x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Jurnalul de bucătărie: Noul an aduce prosperitate

0
Autor: Simona Chiriac 06 Feb 2008 - 00:00
Jurnalul de bucătărie: Noul an aduce prosperitate


Când în China a sosit vremea primenirii timpului şi trecerea într-un an nou, nimic nu este lăsat la întâmplare. Esenţial este ca norocul, sănătatea şi toate lucrurile bune să ajungă în toate încăperile, la cei peste un miliard de locuitori cât numără în prezent China. Este firesc ca fiecare preparat aşezat la masa de sărbătoare să-şi aibă rolul lui în “acest complot universal”.

Când în China a sosit vremea primenirii timpului şi trecerea într-un an nou, nimic nu este lăsat la întâmplare. Esenţial este ca norocul, sănătatea şi toate lucrurile bune să ajungă în toate încăperile, la cei peste un miliard de locuitori cât numără în prezent China. Este firesc ca fiecare preparat aşezat la masa de sărbătoare să-şi aibă rolul lui în “acest complot universal”.

 

 

Simboluri… alimentare

 

Scoicile sunt considerate simbolul prosperităţii datorită asemănării lor frapante cu monedele chinezeşti. Se prepară în diverse maniere, fierte sau prăjite, şi neapărat cu sos de soia. Pacheţelele de primăvară reprezintă emblema bogăţiei, culoarea lor aurie ducând cu gândul la un lingou de aur. Nici mingiuţele din orez nu sunt de ocolit, căci puterea lor este de a le aduce acasă pe rudele plecate departe. Nu întâmplător se servesc la evenimente cu totul speciale. Arahidele le oferă celor care le consumă viaţă lungă.

De cele mai multe ori, peştele se serveşte la sfârşitul mesei, căci el va face ca anul ce vine să fie unul mult mai bun decât cel care stă să se încheie.

Mai mult, peştele se serveşte pe de-antregul, cu tot cu cap şi coadă, pentru ca să nu tânjeşti după nimic în viitorul apropiat. De altfel, una dintre cele mai populare urări în noaptea de Anul Nou sună cam aşa: “Fie ca în fiecare an să ai parte de mai mult!”.

 

 

Ritualuri chinezeşti

 

Ca şi la români, există câteva “ritualuri” pe care le îndeplineşte fiecare chinez atunci când se apropie Anul Nou (numit şi “Festivalul Primăverii”). Se curăţă cu mare grijă toată casa pentru a da afară ghinionul ce s-ar putea ascunde prin vreun colţ. Se pictează, de cele mai multe ori cu roşu (o culoare norocoasă), uşile şi pereţii, apoi se agaţă din loc în loc lampioane. “Zeul Bucătăriei” (care conform tradiţiei veghează la bunăstarea din fiecare cămin) primeşte acum “ofrande”, mai ales din partea copiilor. Gazdele le dăruiesc oaspeţilor portocale şi mandarine, care simbolizează bogăţia şi norocul. Din căminul nici unui chinez nu va lipsi ceea ce am putea numi “tava care ne aduce împreună”. În cele 8 compartimente ale ei se pun alimente care au “puteri miraculoase”. De ce sunt atât de importante aceste ritualuri? Vechile mituri şi legende chinezeşti spun că tare demult trăia o fiinţă înfricoşătoare şi uriaşă, numită Nian. Aceasta avea o gură atât de mare încât putea să înghită dintr-o dată mai mulţi oameni. Deşi mulţi viteji au încercat din răsputeri să o răpună, un singur bătrân a reuşit ca printr-o vrajă să o facă să dispară. Deşi Nian nu a mai fost văzut nicăieri de atunci, ghinionul şi nenorocirile încă mai există.

 

 

Chi-Chi

 

Ingrediente: 30 ml votca, 15 ml Blue curaçao, 15 ml cremă de nucă de cocos, 150 g ananas proaspăt sau din conservă, o cupă de îngheţată de vanilie, 125 g gheaţă, câteva cubuleţe de ananas pentru decor.

Preparare: Toate ingredientele (în afară de cubuleţele de ananas pentru decor) se pun într-un blender şi se mixează până când compoziţia devine cremoasă. În funcţie de consistenţa dorită se mai poate adăuga gheaţă sau îngheţată. Se toarnă totul într-un pahar de sticlă i se decorează cu ananas tăiat în cubuleţe.

 

Orez cu ananas

 

Ingrediente: 100 g creveţi, 8 felii de ananas, un ardei gras roşu, o jumătate de morcov, o jumătate de ceapă, o ceapă verde, un ardei iute Jalapeno, o linguriţă de usturoi tocat, o linguriţă de ghimbir, 200 g orez, două linguri de sos de soia, o linguriţă de curry, zahăr, ulei.

Preparare: Într-o tigaie cu ulei încins se pun usturoiul, ghimbirul şi ardeiul Jalapeno tocat. Se lasă pe foc câteva secunde, se adaugă cepele curăţate şi tocate, apoi ardeii tocaţi şi morcovul dat pe răzătoare. Se amestecă, apoi se pun feliile de ananas tăiate în cubuleţe şi creveţii decorticaţi fierţi. Se mai lasă pe foc câteva minute, apoi se toarnă orezul. Se amestecă încontinuu,ca să nu se prindă. Se adaugă sosul de soia, curry şi zahărul.

 

 

Scoici în sos negru

 

Ingrediente: 20 de scoici, două linguri de fasole neagră fiartă, o lingură de ghimbir ras, un căţel de usturoi, două bucăţi de praz, 200 ml supă de pui, două linguriţe de sos de soia, două linguriţe de sos de soia negru, o linguriţă de zahăr brun, un sfert de linguriţă de pastă de chilli cu usturoi, o linguriţă de amidon, o jumătate de linguriţă de ulei de susan, ulei.

Preparare: Scoicile se pun la fiert, apoi se strecoară. Se aruncă cele care nu s-au deschis încă. Se taie carnea scoicilor foarte mărunt. Boabele de fasole fierte se zdrobesc şi se amestecă foarte bine cu ghimbirul. Separat, într-un bol, se amestecă supa de pui, cele două tipuri de sos de soia, usturoiul, zahărul şi pasta de chilli cu usturoi. Într-o tigaie se încinge uleiul şi se căleşte prazul tăiat mărunt. Se adaugă, când s-a rumenit, câteva picături de sos de soia, sare şi piper, apoi se pune totul într-un vas. Se încinge din nou ulei şi se adaugă crema de fasole şi ghimbir. După câteva minute se pun scoicile, se amestecă, apoi se adaugă amidonul dizolvat în patru linguriţe de apă. Se pune din nou în oală compoziţia de praz, apoi se mai lasă pe foc câteva minute. Se dă la o parte, se adaugă uleiul de susan şi se amestecă.

 

 

 

Costiţe vegetariene

 

Ingrediente: 75 g nuci, o jumătate de ardei roşu şi o jumătate de ardei galben, două linguriţe de amidon, 150 g felii de ananas, 120 ml sos dulce-acrişor, un morcov, ulei.

Preparare: Nucile se pun la fiert într-o oală în care s-au adăugat 1.500 ml apă şi 4 linguriţe de sare. După cinci minute, se strecoară şi se pun din nou la fiert. Se strecoară pentru ultima dată şi se aşază într-un vas. Ardeii graşi se taie cubuleţe. Într-o tigaie se încinge uleiul şi se prăjesc nucile. Se pun apoi ardeii şi feliile de ananas. Se adaugă sosul dulce-acrişor, apoi amidonul dizolvat în trei linguri de apă. Se serveşte foarte fierbinte şi se decorează cu feliuţe de morcov.

 

 

 

Mingi de perle

 

Ingrediente: 75 g orez cu un conţinut mare de glutină, 450 g carne tocată de porc, o ceapă verde, două castane de apă, un albuş, o lingură de sos de soia, o lingură de sherry, o linguriţă de amidon, sare, piper.

Preparare: Orezul se lasă la înmuiat în apă timp de câteva ore sau de cu seara. Se scurge foarte bine şi se presară pe o foaie de copt, puţin înainte de pregătirea mingilor (altfel se vor usca prea tare). Într-un vas se amestecă carnea de porc, sosul de soia, ceapa verde, sherry, castanele de apă tocate, sarea, piperul, albuşul de ou tocat şi amidonul. Se formează chifteluţe, care se rostogolesc peste orez. Se pun la fiert timp de 25-30 de minute într-un coşuleţ de bambus aşezat într-o tigaie. Se servesc cu sos de soia. În compoziţie se mai pot adăuga ciuperci tocate sau ghimbir ras.

 

 

Alune foarte aromate

 

Ingrediente: 200 g alune nesărate descojite, două linguri de unt, 50 g zahăr brun, o lingură de sos de soia, o jumătate de linguriţă de cinci condimente chinezeşti (scorţişoară, ghimbir, cuişoare, anason stelat măcinat şi seminţe de anason).

Preparare: Într-o tigaie se topeşte untul, apoi se adaugă zahărul şi sosul de soia. După ce se dizolvă zahărul se presară condimentele şi se lasă să fiarbă timp de câteva minute. Se ia de pe foc şi se înglobează alunele. Compoziţia se întinde uniform într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se lasă să se întărească bine, apoi se rupe în bucăţi.

 

Citiţi şi celelalte articole din Jurnalul de Bucătărie 

 

 

Citeşte mai multe despre:   special,   două,   intr-o,   soia,   intr-un,   lingurita,   amesteca,   ananas,   adauga,   amestec

 



Mai multe titluri din categorie

Spitalul Colentina se va redeschide şi pentru pacienţii non-COVID

Spitalul Colentina se va redeschide şi pentru pacienţii non-COVID
Spitalul Clinic Colentina din Capitală se va redeschide şi pentru pacienţii non-COVID. "În urma obţinerii avizului temporar de funcţionare în regim mixt eliberat de către DSPMB, vă informăm că...

Guvernul a reușit să blocheze Fondul Funciar

Guvernul a reușit să blocheze Fondul Funciar
Alianța de la guvernare își mai demonstrează încă o dată stângăcia, prin blocarea procesului legat de Fondul Funciar. Funcția de Secretar General al Prefecturii a fost introdusă în Codul administrativ în...

Ramazan Bayram-ul cu poticneli de ordonanță a Guvernului Cîțu

Ramazan Bayram-ul cu poticneli de ordonanță a Guvernului Cîțu
Galerie Foto Miercuri noaptea a fost bairam în București. Musulmanii au sărbătorit ieșirea din Ramadan. Chiar și Guvernul a dat dispensă: a permis circulația musulmanilor  în afara gospodăriilor. Între două și...

Haos generalizat cu privire la persoanele decedate de Covid-19 în România 

Haos generalizat cu privire la persoanele decedate de Covid-19 în România 
Galerie Foto Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a prezentat, ieri, raportul comisiei care a analizat diferențele raportate în platformele oficiale cu privire la cifrele persoanelor diagnosticate ca fiind infectate cu...

USR-PLUS vrea să transforme stațiunile turistice în bazare

USR-PLUS vrea să transforme stațiunile turistice în bazare
După 20 de ani de la eliminarea tarabelor multicolore și pestilențiale din stațiunile turistice, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, răspunde cererilor membrilor de partid și pregătește eliminarea unei...

Furtuna din parchetele militare bate spre un puci

Furtuna din parchetele militare bate spre un puci
Procurorul militar Pîrlog Ciprian calcă pe urmele Cameliei Bogdan, suspendata cu repetiție din magistratură. Intervențiile publice ale procurorului, multe sub egida unui ONG pe care îl patronează în calitate de...

„Morișca” dosarelor. Politica de la București fierbe mai ceva ca pe vremea lui Kovesi

„Morișca” dosarelor. Politica de la București fierbe mai ceva ca pe vremea lui Kovesi
Galerie Foto Tăvălug de mișcări pe zona dosarelor sensibile. Astăzi este așteptat un punct de vedere oficial din partea Parchetului General cu privire la rezultatul renumărării voturilor pentru alegerea primarului Sectorului...

Originile relației dintre Traian Băsescu și Securitatea comunistă

Originile relației dintre Traian Băsescu și Securitatea comunistă
Galerie Foto Deși există deja o sentință a Curții de Apel București care atestă calitatea de colaborator a lui Traian Băsescu cu fosta Securitate, relație materializată prin note informative date de acesta sub numele...

Homofobia, mai mare decât xenofobia, la români

Homofobia, mai mare decât xenofobia, la români
Galerie Foto Cel mai recent studiu sociologic, lansat ieri, de Avangarde și Institutul Elie Wiesel, arată că în ultimii ani xenofobia și antisemitismul au fost înlocuite de homofobie. 46% dintre respondenți au declarat...

Supravegherea frontierei, cu sisteme de detecție livrate de „băieții deștepți”

Supravegherea frontierei, cu sisteme de detecție livrate de „băieții deștepți”
Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a contractat, la începutul acestei luni, patru sisteme de supraveghere autonome a zonelor pe care le patrulează. Ele au costat aproape 200.000 de euro și sunt livrate...

În liftingul modern nu se îndepărtează doar surplusul de piele, se pun puncte de consolidare a ţesuturilor feţei

În liftingul modern nu se îndepărtează doar surplusul de piele, se pun puncte de consolidare a ţesuturilor feţei
Galerie Foto Preocuparea pentru înfrumuseţare a condus la apelarea tot mai frecventă la medici care să mărească sânii, să facă nasul cârn, să facă mai cărnoase buzele, dar această chirurgie este o ştiinţă complexă,...

Vizita virtuală a lui Biden în realitatea Bucureștiului

Vizita virtuală a lui Biden în realitatea Bucureștiului
Galerie Foto Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a fost prezent, luni, în România, la summitul București, organizat la inițiativa președintelui României, Klaus Iohannis. Prezența demnitarului american a fost...

După ce a pus mâna pe spitalele din București, USR-PLUS vrea să numească în CA-uri reprezentanții ONG-urilor

După ce a pus mâna pe spitalele din București, USR-PLUS vrea să numească în CA-uri reprezentanții ONG-urilor
Galerie Foto Ținta predilectă a celor de la USR-PLUS, în această perioadă, pare a fi spitalele aflate în subordinea Consiliului General al Primăriei Capitalei. Pe care, în urma scandalului legat de adoptarea bugetului...

Marea tragere la sorți pentru directorii de spitale din Capitală

Marea tragere la sorți pentru directorii de spitale din Capitală
Pe 15 mai expiră mandatele actualilor directori ai spitalelor aflate în subordinea Primăriei Capitalei, iar „marea depolitizare” anunțată de alianța PNL-USR-PLUS se discută între partide. Surse din...

România, condamnată de CEDO pentru un proces judecat cu reclamantul în lipsă. Miza, ajutorul public judiciar 

România, condamnată de CEDO pentru un proces judecat cu reclamantul în lipsă. Miza, ajutorul public judiciar 
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat statul român la plata a 5.000 de euro despăgubiri morale și a 1.000 de euro cheltuieli de judecată către un pensionar care a fost lipsit de un acces liber la...
Serviciul de email marketing furnizat de