x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Jurnalul de bucătărie: Dragostea pluteşte în aer

0
Autor: Tudor Cires Simona Lazar 13 Feb 2008 - 00:00
Jurnalul de bucătărie: Dragostea pluteşte în aer


La mijlocul lui februarie, vrând-ne­vrând, te molipseşti şi tu de “febra iubirii”. Te laşi furat, mai mult decât de obicei, de inimioare roşii, lumânărele parfumate sau bomboane poleite. An de an te străduieşti să-i oferi iubitului sau iubitei ceva cu totul special, ceva care să-i arate – poate sună un pic prea banal – cât de mult o iubeşti.

La mijlocul lui februarie, vrând-ne­vrând, te molipseşti şi tu de “febra iubirii”. Te laşi furat, mai mult decât de obicei, de inimioare roşii, lumânărele parfumate sau bomboane poleite. An de an te străduieşti să-i oferi iubitului sau iubitei ceva cu totul special, ceva care să-i arate – poate sună un pic prea banal – cât de mult o iubeşti.

Şi totuşi nu simţiţi nevoia unei schim­­bări? Dacă în locul unei cutii de bom­boane frumos ambalate (bineînţeles cu fundiţa de rigoare) aţi pregăti un ca­dou aromat şi îmbietor? Nu e vorba pur şi simplu despre o cină romantică, în in­ti­mitatea căminului. Închipuiţi-vă o ini­ţiere în arta dulce a iubirii. Arome de cio­co­lată, de migdale, de scorţişoară sau de va­nilie. Prăjituri pufoase ce se to­pesc în gu­ră şi altele ce trebuie savurate mai pe în­delete. Luaţi parte împreună la al­chi­mia ce transformă ingrediente inerte în gusturi şi arome vii, mereu noi.

 

 

 

Alchimie în bucătărie

 

Cercetătorii (iată că şi iubirea a devenit obiect de experimente şi studii ştiin­ţifice) spun că aromele din bu­că­tă­rie, în special cele de ciocolată caldă, scor­ţişoară, cocos, căpşuni sau vanilie sunt mult mai puternice decât orice par­fum. Nu mai încercaţi să des­coperiţi subs­tanţa secretă, afro­di­ziacă, ce transformă un suflet îngheţat în foc. Des­chideţi uşa bucătăriei şi lăsaţi-vă sufletul să vă ghideze. “Deliciu fistichiu”, “Gu­riţe gurmande”, “Tort Micul Tria­non” sau “Şuşoteli de ciocolată” sunt doar câteva idei născute dintr-o inspira­ţie de moment. Combinaţi ingredientele preferate, aşezaţi alături un pahar de şampanie sau de vin şi deschideţi-vă inima! Dragostea pluteşte în aer.

 

 

 

Deliciu “fistichiu”

 

Ingrediente: 150 g ciocolată neagră, 100 g unt, 4 ouă, 120 g zahăr, 100 g făină, o linguriţă de praf de copt, unt pentru uns formele; pentru decor: 50 g ciocolată neagră şi 50 g aşchii de fistic.

Preparare: Topiţi ciocolata şi untul (fiecare separat), la microunde (timp de o jumătate de minut). Bateţi bine ouăle cu zahărul, adăugaţi făina (în care aţi amestecat praful de copt), apoi ciocolata topită şi untul. Ungeţi forme de brioşe cu unt şi turnaţi înăuntru compoziţia rezultată. Daţi la ­cuptor, pentru 30 de minute, la temperatura de 180˚C. După ce s-au copt, scoateţi-le şi aşteptaţi cinci minute înainte de a scoate din forme. Pentru a-l decora turnaţi pe deasupra puţină ciocolată topită şi presăraţi aşchii de fistic, apoi lăsaţi să se răcească.

 

 

 

Tort “Micul Trianon”

 

Ingrediente: pentru blatul cu migdale: 60 g pudră de migdale, 130 g zahăr pudră, 15 g făină, 3 albuşuri, o linguriţă de fulgi de ciocolată amară; pentru crema pralinată: 200 g praline, 90 g pişcoturi de şampanie; pentru spuma de ciocolată: 75 g zahăr pudră, un ou şi încă 3 gălbenuşuri, două linguri de apă caldă, 200 g ciocolată menaj, 300 g frişcă lichidă.

Preparare: Pentru a pregăti blatul cu migdale, amestecaţi întâi bine ingredientele în stare solidă: făina, pudra de migdale, fulgii de ciocolată şi jumătate din cantitatea de zahăr pudră. Bateţi albuşurile spumă, încorporând restul de zahăr. Apoi încorporaţi celelalte ingrediente, amestecând uşor. Într-o for­mă de tort cu diametrul de 22 cm pu­neţi această compoziţie şi daţi 10-15 mi­nute la cuptor, la temperatura de 220˚C. Lăsaţi să se răcească de tot, apoi scoateţi din formă. Acest blat va fi baza tortului.

 

Pentru crema pralinată, mai întâi topiţi la microunde pralinele. Sfărâmaţi pişcoturile de şampanie şi încorporaţi-le. Întindeţi bine, cu lama unui cuţit, această compoziţie peste blatul cu migdale. Lăsaţi să se întărească într-un loc mai rece (e bine să nu fie la frigider).

Pentru spuma de ciocolată, bateţi gălbenuşurile cu zahărul şi cu două linguri de apă caldă. Amestecul trebuie să-şi tripleze volumul şi să devină lejer şi spumos. Topiţi ciocolata în cuptorul cu microunde şi adăugaţi-o în compoziţie, amestecând până se uniformizează. Bateţi frişca foarte bine şi apoi încorporaţi amestecul obţinut mai înainte. Puneţi cercul tăvii de copt pe un platou şi vărsaţi în interiorul lui această spumă, netezind-o bine cu o spatulă, pentru a elimina bulele de aer. Daţi la congelator pentru patru ore, apoi scoateţi şi treceţi cu grijă spuma îngheţată deasupra celorlalte elemente ale tortului, trăgând încet platoul de dedesubt. Abia când aţi fixat locul, desfaceţi cercul tăvii de tort şi ridicaţi-l. Decoraţi cu felii de portocale sau kiwi, cu jumătăţi de căpşuni sau pur şi simplu pudraţi cu cacao şi fulgi de migdale.

 

 

“Şuşoteli” de ciocolată

 

Ingrediente: 125 ml lapte, 120 ml apă, 125 g unt, 2 g sare, 4 ouă mari, 110 g făină, 30 g pudră de cacao, 200 g zahăr tos.

Preparare: Fierbeţi laptele şi apa, împreună cu untul tăiat în bucăţele şi sarea. Când untul s-a topit complet, adăugaţi făina şi cacaua (amestecate). Încorporaţi bine şi lăsaţi să fiarbă un minut la foc mic, până se mai îngroaşă compoziţia. Lăsaţi puţin să se răcească şi vărsaţi totul într-un bol de mixer, adăugaţi trei ouă – unul câte unul – şi mixaţi. Bateţi ultimul ou cu un tel şi adăugaţi-l în compoziţia din bol, amestecând de această dată uşor cu o spatulă.

Luaţi un poş şi montaţi-i o duză mărimea 10. Aşezaţi o folie de hârtie sulfurizată pe o tavă de cuptor şi, cu ajutorul poşului, puneţi câte puţin din compoziţie, la distanţe egale (ar trebui să vă iasă aproximativ 50-60 de bucăţi). Curăţaţi eventualele picături din compoziţie care au căzut din poş. Presăraţi zahăr tos pe fiecare porţie şi daţi la cuptor, timp de 30 de minute, la temperatura de 170˚C. Micile “şuşoteli” dulci pot fi servite atunci când aveţi o întâlnire intimă, alături de cafea, ceai cu lapte sau cu un vin roşu.

 

 

 

“Guriţe” gurmande

 

Ingrediente: 150 g smochine uscate (alese să fie ceva mai moi), 150 g cai­se uscate, 40 g coajă de portocale confiată, 100 g fistic, migdale şi alune (în total), 50 g unt, 100 g ciocolată cu lapte, 150 g ciocolată neagră.

Preparare: Tocaţi fructele uscate în cubuleţe. Tăiaţi în bucăţi mari jumă­tate din cantitatea de fistic, migdale şi alune. Topiţi untul şi ­cio­colata cu lapte în cuptorul cu microunde ­(se­parat, fiecare câte o jumătate de minut). Amestecaţi totul foarte bine. Formaţi între palme “guriţele” (în formă de bulgăraşi), pe care le aşe­zaţi pe o planşetă acoperită cu hârtie ­perga­ment. Daţi la rece ­pentru o oră. După acest timp, topiţi ciocolata neagră la bain-marie şi treceţi fie­care “guriţă” prin această ciocolată, apoi aşezaţi-le din nou pe hârtia ­per­ga­ment. Tăiaţi mărunt restul de mig­dale, fistic şi alune, presăraţi peste dulciuri şi mai treceţi o dată prin ciocolată. Lăsaţi să se întă­rească ciocolata la temperatura ca­me­rei, după care le puteţi păstra le rece, într-o cutie de metal sau de sticlă închisă ermetic. Puteţi prepara ­ace­leaşi “gu­riţe” folosind, în loc de fistic, migdale şi alune (integral sau pentru o parte din cantitate), o serie de ­con­dimente, în special scorţişoară sau piper. ­Astfel “guriţele” vor fi mai picante.

 

• Citiţi şi celelalte articoel din  Jurnalul de bucătărie 

Citeşte mai multe despre:   special,   ciocolata,   zahăr,   migdale

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Tragedia de la Onești, analizată de veterani din Poliție  

Tragedia de la Onești, analizată de veterani din Poliție  
Galerie Foto Intervenția eșuată de la luarea de ostatici din Onești va avea efecte dezastruoase pe termen lung, dacă nu se schimbă urgent modalitatea de pregătire a polițiștilor și maniera în care sunt comunicate...

Medici: Pierdem vieți care pot fi salvate! STOP discriminării pacienților!

Medici: Pierdem vieți care pot fi salvate! STOP discriminării pacienților!
Peste 40.000 de morți în plus au fost, în România, în 2020, față de 2019, potrivit datelor statistice, și doar o treime dintre aceste decese în exces sunt atribuite infecțiilor cu SARS-CoV-2. Grosul provine...

Cum arată „Cartierul Elena Udrea”, construit la Cluj

Cum arată „Cartierul Elena Udrea”, construit la Cluj
Galerie Foto Adrian Alexandrov, soțul fostului ministru PDL al Dezvoltării și Turismului, a intrat, anul trecut, ca acționar majoritar într-o companie care a funcționat ca societate pe acțiuni la purtător și care este...

CNAIR nu poate ţine ritmul cu gogoşile electorale ale PNL. 1 metru/oră, viteza autostrăzilor promise de PNL

CNAIR nu poate ţine ritmul cu gogoşile electorale ale PNL. 1 metru/oră, viteza autostrăzilor promise de PNL
Galerie Foto Pariul electoral al PNL că în România se vor inaugura 3.000 de kilometri de autostrăzi şi drumuri extreme până în 2030 este contrazis puternic de realitate. Deşi ar trebui să termine în fiecare an 300 de...

Campaniile pentru prezidențiale, covor roșu spre pușcărie

Campaniile pentru prezidențiale, covor roșu spre pușcărie
Corupția mustește în campaniile pentru alegerile prezidențiale la Paris și în Micul Paris. Nicolas Sarkozy și Traian Băsescu au ajuns în cele mai înalte funcții publice ale statului francez și român...

Din ciclul “Și eu, acum, ce mă fac, dacă am rămas fără coledzi?”. Simplu, te angajezi la Parlament. Consilier sau director

Din ciclul “Și eu, acum, ce mă fac, dacă am rămas fără coledzi?”. Simplu, te angajezi la Parlament. Consilier sau director
Galerie Foto Nimic nu se pierde, totul se transformă, spune un vechi proverb românesc. Asta pare să fie și regula nescrisă care funcționează la nivelul Parlamentului și al Guvernului României. Un deputat și un senator,...

SPP bagă 3,2 milioane de euro în avioane fără pilot. Bodyguarzii demnitarilor se pregătesc pentru dezastre

SPP bagă 3,2 milioane de euro în avioane fără pilot. Bodyguarzii demnitarilor se pregătesc pentru dezastre
Galerie Foto Serviciul de Protecție și Pază a contractat, luna trecută, aeronave fără pilot, un punct mobil autonom de comandă și un complet de balize luminoase portabile, pentru care va plăti suma de 3,2 milioane de euro....

Inima, o „baterie” care lansează stimuli electrici 

Inima, o „baterie” care lansează stimuli electrici 
Galerie Foto Mulţi au tulburări de ritm ale inimii, stare destul de greu de ţinut în frâu de cardiologie. Cunoscutul cardiolog Gabriel Tatu-Chiţoiu, șef departament la Spitalul de Urgenţă Floreasca, ne spune care este...

Polivalenta de la Tulcea, pariul lui Cîţu pentru relansarea economiei

Polivalenta de la Tulcea, pariul lui Cîţu pentru relansarea economiei
Galerie Foto Guvernul se laudă cu un program de investiţii ambiţios, alocând pentru susţinerea lui 61,4 miliarde de lei. O listă cu nu mai puţin de 160 de proiecte publice este promisiunea Guvernului condus de Florin Vasile C

Ca pe vremea PDL. Guvernul Orban a „spart” peste un miliard pe săli de sport și bazine de înot, în anul pandemiei

Ca pe vremea PDL. Guvernul Orban a „spart” peste un miliard pe săli de sport și bazine de înot, în anul pandemiei
Galerie Foto Anul 2020, cunoscut drept anul pandemiei de SARS-CoV-2, în care toate resursele financiare au fost, teoretic, alocate pentru adoptarea măsurilor de combatere a răspândirii COVID-19, precum și pentru diminuarea...

Rețeta de succes a familiei unui liberal celebru. Ghinion în alegeri, noroc la numiri

Rețeta de succes a familiei unui liberal celebru. Ghinion în alegeri, noroc la numiri
Galerie Foto S-a terminat cu pilele, relațiile și cumetriile în funcțiile publice. Cel puțin asta se înțelege din retorica pe care USR-PLUS, dar mai ales PNL o au, încă din campania electorală, dar și după, când...

Activitatea DNA în 2020, mai dezastruoasă decât se invocă pentru desființarea SIIJ. Rată de achitare de 50%

Activitatea DNA în 2020, mai dezastruoasă decât se invocă pentru desființarea SIIJ. Rată de achitare de 50%
Galerie Foto Guvernul Cîțu și o parte a majorității parlamentare vor să desființeze Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), acuzând, printre altele, și lipsa de „productivitate” a celor șapte...

Croitoria surorii lui Dan Barna, vizată de ancheta DLAF, și-a cerut falimentul. Finanțele au executat silit toate utilajele

Croitoria surorii lui Dan Barna, vizată de ancheta DLAF, și-a cerut falimentul. Finanțele au executat silit toate utilajele
Galerie Foto Tribunalul Sibiu a admis, în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare, cererea formulată de asociația fondată de sora lui Dan Barna, președinte USR și actual vicepremier, Gabriela Raluca Popa, de...
Serviciul de email marketing furnizat de