x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Jurnalul lui Adrian Păunescu – necesitate, şansă, condamnare (27)

Jurnalul lui Adrian Păunescu – necesitate, şansă, condamnare (27)

de Andrei Paunescu    |    25 Iun 2011   •   21:00
Jurnalul lui Adrian Păunescu  –  necesitate, şansă, condamnare (27)

6 octombrie 1986
Putna, streasina lumii romanesti
Testamentul tarului Petru cel Mare
La 17:30, vine la noi domnul Valeriu Matei, din Ba­­sarabia, impreuna cu o doamna. Vor sa-l cu­noasca pe Adrian Paunescu. Au fost la Hu­mu­lesti si sunt fascinati. Tata ii indeamna sa mearga la Put­na: 'Ca Putna nu e nimic. De la Putna incepe strea­­sina lumii romanesti. Humulesti este satul ce­­lui mai mare povestitor, dar la Putna te identifici. Va­loarea documentara a Humulestilor nu se com­­pa­ra cu ceea ce traiesti la Putna. Cautati, la Ma­­nas­­ti­rea Putna, in caietul manastirii. Sunt ca­te­va po­e­zii ale mele, scrise cand am fost acolo. La fie­ca­re tre­cere pe la mormantul lui Stefan Voda, am scris...'
'... pe loc?' – se mira oaspetii.

'Da, pentru ca Putna mi-a creat, totdeauna, o stare de inspiratie, ca nicaieri'.
Omul acesta de peste Prut a tinut, cu tot di­na­din­­sul, sa vina sa-l vada pe tata. Ne-a rugat sa-i ara­tam cartile lui A.P., cu litere latine. Le-am cantat 'So­ci­etatea abrupta' ('E prea lung drumul pana-n comunism...') si le-am pus, pe banda, cantece despre Moldova intreaga, scrise de dorul basara­beni­lor, din anii Cenaclului. De-abia am gasit, pe un final de caseta de la Braila, 'O singura Putna' (au­tori, A.P. si Emilian Onciu). Cea mai impresi­o­nan­ta a fost clipa in care tata le-a citit 'Testamentul tarului Petru cel Mare', in care acesta dadea cateva indicatii rusilor, pentru secolele viitoare. Dorintele bietului tar sunt trasate ca strategie politica si militara, obligatorie pentru supravietuirea Rusiei in randul marilor puteri:

– sa pastreze mereu instabilitatea in Polonia;

– sa cucereasca Orientul si, mai ales, India, pentru ca, astfel, n-o sa mai fie indispensabila alianta cu Anglia;

– sa inainteze pe lungimea intregului tarm al Marii Negre;

– poporul rus sa fie tinut mereu in stare de razboi si, doar la mare nevoie, sa fie lasat temporar in stare de pace, pentru pregatirea de viitoare razboaie. Spiritul razboinic sa nu piara din sangele rusilor;

– sa distruga, pe orice cale, Suedia, eventual prin macinarea treptata a vecinilor danezi, norve­gieni si finlandezi.

Ascultam si banda cu fragmente din dialo­­gu­ri­le libere ale lui A.P. cu publicul, scandarile numelui 'Pa­unescu', scoaterea in afara salilor si stadi­oa­ne­­lor a fortelor de Militie, care nu lasau tinerii sa se manifeste la Cenaclu (selectii cu care Securita­tea a vrut sa-l inchida pe A.P., prezentand-o Condu­cerii, personal presedintelui Nicolae Ceausescu).

7 octombrie 1986
A murit Toader Dragosa
Vine vestea ca a murit Toader Dragosa. A.P. a scris, imediat, plin de lacrimi, un articol dedicat omului de o varsta cu veacul, care a participat la Marea Unire din 1918 si care si-a dedicat intreaga viata ingrijirii mormantului lui Avram Iancu si bisericutei cu altar tricolor, de la Tebea.

Eliberarea doctorului Galalae
Ieri, ne-au vizitat Carolina Parvu (diriginta Carmenei de la Liceul Rosetti) si fratele dansei, doctorul Tomita Galalae, pentru a carui recenta eliberare din inchisoare, A.P. s-a zbatut, scriind pagini intregi, pe care le-a trimis Conducerii, inclusiv presedintelui. Doctorul va pleca din tara foarte curand. Bolnav, disperat dupa anii de chin din puscarie, domnul Galalae i-a multumit lui A.P. pentru implicarea in cauza sa, ne-a povestit despre fiii lui, aflati in Germania, si despre sperantele pe care le are. Nu mai poate ramane in tara unde a fost posibil ca unii oameni de nimic sa ii insceneze vini si sa ii distruga ani de viata. Desi l-a aparat, A.P. nu crede in solutia exilului.

Azi a reaparut inginerul Valeriu Popa. S-a dus cu mana exact la punctul bioenergetic de pe picior, care reprezenta proiectia problemei de sanatate a lui A.P. Ne apucam de regim naturist, in cel mai scurt timp.
8 octombrie 1986

Noua bunica Magureanu
Aflu de la tata (care stie de la mama) ca bunica Alexandra, nascuta Nica, devenita Buzea, apoi Gunesh, iarasi s-a maritat (a treia oara). Are 70 de ani si 5 luni. Fericitul ginere este cizmarul George Magureanu din cartierul Floreasca, cu doar 8 ani mai in varsta decat noua sotie.
Azi e cea mai buna zi sportiva a lui A.P. Ma bate cu 4-0 la ping-pong, dupa ce ieri conduceam cu 2-1. Luam benzina si-l ducem pe bioenergeticianul Valeriu Popa acasa, in Strada Maior Coravu numarul 17, langa Turnul Parasutistilor de langa Stadionul '23 August'.

Au sunat, mai devreme, fostul sofer de la ONT, cu care A.P. a strabatut tara atatia ani, nea Ticu Stanescu, si doctorul Elthes (care a dezbatut cu Valeriu Popa, chestiuni medicale). Dupa-amiaza am meditatii cu doamna Rodica Bogza, la gramatica, in Strada Braziliei. Exceptionala profesoara scoate studenti in serie, dar nu primeste, e adevarat, decat candidati in care se pot sadi sanse de admitere.
Continuare in numarul urmator

×
Subiecte în articol: special