unei anchete interne privind dispariţia a 500 de metri liniari de arhivă, dispariţie semnalată de Jurnalul Naţional. În scurt timp s-a dovedit însă că ministrul a minţit.


AUDIERE CU BUCLUC  ● Telenovela arhivei de la Cultură
Audiat recent în Parlament, ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, afirma că a ordonat realizarea unei anchete interne privind dispariţia a 500 de metri liniari de arhivă, dispariţie semnalată de Jurnalul Naţional. Numai că Demeter Andras, secretar de stat în minister, îl dă de gol, declarîndu-se surprins de existenţa unei astfel de anchete.

Ce urmează nu este doar scenariul unui film de duzină, ci "telenovela" arhivei de la Cultură, "pierdută" a doua oară printre declaraţiile ministrului îndrituit de lege să aibă grijă de ea, dar şi să răspundă, conform legii, în caz de distrugere, pierdere etc.

EROARE DE MILIOANE. Recent, Jurnalul Naţional semnala că în interval de un an, între 2005 şi 2006, cu largul concurs al unei firme de apartament, numită SC Prion Biotech SRL, un sfert din arhiva Ministerului Culturii şi Cultelor a dispărut. În dreptul la replică trimis redacţiei, oficialii MCC invocau un control ulterior, făcut la 27 iulie 2007, în urma căruia s-ar fi constatat că dispariţia celor 500 de metri liniari de arhivă semnalată la controlul din 2006 era o greşeală, provenită din... înlăturarea bibliorafturilor în care se aflau cîteva foi. Pentru lămurirea chestiunii, Jurnalul Naţional a solicitat ministerului documentele rezultate de pe urma invocatului control din 2007, care ar demonstra că cifra de 500 de metri liniari este eronată. Destinatarii, ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, şi Virgil Niţulescu, secretar general, nu au binevoit să ofere vreun răspuns nici în ziua de azi. Cifra de 500 de metri liniari spune pînă acum "ceva" doar specialiştilor în arhivistică. Dacă o carte cu grosimea de 2 centimetri cuprinde între copertele sale aproximativ 500 de pagini, rezultă că în 500 de metri, cît a dispărut din arhiva MCC, s-ar afla aproxi-mativ 12,5 milioane de file. Mai important ca toate e de aflat ce conţineau oare milioanele de file?


MINTE MINISTRUL CULTURII?! Urmare a materialului publicat de Jurnalul Naţional, deputatul Rodica Nassar, vicepreşedintele Comisiei de Cultură a Camerei Deputaţilor, a solicitat ministrului Adrian Iorgulescu informaţii despre situaţia arhivei. "Domnul ministru a dat curs, în sfîrşit, invitaţiilor de a veni în faţa comisiei, a relatat doamna Rodica Nassar. La întrebarea mea a răspuns iniţial că ziarul a revenit asupra articolului, făcînd unele corecţii, că de fapt nu e vorba de 500 de metri liniari, cît s-a spus în presă. I-am spus domnului ministru că noi discutăm poate cinic, în metri liniari, pentru că aceasta este unitatea de măsură folosită de specialişti, dar că fondul problemei nu este acesta, dacă au dispărut 500 de metri sau un singur metru, că poate şi un singur dosar dispărut e important, depinde ce conţinea." "Am dispus o anchetă cu privire la arhiva noastră, a admis ministrul Iorgulescu în faţa comisiei, citat de Mediafax. Arhiva MCC are o problemă şi nu are rost să o ascundem. Anumite lucruri nu vin din faptul că au dispărut, cît din faptul că nu s-a reuşit o bună repartizare a documentelor. Am dispus o anchetă care să pună lucrurile în clar şi, cînd voi avea o radiografie exactă, o să comunic dacă a dispărut într-adevăr vreun document din arhiva noastră sau e vorba doar de o presupoziţie." Pe site-ul ministerului scrie însă că toate sînt bune şi frumoase cu arhiva Culturii.


CULTURNICII DE AZI. Ministrul a mai comunicat Comisiei de Cultură că de ancheta internă se ocupă Demeter Andras, secretar de stat în minister. Întrebat de Jurnalul Naţional despre mersul anchetei anunţate de ministrul Iorgulescu la Parlament, Demeter Andras s-a arătat profund uimit de "noutate": "Îmi comunicaţi un lucru nou, nu ştiam că s-a ordonat vreo anchetă internă legată de situaţia arhivei, cu atît mai puţin că eu m-aş ocupa de ea". Continuarea este cel puţin la fel de stupefiantă. Demeter Andras ne-a comunicat ulterior că ministrul s-a răzgîndit şi că de ipotetica anchetă se ocupă... Virgil Niţulescu, secretar general al ministerului. Aceeaşi persoană care în noiembrie 2007 ne spunea că n-a dispărut nimic din arhivă.

Cinci centimetri liniari din arhiva Ministerului Culturii pot conţine hîrtii de mai mare valoare decît un program PHARE, bunăoară, pentru că acolo se află depozitate inclusiv documente privind patrimoniul cultural naţional. Pînă cînd le mai "încurcă" ministrul Iorgulescu, evitînd să dea un răspuns?



Mătreaţa Culturii

Judecînd după unele statistici, se pare că am ajuns cea din urmă ţară din Europa după numărul de cinematografe şi biblioteci pe cap de locuitor. Tentaţia de a atribui cauzele acestor "delăsări" nesfîrşitelor cruciade pe care politicienii de teapa lui Iorgulescu le poartă cu "lustrabilii" şi "dinozaurii comunişti" dispare cînd este pusă faţă în faţă cu anumite "semne" cît se poate de vizibile. Remarcăm, dintre ele, ceea ce ar trebui să fie viitorul sediu al Bibliotecii Naţionale. În 1989, lucrările erau în acelaşi stadiu ca acum, cu deosebirea că, în 20 de ani, ce făcuseră muncitorii şi specialiştii "odiosului regim" s-a degradat. Pereţii au ajuns ideali ca suport pentru panouri publicitare. Iar cîştigul de pe urma lor este semnificativ, judecînd după preţurile vehiculate în piaţa publicităţii. Prin "adeziunea" la combaterea mătreţii, MCC adună venituri de cel puţin 4.000 de euro lunar. Contribuabilul la bugetul public de la Tecuci ori Aiud, dacă deschide site-ul bine garnisit al MCC, află că spaţiul respectiv se află în plin proces de reconstrucţie, cu bani obţinuţi printr-un împrumut extern, de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, şi că e pe-aproape dacă nu şi deasupra unor biblioteci celebre, precum biblioteca Congresului Statelor Unite, Biblioteca Naţională a Franţei, Biblioteca Britanică, Biblioteca Alexandrina din Alexandria ori Biblioteca Regală Daneză.



Întrebări

Dacă în iulie 2007 Arhivele Naţionale au efectuat într-adevăr controlul salvator invocat de Ministerul Culturii şi Cultelor, respectivele instituţii ar trebui să fie în măsură a prezenta opiniei publice documente care să probeze "eroarea" făcută de Jurnalul Naţional.

Vă prezentăm în continuare solicitarea adresată de ziarul nostru în 22 februarie, rămasă fără răspuns:
Ministrului Culturii şi Cultelor; secretarului general al Ministerului Culturii şi Cultelor, Virgil Niţulescu.
Urmare a interesului cititorilor noştri faţă de situaţia arhivei Ministerului Culturii şi Cultelor descrisă de Jurnalul Naţional în ediţia de vineri, 15 februarie a.c., şi a dreptului la replică remis redacţiei, precum şi în temeiul Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public, vă solicităm copii după următoarele documente:
  • planul metodic/tematic de control transmis de Arhivele Naţionale anterior acţiunii de control efectuate în iulie 2007;
  • procesul-verbal de control încheiat în urma acţiunii de control;
  • pagina din Registrul Unic de Control/Registrul de Evidenţă a Controalelor în care s-a înregistrat acţiunea de control efectuată de către Arhivele Naţionale în 27 iulie 2007."



×