x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Lovitură pentru „unealta” lui Kovesi, de la Înalta Curte. S-a ales praful și de dosarul fabricat europarlamentarului Claudiu Manda

Lovitură pentru „unealta” lui Kovesi, de la Înalta Curte. S-a ales praful și de dosarul fabricat europarlamentarului Claudiu Manda

de Ion Alexandru    |    10 Apr 2024   •   07:20
Lovitură pentru „unealta” lui Kovesi, de la Înalta Curte. S-a ales praful și de dosarul fabricat europarlamentarului Claudiu Manda

Înalta Curte de Casație și Justiție a pus cruce unui alt dosar instrumentat de unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai ex-șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, celebrul procuror Jean Uncheșelu, cel care a fabricat mai multe dosare cu politicieni, soldate cu achitări de răsunet.

 Astăzi, procurorul a fost preluat de Kovesi la EPPO.  În speță, este vorba despre dosarul în care „Zeița Anticorupție” a încercat, în anul 2016, să-l înfunde pe soțul primăriței din Craiova, Lia Olguța Vasilescu, actualul eurodeputat PSD Claudiu Manda. În fapt, dosarul se referă la o presupusă traficare a influenței de lider al organizației județene a PSD pe lângă un director, pentru a câștiga… 65 de voturi la alegerile locale într-o comună din Dolj. Primarul care ar fi trebuit să aducă aceste voturi a candidat, însă, din partea PNL la acele alegeri. La dosar, procurorul a pus o convorbire telefonică din care rezultă, însă, că Manda doar a intermediat primirea în audiență a primarului în cauză, precizând că el „nu se bagă” în chestiunea care reclama această audiență. Instanța supremă a decis să închidă acest dosar, pe de o parte, pentru că a intervenit prescripția, dar, pe de altă parte, pentru a-l achita pe directorul față de care Claudiu Manda ar fi traficat influența, pe motiv că nu există fapta.

La data de 16 aprilie 2021, Direcția Națională Anticorupție, sub semnătură procurorului Jean Uncheșelu, dispunea trimiterea în judecată a europarlamentarului PSD Claudiu Manda, pentru fapte pretins a fi fost săvârșite în calitate de președinte al organizației județene a PSD Dolj, pentru folosirea influenței ori a autorității ca persoană cu funcție de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Odată cu Claudiu Manda, a mai fost trimis în judecată și Marius Nicolae Simcelescu, fost director al Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Dolj, pentru abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite.

Procurorul Uncheșelu susținea, în rechizitoriul pe care l-a înaintat Înaltei Curți de Casație și Justiție, acuzații potrivit cărora, în 5 iunie 2015, Claudiu Manda ar fi intervenit pe lângă Simcelescu, pe care îl numește „simpatizant și militant al PSD”, „ocazie cu care și-ar fi folosit influența și autoritatea ce decurgeau din calitatea de președinte al PSD Dolj, pentru a-l capacita pe directorul AJPIS Dolj să se implice în soluționarea favorabilă a problemelor beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoiești, județul Dolj, lucru pe care Simcelescu l-ar fi făcut cu încălcarea legii”.

Ancheta viza ajutoarele sociale

Rechizitoriul menționează că „intenția inculpatului Manda Claudiu Iulian ar fi avut drept scop obținerea, în mod necuvenit, pentru sine, pentru partid și pentru primarul comunei Bratovoiești a sprijinului electoral al beneficiarilor de ajutor social din comună, față de care AJPIS Dolj dispusese anterior recuperarea sumelor obținute în mod nelegal, cu titlu de venit minim garantat, și de a le procura acestora, tot în mod necuvenit, un folos reprezentat de scutirea lor de la a mai restitui sumele datorate către AJPIS Dolj”. 

Uncheșelu susține că acest lucru s-a petrecut „în contextul în care anterior a avut loc un control declanșat de AJPIS Dolj prin care s-a constatat că aproape 50% dintre persoanele verificare au încasat în mod necuvenit, în diferite perioade de timp, venitul minim garantat, întrucât nu erau întrunite o serie de condiții esențiale cerute de lege pentru acordarea ajutorului social”. „Ca urmare, AJPIS Dolj a emis decizii de recuperare de la aceste persoane a sumelor primite necuvenit, iar concomitent a încunoștiințat aceste persoane că trebuie să restituie în cel mai scurt timp sumele respective”.

Convorbirea arată că Manda nu a dorit să „se bage”

În acest context, mai scrie în documentul citat, „în urma discuției purtate, la data de 5 iunie 2015 cu Claudiu Manda, Simcelescu ar fi acționat contrar dispozițiilor legale și ar fi dispus, în perioada imediat următoare, respectiv 5 – 9 iunie 2015, întocmirea unui referat de stornare pe care l-ar fi aprobat și în baza căruia au fost șterse, în mod nelegal, datoriile a 59 de beneficiar care primiseră necuvenit ajutoare sociale”. 

La momentul trimiterii în judecată a acestui dosar, AJPIS Dolj s-a constituit parte civilă cu un prejudiciu de 315.850 de lei.

Ei bine, la ce convorbire se referă Jean Uncheșelu în acest rechizitoriu, prin care îl acuza pe Claudiu Manda că a primit foloase necuvenite constând în 65 de voturi, voturi pe care, de altfel, nici măcar nu le-a obținut, dar, așa cum anchetatorul s-a exprimat, „le-ar fi dorit”. 

Claudiu Manda l-a sunat pe directorul AJPIS Dolj, spunându-i: „Aici, lângă mine, este domnul primar din Bratovoiești”. Directorul Simcelescu: „Da… Știu”. Claudiu Manda: „Veni… Zicea că e o chestiune care are legătură cu matale, nu cu mine. Când îl primești și pe el în audiență?”. Simcelescu: „Păi, da. Dar nu e vorba de… Știu care e situația. Nu numai acolo, cam peste tot. Că am vorbit ieri cu domnul prefect pe la trei… de situația asta”. Claudiu Manda: „Nu e… nu e treaba mea, eu nu mă bag în ea. Îl primești, să vorbiți acolo, nu știu”. Simcelescu: „Da, îl sun. Eventual mă duc în Bratovoiești.

În recurs, judecătorii l-au achitat definitiv și pe directorul AJPIS

În baza acestei convorbiri, procurorul Jean Uncheșelu a ajuns la concluzia că actualul eurodeputat Claudiu Manda a obținut un folos pentru el și pentru primarul din Bratovoiești, dar și pentru PSD, în număr de 65 de voturi la alegerile locale. Culmea, însă, așa cum s-a dovedit ulterior, la Bratovoiești, în acel moment, exista un conflict politic între primar și viceprimar, ambii membri ai PSD, care doreau să candideze la primăria comunei. Ulterior, primarul a candidat pe listele PNL și a pierdut alegerile la o distanță de 300 de voturi (20%) față de contracandidatul său.

La data de 12 iulie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus, în primă instanță, încetarea procesului penal față de Claudiu Manda, ca urmare a împlinirii termenului prescripției răspunderii penale. În schimb, pe fostul director al AJPIS Dolj, Marius Nicolae Simcelescu, judecătorii l-au condamnat la o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare.

Recursul formulat de DNA a fost judecat la Completul de 5 Judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, fiind soluționat definitiv luni, 8 aprilie 2024. Mai exact, recursul DNA împotriva Sentinței Penale nr. 373 din 12 iulie 2023 a ÎCCJ în dosaru; nr. 1110/1/2021, a fost respins ca nefondat.

Nu doar că DNA a pierdut acest recurs, însă instanța a admis apelul lui Simcelescu, a desființat în parte sentința apelată și, în rejudecare, a dispus achitarea fostului director al AJPIS Dolj pentru abuz în serviciu. Sentința este definitivă.

„Palmaresul” procurorului Uncheșelu, recompensat cu un transfer la EPPO

Așa cum am arătat mai sus, dosarul a fost instrumentat de una dintre „vedetele” DNA din mandatul Laurei Codruța Kovesi. Jean Uncheșelu, fost fotbalist la echipa avocaților olteni „Oltenia Bars” și ex-profesor de sport, a intrat în procuratură la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova. Apoi, direct de aici, a fost transferat de către Laura Codruța Kovesi la DNA – Structura Centrală, devenind unul dintre oamenii de bază ai „Zeiței Anticorupție”.

Ca procuror DNA, Uncheșelu s-a remarcat ca un excelent executant al unor dosare cu tentă politică. Spre exemplu, este procurorul care i-a făcut fostului premier Victor Ponta, aflat în exercițiul funcției la acel moment, un dosar penal pentru niște contracte pe care le-ar fi încheiat cu casa de avocatură a fostului deputat și ministru Dan Șova. Ponta a fost achitat definitiv în acest dosar. Într-o emisiune televizată, Victor Ponta a precizat că îl va da în judecată pe Jean Uncheșelu pentru modul în care a instrumentat acest dosar. Fostul  premier arată că procurorul „a comis în acest caz un abuz la ordinul lui Kovesi”. „A fost preluat la Parchetul European de către doamna Kovesi (cea care i-a dat ordin să facă dosarul contra mea, a lui Sorin Grindeanu și a altor politicieni incomozi) și primește lunar un salariu de mii de euro din bani europeni”, a declarat Victor Ponta.

Un alt dosar instrumentat de Uncheșelu este cel al emiterii celebrei Ordonanțe de Urgență 13/2017, situație care a ajuns inclusiv la Curtea Constituțională, instanța arătând că emiterea unui OUG nu poate face obiectul unui dosar penal. 

În 2022, Jean Uncheșelu a fost detașat la EPPO, de unde, conform declarației de avere completate anul trecut, Uncheșelu a încasat un salariu anual de 278.285,7 lei. Soția sa este judecător la Tribunalul București.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×