Comoara ar fi fost ingropata de turci, in timpul unei invazii, candva prin secolul al XIV-lea, in aceeasi groapa cu tinerii din sat, care au fost macelariti. Turcii au pierit si ei, in lupte, astfel ca nu ar mai fi ajuns niciodata sa-si dezgroape aurul.
Satenii spun ca, o data pe an, in noaptea din ziua urmatoare macelului, in poienita respectiva, se vede o lumina mare, iar "monedele de aur joaca in hora". Cine le vede, moare. Asta daca nu cumva "i-a fost scris sa se imbogateasca".Batranii comunei doljene Terpezita sunt convinsi ca undeva in apropierea satului lor, la marginea unei padurici, este ingropata o comoara blestemata. Oamenii spun ca laditele pline cu monede de aur asteapta sa fie descoperite de cateva sute de ani, insa daca persoanei care le gaseste "nu i-a fost scris sa se imbogateasca", atunci aceasta moare pe loc. Legenda dateaza de prin secolul al XIV-lea, din timpul invaziilor turcesti in Tara Romaneasca. "Atunci, cand au navalit turcii in satul nostru, era intr-o duminica si toti tinerii, baieti si fete, erau la hora, intr-o poienita din apropierea padurii. Turcii i-au omorat pe toti. De teama sa nu fie siluite, unele fete au apucat sa se arunce intr-o fantana", povesteste una dintre batranele comunei, Elisabeta Ungureanu, 64 de ani. "Turcii aveau cu ei cufere pline cu monezi de aur. Ca sa nu le mai care dupa ei, in timpul invaziei, catre nord, le-au ingropat cu oamenii omorati, intr-o groapa comuna. Au stabilit sa dezgroape aurul la intoarcere, catre Turcia. Numai ca au murit in timpul bataliilor, in Tara Romaneasca, astfel ca aurul a ramas acolo. Numaâ ca nimeni nu stie, exact, unde e ingropat", mai spune batrana.
BLESTEM. Cei mai varstnici dintre sateni sunt convinsi ca in apropierea satului lor este ingropata o comoara, insa nu o cauta deoarece ar fi blestemata. "Banii de aur sunt blestemati. O data pe an, in noaptea de dupa ziua macelului, banii joaca. Adica joaca in hora, se aud lautari, chiote, se vede lumina mare. Exact ca oamenii care au fost omorati, atunci, de turci. Asa se povesteste din batrani. Daca persoanei care-i vede i-a fost scris sa se imbogateasca, atunci aceasta ii gaseste. Daca nu, moare pe loc. Asa ne-au povestit noua parintii nostri, lor - parintii lor si tot asa. Se stie din batrani ca e o comoara ingropata undeva, la marginea padurii, langa sat, intr-o poenita", mai spune Elisabeta Ungureanu.
SCEPTICISM. Tinerii nu se arata insa la fel de increzatori si sunt de parere ca legenda "este pentru adormit copiii mici". Autoritatile se situeaza la acelasi pol.
Pana una-alta, legenda este departe de a muri, caci, asa cum a circulat, si pana acum, tot asa va fi povestita si de azi inainte copiilor si nepotilor, seara, inainte de culcare, sau in duminicile insorite. Poate exact ca aceea in care au pierit, in secolul al XIV-lea, tinerii din comuna Terpezita. ( CRISTIAN VASILCOIU )
Stima banilor (III)
Daca Duhurile comorilor sunt suparate peste masura cum ar fi la o suparare a locurilor cu comorile, ele primejduiesc nu numai pe cei ce le supara, dar chiar si localitatea intreaga a surpatorilor. Despre comoara din muntele Tetin de langa Cernauti se spune ca daca ar lua cineva piatra de acolo si ar strica culcusurile necuratilor, acestia ar sfarama Cernautii.
Cateodata, Duhul pazitor al comorii se aciuaza si prin locurile vecine, cand acestea-i sunt prielnice; astfel sunt fantanile, cari se cunosc dupa apa lor care este "grea". Dintr-o astfel de fantana, ca sa se alunge Duhurile necurate, trebuie sa se faca in preajma ei sau pe ghizdele semnul crucii.
La acesta vom adauga un alt soiu de Stima, pentru alt soiu de comori, - acele ale pamantului inghetate acolo de la "inceputul inceputului " - Valve si bai. Baile sunt, pentru Ardeal, minele; deci sunt mine sau bai de aur, asa de frumos descrise de dl I. Agarbiceanu in romanul sau "Arhanghelii", cari sunt stapanite de Valve.
CONTINUARE: Tezaure instrainate