Când în China a sosit vremea primenirii timpului şi trecerea într-un an nou, nimic nu este lăsat la întâmplare. Esenţial este ca norocul, sănătatea şi toate lucrurile bune să ajungă în toate încăperile, la cei peste un miliard de locuitori cât numără în prezent China. Este firesc ca fiecare preparat aşezat la masa de sărbătoare să-şi aibă rolul lui în “acest complot universal”.
Când în China a sosit vremea primenirii timpului şi trecerea într-un an nou, nimic nu este lăsat la întâmplare. Esenţial este ca norocul, sănătatea şi toate lucrurile bune să ajungă în toate încăperile, la cei peste un miliard de locuitori cât numără în prezent China. Este firesc ca fiecare preparat aşezat la masa de sărbătoare să-şi aibă rolul lui în “acest complot universal”.
Simboluri… alimentare
Scoicile sunt considerate simbolul prosperităţii datorită asemănării lor frapante cu monedele chinezeşti. Se prepară în diverse maniere, fierte sau prăjite, şi neapărat cu sos de soia. Pacheţelele de primăvară reprezintă emblema bogăţiei, culoarea lor aurie ducând cu gândul la un lingou de aur. Nici mingiuţele din orez nu sunt de ocolit, căci puterea lor este de a le aduce acasă pe rudele plecate departe. Nu întâmplător se servesc la evenimente cu totul speciale. Arahidele le oferă celor care le consumă viaţă lungă.
De cele mai multe ori, peştele se serveşte la sfârşitul mesei, căci el va face ca anul ce vine să fie unul mult mai bun decât cel care stă să se încheie.
Mai mult, peştele se serveşte pe de-antregul, cu tot cu cap şi coadă, pentru ca să nu tânjeşti după nimic în viitorul apropiat. De altfel, una dintre cele mai populare urări în noaptea de Anul Nou sună cam aşa: “Fie ca în fiecare an să ai parte de mai mult!”.
Ritualuri chinezeşti
Ca şi la români, există câteva “ritualuri” pe care le îndeplineşte fiecare chinez atunci când se apropie Anul Nou (numit şi “Festivalul Primăverii”). Se curăţă cu mare grijă toată casa pentru a da afară ghinionul ce s-ar putea ascunde prin vreun colţ. Se pictează, de cele mai multe ori cu roşu (o culoare norocoasă), uşile şi pereţii, apoi se agaţă din loc în loc lampioane. “Zeul Bucătăriei” (care conform tradiţiei veghează la bunăstarea din fiecare cămin) primeşte acum “ofrande”, mai ales din partea copiilor. Gazdele le dăruiesc oaspeţilor portocale şi mandarine, care simbolizează bogăţia şi norocul. Din căminul nici unui chinez nu va lipsi ceea ce am putea numi “tava care ne aduce împreună”. În cele 8 compartimente ale ei se pun alimente care au “puteri miraculoase”. De ce sunt atât de importante aceste ritualuri? Vechile mituri şi legende chinezeşti spun că tare demult trăia o fiinţă înfricoşătoare şi uriaşă, numită Nian. Aceasta avea o gură atât de mare încât putea să înghită dintr-o dată mai mulţi oameni. Deşi mulţi viteji au încercat din răsputeri să o răpună, un singur bătrân a reuşit ca printr-o vrajă să o facă să dispară. Deşi Nian nu a mai fost văzut nicăieri de atunci, ghinionul şi nenorocirile încă mai există.
Chi-Chi
Ingrediente: 30 ml votca, 15 ml Blue curaçao, 15 ml cremă de nucă de cocos, 150 g ananas proaspăt sau din conservă, o cupă de îngheţată de vanilie, 125 g gheaţă, câteva cubuleţe de ananas pentru decor.
Preparare: Toate ingredientele (în afară de cubuleţele de ananas pentru decor) se pun într-un blender şi se mixează până când compoziţia devine cremoasă. În funcţie de consistenţa dorită se mai poate adăuga gheaţă sau îngheţată. Se toarnă totul într-un pahar de sticlă i se decorează cu ananas tăiat în cubuleţe.
Orez cu ananas
Ingrediente: 100 g creveţi, 8 felii de ananas, un ardei gras roşu, o jumătate de morcov, o jumătate de ceapă, o ceapă verde, un ardei iute Jalapeno, o linguriţă de usturoi tocat, o linguriţă de ghimbir, 200 g orez, două linguri de sos de soia, o linguriţă de curry, zahăr, ulei.
Preparare: Într-o tigaie cu ulei încins se pun usturoiul, ghimbirul şi ardeiul Jalapeno tocat. Se lasă pe foc câteva secunde, se adaugă cepele curăţate şi tocate, apoi ardeii tocaţi şi morcovul dat pe răzătoare. Se amestecă, apoi se pun feliile de ananas tăiate în cubuleţe şi creveţii decorticaţi fierţi. Se mai lasă pe foc câteva minute, apoi se toarnă orezul. Se amestecă încontinuu,ca să nu se prindă. Se adaugă sosul de soia, curry şi zahărul.
Scoici în sos negru
Ingrediente: 20 de scoici, două linguri de fasole neagră fiartă, o lingură de ghimbir ras, un căţel de usturoi, două bucăţi de praz, 200 ml supă de pui, două linguriţe de sos de soia, două linguriţe de sos de soia negru, o linguriţă de zahăr brun, un sfert de linguriţă de pastă de chilli cu usturoi, o linguriţă de amidon, o jumătate de linguriţă de ulei de susan, ulei.
Preparare: Scoicile se pun la fiert, apoi se strecoară. Se aruncă cele care nu s-au deschis încă. Se taie carnea scoicilor foarte mărunt. Boabele de fasole fierte se zdrobesc şi se amestecă foarte bine cu ghimbirul. Separat, într-un bol, se amestecă supa de pui, cele două tipuri de sos de soia, usturoiul, zahărul şi pasta de chilli cu usturoi. Într-o tigaie se încinge uleiul şi se căleşte prazul tăiat mărunt. Se adaugă, când s-a rumenit, câteva picături de sos de soia, sare şi piper, apoi se pune totul într-un vas. Se încinge din nou ulei şi se adaugă crema de fasole şi ghimbir. După câteva minute se pun scoicile, se amestecă, apoi se adaugă amidonul dizolvat în patru linguriţe de apă. Se pune din nou în oală compoziţia de praz, apoi se mai lasă pe foc câteva minute. Se dă la o parte, se adaugă uleiul de susan şi se amestecă.
Costiţe vegetariene
Ingrediente: 75 g nuci, o jumătate de ardei roşu şi o jumătate de ardei galben, două linguriţe de amidon, 150 g felii de ananas, 120 ml sos dulce-acrişor, un morcov, ulei.
Preparare: Nucile se pun la fiert într-o oală în care s-au adăugat 1.500 ml apă şi 4 linguriţe de sare. După cinci minute, se strecoară şi se pun din nou la fiert. Se strecoară pentru ultima dată şi se aşază într-un vas. Ardeii graşi se taie cubuleţe. Într-o tigaie se încinge uleiul şi se prăjesc nucile. Se pun apoi ardeii şi feliile de ananas. Se adaugă sosul dulce-acrişor, apoi amidonul dizolvat în trei linguri de apă. Se serveşte foarte fierbinte şi se decorează cu feliuţe de morcov.
Mingi de perle
Ingrediente: 75 g orez cu un conţinut mare de glutină, 450 g carne tocată de porc, o ceapă verde, două castane de apă, un albuş, o lingură de sos de soia, o lingură de sherry, o linguriţă de amidon, sare, piper.
Preparare: Orezul se lasă la înmuiat în apă timp de câteva ore sau de cu seara. Se scurge foarte bine şi se presară pe o foaie de copt, puţin înainte de pregătirea mingilor (altfel se vor usca prea tare). Într-un vas se amestecă carnea de porc, sosul de soia, ceapa verde, sherry, castanele de apă tocate, sarea, piperul, albuşul de ou tocat şi amidonul. Se formează chifteluţe, care se rostogolesc peste orez. Se pun la fiert timp de 25-30 de minute într-un coşuleţ de bambus aşezat într-o tigaie. Se servesc cu sos de soia. În compoziţie se mai pot adăuga ciuperci tocate sau ghimbir ras.
Alune foarte aromate
Ingrediente: 200 g alune nesărate descojite, două linguri de unt, 50 g zahăr brun, o lingură de sos de soia, o jumătate de linguriţă de cinci condimente chinezeşti (scorţişoară, ghimbir, cuişoare, anason stelat măcinat şi seminţe de anason).
Preparare: Într-o tigaie se topeşte untul, apoi se adaugă zahărul şi sosul de soia. După ce se dizolvă zahărul se presară condimentele şi se lasă să fiarbă timp de câteva minute. Se ia de pe foc şi se înglobează alunele. Compoziţia se întinde uniform într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se lasă să se întărească bine, apoi se rupe în bucăţi.
Citiţi şi celelalte articole din Jurnalul de Bucătărie