x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Jaful armat de la Braşov - Serghei Gorbunov, alibi Local Kombat

Jaful armat de la Braşov - Serghei Gorbunov, alibi Local Kombat

de Florin Gongu    |    Libiu Mateescu    |    Mihai Gavrila    |    02 Feb 2009   •   00:00
Jaful armat de la Braşov - Serghei Gorbunov, alibi Local Kombat

Patron al firmei de pază Bio Security şi fost luptător de K1, Ninel Ianculescu spune că, în timpul jafului armat din Braşov, Serghei Gorbunov (foto medalion) se afla în sala de antrenament. Alibiul poate fi confirmat de circa 30 de persoane care se aflau în sală. Judecătoarea Maria Nicola, cea care l-a eli­berat pe moldoveanul periculos, refuză să vorbească însă cu pre­sa. O colegă de-a ei, judecătoarea Aurora Samil, cu doar două luni înainte, pronunţase un verdict contrar. Procurorii declară recurs când se dispune "internarea sub pază" şi uită să o mai facă atunci când se dispune eliberarea temporară. Concluzia: Serghei Victor Gorbunov a speculat slăbiciunile sistemului judiciar până a ieşit din puşcărie. Apoi s-a bazat pe incompetenţa, neglijenţa ori corupţia care macină autorităţile statului, pentru a rămâne în libertate încă cinci luni, fără a avea acest drept. CSM a declanşat verificări, dar n-ar putea dispune sanc­ţiuni, în cazul depistării erorilor, "în doi timpi şi trei miş­cări". Poliţia încearcă să se scuze pentru că l-a urmărit general atât de bine pe deţinut, încât acesta le-a umblat pe sub nas. Ca Gorbu­nov au mai tras ţeapă autorităţilor încă 123 de deţinuţi, care, deşi ar trebui să se afle după gratii, umblă, bine mersi, liberi.



Reţinut de poliţişti sâmbătă dimineaţă, principalul suspect în cazul dublului omor de joi seară de la casa braşoveană de schimb valutar Candy pare să aibă un alibi beton. Serghei Gorbunov se afla într-o sală de fitness în momentul comiterii jafului, ipoteză ce poate fi confirmată de circa 30 de persoane.

După ce urmăritul internaţional Serghei Gorbunov a fost prins, s-a vehiculat ideea că acesta ar fi participat şi la unele gale de K1, în calitate de luptător. El chiar a apucat să se antreneze în acest sens, dar fără să mai ajungă să lupte în gale de K1. "Mi-a fost propus de cineva, dar în ultima clipă totul a căzut. Nu ştiu ce s-a întâmplat. Nici n-am apucat să-l cunosc", ne-a relatat Ferencz Papp, promotor de gale la Braşov.

MECI CONTRAMANDATAT
Cel care dorea să-l vadă pe Gorbunov în ring este Ninel Ianculescu, 36 de ani, fost luptător de K1, în prezent patron la firma de pază Bio Security din Braşov. "Serghei nu a luptat în nici o gală de K1. I l-am propus maestrului Feri, dar cu două săptămâni înaintea meciului m-a anunţat că nu mai vrea, că are nişte pro­bleme în familie. Mi se pare că anul trecut în decembrie s-a întâmplat. Din păcate, nimeni nu bănuia că el este urmărit. Îşi făcuse abonament la sala noastră, venea la antrenamente, vorbea cu toţi, se purta normal. Că doar nu îi ceream cazierul când şi-a făcut abonament! Eu am făcut mai demult o propunere la Patronatul Societăţilor de Pază, prin care am solicitat să colaborăm, să ni se dea şi nouă poze cu urmăriţii. Noi avem contacte cu lumea interlopă, dar nimeni nu vrea să colaboreze cu noi", ne-a povestit Ianculescu.

Luptătorul Ninel Ianculescu spune că-l antrena pe Gorbunov în momentul jafului, acest lucru fiind susţinut de 30 de oameni


ÎNCĂ 30 DE MARTORI
El ne-a făcut şi un portret al "sportivului" Gorbunov: "Când a venit la sală ne-a spus că a făcut box în Republica Moldova. Avea calităţi extraordinare de luptător. Am făcut multe sparring-uri cu el. Practic se antrena cu mine. Dădea impresia că e om serios. Nu ştiam de problema lui de la Craiova".

Antrenorul moldoveanului ne-a dezvăluit apoi un amănunt, ce poate face ca investigaţiile anchetatorilor să ia o cu totul altă întorsătură în privinţa dublului asasinat de la casa de schimb valutar din Braşov: "La momentul jafului, Serghei Gorbunov era cu mine la antrenament. Era în sală şi pot depune mărturie în acest sens şi alte 30 de persoane care erau acolo. Acest lucru l-am declarat deja şi organelor de anchetă".

S-A ANTRENAT ALĂTURI DE POLIŢIŞTI
După ce a obţinut eliberarea de la Penitenciarul Craiova, Serghei Gorbunov şi-a ales ca reşedinţă municipiul Braşov. Ironia sorţii, el şi-a închiriat o cameră situată în zona sediului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Braşov. De altfel, şi sala în care se pregătea pentru participarea la galele de Local Kombat se află, şi ea, destul de aproape de Poliţie, la circa 200-300 de metri, mai precis pe strada Matei Basarab, în spatele cinematografului Patria. Acolo, Gorbunov a avut privilegiul de a se antrena, uneori, chiar alături de poliţişti, care aveau şi ei abonamente la sală! Cazul basarabeanului nu este unic în România. 123 de persoane din toată ţara, pentru care s-a dispus întreruperea executării pedepsei, nu s-au mai întors la locul de detenţie, deşi au depăşit termenul dat de judecător pentru revenirea în sistemul de executare a pedepsei. Dintre cele 123 de persoane, 96 au fost eliberate pe motive medicale, iar 27 pe motive sociale. Doar la Penitenciarul Craiova, locul unde ar fi trebuit să se afle încarcerat Gorbunov, au fost eliberate 24 de persoane în perioada 2000-2009, ca urmare a întreruperii executării pedepsei pe motive medicale şi sociale. Dintre ele, doar două persoane s-au întors, ceilalţi 22 de deţinuţi fiind daţi în continuare în urmărire generală.


Filmul capturii
Poliţia investighează cazul atacului armat de la casa de schimb Candy din Braşov, fiind luate în considerare mai multe piste


Cazul ucigaşului de la casa de schimb valutar Candy din Braşov este departe de a fi soluţionat. Împotriva lui Serghei Gorbunov, basarabeanul reţinut de poliţişti sâmbătă dimineaţa, la ora 10.00, în Mall-ul Metro-Ghimbav, împreună cu craioveanul Adrian Berceanu, nu există, deocamdată, nici o probă relevantă în acest caz, care să ducă la arestarea sa preventivă.

Este totuşi în arestul poliţiei braşovene pentru faptul că nu s-a întors la penitenciarul Craiova după operaţia de glaucom, fiind dat în urmărire generală şi internaţională. Nu s-a recuperat arma crimei, tuburi de cartuşe, iar declaraţiile martorilor sunt contradictorii, ceea ce a demonstrat că ucigaşul celor doi bra­şo­veni este profesionist, aspect demonstrat şi de faptul că nu a ezitat să abandoneze geanta cu sute de mii de euro, pentru a nu fi reperat. Mai mult, Gorbunov s-a plimbat liniştit toată vara lui 2008 pe la cazinoul din My Place, lângă gara Braşov, sau în barurile din centrul ora­şului, prin preajma caselor de schimb valutar ale mafiei bulgăreşti.

S-a dat drept altul

Şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Braşov, comisarul-şef Constantin Arişanu, a dezvăluit pentru Jurnalul Naţional că eliberarea din penitenciar a lui Serghei Gorbunov s-a făcut cu o zi înainte ca sentinţa judecătorească să rămână definitivă. Caz fără precedent. Ba, mai mult, deşi în sentinţă se precizează că deţinutul eliberat temporar nu are voie să părăsească România, pe biletul de liberare scrie negru pe alb că Gorbunov "se stabileşte cu domiciliul în Republica Moldova".

"Culmea este că deţinutul Gorbunov a fost eliberat în data de 16 mai, cu o zi mai devreme ca sentinţa să rămână definitivă. Şi din momentul eliberării lui s-a creat o adevărată perdea de fum. Spre exemplu, în sentinţa de suspendare a executării pedepsei se menţionează că Gorbunov nu are voie să părăsească ţara fără încuviinţarea instanţei. Or această dispoziţie intră în contradicţie cu ceea ce scrie pe biletul de liberare. Pe acest document care a fost eliberat de Penitenciarul Craiova scrie negru pe alb că Gorbunov «se stabileşte cu domiciliul în Republica Moldova». Ceea ce este extrem de ciudat! Un alt aspect este acela că în sentinţa de întrerupere a executării pedepsei se spune că măsura se aduce la cunoştinţa organelor de poliţie. Dar acolo, la Tribunal, a urmărit cineva să vadă dacă chiar s-a adus la cunoştinţa Poliţiei, dacă s-a trimis adresa? Eu vă spun că nu. Noi am fost înştiinţaţi abia în noiembrie, de către penitenciar, că deţinutul nu s-a mai întors, nicidecum nu am fost informaţi despre liberare", ne-a declarat şeful IJP Braşov.

POLIŢIA VREA SĂ AFLE CINE A FALSIFICAT ACTELE

"Reprezint 1.500 de poliţişti braşoveni. De ce nu l-am găsit pe Gorbunov din noiembrie şi până acum? El nu era cunoscut, nu era vreo figură reprezentativă a lumii interlope, ca să-l ştim. Apoi, din momentul eliberării a folosit documente extrem de bine falsificate. Vom vedea cine le-a falsificat atât de bine! Dar false cum? Pe cartea de identitate este fotografia lui, dar datele de identitate sunt ale altcuiva. A furat identitatea unui cetăţean român care există în realitate. Trăieşte, nu e mort şi are un cazier curat", ne-a explicat comisarul-şef Arişanu. Oficialul a subliniat că ştiau şi poliţiştii de alibiul cu sala de sport. "Gorbunov este un suspect pe care îl verificăm. Ştiam de «alibiu». Să ştiţi că sala de sport este însă mai aproape de casa de schimb valutar atacată, decât de poliţie, în raport de sediul nostru, sala aflându-se cam la un kilometru", a spus şeful IJP. Poliţia braşoveană intră de azi sub lupa controlorilor de la Ministerul Administraţiei şi Internelor. (Violeta Fotache)


MASCAŢII LUI GOTCĂ

Atacul armat în urma căruia au murit doi oameni, un angajat al casei de schimb valutar şi un cetăţean care a încercat să-l prin­dă pe atacator, Gheorghe Lala, a avut loc joi la orele 18:00. Suspectul, a cărui descriere a fost furnizată de un martor ocular, a tras cîteva gloanţe în maşina în care se aflau victimele, omorân­du-l pe cel care ţinea geanta cu valută şi rănindu-l pe al doilea.

S-a refugiat apoi printre maşinile oprite pe bulevard şi l-a îm­puş­cat mortal şi pe braşoveanul care încercase să-l prindă. A abandonat geanta cu bani şi s-a făcut nevăzut. Căutările criminalului, care au implicat peste 500 de poliţişti şi jandarmi, nu au dus la nici un rezultat, până sâmbătă diminea­ţă, la ora 10.00, când s-a primit o informaţie că este la cumpă­ră­turi în Metro-Ghimbav.

Imediat o echipă de mascaţi, condusă de comisarul Constantin Gotcă, fost campion naţional la judo, i-a reţinut pe Gorbunov şi pe craioveanul Adrian Berceanu, care-l însoţea. Poli­ţiş­tii cerce­ta­seră anterior adresa unde figura basarabeanul, pe Str. Fragilor nr.1, ap. 15, din cartierul Răcădău, pe unde se pare că Gorbunov nu trecuse de ceva timp.

Audiat toată sâmbăta, dar şi în cursul zilei de ieri, Gorbunov nu a recunoscut nimic, iar din lipsa probelor, nu a putut fi dus la Parchetul Curţii de Apel, pentru a fi pus sub acuzare. Este ţinut şi acum în arestul poliţiei Braşov, în aş­tep­tarea identificării unor probe relevante, care să-l ducă în faţa procurorilor. Adrian Berceanu a fost eliberat şi audiat în mai multe rânduri.

Basarabeanul Serghei Gorbunov a speculat slăbiciunile sistemului până a ieşit din puşcărie

Gorbunov aşteaptă astăzi rezultatele expertizei balistice a armei găsite asupra sa în momentul reţinerii


Serghei Gorbunov a ajuns la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Craiova la 20 mai 2004, fiind condamnat la 15 ani de închisoare pentru tentativă de omor deosebit de grav.

După ceva mai bine de doi ani de pârnaie, Gorbunov a început să caute metode de a ieşi din închisoare, cerând de mai multe ori întreruperea pedepsei din varii motive. Până la urmă, la 16 mai 2008, infractorul deosebit de periculos şi-a văzut visul cu ochii şi a putut practic să evadeze legal, sub pretextul că trebuie să se opereze de glaucom.

TREI ÎNCERCĂRI
În noiembrie 2007, condamnatul Gorbunov face o primă cerere de întrerupere a excutării pedepsei. Se pune pe rol dosarul 19.472/63/2007, care este soluţionat rapid, în decembrie, cererea lui Gorbunov fiind respinsă. Sentinţa este confirmată de Curtea de Apel Craiova, în ianuarie 2008, prin respingerea recursului formulat de infractorul moldovean.

La numai două zile după decizia Curţii, pe rolul Tribunalului apare o nouă cerere a lui Gorbunov, care susţine că suferă de o afecţiune a ochilor care nu poate fi tratată în Penitenciar. Nici în noul dosar, 1256/63/2008, magistraţii nu sunt de acord cu întreruperea executării pedepsei, dispunând totuşi, în încheierea de la 26 martie, "internarea sub pază într-un spital din cadrul Ministerului Sănătăţii a petentului Gorbunov Serghei, în vederea efectuării intervenţiei chirurgicale".

Gorbunov face din nou recurs la Curte, unde cere, încercând să mai tragă de timp, un interpret de limbă rusă! De ce avea nevoie să tragă de timp? Foarte simplu: pentru că în timp ce recursul era pe rol, Gorbunov mai depusese o cerere de întrerupere a executării pedepsei la Tribunal.

A treia încercare şi al treilea dosar (1932/63/2008) au avut mai mult noroc: în mai 2008, judecătoarea Maria Nicola decide întreruperea executării pedepsei pe o perioadă de trei luni, pentru ca inculpatul să se poată opera de "atacuri acute de glaucom". Procurorul de şedinţă, Marius Vlădoianu, nu face recurs, aşa încât sentinţa rămâne definitivă la 16 mai 2008. Gorbunov este liber să părăsească Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Craiova, unde ar fi trebuit să se întoarcă peste trei luni. După cum ştim cu toţii, nu avea să o facă.

În timp ce Gorbunov e bine mersi în libertate, autorităţile române mai dau câteva dovezi de afecţiune faţă de infractorul fugit. Mai întâi, Curtea de Apel admite recursul formulat de Gorbunov în dosarul în care Tribunalul hotărâse internarea sub pază, casează sentinţa şi dispune rejudecarea cauzei.

LIBERTATE ÎN LOC DE EXTRĂDARE
Numai că, la rejudecare, cauza a rămas fără obiect, întrucât Gorbunov era deja liber. Ba mai mult, într-un alt dosar, magistraţii resping o cerere de extrădare formulată de Republica Molodova, unde Gorbunov fusese condamnat la 12 ani de închisoare printr-o sentinţă din 2003 a Judecătoriei Ciocana (Chişinău).

Dosarul fusese înregistrat la 19 octombrie 2007 la Curtea de Apel Craiova şi, la 12 mai 2008, magistraţii au respins cererea de extrădare pasivă. Procesul nu doar că l-a ţinut pe Gorbunov în România, dar a mai şi costat statul ro­mân 450 de lei, cheltuieli de judecată, bani plătiţi din fondurile Ministerului de Justiţie.

De altfel – nu-i aşa? – ar fi fost şi păcat ca Gorbunov să fie extrădat cu numai câteva zile înainte să fugă din puşcărie! Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Craiova, Aurel Ilie, ne-a precizat însă că ma­gistraţii nu au avut cum să-l extrădeze. "Noi l-am fi extrădat, dar numai după ce executa pedeapsa pe care o avea de ispăşit în România. În plus, am cerut nişte informaţii suplimentare autorităţilor din Republica Moldova, dar nu le-am mai primit niciodată, astfel că instanţa a respins extrădarea", ne-a declarat Aurel Ilie.



Eliberat de judecătoarea Nicola
Despre judecătoarea Maria Nicola nu se ştiu foarte multe. Totuşi, prin Tribunalul Dolj este însă celebru un incident care a avut loc în urmă cu aproximativ doi ani, când preşedintele Instanţei, Constantin Diaconu, a trebuit să cheme un echipaj SMURD din cauză că judecătoarea Nicola începuse brusc să urle că "vine Poliţia peste ea, ca să îi fure copilul". "A fost un moment tragic-comic: judecătoarea parcă înnebunise, zicea că vin poliţiştii pe tavan şi vor să îi fure copilul. Zicea că au venit şi la ea acasă şi că urmează să vină la Tribunal. Au liniştit-o doctorii de la SMURD, până la urmă", ne-a povestit, sub protecţia anonima­tului, un angajat al Tribunalului Dolj. În schimb, despre procurorul Marius Vlădoianu, cel care a uitat să facă recurs, permiţând eliberarea lui Gorbunov, presa locală a avut ce scrie. În 2004, procurorul a fost implicat într-un scandal de trafic de influenţă, alături de interlopul craiovean Sile Drăguşin. Conform unui rechizitoriu al DNA, Sile Drăguşin a cerut 20.000 de euro de la rudele unui arestat, Ghiţă Rădulean, promiţând că aceşti bani vor ajunge la Marius Vlădoianu, pentru ca acesta să favorizeze eliberarea infractorului. Potrivit anchetatorilor, Marius Vlădoianu s-a comportat atunci mai mult ca un avocat al lui Rădulean, solicitând recurs, pentru că pedeapsa primităde acesta era prea mare.

Consilier judeţean, implicat?
"O firmă de schimb valutar trebuie să aibă o echipă de pază, care echipă caută un interlop, iar acel interlop este Nicu Dascălu. Şi pentru că Nicu Dascălu are dosar penal, nu putea să facă firma şi atunci l-a rugat pe consilierul judeţean Paul Enache. Eu n-am spus că Paul Enache este implicat în atentat, ci am spus că el a mijlocit o firmă pentru interlopi. Am fost ameninţat voalat acum 3-4 ani de zile. Paul Enache mi-a dat un telefon, dar Nicu Dascălu mi-a dat mai multe telefoane. Şi chiar am fost urmărit. Eu nu vreau decât ca poliţia să-şi facă datoria", ne-a declarat aseară patronul casei de schimb valutar la care s-a produs atacul armat, Valentin Candidatu. El crede că a fost un jaf comandat deoarece a refuzat să plătească taxă de protecţie unor interlopi. Paul Enache, consilier judeţean al PSD, a precizat aseară pentru Mediafax, că nu-l cunoaşte pe Valentin Candidatu şi că-l va da în judecată pentru calomnie, deoarece "nu este nimic adevărat" din acuzaţiile lansate. "Îl cunosc pe Nicu Dascălu aşa cum îl cunoaşte foarte multă lume în Braşov, ca pe sportiv de valoare şi un campion. Este adevărat că el conduce acum firma de pază pe care eu am înfiinţat-o. El este administratorul acestei firme, cu care eu nu mai am nici o legătură. Se poate verifica faptul că eu nu iau nici un salariu de acolo. Dar această firmă a fost făcută pentru ca Nicu Dascălu şi sportivii de valoare din Braşov să aibă o activitate pe măsura competenţelor lor şi să nu se ocupe cu alte lucruri", a mai spus Paul Enache, cunoscut şi ca om de afaceri implicat în domeniul zootehnic şi manager al asociaţiei sportive non profit FC Tractorul Braşov. Despre Candidatu, consilierul judeţean a aflat în ultimele ore că are peste 20 de case de schimb valutar în Braşov, Bacău şi Sfântu Gheorghe. El îl acuză pe Candidatu de "vina morală" de a nu fi asigurat cea mai bună protecţie pentru angajaţii săi şi nu a respectat regimul de transport al banilor. (Violeta Fotache)

Expertiză IML controversată

Conform unor surse judiciare, cererile de întrerupere a executării pedepsei sunt soluţionate aproape întotdeauna în funcţie de raportul de expertiză medico-legală, judecătorii fiind practic obligaţi să respecte recomandarea medicilor legişti. În cazul lui Gorbunov însă, raportul de expertiză lasă loc de interpretări. Conform adresei nr. 9/A1C7 din 25.02.2008 a Institutului de Medicină Legală Craiova, privind raportul de expertiză medico-legală a persoanei private de libertate Gorbunov Serghei, reies următoarele: "Acesta prezintă diagnostic: suba­tacuri de glaucom cu unghi închis. Rectocolită ulcero-hemora­gică. Afecţiunile de care suferă nu pot fi tratate în reţeaua sanitară a ANP, necesitând aşa cum rezultă din examenul oftalmologic intervenţie chirurgicală de urgenţă, care nu poate fi efectuată decât în reţeaua sanitară a Ministerului Sănătăţii. Această intervenţie chirurgicală necesită internare de maximum 1-2 săptămâni şi ulterior perioadă postoperatorie. Opinăm fie pentru întreruperea executării pedepsei pentru o perioadă de 2-3 luni, în care este inclusă şi refacerea postoperatorie, fie internare sub pază pentru efectuarea intervenţiei chirurgicale, după care cazul va fi reevaluat".

Se putea trata în penitenciar
Prof. dr Monica Pop (foto), directorul Spitalului de Urgenţe Oftalmologice, precizează despre  glaucomul pentru care a fost eliberat Gorbunov că este o afecţiune rară la persoane între 30 şi 35 de ani. "În nici un caz nu era nevoie de trei luni de recuperare, el putea să fie tratat şi în penitenciar. Nu ştiu dacă operaţia putea fi făcută în Penitenciarul de la Craiova, dar sigur tra­tamentul postoperator putea fi făcut în spitalul de la penitenciar." Prof. dr Monica Pop spune că în multe spitale civile din ţară sunt operaţi deţinuţi în condiţii de pază. Atacul de glaucom se manifestă prin dureri oculare foarte mari, fiind o presiune intraoculară crescută. De asemenea, pacientul are dureri foarte mari de cap şi vărsături.

Prieten cu Adrian Berceanu, un ex-patron de televiziune

O posibilă explicaţie pentru eliberarea lui Gorbunov a început să circule prin mediul afaceriştilor craioveni, care susţin că, în timpul şederii la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova, Gorbunov s-a împrietenit cu influentul Adrian Berceanu, fost patron al televiziunii locale Oltenia TV, arestat într-un dosar de returnare ilegală de TVA şi eliberat în 2006. Potrivit surselor noastre, Adi Berceanu, ginerele unui fost deputat PSD, este cel care mai apoi şi-a folosit banii şi influenţa pentru a-l ajuta pe Gorbunov să iasă din puşcărie. Mai mult, se pare că Gorbunov stătea într-o locuinţă pusă la dispoziţie chiar de Berceanu, care deţine acum un hotel în Poiana Braşov. Cert este că, la momentul arestării lui Gorbunov în supermarketul din Braşov, acesta era însoţit chiar de Adrian Berceanu.

×