x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Jurnalul National si Antena 1, independente de Putere

Jurnalul National si Antena 1, independente de Putere

13 Iul 2004   •   00:00

Jurnalul National si postul de televiziune Antena 1 sunt considerate cele mai independente institutii de presa din Romania in relatia cu Puterea, dupa cum releva un sondaj CURS, dat ieri publicitatii. De asemenea, ambele institutii sunt percepute de public ca sprijinind lupta impotriva coruptiei.

Postul de televiziune Antena1 este considerat de 54,4% dintre telespectatori ca fiind cea mai libera televiziune din Romania si cea mai independenta de Guvern. Cat priveste Jurnalul National, 55,7% dintre subiectii unui recent sondaj CURS il crediteaza cu aceleasi calitati. De asemenea, ambele institutii sunt percepute de public ca fiind implicate in lupta impotriva coruptiei.
CAMELIA IONESCU

Potrivit unui sondaj CURS dat ieri publicitatii, postul de televiziune Antena 1 este apreciat de public ca fiind o institutie de presa distantata de actuala putere politica. La intrebarea "Este adevarat sau fals ca Antena 1 este cea mai libera televiziune din Romania si cea mai independenta de Guvern?", 54,4% dintre subiecti au raspuns "adevarat", 19,4% - "fals", iar 26,2% - "nu stiu, nu raspund". Inclusiv la capitolul stiri, daca favorizeaza prea mult PSD si Guvernul, doar 8,5% au raspuns "da", un procent de 75,5% dintre subiecti apreciind ca este falsa ipoteza unei inclinatii pro-PSD, iar 16% nu au raspuns. Sondajul CURS a fost efectuat in perioada 21-27 iunie 2004, la nivel national. Esantionul total al studiului a fost format din 1.456 de subiecti. Marja de eroare a acestui sondaj este de +/ - 2,9%.

OPINII. Stirile difuzate de postul Antena 1 sunt vazute, potrivit sondajului CURS, ca fiind nepartinitoare in proportie de 75,5%, doar 12,6% dintre subiecti raspunzand afirmativ la intrebarea "Este adevarat ca stirile lor sunt partinitoare?". La aceasta intrebare, un procent de 11,9% dintre intervievati a ales varianta neutra "nu stiu, nu raspund".

De asemenea, telespectatorii considera ca postul nu favorizeaza nici punctele de vedere ale patronului Dan Voiculescu, sondajul CURS relevand faptul ca 67% dintre cei care urmaresc programele Antenei 1 considera falsa aceasta premisa, 12,9% o considera "adevarata", iar 20,1% n-au stiut sa raspunda. Aceeasi sursa arata ca la intrebarea "Este adevarat ca stirile lor favorizeaza prea mult PUR?", 17,3% dintre intervievati au raspuns "adevarat", 65,6% au bifat "fals", iar 17% nu au stiut sau nu au vrut sa raspunda la intrebare. De asemenea, CURS a verificat si daca Antena 1 este perceputa ca o afacere, nefiind influentata de coruptie si politica. In acest sens, 52% dintre subiectii cercetarii sociologice au apreciat ca televiziunea in cauza este o afacere, iar 21,8% - ca postul este influentat de politic si coruptie, iar 26,2% au recunoscut ca nu stiu sa raspunda. Potrivit rezulatelor cercetarii, 75,5% dintre intervievati considera ca este adevarat ca Antena 1 sprijina lupta impotriva coruptiei, pe cand 6,1% nu sunt de acord, 18,4% neraspunzand chestionarului. De asemenea, 83,7% dintre repondentii sondajului apreciaza ca este adevarat ca postul tv se implica in lupta pentru libertate si democratie, 2,7% nu sunt de acord, iar 13,6% nu au stiut sau nu au vrut sa raspunda.

JURNAL NEPARTINITOR. Acelasi sondaj realizat de CURS in ultima perioada a lunii iunie arata ca 55,7% dintre subiecti considera Jurnalul National cel mai independent ziar din Romania si cel mai independent de Guvern, 22,9% nefiind de acord cu intrebarea, iar 21,4% neraspunzand la intrebare. De altfel, 88,6% dintre subiectii cercetarii considera ca Jurnalul National nu este partinitor, fiind contrazisi de 4,3%, iar 7,1% nu s-au pronuntat. De asemenea, doar 4,3% dintre cei intervievati cred ca este adevarat ca ziarul nostru favorizeaza partidul de guvernamant si Guvernul, 85,7% apreciind ca Jurnalul National nu tine partea Puterii (10% nu au raspuns).

IMPARTIAL. In chestionarul CURS apare si intrebarea "Este adevarat sau fals ca Jurnalul National favorizeaza prea mult PUR?", la care 78,6% dintre repondenti au bifat "fals", in timp ce 11,4% au raspuns "adevarat" (10% - "nu stiu, nu raspund") Acelasi sondaj a cercetat si relatia Jurnalului National cu patronatul, in acelasi mod ca la capitolul de intrebari care vizau Antena 1. Astfel, doar 10% dintre subiectii cercetarii CURS cred ca Jurnalul favorizeaza punctele de vedere ale patronului Dan Voiculescu, 67,1% nu sunt de acord cu ideea "favorului", iar 22,9% s-au limitat la "nu stiu, nu raspund".

Sondajul arata ca Jurnalul National este considerat de 80% dintre cititori ca sprijinind lupta impotriva coruptiei si de 85,7% ca fiind implicat in lupta pentru libertate si democratie.

Rezultatele date publicitatii de CURS arata ca 58,6% dintre intervievati considera Jurnalul National ca fiind o afacere neinfluentata de coruptie si de politica, pe cand 24,3% resping ideea, iar 17,1% n-au raspuns la intrebare.

Grafic sondaj
×