x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special József Nyírő despre Goebbels, şeful propagandei naziste: „Un om bun, pe care nu doar trebuie, dar pe care chiar merită să-l iubeşti!”

József Nyírő despre Goebbels, şeful propagandei naziste: „Un om bun, pe care nu doar trebuie, dar pe care chiar merită să-l iubeşti!”

de Dorin Suciu    |    30 Mai 2012   •   11:56
József Nyírő despre Goebbels, şeful propagandei naziste: „Un om bun, pe care nu doar trebuie, dar pe care chiar merită să-l iubeşti!”

Cel mai recent numar din prestigioasa revista ungara Élet és Irodalom – Viata si Literatura – face dezvaluiri socante in contextul circului reinhumarii scriitorului fascisto-hungarist József Nyíro. Ele contrazic flagrant afirmatiile lui Oszkár Füzes, ambasadorul Ungariei la Bucuresti, facute recent presei cum ca Nyíro nu ar fi fost nici adept al partidului fascist Crucile cu Sageti, nici antisemit si cu atat mai putin antiroman. in fata dovezilor prezentate, nu stau in picioare nici asertiunile lui László Kövér, presedintele Parlamentului Ungariei, care sustinea ca "trebuie sa facem o deosebire intre activitatea politica a lui József Nyíro si ceea ce a scris. Pentru ca ceea ce a scris acesta dovedeste clar ca era adeptul neconditionat al fascismului si nazismului.

Cu adevarat socant este faptul ca trecutul publicistic infamant al "apostolului secui', cum le place unora sa-l numeasca pe Nyíro, era cunoscut inca in urma cu aproape un deceniu, din timpul primei guvernari a Fidesz! Secvente semnificative din seria de articolele in care József Nyíro facea elogiul tartorului-sef al propagandei naziste, Jozef Goebbels, au aparut, la timpul respectiv, intr-un serial publicat in Élet és Irodalom sub semnatura lui András Nyerges, reputat scriitor, poet si publicist. Acum, autorul sintetizeaza acele texte avertizand ironic cititorul ca se va… autoplagia deoarece "e pe cale sa se repete ceva care inca in 2003 m-a obligat sa scriu mai multe articole (continand informatii) pe care unii, acum, cu ocazia circului reinhumarii lui József Nyíro, se prefac ca nu stiu ca au fost aduse la cunostinta publicului.' (http://www.es.hu/nyerges_andras;szinrebontas;2012-05-23.html)

Pentru inceput, sunt reenumerate productiile publicistice in care Nyíro isi relateaza impresiile de la congresul de la Weimar al scriitorilor nazisti germani, aparute in numerele din 4, 5 si 6 noiembrie 1941 ale ziarului Keleti Újság.

Despre Jozef Goebbels, mana dreapta a lui Adolf Hitler, József Nyíro scrie mai mult decat ditirambic, de-a dreptul exaltat: "Acum stiu cine esti! Esti Conducatorul vietii spirituale a Germaniei, aflat in chiar mijlocul conflictului mondial, atunci cand patria sa isi poarta lupta glorioasa, iar dulcea ei limba materna revarsa puritate. Asta explica totul: si cine este Josef Goebbels, ministru al Reichului, si cum, de ce, Germania este atat de mare si de neinvins!'

Si "apostolul' continua sa delireze despre tizul sau: "Cel care este mandria tineretului si poporului german (Goebbels) este nu numai un om mare, ci si un om bun, pe care nu doar trebuie, dar pe care chiar merita sa-l iubesti!'.

In eseul sau, András Nyerges mai arata ca, in sedinta din 20 noiembrie 1942 a Parlamentului Ungariei, József Nyíro declara ritos: "in laturi cu cei care au aversiune fata de omenia maghiara! in laturi cu cei care, de atata amar de vreme, sub asa-numita masca a umanismului, ne pustiesc fara a fi pedepsiti in domeniul presei, a literaturii, a artei, a spiritualitatii, si asta in propria tara! Aceasta conceptie, aceasta mostenire decazuta a liberalismului jidovesc care a infectat pe multi unguri de buna-credinta din randurile noastre, aceasta propaganda deghizata trebuie sa dispara din viata ungara!'
In ultima sa interventie parlamentara, cea din 16 ianuarie 1945, cu numai doua zile inainte de caderea capitalei acelei Ungarii care era condusa de guvernul Crucilor cu Sageti, Nyíro nu scapa prilejul de a exprima atasamentul si stima (!) fata de Germania nazista: "… cerem autoritatilor sa transmita Fuhrerului Reichului german, ai carui aliati suntem, (…) admiratia pe care o simtim fata de eroismul soldatilor germani!' Exemplele atasamentului lui fata de fascism si nazism, dupa fuga sa din Ungaria impreuna cu guvernul lui Szálasi, ar putea continua.

Ca sa revenim, toate aceste date despre trecutul hungarist a lui József Nyíro erau binecunoscute inca din 2003 si totusi, László Kövér, presedintele Parlamentului Ungariei, a pus la cale impreuna cu Partidul Civic Maghiar, al carui presedinte de onoare este, acel circ - din fericire ratat - al reinhumarii cu pompa in Romania a acestui personaj dovedit ca fascist si antisemit.

O analiza succinta a celor intamplate arata ca a fost vorba nu numai de o actiune de manipulare electorala a maghiarilor din Romania in favoarea PCM si in dauna UDMR, ci si de o tentativa de "marcare politica de teritoriu' in paralel cu o operatiune de intoxicare a autoritatilor romane. Adica, de un veritabil razboi psihologic si de imagine impotriva Romaniei.

×