x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Omor pe șefia ASF, instituția cu cele mai mari salarii din România: Au început jocurile de culise pentru numirea noii conduceri

Omor pe șefia ASF, instituția cu cele mai mari salarii din România: Au început jocurile de culise pentru numirea noii conduceri

de Adrian Stoica    |    18 Oct 2023   •   00:05
Omor pe șefia ASF, instituția cu cele mai mari salarii din România: Au început jocurile de culise pentru numirea noii conduceri

Deși era dat ca viitorul președinte al Autorității de Supraveghere Financiară, Liviu Voinea nu va ajunge totuși aici. El va prelua, de la data de 1 noiembrie, funcția director executiv la Banca Mondială din partea României.

Desemnarea lui este acum în curs de avizare pe circuitul interministerial, după care propunerea va ajunge pe masa premierului, au declarat în exclusivitate pentru cotidianul Jurnalul surse din piața asigurărilor. Dacă Liviu Voinea este ieșit din cărți, în schimb Leonardo Badea speră să revină la șefia Autorității, după ce în perioada iulie 2017 - octombrie 2019 a mai condus această instituție, iar după această dată ocupă funcția de viceguvernator la BNR. Procedura de desemnare a noilor membri ai Consiliului ASF trebuie să demareze în scurt timp, având în vedere că până cel mai târziu pe data de 15 noiembrie trebuie votată în Parlament noua componență pentru un mandat de patru ani.

Liviu Voinea a fost până recent reprezentant al României la FMI. Odată cu terminarea mandatului, numirea sa în funcția de președinte al ASF din partea PSD era dată ca sigură, chiar și președintele Marcel Ciolacu declarând că partidul îl susține. Liviu Voinea este unul dintre autorii din umbră ai planului de austeritate adoptat recent de Executiv, plan care a reușit să nemulțumească întreg mediul de business din România.

 

Funcții puține, doritori mulți

 

Desemnarea președintelui ASF și a celorlalți membri ai Consiliului este deja în faza negocierilor în cadrul partidelor, dar și între partide. Actualul președinte al ASF, Nicu Marcu, a fost nominalizat pentru acest mandat de către PNL, dar acum nominalizarea președintelui o va face PSD, ceea ce înseamnă că nu va mai primi un al doilea mandat în fruntea Autorității. Surse din piața de asigurări spun însă că el și-ar dori să fie susținut de PNL pentru un mandat de vicepreședinte, dar prestația lui în frunte ASF lasă foarte mult de dorit. De altfel, toți din actualul Consiliu încearcă în această perioadă să-și asigure un sprijin politic pentru a fi nominalizați din nou. Acestora li se adaugă însă și unii foști membri ai conducerii ASF, spun sursele citate. Ceea ce-i unește pe cei mai mulți dintre cei care astăzi încearcă să-și asigure spatele pentru un mandat în instituția care oferă angajaților cele mai mari salarii din țară este complicitatea la falimentul City Insurance. Câtă responsabilitate poartă fiecare pentru această cădere rămâne să aflăm, asta cu condiția ca procurorii DIICOT să meargă până la capăt cu ancheta in rem pe care astăzi o au în derulare.

 

Cum arată competiția

 

Actualul viceguvernator al BNR, Leonardo Badea, vrea să revină în funcția de președinte al ASF, Cornel Coca Constantinescu (fost vicepreședinte ASF cu sprijinul PSD) și Albin Biro (fost membru neexecutiv cu sprijinul UDMR) încearcă să-și asigure un mandat de vicepreședinte al sectorului de asigurări, Daniel Armeanu țintește iar poziția de vicepreședinte al sectorului de pensii, în timp ce Aura Socol încearcă să obțină un mandat de membru executiv sau cel puțin să-și păstreze actuala poziție de membru neexecutiv.

 

Tergiversare, o măsură cu efecte grave

 

Leonardo Badea a mai ocupat în trecut poziția de președinte al ASF, iar din această poziție a amânat în prima fază demararea unui control la City Insurance, deși existau semnale că societate avea lipsă de lichidități,  numărul petițiilor la adresa companiilor crescuse exponențial începând cu anul 2018 și, nu în ultimul rând „înghițea masiv” asigurările RCA pentru TIR-uri (cap tractor) și autoutilitare mari la prețuri foarte mici, jumătate din tariful de referință, indiferent de istoricul de daune. Faptul că City voia să atragă cât mai multe astfel de polițe RCA la tarife preferențiale era un semnal pentru orice profesionist de asigurări că această companie se confrunta cu o lipsă de lichidități.

Astfel, pe 30.05.2018 Consiliul ASF respingea prin vot cererea de control la City Insurance în ciuda semnalelor negative. Împotriva controlului votau la acea dată cinci membri ai Consiliului ASF, printre care s-a numărat și președintele Leonardo Badea, unul s-a abținut și doar unul a votat pentru realizarea controlului la această societate. Printre cei care au votat împotriva controlului s-a mai numărat și Cornel Coca Constantinescu. El a ocupat pentru o scurtă perioadă și funcția de prim-vicepreședinte ASF, iar din această calitate a condus Direcția Supraveghere și Control Asigurări care se ocupa de verificarea, controlul și întocmirea documentelor pentru scoaterea din redresare a companiei City Insurance, lucru care se întâmpla în vara anului 2017.

 

Ani întregi șefii ASF au închis ochii

 

De abia în martie 2020 Consiliul ASF ajunge să discute despre primul control realizat la City Insurance, care avea să confirme dezastrul. În 2020, Daniel Armeanu, din poziția de vicepreședinte al sectorul de pensii private și susținut de alți cinci colegi care astăzi vor să obțină noi mandate, a mai dat o mână de ajutor firmei City Insurance pentru ca aceasta să nu fie nevoită să aducă prea mulți bani pentru acoperirea capitalului de solvabilitate, reducând necesarul solicitat de Direcția de supraveghere și control de la 35 de milioane de euro la 16,5 milioane de euro, în urma unei cereri de reanalizare a controlului executat. În final, nici suma de 16,5 mil. euro nu a mai fost adusă.

 

Călin Rangu vrea înapoi, Valentin Ionescu vrea să continue

 

Alte două persoane care încearcă să prindă un loc în conducerea ASF sunt Călin Rangu (director în ASF până în septembrie 2021, în prezent director Direcția Rezoluție în cadrul Fondului de Garantare a Asiguraților - FGA) și Valentin Ionescu (director Direcția de Strategie și Stabilitate Financiară), spun surse din piața asigurărilor, care susțin că fiecare vizează postul de vicepreședinte la sectorul asigurări. În ceea ce-i privește pe aceștia, să amintim că din poziția de director Conduită, Călin Rangu a prezentat societatea City Insurance ca una cu abateri minore, în timp ce Valentin Ionescu din poziția sa de director Stabilitate Financiară este cel care a verificat contractul de împrumutul de 50 de milioane de euro încheiat de City Insurance cu o societate de producție cinematografică din Portugalia și a spus că totul este în regulă, deși ulterior, în 2021, s-a demonstrat că în realitate acești bani nu au intrat niciodată în contul companiei de asigurări, totul fiind un fals. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: asf jocuri noua conducere