Reuniunea Consiliului NATO-Ucraina nu a adus nici o noutate. Răspunsul la întrebarea-cheie, legată de un anumit termen, când Kievul ar putea să-şi facă măcar visuri că va primi MAP (planul premergător invitaţiei la aderare) a fost împins şi mai departe în viitor, poate chiar peste nouă ani.
CONSILIUL NATO-UCRAINA
Reuniunea Consiliului NATO-Ucraina nu a adus nici o noutate. Răspunsul la întrebarea-cheie, legată de un anumit termen, când Kievul ar putea să-şi facă măcar visuri că va primi MAP (planul premergător invitaţiei la aderare) a fost împins şi mai departe în viitor, poate chiar peste nouă ani. Preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko a precizat că el nu este un politician naiv pentru a nu înţelege obstacolele reale din calea aderării ţării sale la NATO. Importantă este asigurarea că ţara sa va accede într-o zi, “restul se poate citi printre rânduri”.
Amânarea acordării MAP (Memberschip Action Plan) Ucrainei hotărâtă joi de Alianţă a fost discutată şi ieri în Comisia NATO-Ucraina.
MESAJ SUBLIMINAL: DE LA RUŞI NI SE TRAGE. În deschiderea lucrărilor Comisiei NATO - Ucriana, preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko a dat asigurări că o eventuală aderare a ţării sale la NATO nu va fi îndreptată împotriva Rusiei. “Interesul nostru pentru relaţiile euro-atlantice nu este îndreptat împotriva niciunei ţări terţe”, a declarat Iuşcenko în faţa liderilor celor 26 de state membre NATO, inclusiv a preşedintelui american George W. Bush. El a dat dat asigurări că o aderare la această structură de securitate nu ar duce la amplasare de baze ale Alianţei militare occidentale pe teritoriul Ucrainei, acest lucru fiind interzis de Constituţia Ucrainei. De altfel în conferinţa de presă comună ţinută imediat după închiderea lucrărilor Comisiei NATO-Ucraina împreună cu secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, preşedintele ucrainean a ţinut să facă anumite reliefări care lasă loc unor interpretări privind decizia politică de amânare a invitării ţării sale la aderare. “Ieri (N.R. – joi) am primit un text foarte clar şi foarte categoric privind aderarea noastră la NATO. Ţin să subliniez că nici măcar o singură ţară nu a obiectat, nu a fost nici o ţară care să se exprime negativ faţă de aderare”, a spus Iuşcenko, pentru a continua imediat: “Nu sunt un politician naiv pentru a nu înţelege obstacolele despre care discutăm”!
RASPUNS-OBSESIE. Primul care a vorbit la conferinţa de presă a fost secretarul general al NATO. "E clar că Ucraina şi Georgia vor deveni membre ale NATO”, a repetat Scheffer obsesivul răspuns, dat şi joi, de membrii Alianţei, prin care au refuzat să le acorde MAP(Membership Action Plan) celor două ţări. Prin această formulă, el a respins ieri opinia potrivit căreia amânarea deciziei de acordare a MAP ar reprezenta un veto dat în numele Rusiei. “Mai pot exista oare neînţelegeri în declaraţia noastră că Ucraina şi Georgia vor deveni într-o zi, membre ale NATO? Există vreo ambiguitate în această frază? Desigur, există condiţii şi criterii care trebuie îndeplinite pentru extinderea NATO, dar fraza asupra căreia am căzut de acord nu lasă nici o îndoială", a explicat Scheffer. La rândul său, Iuşcenko l-a citat premierul britanic, Gordon Brown, care declarase, dupa dezbaterile din ziua anterioară, privind extinderea NATO, că Alianţa "şi-a asumat responsabilitatea ca Ucraina şi Georgia să devină membre" ale NATO. "E limpede (...) Ucraina şi Georgia nu vor deveni membre ale NATO mâine. În decembrie, se va face o primă evaluare. Mi se pare destul de clar", a încheiat Scheffer.
5, 6...9 ANI. Preşedintele ucrainean, Viktor Iuşcenko, a precizat, la rândul său, că Ucraina a primit "un text foarte clar şi puternic" de la Alianţă, privind perspectivele sale de aderare, precizând că acest lucru nu i s-a întâmplat nici unei alte ţări şi că nici un alt stat nu a avut obiecţii în ceea ce priveşte decizia de joi a Alianţei. Preşedintele ucrainean a punctat însă faptul că MAP este pentru Ucraina "o responsabilitate", care presupune un proces de durată. "Ar putea fi vorba despre 5, 6 sau chiar nouă ani, până când Ucraina să primeasca MAP (...) ieri am primit asigurari că acesta este drumul ... restul poate fi un compromis. Trebuie răbdare, pentru ca Ucraina sa devină membră a organizaţiei Nord-Atlantice", a explicat Iuşcenko. El a ţinut să precizeze că ţara sa este prima ţară care a cerut să adere la NATO, după ce a supravieţuit 75 de ani comunismului. “Ucraina nu este un produs al Războiului Rece, ci este un stat independent, suveran, având drepturi depline de a-şi defini propria-i politică de securitate, care sunt aceleaşi cu cele definite de securitatea Nord-Atlantică”, a spus Iuşcenko.
Întrebarea care a scurtcircuitat conferinţa
După ce preşedintele ucrainean s-a simţit dator să precizeze că “nu s-a simţit nimeni ofensat, nici măcar criticii cei mai importanţi”, reprezentantul BBC World Service a pus o întrebare care a adus un final grăbit al conferinţei. În esenţă, cei doi oficiali au fost întrebaţi cum comentează amânarea acordării MAP Ucrainei şi Georgiei, dacă există o garanţie că cele două state vor accede în NATO într-o zi? În preambulul întrebării jurnalistul a făcut referiri la declaraţiile citite încă de ieri prin presă cum că amânarea s-ar fi dispus ca urmare a exercităţii unui “veto dat în numele Rusiei”. Scheffer a părut deranjat de întrebare şi a răspuns “uimit”, repetând fraza cheie din comunicatul NATO privind decizia. Apoi a întrebat retoric: “E vreo ambiguitate în această frază?”. Preşedintelui Iuşcenko nu i s-a mai dat ocazia să răspundă la întrebare, conferinţa fiind încheiată brusc, fără a fi anunţată potrivit “protocolului”, avertizarea “ultima întrebare”.Citește pe Antena3.ro