x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ispravile militarilor romani in Afganistan, Bosnia, Irak si Kosovo

Ispravile militarilor romani in Afganistan, Bosnia, Irak si Kosovo

05 Mar 2004   •   00:00

Militarii romani aflati in strainatate constituie nucleul de profesionisti al Armatei Romaniei. In Bosnia il urmaresc pe Radovan Karadgici, lider al sarbilor cautat pentru crime de razboi. In Kosovo sunt tampon intre sarbi si albanezi. In Afganistan cauta teroristi, iar in Irak ii apara pe locuitori de bandele de talhari.

Dezamorsand razboiul in Bosnia si Kosovo

Trupurile a doi copii desculti au fost lasate sangerande in fata bazei KFOR din Gorazdevac, Kosovo. Mogaldetele de om au fost ucise de barbati in toata firea, asi in manuit mitralierele. Copilasii erau sarbi, iar asasinii albanezi. RAZVAN BELCIUGANU

Pleoapele li se lasasera ca o cortina nepriha nita peste ochii lor, care vazusera bestiile. Nu mai puteau sa clipeasca. Chipurile copilasilor au incremenit in cele din urma indreptate catre cer. Asa se nimerisera, dupa ce trupurile le fusesera aruncate spre ciuda KFOR. Cazusera initial pe-o parte, la cativa centimetri de sarma ghimpata facuta rotocoale. Sangele li se scurgea, aproape inchegat, cu picaturi chinuite.

Pe langa cei doi copii morti, tirul sacadat de mitraliera a mai nimerit si alti patru prieteni de-ai lor. Era luna august a anului trecut, iar cei sase amici se scaldau strengareste. Razboiul din Kosovo era astfel invins, prin spuma apei, indracita de zbenguiala fara seaman. Cand au crezut ca si-au terminat cursa subacvatica, o data ce au tasnit din apa, un pumn de gloante li s-au infipt drept "sosire" in piept.

Naufragiati in marea albaneza

Amintirea tragediei bantuie si-acum prin Baza KFOR de la Gorazdevac, acolo unde infanteristii romani din Batalionul 191 din Arad incearca sa-i mai domoleasca de cruzime pe localnici. In Gorazdevac traiesc vreo 800 de familii de sarbi, toate prinse ca-n stransoare de marea albaneza din jurul comunei. Asasinii celor doi copilasi nu sunt nici astazi arestati si nu exista prea multe indicii. Pentru locotenentul Constantin Gavrila, comandantul plutonului de sprijin romanesc, viata satenilor i se pare un calvar: "E o enclava, copiii nu pot merge in oras, fiind sarbi. Tot orizontul lor este in aceste locuri. E ca si cum ai sta in casa si nu poti ca sa iesi".

Pentru a-i ajuta pe copiii din Gorazdevac, comandantul romanilor de-acolo, locotenentul Adrian Teodorescu, a planificat o misiune speciala. Luptatorii din Arad, inarmati pana in dinti, au carat la scoala rechizite si mingi de fotbal si handbal. Cand ministrul Ioan Mircea Pascu si generalul Mihail Popescu, seful Statului Major General, au vizitat baza, locotenentul a avut, in numele tuturor colegilor sai, o singura napasta de raportat. Ofiterul le-a spus demnitarilor ca, data fiind situatia speciala a copiilor din sat si ca urmare a rugamintii unei profesoare, ar fi bine ca acestia sa poata sa mearga in excursie in Romania. Pe loc, generalul Mihail Popescu a ordonat sa se faca o "inventariere" a tuturor copiilor din Gorazdevac, pentru ca la vara sa fie adusi cu autocarul in Romania, cel mai probabil in localurile liceelor militare din Campulung Moldovenesc si Breaza.

Urmarindu-l pe Karadgici

La cateva sute de kilometri de Kosovo, la Sarajevo, capitala unei alte incercate parti a fostei Iugoslavii, capitanul Catalin Mateescu, comandantul plutonului de Politie Militara romanesc, tocmai s-a intors dintr-o misiune de scotocire. Impreuna cu militarii americani, il cauta pe liderul sarbilor bosniaci, Radovan Karadgici, urmarit pentru crime de razboi. Politistii militari romani au fost la Pale, unde locuiesc sotia si fiica urmaritului. "Ne facem reciproc cu mana si ne fotografiem reciproc ", exprima ofiterul starea de fapt. Liderul sarbilor bosniaci este in viata si se crede ca traieste bine ascuns la 30 de kilometri de Sarajevo.

In epoca tehnologiilor ce prind cu satelitul, in iarba, pana si furnica, un prezumtiv criminal de razboi nu-i de gasit. Capitanul Catalin Mateescu isi asaza in ordine hartiile si priveste cu jind la afisul de pe dulapul aflat in cancelaria de campanie. Sub figura lui Radovan Karadgici si a lui Ratko Mladic, un alt notoriu personaj al razboiului, sta scris mare: "Recompensa 5 milioane de dolari". Pana una-alta, de cand e in misiune in Bosnia, totusi ofiterul a avut parte de o mare surpriza. Cei de acasa l-au anuntat ca a primit locuinta de serviciu.

"Pericol. Camp de mine"

Nenorocirile razboiului sunt puternic sesizabile in Bosnia. La Gorazdevac, in Kosovo, pe langa tragedia cu impuscarea copilasilor sarbi, moartea pandeste mai abitir ca o fata mare nunta de pe ulita. Dincolo de ulita satului, in marea albaneza, militarii romani au "scotocit" dupa palpaitul palid al vietii. "In foarte multe familii de albanezi exista si cate doi morti", sopteste ca pentru rugaciune locotenentul Constantin Gavrila. Inca este prea devreme pentru ca oamenii locului sa poata sa-si stranga mana. Cumva, in Bosnia, fostii adversari au reusit sa se apropie. Semn al reconcilierii este ciudata organizare administrativa a noului statulet Bosnia Hertegovina, in fruntea caruia este reprezentata fiecare etnie fosta combatanta.

Asa se incearca infiintarea unui Minister al Apararii al Bosniei Hertegovina. Acum, pentru minister tine locul Comitetul Permanent pe Probleme Militare. Ministrul Ioan Mircea Pascu a fost rugat de bosniaci sa-i sprijine in vederea admiterii in Parteneriatul pentru Pace. Demnitarii de la Sarajevo vor sa micsoreze armata bosniaca si sa ajunga la 12.000 de militari, avand un excedent de 7.500 de oameni. Restructurarea armatei este deosebit de dificila, intrucat economia bosniaca functioneaza mai mult prin ajutorul fortei internationale SFOR. Militarii disponibilizati ar ingrosa randurile somerilor si, intrucat sunt pregatiti de lupta, ar putea fi "tinta" recrutorilor din gruparile de crima organizata. Solutia gasita: 3.000-4.000 de euro plati compensatorii si atragerea disponibilitatilor spre alte institutii de stat.

Prezenta romaneasca

  • in campul de la Butmir, langa Sarajevo, actioneaza in cadrul Detasamentului National de Geniu 68 de militari
  • de asemenea, 23 de politisti militari reprezinta contributia la Unitatea de Misiuni Speciale
  • in cadrul contingentului olandez, Romania mai participa cu 34 de militari, care se ocupa cu suportul logistic al actiunilor ce se desfasoara in Bosnia
  • in Kosovo actioneaza o companie de infanterie cu un efectiv de aproximativ 86 de militari, dar si ofiteri si subofiteri in comandamentul KFOR
  • si in Bosnia, si in Kosovo, Directia Generala de Informatii a Apararii are Celule Nationale de Informatii

CONTINUARE: "Militari, va ordon sa va intoarceti teferi!"

×
Subiecte în articol: special kosovo bosnia militari