x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Jurnalul de sănătate: E vremea curăţeniei!

Jurnalul de sănătate: E vremea curăţeniei!

de Georgeta Licsandru    |    Steluta Indrei    |    Andrada Floria    |    11 Mar 2008   •   00:00
Jurnalul de sănătate: E vremea curăţeniei!

Ce-ar fi ca primăvara să înceapă direct din casele noastre! Să ne împrospătăm spaţiul în care ne petrecem viaţa. Şi tot acum este momentul ideal să ne curăţăm organismul de toxine. Postul Paştelui ne oferă posibilitatea de a face o cură de detoxifiere atât pentru suflet, cât şi pentru trup.

Ce-ar fi ca primăvara să înceapă direct din casele noastre! Să ne împrospătăm spaţiul în care ne petrecem viaţa. Şi tot acum este momentul ideal să ne curăţăm organismul de toxine. Postul Paştelui ne oferă posibilitatea de a face o cură de detoxifiere atât pentru suflet, cât şi pentru trup.

 

 

Aer proaspăt, suprafeţe care strălucesc, camere fără praf... Într-un cuvânt, un cămin cu adevărat sănătos. Nimic nu se compară cu sentimentul de linişte şi de siguranţă pe care îl aveţi când casa este curată. Ce mai aşteptaţi? E vremea curăţeniei! Puneţi mâna pe mop, pămătuf, aspirator şi porniţi atacul împotriva acarienilor, prafului, mucegaiului. Altfel, sunteţi expuşi afecţiunilor provocate de aceştia: alergii, astm bronşic, rinită, conjunctivită, oboseală, dureri de cap.

 

 

 

 

Acarieni, praf, păr, mucegai

 

Ştiaţi că în locuinţă se adăpostesc milioane de acarieni care duc vieţi paralele cu ale noastre? “Acarienii sunt microorganisme care nu se pot vedea cu ochiul liber şi care «trăiesc» în praful din casă, în covoare, canapele, scaune tapiţate, pături etc. Fiind principalele surse de alergeni de interior, acarienii pot fi atacaţi prin menţinerea curăţeniei în locuinţă”, arată prof. dr Ioan-Bradu Iamandescu, de la secţia de alergologie din cadrul Spitalului Clinic Colentina. Acarienii nu pot fi îndepărtaţi în totalitate însă, dacă scuturăm, ştergem praful, aerisim şi aspirăm frecvent, reducem mult numărul acestora.

 

 

 

Ştiaţi că dormim în pat cu 10.000 de acarieni? Sună înfricoşător, dar avem la îndemână câteva metode pentru a nu le crea culcuşuri propice de dezvoltare. Este bine să folosim lenjerie din bumbac 100% în locul materialelor sintetice, să spălăm frecvent aşternuturile la temperaturi de peste 80 de grade C, să etanşeizăm pernele şi saltelele. Părul animalelor de casă reprezintă o altă sursă importantă de alergeni, precizează prof. dr Iamandescu. Pisicile şi câinii răspândesc cei mai mulţi alergeni prin intermediul blănii. Perierea lor frecventă îi va face să devină cu adevărat prietenii noştri necuvântători. De asemenea, folosirea aspiratoarelor dotate cu perii speciale pentru strângerea părului de animale ne ajută să igienizăm locuinţa.

 

 

 

Mucegaiurile, bacteriile şi virusurile se dezvoltă în locuinţă în condiţii de umiditate. Pentru a face viaţă grea acestor agenţi patogeni, cea mai bună metodă este buna aerisire a locuinţei. În prezent, multe case moderne sunt bine izolate, dar prost aerisite. Mai ales în aceste locuinţe se impune deschiderea zilnică a ferestrelor. O altă soluţie pentru a spori calitatea aerului în locuinţă este investiţia într-un purificator de aer sau într-un sistem de ventilaţie adecvat, îndeosebi în spaţiile înguste şi expuse umezelii (baie, bucătărie). Conform Societăţii Suedeze de Astm şi Alergii, purificatoarele de aer reduc cu 80% poluarea aerului din locuinţă.

 

 

 

 

Atenţie la detergenţi!

 

A face curăţenie nu înseamnă a face abuz de clor, detergenţi, sprayuri antipraf etc. Pericolul produselor de curăţenie asupra sănătăţii copiilor a fost confirmat de un studiu publicat în cel mai recent număr al Revistei Europene de

 

 

 

 

Pneumologie

 

Echipa profesorului Henderson (Universitatea Bristol, Marea Britanie) a efectuat o anchetă la care au participat 7.000 de mame. Ele au răspuns unui chestionar referitor la obiceiurile de întreţinere şi curăţenie a locuinţei. Cercetătorii au corelat răspunsurile mamelor cu examenele medicale efectuate copiilor acestora. Concluzia: copiii expuşi unor cantităţi mari de substanţe chimice provenite din detergenţi prezintă riscul de a suferi de astm bronşic.

 

 

 

 

Aer curat

 

Dacă tot facem curăţenie în casă, de ce n-am face curăţenie şi în corpul nostru? Cel mai simplu gest pe care îl putem face acum, la începutul primăverii, este să respirăm aer curat. Fără aer curat din abundenţă, schimbul de dioxid de carbon şi oxigen realizat de plămâni nu are loc aşa cum ar trebui. Chiar dacă avem în casă sprayuri pentru îndepărtarea mirosurilor, odorizante de cameră care promit să împrospăteze aerul, specialiştii ne atrag atenţia că nimic nu poate înlocui o gură de aer proaspăt.

Aerul curat are capacitatea de a ne repune pe picioare când ne simţim lipsiţi de putere, de a ne energiza şi de a ne stimula corpul şi mintea, obosite după o iarnă petrecută mai mult între patru pereţi decât în aer liber. Chiar şi rănile se vindecă mai repede atunci când sunt expuse la aer curat şi la razele soarelui. Aerul este benefic nu doar pentru plămâni. Corpul nostru “respiră” prin fiecare por. De aceea, specialiştii ne recomandă ca, atunci când vremea ne permite, să ne plimbăm îmbrăcaţi cât mai sumar sau cu haine uşoare şi din materiale naturale, care permit pielii să se bucure de aerul proaspăt. Pielea lăsată să “respire” este mai curată, mai strălucitoare.

Mai mult, aerul curat şi vremea bună au un impact deosebit asupra stării noastre de spirit. O plimbare în natură ne sporeşte chiar capacităţile mentale. Specialiştii ne recomandă ca, în week-end-uri sau în vacanţe, să ne petrecem timpul liber în natură. Locurile recomandate sunt malul mării, muntele sau satele poziţionate cât mai departe de marile oraşe.

 

 

 

Detoxifiere de primăvară

 

Curăţenia de primăvară coincide cu primele zile ale Postului Paştelui. Ţinând post facem curăţenie atât în corp, cât şi în suflet. Acesta este momentul potrivit pentru a ţine o cură de detoxifiere. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne arată cum să abordăm o cură de detoxifiere: “Venim după o perioadă în care am mâncat multă carne bogată în grăsimi saturate şi am acumulat multe toxine. De aceea trebuie să începem să mâncăm mai uşor, să profităm de verdeţurile care apar în acest sezon – spanacul, urzica, leurda, untişorul. În popor se spune că urzica subţiază sângele, deoarece are proprietăţi detoxifiante puternice. În curând va apărea păpădia, o plantă puternic depurativă. Salatele cu păpădie curăţă ficatul, bila, stimulează diureza, curăţă sistemul secretor şi ajută la eliminarea toxinelor”.

În această perioadă, regula celor cinci fructe şi legume zilnic trebuie respectată obligatoriu. Fructele şi legumele sunt bogate în fibre alimentare. Fibrele contribuie la distrugerea microflorei intestinale acumulată înainte de post, când dieta noastră a fost bogată în carne, în afumături. Odată ingerate, fibrele alimentare se umflă cu apă. Fibrele reţin apa, inclusiv substanţele toxice din tubul digestiv, care apoi sunt eliminate.

 

 

 

 

Recomandări

 

Chiar dacă nu ţinem tot Postul Paştelui, prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne sfătuieşte să folosim zilele de miercuri şi de vineri ca zile de detoxifiere. Ar fi bine dacă în aceste zile am mânca doar fructe şi legume, cu condiţia să nu avem contraindicaţii medicale. Specialistul nostru ne recomandă şi un meniu potrivit pentru zilele de detoxifiere. La micul dejun: un piure de conopidă, în care adăugăm untişor, păpădie sau leurdă. Mâncarea de urzici cu leurdă şi untişor este potrivită pentru masa de prânz. Pentru ca prânzul să fie mai săţios putem să adăugăm o garnitură de orez brun sau o felie de mămăligă pusă pe grătar, asezonată cu roşii tăiate şi ulei de măsline. La masa de seară, cea mai bună este o salată de legume cu puţin ulei de măsline. Fructele pot fi mâncate la discreţie, pe parcursul zilei, între mese.

 

 

Ieşirea din iarnă este însoţită de multe ori de carenţe de vitamine şi minerale, care atrag după ele atât de neplăcuta astenie de primăvară. Verdeţurile de sezon, dar şi celelalte legume care se găsesc pe piaţă (varză, broccoli, roşii) şi fructele (mere, pere, citrice) ne ajută să refacem echilibrul vitaminelor şi mineralelor şi să facem faţă mai uşor asteniei de primăvară. “Carenţele de vitamine şi minerale se mai conjugă cu ceva. Primăvara, bioritmul nostru se schimbă. Ziua creşte, iar funcţionarea glandei epifize, cea care produce melatonină, suferă unele modificări. Melatonina reglează ritmul somn-veghe, de aceea pentru a ne adapta mai uşor la modificările zi-noapte putem să luăm nişte suplimente cu melatonină”, ne sfătuieşte specialistul nostru.

 

 

 

 

 

Ştiaţi că

 

• Majoritatea celor care trăiesc în marile oraşe îşi petrec aproximativ 93% din timp în spaţii închise. De aceea, modificările vremii nu au nici un impact asupra acestor oameni;

• După ce tragem aer în piept, oxigenul este absorbit de sânge şi este transportat către toate organele corpului, inclusiv către nervi şi creier. O cantitate mai mare de oxigen ajută creierul să funcţioneze la capacitate maximă. Creierul “se hrăneşte” cu 20% din oxigenul inhalat;

• Specialiştii ne recomandă ca, o dată cu venirea primăverii, să ne mutăm sala de fitness în aer liber. Mişcarea realizată în natură ne ajută să pierdem cu 30% mai multe calorii decât dacă ne-am antrena într-un spaţiu închis;

• Corectarea dietei şi a regimului de mişcare reprezintă cele mai importante măsuri care trebuie luate în această primăvară. Pentru aceasta trebuie să mergem pe jos măcar o jumătate de oră pe zi şi să limităm aportul de calorii. O femeie nu are voie să depăşească 1.900 de calorii pe zi, iar un bărbat – 2.100-2.200.

 

Citiţi şi celelalte articole din Jurnalul de sănătate 

×
Subiecte în articol: special