x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Justiţia şi Sănătatea, afaceri de familie

Justiţia şi Sănătatea, afaceri de familie

de Raluca Cret    |    08 Ian 2010   •   00:00
Justiţia şi Sănătatea, afaceri de familie
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

În instituţiile mureşene, fiecare se cunoaşte cu fiecare, sunt soţi, naşi, copii, veri, într-un cuvânt o mare familie care dirijează controlat destinele oamenilor de rând.



În Mureş cumetriile politice sau mai puţin politice există la tot pasul. Numele comune din diverse domenii nu mai sunt demult o coincidenţă, iar cei care au treabă pe la instituţii ştiu cine cu cine se înrudeşte. Gradele de rudenie încep chiar de la nivel înalt: Marin Sandu, procurorul-şef al serviciului teritorial DNA, este naşul de cununie a prefectului Marius Paşcan.

Cel mai nou prefect al judeţului a fost coleg cu Ileana Sandu, soţia lui Marin Sandu, pe vremea când era ziarist la un cotidian local. Ulterior, Paşcan a avansat pe post de purtător de cuvânt al Primăriei Târgu-Mureş, apoi a devenit director executiv al instituţiei, mâna dreaptă a primarului Dorin Florea. Ileana Sandu este şi ea angajată la Primărie.

Doru Borşan, consilier judeţean al PD-L, om de afaceri mureşean, a primit funcţia de director al Direcţiei Judeţene pentru Sport imediat după măcelul din instituţiile publice de după alegeri. Soţia sa, Simona Borşan, a fost instalată la conducerea Casei de Cultură a Tineretului "Mihai Eminescu" din Târgu-Mureş şi a fost primită cu ostilitate de către angajaţii instituţiei, care îl susţineau pe fostul director. Gurile rele spun că Simona Borşan ar fi fost dansatoare prin Italia.
Soţia ministrului Borbely Laszlo, Melinda Borbely, este director adjunct al Studioului Teritorial de Radio din Târgu-Mureş.

SĂNĂTATEA ŞI ÎNVĂŢĂMÂNTUL, LOC DE CREŞTERE A COPIILOR
În medicina mureşeană familiile sunt arhicunoscute, dar majoritatea medicilor au reuşit să crească singuri după ce au intrat în sistem. Familia Benedek este poate cea mai cunoscută: Benedek Imre şi Benedek Istvan sunt şi politicieni, unul consilier local, altul fost consilier judeţean, unul cardiolog, altul expert în transplant, mai nou familia se extinde printr-un lanţ de farmacii. Constantin Copotoiu este şeful Secţiei Chirurgie Generală din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, un fel de zeu al chirurgiei este şi rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş.

Este şi preşedinte onorific al echipei de volei CSU Medicina, care începe să se impună în clasamente. Soţia lui, Sanda Copotoiu, este şefa Clinicii de Anestezie Terapie Intensivă din acelaşi spital, este purtătorul de cuvânt al Colegiului Medicilor Mureş şi profesor la UMF.

Şi dacă tot vine vorba de mediul universitar, Universitatea "Petru Maior" din Târgu-Mureş este cel mai bun exemplu de familii universitare. Soţia prorectorului ştiinţific, Vasile Boloş, Codruţa Boloş, este profesor în cadrul Facultăţii de Inginerie, iar fiul lor, Brăduţ Boloş, predă în aceeaşi instituţie. Cupluri şi copii există la aproape toate facultăţile.

ÎNCRENGĂTURA RUBEDENIILOR
Ramificaţia e şi mai extinsă în cazul judecătorilor, avocaţilor şi procurorilor mureşeni. Potrivit datelor publicate pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, aproape fiecare judecător are câte o rudă apropiată care lucrează în domeniu. Totuşi există o oarecare rezervă pentru că, deşi magistraţii sunt obligaţi prin lege să îşi declare gradul de rudenie cu cei care lucrează în domeniu, mulţi au fost prea ocupaţi să-şi actualizeze declaraţiile. Dumitru Tănase, judecător la Curtea de Apel Târgu-Mureş, are o fiică, Irina-Daniela, avocată în Baroul Mureş.

Sora judecătoarei Floarea Grosu, de la aceeaşi instanţă, este grefier-şef, iar judecătoarea mai are o nepoată avocat. Curtea de Apel este aproape ca o curte de casă: soţul judecătoarei Cristina Istrate, Virgiliu Marian Istrate, este procuror DNA la Bucureşti, fiul judecătoarei Rodica Micu este avocat stagiar la Baroul Mureş, judecătoarea Viorica Odobleja are un fiu avocat şi un frate jurist, soţul judecătoarei Marcela Petricu-Iuja este avocat în Baroul Mureş, iar judecătorul Dumitru Tănase are o fiică avocat.

Lista continuă: Daniel Ursulescu este căsătorit cu o avocată, Petru Uzun are o fiică avocat şi un ginere asistent judiciar, fiul Adelei Vintilă este executor judecătoresc.




Situaţia se repetă la indigo şi la judecătoriile din teritoriu: la Luduş, soţia judecătorului Florin Mangu este grefier la aceeaşi instanţă, mai are un unchi şi o verişoară avocată în Baroul Mureş. Lucian Găban, de la Judecătoria Reghin, are un văr primar judecător la Tribunalul Militar Iaşi, un afin avocat la Baroul Iaşi şi un văr primar-şef al corpului de control al primarului din Iaşi. Isabela Daria Miheţ are un soţ avocat în Baroul Prahova, iar mama ei e judecătoare la Curtea de Apel Ploieşti.

Soţul judecătoarei Cristina Tapliuc este avocat, magistratul mai are un frate poliţist în Iaşi şi două rude de gradul trei cu funcţia de avocat în Baroul Olt.

LA TRIBUNALUL MUREŞ SE JOACĂ ÎNTRE NEAMURI
Preşedinta Tribunalului Mureş, Sonia Deaconescu, s-a căsătorit cu un şef de serviciu din cadrul DGIPI Bucureşti. Soţul judecătoarei Cristina Bogdan este jurist la Romgaz, Bereczki Adrian are un văr al soţiei jurisconsult, iar Marcela Bulzan, fost preşedinte, are fiica şi ginerele jurişti la CEDO. Mihaela Cengher are două rude de gradul patru cu funcţia de avocat şi o rudă de gradul doi judecător la Timişoara.

Situaţia este interesantă în cazul judecătoarei Ioan Lucaci: este afin de gradul patru cu deputatul Ciprian Dobre, fost avocat, fost prefect al judeţului Mureş şi implicit rudă de gradul patru cu soţia lui Dobre, Iuliana, avocat în Baroul Mureş. Mihaela Moldovan are o rudă de gradul doi judecător la Timişoara şi două rude de gradul patru, avocaţi. Ioan Onea este soţia prim-procurorului la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Mureş, Tiberiu Onea, soţul judecătoarei Marcela Petricu-Jujă, este avocat, mai are o rudă de gradul patru judecător şi una de gradul doi, avocat.

Camelia Rusu, judecătoare la Tribunalul Mureş, are cea mai mare familie de justiţiabili: două rude de gradul întâi, avocat şi grefier, o rudă de gradul doi avocat şi două rude de gradul patru, grefier şi avocat.

La Judecătoria Târgu-Mureş, 13 din 14 judecători au rude în justiţie: Adriana Andonie este căsătorită cu un asistent judiciar şi are o verişoară avocată în Cipru, Marius Cadea are un frate judecător la Tribunalul Dolj, Daniela-Anca Cherteş are o rudă de gradul unu consilier juridic, soţul Marianei Făgărăşan e avocat, tatăl judecătoarei Cristina Florea este Marian Florea, inspector în Corpul de Inspecţie al Ministerului Justiţiei, Cristina Mihai are soţul procuror şi socrul avocat, soţul Corinei Mureşan este judecător la Judecătoria Târgu-Mureş, soţia lui Flavius Mureşan e executor judecătoresc, soţia lui Emil Oancea este grefier.

Situaţia lui Virgil Ogrean este puţin mai complicată: "Sunt despărţit în fapt de soţie din 2002 şi nu păstrez legătura cu rudele acesteia", dar:
nepotul este ofiţer de poliţie judiciară, iar "persoana cu care convieţuiesc" este tot ofiţer de poliţie judiciară. Şi Camelia Rusu are familie mare: tatăl este avocat la Baroul Harghita, mama este grefier la Curtea de Apel Târgu-Mureş, iar verişoara este grefieră. Şi Carmen Solcoi are o verişoară grefier, iar soţia lui Sasz Robert este judecătoare la Tribunalul Mureş.

La Judecătoria Târnăveni, judecătoarea Andrea Creţu este căsătorită cu un avocat, soţia lui Daniel Oţel este judecătoare la Judecătoria Motru, iar cumnatul este procuror în Craiova. Siko Laszlo are o rudă de gradul doi consilier juridic.

×
Subiecte în articol: special