Un copil orb, fata in fata cu statul
Rares Grecu, un copil nevazator, este chemat in instanta pentru a acoperi o "gaura" de aproape 1.000 de euro din contabilitatea Directiei de Sanatate Publica Prahova. Numai ca "debitorul" nu a primit nici un ban de la statul roman si nici nu este parte directa in tranzactia care s-a soldat cu aceasta datorie.
|
|
"DEBITORUL". Rares nu va putea sa vada niciodata 1.000 de euro, dar el se multumeste sa cunoasca lumea din vorbele celor mari
|
Grecu Rares Valentin a venit pe lume prematur, la doar 6,5 luni. In primele trei luni de viata, la varsta la care altii abia vad lumina zilei, micutul nevazator si-a facut o datorie de 1.000 de euro, cam cat castiga un tanar cercetator roman intr-un an. Explicatia situatiei, pe cat de absurda ar putea parea, este totusi una care sta in picioare intr-o instanta romaneasca, la termenul de miercuri al procesului deschis de catre Directia de Sanatate Publica (DSP) Prahova, judecatoarea acceptand "calitatea procesuala" a lui Rares.
AMENINTARE. La ora anuntata, 8:30, miercuri, 25 mai, sotii Grecu au ajuns la Tribunalul din Ploiesti cu inimile indoite. In urma cu o zi au avut o discutie cu sefi din cadrul Directiei de Sanatate si cineva parea sa se fi convins pana la urma ca totul este o greseala. Dar nu stiau daca cele auzite cu o zi mai devreme vor insemna finalul acestui calvar.
Gandurile Eugeniei Cristina (40 de ani) si ale lui Petre Anton Grecu (37 de ani) se tot duc la amenintarea pe langa care au trecut: daca bunica n-ar fi fost acasa sa primeasca citatia, instanta ar fi putut hotari plata sumei revendicate fara ca ei sa afle macar de "datoria" pe care Rares Valentin o are fata de DSP. Adica ei, pentru ca, pana la urma, ar fi platit-o parintii, nu micutul. Mai fac si cate o observatie sugubeata: Rares, la 4 ani, a fost citat ca "debitor", dar daca vreun parinte ar incerca sa intre in cladirea Tribunalului cu copilul de mana, jandarmul de la poarta ar fi interzis minorului accesul.
Dupa o ora, transpirat, isi face aparitia Cosmin Pipoi Ionescu, juristul DSP Prahova, cel pe care trebuie sa-l infrunte in instanta. Fara ca macar sa se scuze pentru intarziere, tanarul functionar public anunta zambitor ca va cere o amanare a termenului de judecata. Poate pentru ca Ministerul Sanatatii si Familiei (MSF) sa gaseasca o iesire onorabila din aceasta situatie, devenita subiect de presa.
Citește pe Antena3.ro
Debitor
Cosmarul familiei Grecu se cheama "somatie de plata", respectiv o procedura legala foarte dura, care se poate consuma chiar si in absenta acuzatului, "debitorul". O hotarare judecatoreasca in astfel de situatii se soldeaza automat cu obligativitatea achitarii datoriei, respectiv poprirea bunurilor. Calea legala este una care scoate din discutie orice urma de indoiala cu privire la solicitarea financiara a DSP, dar, cu toate acestea, patru angajati cu functii si responsabilitati administrative ale institutiei au incercat pret de o ora sa ne convinga ca manevra legala nu este decat... o abureala.
NEREGULI. O fi avand el dreptate Cosmin Pipoi Ionescu ca "debitorul nu are varsta", dar sa vedem ce a facut el pentru recuperarea sumei, de pe scaunul de angajat pe bugetul care se da pagubit in speta: a ales o cale juridica - somatia de plata - care da putine sanse de rezolvare a situatiei fara a pune in dificultate familia Grecu; a emis un neadevar in actiunea in instanta, afirmand ca "debitorul" a folosit acea suma, dar fara sa aduca dovezi justificative ale modului in care s-au cheltuit banii, desi banii "in recuperare" sunt un rest si nu totalul celor platiti (familia a adus factura din partea clinicii pentru o parte din suma si, pana la proba contrarie, nu avem motive sa ne indoim ca acesta este singurul act justificativ emis de clinica); pentru a agrava situatia, "debitorul" a facut referire la un ordin al MSF care obliga strict familia la a se ocupa de probarea cheltuielilor, aparut la 7 zile dupa operatia micutului si la aproape 4 luni dupa emiterea ordinului de plata.
RARISIM
|
Baietelul s-a nascut prematur, fiind unul dintre cazurile rare ale naturii. De aici, si numele sau, Rares. Desi mama lui are un RH al sangelui pozitiv, corpul ei a generat anticorpi caracteristici fenomenului de izoimunizare. Mai romaneste spus, trupul mamei sale a respins copilul, ca si cum ar fi un corp strain, anomalie care seamana cu aceea a cazurilor cand unul dintre parinti are RH negativ. Descoperirea deficientei la timp a facut ca sarcina sa fie dusa mai departe, dar nu pana la capat. Ochii baiatului nu s-au dezvoltat suficient, diagnosticul pus de cei mai buni oftalmologi romani fiind "persistenta vitro primitiv". Medicii au cautat o clinica din strainatate pentru o interventie medicala salvatoare, factura cu bucluc fiind, de fapt, cea care a acoperit costul operatiei suferite de Rares.
|
|
Cititorii care au avut probleme asemanatoare cu decontarea cheltuielilor medicale din strainatate sunt rugati sa ne contacteze la redactie.
|