DISPARIŢIE ● Bancherul fugar s-a ascuns de autorităţile române în SUA
În octombrie 2002, Jurnalul Naţional a reuşit să îl găsească pe
Alexandru Dinulescu în SUA. Fostul preşedinte al Bankcoop era dat în
urmărire internaţională prin Interpol, iar autorităţile române îi
pierduseră urma de mai bine de trei ani. Opt luni mai tîrziu, ancheta
reporterilor noştri a dus la arestarea acestuia.
DISPARIŢIE ● Bancherul fugar s-a ascuns de autorităţile române în SUA
În octombrie 2002, Jurnalul Naţional a reuşit să îl găsească pe Alexandru Dinulescu în SUA. Fostul preşedinte al Bankcoop era dat în urmărire internaţională prin Interpol, iar autorităţile române îi pierduseră urma de mai bine de trei ani. Opt luni mai tîrziu, ancheta reporterilor noştri a dus la arestarea acestuia.
Fostul preşedinte al Bankcoop, Alexandru Dinulescu, a fost arestat în SUA, la Philadelphia, statul Pennsylvania. Acest lucru a fost posibil datorită anchetei Jurnalul Naţional, care l-a depistat pe fugar în octombrie 2002. Ancheta a fost realizată în comun cu ziariştii de la Times Union din Albany şi publicată în aceeaşi zi, 24 octombrie, atît de Jurnalul Naţional, cît şi de ziarul american. De altfel, FBI l-a găsit pe Dinulescu în urma datelor furnizate de ziariştii români. Fugarul a fost arestat de poliţia americană la opt luni după ce Jurnalul Naţional i-a dat de urmă în SUA.
ISTORIA. După mai bine de trei ani în care a reuşit să îşi acopere bine urmele, Alexandru Dinulescu a fost dibuit de reporterii Jurnalului Naţional. Locuia într-un bungalow cochet, pe Western Avenue, în oraşul Albany – New York. Imediat ce reporterii noştri au avut certitudinea adresei şi a identităţii personajului, au luat legătura cu colegii de la Times Union. Jurnaliştii americani au fost interesaţi de subiect – bancher condamnat pentru corupţie, refugiat sub ocrotirea autorităţilor SUA – şi au continuat investigaţiile alături de ziariştii de la Jurnalul Naţional. Reporterii le-au trimis colegilor de la Times Union toate datele pe care le deţineau în legătură cu bancherul fugar.
FBI. Ziariştii americani au luat legătura cu FBI, care a verificat în primul rînd dacă are autoritatea să îl aresteze. Au confirmat ulterior Jurnalului Naţional că Dinulescu a intrat în SUA în 1999, venind din Canada. Acesta a ajuns în America după ce a solicitat şi a primit o viză de afaceri EB – 5. Acest tip de viză se acorda numai celor care dovedeau că deţin 1 milion de dolari pentru a deschide o afacere.
Pe de altă parte, ziariştii români au aflat că cineva care are un mandat Interpol emis pe numele lui nu poate obţine viza. Conform datelor din România, pe numele lui Dinulescu exista un mandat emis din 1998. Astfel, Jurnalul expunea în "Paşaport pentru hoţ" care ar fi fost ipotezele obţinerii vizei USA: ori americanii habar n-aveau de mandat, ori autorităţile române nu au spus adevărul în legătură cu emiterea unui mandat de urmărire internaţională, ori Dinulescu a obţinut viza înainte de emiterea mandatului. De altfel, ziariştii noştri au aflat că fugarul a circulat prin toată America legitimîndu-se cu un paşaport românesc. Valabilitatea paşaportului a fost prelungită, deşi el fusese condamnat la puşcărie în România şi dat în urmărire prin Interpol încă din 1998.
TRĂDAREA. Agenţii FBI au comunicat la Bucureşti că l-au găsit pe urmăritul Dinulescu şi au cerut instrucţiuni, precum şi documentele necesare extrădării. Dar, dacă dincolo de Atlantic lucrurile s-au mişcat firesc şi rapid, pe malurile Dîmboviţei nu s-a mişcat nimic. FBI s-a pus pe aşteptat hîrtiile de la Bucureşti, iar Dinulescu s-a apucat să îşi strîngă lucrurile. Îndată ce Poliţia şi Ministerul Justiţiei au aflat de identificarea fugarului în America, la 15 octombrie 2002, cineva a turnat. La 18 octombrie, Dinulescu şi-a încărcat lucrurile într-un camion şi a dispărut împreună cu soţia, într-o destinaţie necunoscută, lăsînd FBI cu buza umflată. Contrariaţi de lipsa de reacţie a colegilor de la Bucureşti, cei de la FBI au spus că, foarte probabil, Dinulescu a fost alertat de cineva din România.
Abia după ce "pasărea" şi-a luat zborul din cuib, atît Jurnalul Naţional, cît şi Times Union au decis să publice povestea depistării lui Alexandru Dinulescu. "În bîrlogul fugarului" a apărut la 24 octombrie, la o lună după declanşarea anchetei. Nu mai era nimic de pierdut: un secret ţinut cu străşnicie timp de mai multe săptămîni de două redacţii a fost deconspirat într-o singură zi pe circuitul informaţiilor între instituţiile judiciare româneşti.
FINAL. Dezvăluirile Jurnalului Naţional au provocat o adevărată furtună la acea vreme atît în Interne, cît şi în Ministerul Justiţiei. Cele două instituţii s-au acuzat reciproc cu vehemenţă, pentru ca mai apoi să îşi facă "mea culpa", recunoscînd gravele deficienţe de cooperare. De altfel, atît autorităţile americane, cît şi jurnaliştii au vorbit la acea vreme despre o scurgere de informaţii care i-a permis lui Dinulescu să scape. Ipotezele scurgerii de informaţii au fost descrise pe larg în ancheta "Cineva l-a anunţat pe Dinulescu". Seria de materiale publicate de Jurnalul Naţional în cazul Alexandru Dinulescu, fostul preşedinte al Bankcoop, a făcut vîlvă în SUA. După apariţia subiectului pe prima pagină a cotidianului Times Union din Albany, el a fost preluat de The New York Times. Fostul preşedinte al Bankcoop, omul care le-a scăpat autorităţilor române exact cînd se afla sub anchetă şi care a fost condamnat în lipsă la ani grei de închisoare, se afla bine mersi în SUA. Ancheta declanşată de Jurnalul Naţional şi de ziariştii americani de la Times Union a fost cea care a ajutat la prinderea bancherului fugar, opt luni mai tîrziu.
Cronologia dispariţiei fugarului
Jurnalul Naţional27 septembrie 2002 – redactorii Jurnalului le-au spus colegilor de la Times Union adresa lui Dinulescu din Albany, solicitîndu-le să o verifice;
21 octombrie 2002 – Jurnalul Naţional a primit confirmarea că adresa era corectă. Fugarul Dinulescu a fost descoperit;
7 octombrie 2002 – ziariştii de la Times Union au fost informaţi că Dinulescu a fost dat în urmărire internaţională prin Interpol încă din 1998;
16 octombrie 2002 – Times Union primeşte alte informaţii de la redacţia ziarului noastru legat de procesele şi condamnările lui Dinulescu;
22 octombrie 2002 – ziariştii americani au anunţat că Dinulescu a fugit din Albany.
FBI
4 octombrie 2002 – în cursul dimineţii a aflat că fugarul Dinulescu locuia în Albany şi că este condamnat la închisoare în România;
11 octombrie 2002 – a primit de la noi, prin intermediul colegilor de la Times Union, date suplimentare despre Dinulescu. Le-a cerut ziariştilor americani să nu stea de vorbă cu vecinii lui Dinulescu;
12 octombrie 2002 – nu primise încă de la autorităţile române documentele de extrădare pentru Alexandru Dinulescu.
IGP
16 octombrie 2002 – a primit de la Interpol Washington înştiinţarea că Dinulescu se află în SUA şi solicitarea privind documentele de extrădare;
17 octombrie 2002 – a sesizat Ministerul Justiţiei pentru întocmirea şi expedierea pe canale diplomatice a documentelor de extrădare.
Dinulescu
1 octombrie 2002 – a fost găsit de jurnalişti la adresa aflată de Jurnalul Naţional, dar a refuzat să stea de vorbă;
5 octombrie 2002 – nu părea să fie alarmat de vizita făcută de ziarişti cu o săptămînă înainte;
15 octombrie 2002 – l-a anunţat pe administratorul clădirii în care locuia că urmează să plece;
18 octombrie 2002 – a părăsit locuinţa din Albany, încărcîndu-şi toate lucrurile într-un camion.
Citește pe Antena3.ro